Romania Curată

Acţiune de ocupare la Naţiunile Unite. Familii de evacuaţi au intrat în locuințe sociale goale de ani de zile

Mai multe familii evacuate în 2014 de pe strada Vulturilor 50, împreună cu susținători ai acestora, au ocupat vineri unul din cele peste 50 de apartamente goale din blocurile gemene, situate în Piața Națiunile Unite nr. 107-108 din Bucureşti. Oamenii au protestat astfel împotriva autorităţilor, care în urmă cu 15 luni i-au dat afară din locuinţele în care trăiau şi nu le-au oferit un alt acoperiş deasupra capului.

vulturilor

Protestul a fost organizat de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. La balconul apartamentului ocupat a fost afișat un banner cu mesajul „Locuințele sunt goale, copiii sunt în stradă. Dreptate acum!”. Susținătorii evacuaților au blocat și accesul într-unul din blocurile gemene din Piața Națiunile Unite, cerând venirea primarului, care însă nu şi-a făcut apariţia.

vulturilor1

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 151/2007, aprobată și modificată de Parlamentul României prin legea nr. 7 din 17.02.2009, etajele 1-13 ale imobilelor Piață Națiunile Unite 107-108 sunt destinate cazării temporare a persoanelor și a familiilor ale căror locuințe sunt în consolidare, cât și cazării chiriașilor evacuați din imobilele retrocedate. În pofida mijloacelor legale pe care le are la dispoziție pentru a reloca familiile evacuate în aceste apartamente, Primăria Municipiului București menține jumătate dintre acestea goale.

Potrivit jurnalistei Ioana Lupea, în jurul orei 18 jandarmii au intervenit şi au ridicat o parte dintre protestari. Trei au fost duşi la secţia 17 de poliţie.

jandarmi vulturilor

FOTO: Ioana Lupea

„L-am întrebat pe unul dintre jandarmi dacă crede că ne vor duce la poliție, ceea ce s-a întâmplat cu trei dintre protestari. Omul a zâmbit și mi-a spus că nu crede, că sunt o doamnă bine, cu prezență agreabilă.
Mi-a amintit de prietena mea care în timpul protestelor din ianuarie 2012 a cerut să fie și ea reținută. În seara aceea pe lângă cultură, doi dintre cunoscuții mei fuseseră deja băgați în dubă și duși la poliție. Jandarmul a privit-o, o doamnă bine cu prezență agreabilă, și i-a răspuns că nu prezintă interes operativ. Există acolo oare în manualul jandarmeriei scris că doamnele bine cu prezența agreabilă nu prezintă interes operativ?”, a scris Ioana Lupea pe Facebook.

jandarmi vulturilor 1

FOTO: Ioana Lupea

De mai bine de un an, mai multe familii de evacuaţi trăiesc într-o tabăra de rezistenţă, amenajată pe trotuarul din fața fostului lor cămin de pe Vulturilor 50. Protestul de vineri este cel mai recent dintr-un lung şir de acţiuni. Evacuaţii au manifestat în mai multe rânduri, au mers în audiențe la autoritățile de sector și municipale și au completat dosarele cu actele solicitate de autorități. Până în prezent, niciuneia dintre cele şase familii (aproximativ 30 de persoane) care încă locuiesc în tabără nu i-a fost soluționată cererea de locuință.

vulturilor 50

„Evacuații din Vulturilor 50 și susținători ai acestora, denunțăm risipă locativa la nivelul administrației locale și cerem urgentarea soluționării cererilor de locuința ale evacuaților Bucureștiului. Cerem în primul rând ca toate cele 50 de apartamente din blocurile gemene, menținute goale, să fie atribuite de urgență evacuaților și altor categorii de persoane vulnerabile, care trăiesc în acest oraș. De asemenea, cerem publicarea de către primăria capitalei a listei tuturor clădirilor și locuințelor neocupate permanent, aflate în patrimoniul său și completarea fondului de locuințe pentru evacuați cu aceste spații. În cazul epuizării resurselor locative pentru soluționarea cererilor depuse de evacuați până în prezent, solicităm achiziționarea sau construirea de către primărie a locuințelor sociale necesare. Considerăm că primăria capitalei, în calitate de emitentă a dispozițiilor de retrocedare, are responsabilitatea relocării tuturor chiriașilor din casele naționalizate din București, ajunși în stradă”, se arată în comunicatul publicat pe eventul „Marșul pentru dreptul la locuire” de pe Facebook.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Acţiune de ocupare la Naţiunile Unite. Familii de evacuaţi au intrat în locuințe sociale goale de ani de zile

  1. mihail

    Locuintele sunt pastrate pentru vremuri grele! Vin migrantii care trebuie tratati corespunzator! ASA A ZIS UE!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *