Alina Mungiu-Pippidi

Acești infractori care apără justiția

A doua oară în șase luni a trebuit să fac plîngere la poliție în Germania, care pentru a doua oară s-a crucit de ce infractori care aparent nu au nimic de cîștigat  îmi devalizează regulat cutia poștală (numai mie, din 30 de cutii) sau fac diferite cybernonsensuri care îmi dau de lucru și pun în pericol securitatea altora fără să se aleagă ei cu nimic. Expertul în cybersecuritate cu care am vorbit mi-a spus că sunt probabil niște infractori din cei care vînd servicii de hărțuire, sau datorează vreunui serviciu secret vreo favoare. În ce privește cutia poștală s-a stabilit că unii îi verifică periodic conținutul, chiar cînd nu pleacă cu ea, ca ieri, după ce i s-a schimbat lacătul – e vorba de cutia mea poștală din Berlin.

Cine pot fi acești imbecili? Nu îmi vine să bănuiesc nici SIE și nici SRI, în primul rînd că nu pot crede că sunt așa de neprofesioniști încît să nu știe că eu nu sunt la Berlin în acest an, sunt în sabatic și am ales să mi-l petrec în altă capitală europeană. Cei doi băieți cărora le-am închiriat casa în absența mea au împreună vreo două sute de kile și sunt capabili să se apere, dar destul de șocați că numai cutia lor poștală e spartă regulat. Contul de la banca stupidă care îmi trimitea rapoarte în scris pe acea adresă l-am închis, la fel conturile false pe care le-am găsit prin lumea virtuală. Furtul de identitate e crimă în Germania, nu e nevoie să fie urmat de vreun folos material, care probabil există, că nu văd de ce ar face cineva pe gratis toate chestia. Poate fi SPP, că am încurajat Parlamentul să se uite nițel la ce fac ei acolo, și de ce vor să fie serviciu secret cu drept la afaceri, plus l-am depistat pe băiatul lor astă vară, și simplul fapt că au agenți acoperiți în alte țări, deși treaba lor ar fi să apere demnitarii acasă? Poliția a făcut dosare, și mi-a enumerat căteva articole din Codul Penal, punem camere de luat vederi peste tot și tot tacîmul.

Nu am nimic de valoare în nici o casă de-a mea și în afară de verighetă nu posed nici o bijuterie sau măcar o haină de blană. Fac parte din oamenii fericiți cărora nu le pasă de lucrurile materiale, și nu cred că e cineva interesat să fure cărțile mele. De altfel chiriașii mei, care sunt IT-ști mi-au declarat că strîng praful și le-au închis în magazie pe toate.

Nu mă cred centrul Pâmîntului ca să cred că vreun băiat de-al lui Putin sau Erdogan (am vecini de ambele naționalități) face din astea că mă citește pe mine pe bloguri englezești și se supără că îi critic pe patronii lor.

Mai e și ipoteza că sunt amatori, de-ai lui Polițeanu și Bot, care mai fac cîte o infracțiune în timpul cît nu luptă pentru justiție, dar e impresionant cum au găsit ei o adresă obscură și au călcat atîtea legi cu ușurință, de parcă ar fi obișnuiți. E destul de clar că în sînul coaliției românești care luptă pentru justiție există un grup de infractori care sparg servere, și calcă legi fără să clipească, pentru că am mai auzit (la București), încurajați că ăilalți nu se delimitează de ei. Dacă sunt ei sau alții, nu am habar. Că îmi fac mie asta, ar fi semnificativ, pentru că niște impostori ai integrității e normal să lovească în primul rînd în cei care au făcut ceva mai mult ca ei. Dacă sunt într-adevăr niște luptători pentru justiție, ar folosi asemenea arme?

Am avut în lunga tranziție românească de a face cu minerii și am avut procese de la Miron Cozma la Rodica Stănoiu, dar asemenea hărțuieli fizice nu s-au mai petrecut. Exclus să fie noua clasă politică – nu – după ce celei vechi i-am supraviețuit totuși? Sau să fie totuși vreo aripioară în pericol să i se taie banii care e devenit rea de tot? Cetățenii obscuri publicați în mari ziare să mă înfiereze că am demascat operația lor din 10 august erau în mare parte scriitorași SIE, din cei uitați pe afară după ce ICR nu le-a mai dat bani și care fac chiar orice ca să supraviețuiască. Dar, din nou, parcă nu pot să cred că ar face SIE așa ceva. Cu SRI am proces pentru desecretizarea Hexi, dar e posibil să concepi că ar călca ei legea în alte țară doar ca să se răzbune pe mine?

Mă pregătesc să plec pe continente mai îndepărtate pentru instituțiile de la Bretton Woods, dar mă întreb dacă nu le fac jocul acestor canalii plecînd mereu mai departe, și cel mai bun răspuns nu ar fi să mă întorc de tot la București și să mă ocup full time de impostorii care în timp ce lucrează la operația cross-agency Pentru o nouă clasă politică fac măgării la care renunțase pînă și cea veche.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Acești infractori care apără justiția

 1. Laura G

  Cel mai bun raspuns e sa nu va mai intoarceti de loc la Bucuresti, si sa incercati sa schimbati ceva in alte parti, in Namibia sau in Mexic sau in Brazilia sau in Indonezia sau, by far the most challenging of all, in China. Satisfactiile sunt mult mai mari, iar dezamagirile mult mai usor de suportat.

  Reply
  • CMC

   Adica sa recunoasca practic ca a castigat SPP-ul? Ca SRI si SIE sunt -[INCA] – prea stilati pentru asemenea potlogarii.
   Si SPP-ul nu o avea angajati la ambasada din Berlin? Ca diurna externa e buna…

   Reply
  • laur22

   @LauraG

   In China ?
   Tu ai habar despre ce vorbesti ?
   Tu crezi ca actualul lor care tocmai shi-a castigat presedentzie pe viatza maturand totul in calea sa cu o eficietza nemiloasa shi-ar pierde timpul sa vorbesca ca ea ?
   Nu de alta da poate afli shi tu cum s-au putut construi in China in ultzimii 7 ani de 2 DE DOUA ORI MAI MULTE LINII FERATE DE INALTA VITEZA (>250Km/h) decat exista in tot restul lumii la un loc (nu doar in ultimii 7 ani ci pur shi simplu in total de doua ori mai mult decat tot restul in total).
   Shi da la ei calea ferata s-a facut cu multa coruptzie ministrul si viceministrul lor de profil fiind condamntazi pentru coruptzie.

   Shi cu toate astea, deshi in tot restul lumii linia ferata e falimentara necesitand subventzii consitente din partea statului pentru a nu da faliment in China asta corupta, ea e PROFITABILA, functzionand fara subventzii shi platindu-shi singura investitziile prin emisie de obligatziuni cu dobanda la nivelul pietzei bancare pe care le poate rostogoli exclusiv din incasari.

   Sa il consileze pe seful lor sa ce ?
   Cum sa investeasca in infrastructura integii Asia shi Africi pe baza de One Road, One Belt initiative nu pe baza de FMI ori BM ci pe baza de capital propriu chinezesc shi pe baza pe firme de constructzii chinezesti shi de firme de management al respectivei infrastructuri chinezesti ca alea sunt investitzii care sunt on traget sa se amortizeze shi nu pomana ori „fonduri europene”.

   Sa ii explice ea ce?

   Cum se face acolo unde se face, adica in China ?
   Mmmmm interesant.

   Altminteri, locul ei in Botzwana cea atat de anticorupta si de plina de good governance.
   Shi poate reuseste sa explice ea motivele lui Middle Income Trap in care se prind ca mustele in panza pianjenului tzarile ce aleg gargara pe care o predica ea.

   Nu ca middle income n-ar fi mai bun decat low income da a trap is a trap by any other name.
   Altminteri lauda-ma gura c-am sa-tzi dau friptura.

   Daca ea cu toata protectzia CIA & BND este „hartzuita” aia care s-au luptat cu „haitashii” ei aici la fatza locului ce sa mai zica ? Ca de mai multe ori li s-au taiat franele la mashina in mod suspect in mijlocul unor curse Piatra Neamtz-Bucuresti (vezi declaratziile judecatoarei Baltag) ?

   Cum se compara asta cu vandalizarea cutiei postale ?
   Sa in intrebam pe fostul sef al Hexifarma ?

   Reply
 2. OvidiuB

  Eh, priviti partea buna… In timp ce dumneavoastra sunteti hartuita nemilos de coalitia infractionala pro-Justitie, dl. profesor universitar Toader tocmai a dislocat sute de procurori din DNA, DIICOT, PG, printr-un articol intr-o OUG la legile Justitiei. Elegant, cu legea in mana.

  Ca asa se intampla cand cainii de paza ai democratiei sunt ocupati sa latre dupa pasari si alte vietuitoare secundare

  Reply
 3. Sorin

  @Ovidiu B. Sa inteleg ca tu esti de acord cine nu tipa la Toader sa i se sparga cutiile postale si conturile, nu? Si cine sunt ‘pasarile” de care faci vorbire? Cumva firmele sub acoperire ale SRI? Iar procurorii tai nu fusesera intai ‘dislocati’ cand au fost trimisi pe pozitiile de pe care sunt acum mutate, fara concurs, la asta se refera dislocarea?
  Cred ca ai vrut sa confirmi ce scrie in articol…ca unii luptatori petru justitie sunt mai rau ca galeristii…

  Reply
 4. Omics

  Sunt niște nemțălăi anti-români. Ștergeți numele de pe cutia poștală și va fi bine. La alți români le fură (numai lor) bicicletele din parcarea blocului etc.

  Reply
 5. marian.a

  Excelenta expertiza, mă întreb dacă mai e vreun suspect dintre cei care au obiceiul sa nu se delimiteze pe care l-ați ignorat.

  Reply
 6. marian.a

  Dacă nu li se tăia bugetul aveau bani sa vina peste ocean, așa au cumpărat și ei bilet ca Dorneanu și cum sa justifice cheltuielile? S-or fi cazat și la Mariott

  Reply
  • gabriel radeanu

   Infractorii incalca legea,…ultima lor intentie e sa atace sau sa provoace Justitia.Dati-mi va rog exemplu nominal de judecator sau procuror,abordat personal in vederea intimidarii de catre un infractor.Oamenii acestia „speciali”care populeaza Justitia romana,remunerati cu sume nepermis de mari pentru potentialul Romaniei,intretin povestea asta cu atacul asupra Dreptatii institutionalizate,deoarece vor sa justifice social,aceste nesimtiri financiar-bugetare.As putea suprapune aceeasi anatema si peste ofiterii si generalii SRI,insa din lipsa de date concrete privind salarizarea,emit doar banuiala,ca si acestia isi „inchipuesc”in mod artificial front de lucru care sa le justifice privilegiile.Vaicareala asta pentru idioti,despre infractorii care ne fura cu tupeu nesimtit scaunul de sub cur,ar putea avea rost,daca ar avea si alte efecte,decat acelea de a prezerva privilegiile meschine ale unor autosuficienti deghizati in eroi ai dreptatii nationale.Daca succesele anticoruptiei sunt atat de extraordinare,de ce niciun dosar de mare coruptie,nu este utilizat drept model de studiu in facultatile de profil din Romania?Eu personal stiu de ce…pentru ca sunt cel putin lamentabile,din punct de vedere juridic.

   Reply
 7. Nico

  Prea multa importanta evenimentului ( sa fim seriosi, va considerati trimisul Domnului pe Pamant, unii au murit in lupta cu curuptii; in Franta am avut un coleg exact cu aceiasi problema referitor la cutie postala), si prea multi latrai pe aici, cum zice unu ceva jap adulatorii.
  Dar sa nu uit, ce parere aveti despre jurnalistul disparut in Turcia si ce au inteles sauditii de la seminarul pe care l-ati tinut acolo (care a fost cel mai cel mai ). Pentru ca v-ati oferit se pare, serviciile unui guvern care macelareste cetateni in consulate.
  Mai bine ii spargeau cutia postala …..

  Reply
 8. Nick

  As zice ca nici noua clasa politica si nici cea veche nu au renuntat la magarii. Cel mai probabil are dreptate Expertul în cybersecuritate: sunt nişte infractori din cei care vînd servicii de hărţuire, sau datorează vreunui serviciu secret vreo favoare. Sau, as adauga, sunt santajabili si de teama executa anumite dispozitii chiar daca in sine nu ar vrea. Si fiti convinsa ca o duc bine, ca mai toti obedientii.
  De acord cu Dv. ca în sînul coaliţiei româneşti care luptă pentru justiţie există un grup de infractori care sparg servere şi calcă legi fără să clipească (am trecut personal prin asa ceva). Nu le-as zice infractori, ci profesionisti. Cred ca fac parte din grupuri de interese (neoficiale) care au influenta deasupra clasei politice, “de aceea calca legi fara sa clipeasca”. Ei stiu ca au spatele asigurat. Sunt luptatori pentru justitie numai de fatada, ca sa fie pe placul Occidentului. Sigur ca ar incalca legea in alta tara pentru a se razbuna pe Dv. Merg la intimidare, in locuri diferite si la moment diferite. Hartuirea accentueaza stress-ul si, spera ei, va slabeste rezistenta psihica. Miza e mare.
  Ca sunteti aproape sau departe, pentru ei conteaza prea putin. Inclin sa cred ca au o gama larga de metode de hartuire.

  Reply
 9. grig

  Bravo OVIDIU !buna observatia ta.D-nul profesor le-a dat cu cartea (de drept) in cap celor care se pretind
  aparatorii democratiei si a unei justitii independente.

  Reply
 10. Emil

  Adevarul este ca trebuie sa fii mare profesor ca sa practici asa ceva: poate sunt „aparatorii justitiei” cei care sparg conturile, apoi sa ii faci de tot rahatul pe „aparatorii justitiei” fiindca sparg conturile. Brava logica!

  Reply
 11. Cristina Gorgos

  Operația cutia de scrisori e tipica pentru trepadusi ca Bot și compania ale căror frustrări se îndreaptă întotdeauna împotriva lucrurilor atunci când lipsesc oamenii, posesorii in carne și oase ale acelor lucruri. E foarte posibil ca pe parcursul road trip-ul de sensibilizare a diasporei in vederea mitingului din 10 August—One Million Diaspora March no less—alde Bot sa fi urmat vreo harta neajurnata cu adresele personalităților trăitoare in Berlin și, in lipsa andrisantului pe care sa-l poată insulta live pe FB la deschiderea ușii, și-a asigurat cu câteva jointuri continuarea operației de către pustanii nihiliști din cartierul românesc. Totuși, cineva concocteaza la București planurile mari ale acțiunilor din ultima vreme, cineva care se zbate între modelul 89 și Occupy ca musca între geamuri, iarna, și efectele sunt pur și simplu dezolante; poate ca noua specie a lui homo sovieticus (see Zinoviev) sa fi produs o ramura, cea a lui homo securistus, acest” infractor care apara justiția” in mod amator și de care se servesc profesioniștii din toate agențiile cu rezultatul ca nimeni nu poate identifica metoda de lucru specifica noii entități. Dacă și la concepție se afla același gen de amatori—și eu cred ca așa e din moment ce Coldea, un șef operativ al SRI, citează personaje biblice prin anchete— nu mai e nimic de făcut, nimic in afara de strigat in pustiu. E și asta un rol.

  Reply
 12. nae girimea

  Sint pline strainataturile de romanasi bine platiti in misiune , vezi d’aia nu poti sa-ti reinnoiesti buletinul/pasaportul pe la consulate , ca au treburi importante, nu actele vreunui pirlit de roman ! Sint valorosi si necesari si fiindca vor mobiliza diaspora la vot la momentul oportun .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *