Cristian FranțEla GiurgeaMihaela Parghel

Accesul la informația de interes public și la servicii pentru persoanele cu dizabilități, un coșmar în instituţiile publice (GALERIE FOTO)

Deşi instituţiile publice ar trebui să ofere acces egal la informaţie şi servicii tuturor cetăţenilor statului, la o verificare rapidă în mai multe localități din țară am constatat că lipsa unor amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi le limitează grav accesul la drepturi elementare.

În unele localităţi, sedinţele de plen ale consiliilor locale şi judeţene, care de altfel ar trebuie să fie publice, deci deschise oricărui cetăţean, le sunt interzise persoanelor cu dizabilităţi locomotorii doar pentru că nu există şi rampe de acces pentru cei în scaun cu rotile. La fel se întâmplă şi în cazul unor cabinete de parlamentari, de prefecţi sau în cazul accesului în instituţii de cultură gestionate de autorităţile locale sau centrale.

 

BRAŞOVședinţele de Consiliu Local nu-s pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii!
La intrarea pentru public, dinspre parc, există o rampă modernă, accesabilă cu uşurinţă printr-un sistem electric, chiar celui aflat în scaunul rulant. Rampa duce numai până la parter, suficient pentru a ajunge la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, unde există contact cu toate serviciile primăriei.
Însă dacă vreo persoană în scaun rulant ar dori să ia parte la o şedinţă a Consiliului Local (în condiţiile în care aceste şedinţe sunt publice), ar fi aproape imposibil dacă nu ar avea alături cel puţin două-trei persoane care să o poarte pe braţe. Sala de şedinţe a Consiliului Local se află la subsolul clădirii. Accesul se face pe altă intrare decât cea dotată cu rampă, iar pentru a ajunge în sala de şedinţe este nevoie să urci 5 scări, până la parter, pentru a coborî apoi alte două rânduri a câte 10 trepte. Practic, accesul cu scaun rulant este imposibil, iar altă variantă (video/audio) de a asculta şedinţa nu există. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov justifică situația prin ”absența solicitărilor de a participa la şedinţe, din partea unor persoane cu dizabilităţi”. De asemenea, Sorin Toarcea a declarat că „Primăria Braşov a făcut o prioritizare a necesităţilor şi a considerat că e prioritar să ofere acces la serviciile de la CIC. Participarea la o şedinţă de CL nu este o necesitate”.

brasov_CL1

Starea civilă şi Evidenţa persoanelor, la (prea) mare înălţime

Cele două servicii, aflate faţă în faţă pe un culoar din curtea primăriei presupun urcarea unui lung şir de scări, fără nicio variantă pentru persoanele cu dizabilităţi.

brasov_stare civ_ep

Consiliul Judeţean şi Prefectura, de neatins. Curtea de Apel e la etajul II, accesul doar până la parter
Consiliul Judeţean, Prefectura şi Curtea de Apel Braşov, care funcţionează în aceeaşi clădire, oferă şi ele un acces restrâns pentru persoanele cu handicap. Intrarea principală în Consiliul Judeţean, nu oferă niciun fel de facilitate, în condiţiile în care toate birourile sunt la primul etaj.

brasov_prefe_intrare unirea_cj

Cea de a doua intrare clădire, vizavi de Colegiul Naţional Unirea, care aparţine Prefecturii, nu are nici ea rampă. Chiar şi pentru parter, unde se află Registratura, este nevoie de urcarea unui rând scurt de scări.

O intrare cu rampă se află abia în spatele clădirii. Pentru a ajunge la ea, persoanele cu dizabilităţi trebuie să îşi pună la muncă toată intuiţia, având în vedere că intrarea, destul de ascunsă, are niciun fel de indicatoare. O dată ajuns la acest acces, se găseşte şi rampa, destul de înghsuită şi aproape inaccesibilă pentru un scaun de mai mari dimensiuni. Partea şi mai proastă este că ea oferă oferă acces doar până la parter. Asta în condiţiile în care cabinetul prefectului, de exemplu, se află la primul etaj, iar Curtea de Apel Braşov, exclusiv la etajul al doilea. * foto: prefe_cj_curtea de apel.jpg, brasov_acces curtea de apel)

Rampa în serpentine de la Finanţele Publice
La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov există o rampă de acces care seamănă foarte mult a labirint. Ea este perfect utilizabilă, cu condiţia ca persoana în scaun rulant să fie însoţită de un aparţinător care să ghideze scaunul.

brasov_finanite2

Serviciile poştale, în schimb, le sînt cam interzise persoanelor care nu se pot deplasa decât în cărucior. Accesul în Oficiul poştal central, aflat lîngă Primărie, este posibil abia după urcarea a două rînduri de scări, iar varianta rampei nu există. (foto posta1.jpg).

Biblioteca, interzisă persoanelor în scaun rulant
În Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu“ se poate intra abia după urcarea a două rânduri de scări, iar facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi nu există. Intrarea nu este mai uşoară nici la Centrul Cultural ”Reduta” unde nu există rampe sau lift pentru accesul la sala de spectacole de la etaj. De remarcat este că multe dintre evenimentele dedicate persoanelor cu dizabilităţi (inclusiv cel care a avut loc pe 3 decembrie, cu ocazia Zilei internaţionale), se desfăşoară la Reduta.

brasov_biblioteca
TÂRGU MUREŞ

Primăria a rămas fără rampă

Primăria Tg. Mureş nu are deocamdată o rampă, astfel că persoanele cu dizabilităţi locomotorii care au treabă în zonă trebuie să apeleze la angajaţii instituţiei. “Am avut o rampă, s-a defectat, urmează să o reconstruim. Acum am dat comandă. Până la remedierea acestei situaţii, împreună cu colegii din Primărie vom ajuta persoanele cu dizabilităţi să ajungă la locul în care vor”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Aurel Trif.

mures_primarie

Palatul Administrativ din Târgu Mureş nu este nici el prea primitor cu persoanele aflate în scaun cu rotile. După o scurtă plimbare în jurul clădirii, nu se poate observa nicio amenajare pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Dacă totuşi există, e foarte bine ascunsă. Palatul Administrativ din Târgu Mureş găzduieşte Prefectura judeţului, cabinetele parlamentare şi Consiliul Judeţean Mureş.

Târgu Mureş oferă şi un exemplu pozitiv. În Palatul Culturii, care găzduieşte şi biblioteca judeţeană, persoanele cu dizabilităţi au la dispoziţie lift special. La inaugurarea din 2012, baroneasa Bethlen Aniko, în scaun cu rotile, l-a încercat.

 

PLOIEŞTI

Cultura este la mare înălţime, la propriu, la Ploieşti. Palatul de cultură are rânduri întregi de scări, însă rampe… lipsă.  Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga este şi ea greu accesibilă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. La fel de dificil este şi accesul la Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) din Ploieşti.

ploiesti_palatul culturii

 

CARAS SEVERIN

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), este instituţia acredită să inspecteze şi să verifice accesibilitatea clădirilor şi instiţutilor. Propriul sediu însă nu este accesibilizat. Clădirea are birourile la etaj şi nu există nici lift, nici rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Recent, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, a vizitat clădirea şi a cerut soluţii de la manageri.

resita_centrul de ingrijire si asist. soc

Azilul din Reşita, în schimb este 100% accesibil, de altfel Stefan Steiner. Preşedintele Asociaţiei persoanelor cu handicap locomotor, Stefan Steiner, a putut dansa cu restul bătrânilor din azil pe 3 decembrie, chiar de ziua persoanelor cu dizabilitati, însă a atras atenţia că aproape toate clădirile sunt inaccesibile- farmacii, chiar bănci, şi spune că în Caras Severin, soluţionarea problemei este doar mimată, nu se doreste cu adevărat rezolvarea ei.

Prefectura si Consiliul Judetean Caras Severin, care funcţioneaza în aceiaşi clădire a Palatului Administrativ din Reşita, sunt accesibilizatate doar parţial. Există o rampă şi chiar lift pentru persoanele în scaun cu rotile, dar doar pt etajul I, unde este Sala de Şedinţe. În rest, nici rampă, nici lift, nici alte soluții…

resita_primarie

Primăria Reşita este singura din Caraş Severin accesibilizată total, având rampa lină de acces şi scaun electric, ce duce persoanele în scaun cu rotile la oricare dintre etaje. Şi clădirile secundare au rampe de acces.

Primaria Caransebeş este accesibilizată parţial, nu însă şi cele din Oţelu Roşu, Oraviţa sau Moldova Nouă şi Anina, unde accesul persoanelor în scaun rulant este imposibil.

Sala Polivalentă din Reşita nu are nici o urmă de acces amenajat pentru persoanele cu dizabilităţi. Nici stadioanele de fotbal din Reşita și Caransebeş.

resita_sala polivalenta1

 

Dacă și voi ați întâmpinat astfel de probleme, vă invităm să postați exemplele aici, la secțiunea comentarii.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Accesul la informația de interes public și la servicii pentru persoanele cu dizabilități, un coșmar în instituţiile publice (GALERIE FOTO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *