Abordarea capturării statului în Europa de Sud-Est

În 25 ianuarie a.c., la Belgrad, proiectul Platforma regională de parteneriat public-privat pentru bună guvernare (R2G4P) a găzduit forumul cu tema Abordarea capturării statului în Europa de Sud-Est: îndeplinirea promisiunii europene privind statul de drept. Organizat de Centrul pentru Studiul Democrației și Centrul pentru Politici Europene, evenimentul continuă seria conferințelor regionale menite să consolideze cooperarea dintre instituțiile statului și societatea civilă. Membrii R2G4P din patru țări UE și cinci țări din Balcanii de Vest, experți renumiți în domeniul îmbogățirii ilicite și soluțiilor privind eliminarea lacunelor de guvernare, au abordat următoarele teme:

  •  Reducerea decalajului dintre diagnosticarea și capturarea statului;
  •  Combaterea capturării statului: expunerea riscurilor de corupție din partea companiilor conectate politic;
  •  Semnalarea îmbogățirii ilicite;
  •  Revigorarea cooperării euro-atlantice în domeniul anticorupției;
  •  Abordările de parteneriate public-privat în Europa de Sud-Est;
  •  Explorarea perspectivelor societății civile în contextul războiului din Ucraina.

Speakerii au abordat modul în care combinarea datelor din registrele de achiziții publice și seturile de date ale companiilor ar putea duce la crearea de sisteme de monitorizare în timp real a riscurilor și vulnerabilităților în companiile cu conexiuni politice. Majoritatea celor prezenți opinează că declarațiile de avere sunt un instrument puternic, dar insuficient utilizat pentru prevenirea corupției și a finanțării ilicite în rândul funcționarilor publici și al persoanelor expuse politic. Au fost prezentate exemple de bune practici și au fost făcute recomandări despre modul în care acest instrument ar putea deveni mai eficient în Europa de Sud-Est (îmbunătățirea temeiului juridic, interconectarea registrelor naționale și schimbul transfrontalier de date, stabilirea de proceduri unificate de verificare și îmbunătățirea urmăririi penale și a sancțiunilor etc).

Modul în care organismele publice ar putea beneficia de expertiză juridică și analitică și de funcțiile de supraveghere ale societății civile și ale mass-media, sprijinul oferit de societatea civilă pentru îmbunătățirea politicilor și măsurilor interne anticorupție au fost, de asemenea, subiecte abordate în cadrul evenimentului.

Forumul s-a încheiat cu o prezentare a posibilelor soluții pentru următorul deceniu, la nivel național și UE (aplicarea celor mai bune standarde legale și procedurale, provocările geopolitice, economice și de guvernare în fața războiului din Ucraina etc.).

 

În timp ce capturarea statului continuă să afecteze Europa de Sud-Est, iar instituțiile publice se transformă în instrumente de represiune și mai marii zilei acumulează, prin intermediul prietenilor și al familiei, vaste bogății ilicite, cheltuielile publice rămân dependențe de împrumuturile internaționale iar puterea de cumpărare scade. In acest context, a fost lansat raportul Derularea capturării statului în Europa de Sud-Est. Implementarea instrumentelor eficiente pentru declaratiile de avere și companiile expuse politic.

Dacă primul raport s-a concentrat pe două dintre cele mai provocatoare vulnerabilități de guvernare din regiunea SEE (analiză integrității sistemelor de achiziții publice și managementul sectorului energetic în nouă țări – Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia) – Open Tender și State Capture Assessment Diagnostics – cel de-al doilea raport se axează pe implementarea instrumentelor eficiente pentru declararea activelor și companiile expuse politic.

Raportul se bazează pe măsurile internaționale și ale UE de consolidare a statului de drept și evidențiază domeniile critice de impact care ar putea fi atinse prin parteneriate public-privat. Acest al doilea raport de bună guvernare se concentrează pe instrumentele de date mari necesare pentru a identifica existența averilor necuvenite ascunse de persoanele expuse politic. Aceste instrumente ar putea ajuta la contracararea practicilor de capturare a statului și a mass-media din regiune, prevenind tendințele autoritare, inclusiv influența malignă străină. Societatea Academică din România se numără printre contributorii la acest raport.

Descărcați RAPORTUL.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *