Romania Curată

A treia zi de proteste la Varșovia. Opoziția și societatea civilă acuză puterea de acțiuni contra libertății presei și fraude la vot

Polonia a intrat în a treia zi de manifestații în capitala Varșovia, atât în stradă, cât și în interiorul Parlamentului, după o serie de decizii controversate ale majorității conservator-populiste.Totodată, este așteptată și o contramanifestație a susținătorilor partidului aflat la putere, potrivit BBC.

Acțiunile de protest au început după ce parlamentarii Partidului Lege și Justiție (PiS) au adoptat – în condiții considerate nedemocratice de opoziție – mai multe proiecte de legi, printre care una ce limitează accesul presei la lucrările Parlamentului, bugetul, dar și micșorarea pensiilor pentru foștii angajați ai poliției politice comuniste.

Principalele acuzații sunt că majoritatea a adoptat legile în discuție prin fraudă la vot și că reglementările privitoare la accesul presei în Parlament limitează libertatea de exprimare. Opoziția parlamentară cere reluarea votului pe buget și legea de reducere a pensiilor lucrătorilor poliției politice și mai mulți deputați s-au blocat în sala de plen. În plus, ei au anunțat că vor sesiza justiția cu privire la frauda de la vot.

Reprezentanții PiS au decis limitarea numărului de jurnaliști ce au acces în Parlment și acordarea permisiunii de a filma și transmite în direct lucrările legislativului pentru doar cinci televiziuni. Puterea se apără de acuzațiile de îngrădire a libertății presei spunând că a dorit să ofere jurnaliștilor condiții mai bune într-un centru de presă special creat.

Demonstraţiile de stradă sunt organizate de Comitetul pentru Apărarea Democrației (KOD), un ONG înființat în noiembie anul trecut de Mateusz Kijowski și susținute de partidele de opoziție Platforma Civică și Partidul Modern (Nowoczesna). Protestatarii se vor aduna duminică, din nou, în fața Parlamentului din Varșovia.

Sâmbătă opozanții actualei puteri au manifestat în fața palatului prezidențial. „Rușine”, „Opriți devastarea Poloniei”, „Libertate, egalitate, democrație”, au scandat, sâmbătă, manifestanții de la Varșovia, care au purtat steaguri naționale roșu și alb și steaguri europene.Președintele polonez Andrzej Duda, deși provenit din PiS, s-a oferit să medieze între părțile aflate în conflict.

Tot sâmbătă, jurnaliştii s-au întâlnit cu purtătorul de cuvânt al camerei superioare a Parlamentului pentru a discuta în privinţa noilor legi. Discuția a rămas fără rezultat, deocamdată, dar un compromis ar putea surveni în timpul următoarei întrevederi, programată pentru luni.

Vineri, protestatarii au blocat clădirea legislativului, astfel încât a fost nevoie de intervenția poliției pentru a-i evacua pe parlamentarii puterii, pe șefa Executivului, Beata Szydlo și pe șeful partidului conservator la putere Jaroslaw Kaczynski.

Premierul polonez Beata Szydlo consideră acțiunile opoziției „scandaloase”,potrivit Reuters, citată de Mediafax.„Demersurile opoziției de a provoca reacții politice extreme nu au deloc de-a face cu actuala situație din țară. Din contră, au de-a face cu frustrarea și neputința celor care au pierdut puterea și care nu au nicio idee despre cum să îi convingă pe cetățenii polonezi să le susțină punctul de vedere”, a spus premierul într-o declarație televizată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *