Romania Curată

A meritat efortul! Ordonanţă de urgenţă declarată neconstituţională de CCR, după demersurile făcute de societatea civilă

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) salută, într-un comunicat de presă, decizia Curții Constituționale a României de a declara neconstituțională Ordonanța 7/2015, pe motiv că nu reprezenta nicio urgență. Hotărârea vine la câteva luni după sesizarea Avocatului Poporului și este încă un semnal dat de CCR guvernelor că rolul de legiuitor este al Parlamentului. APADOR-CH este cea care, alături de alte ONG-uri, a sesizat instituţia Avocatului Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei 7/2015.

„Cu privire la urgenţa reglementării, Curtea a reţinut că legiferarea operativă a remedierii unor disfuncționalități sau perfecţionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, astfel că motivarea urgenţei adoptării actului normativ este una formală.” – se spune în comunicatul CCR, publicat ieri.

„Ordonanța 7/2015, emisă de Guvernul Ponta în vara acestui an, viza „redistribuirea” unor imobile confiscate de stat. APADOR-CH a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu lipsa de urgență a acestei ordonanțe, precum și a altora. Împreună cu mai multe organizații neguvernamentale (membre ale Rețelei pentru Apărarea Drepturilor Cetățenești, din care face parte și Alianța pentru o România Curată), APADOR-CH a susținut, în octombrie 2015 atacarea actului la CCR, de către AVP, printr-un amicus curiae.

APADOR-CH salută decizia CCR și speră că aceasta va fi încă un semnal și pentru executivul actual și pentru cele viitoare că guvernarea prin ordonanțe de urgență cu este o cale democratică de urmat. România a fost guvernată în ultimii zece ani cu câte o ordonanță emisă la 60 de ore.

De asemenea încurajăm Avocatul Poporului să-și exercite mai des prerogativa de a sesiza CCR ori de câte ori instituțiile statului își depășesc atribuțiile”, se arată în comunicatul Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “A meritat efortul! Ordonanţă de urgenţă declarată neconstituţională de CCR, după demersurile făcute de societatea civilă

  1. Paul

    Romania nu poate fi guvernata cat de cat normal,fara interventia energica a APADOR-CH,sau prin manifestatii de masa ale TINERILOR si cetatenilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *