Romania Curată

A început procesul „Gala Bute”, iar patru acuzaţi şi-au recunoscut deja vina şi îşi aşteaptă sentinţa. Pe Facebook, judecătorul e Elena Udrea

Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă au arătat vineri, la ICCJ, că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Gala Bute” şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, putând beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Aceştia au explicat în faţa judecătorului cum funcţionau lucrurile în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi ce sume de bani le-au trecut prin mâini.

„Am trimis geanta d-nei Udrea. I-am dus-o în cabinet. Personal”

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în minister, a declarat că în septembrie 2011 i-a dus Elenei Udrea în birou o geantă cu bani de la omul de afaceri Adrian Gărdean.

„Pe 6 octombrie, Gărdean a venit cu o geantă de 900.000 de euro în sediul ministerului la mine. Fără să mă sune în prealabil. Mi-a spus ce se afla în geantă, eu n-am deschis-o. Mi-a spus că diferența e un contract pe care l-a făcut cu Rudel Obreja pe 3 milioane de lei. Nu mi-a spus ce fel de contract are cu Obreja. Probabil că Gărdean a socotit 10% din valoarea sumelor plătite de minister când a afirmat că pentru diferență va încheia acel contract cu societatea lui Obreja. Geanta nu a stat mult la mine. Doar 10-15 minute a stat Gărdean. Apoi, în aceeași zi, am trimis geanta d-nei Udrea. I-am dus-o în cabinet. Personal”, a precizat Nastasia.

Ana Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), a declarat că toţi banii primiţi de Tudor Breazu prin firma sa au ajuns la Elena Udrea. Ea a mai spus că i-a dus personal Elenei Udrea sume de până la 10.000 de euro în numerar, în două rânduri.

„Acei bani au fost primiţi de la Breazu şi am făcut o plată la Panache Liliana. Plata de 5.800 de euro era pentru nişte clipuleţe făcute de ea pentru PDL Bucureşti. Eu făceam mai multe plăţi în contul doamnei Udrea. Doamna Udrea mi-a spus să fac o serie de plăţi pentru partid şi în acest context am efectuat şi plătirea Lilianei Panache. I-am plătit şi lui Breazu salariu. De vreo două – trei ori. El spunea ‘Dă-mi bani că aşa a spus Elena’. Nu-mi amintesc să-mi fi cerut ea aşa ceva în mod direct”, a declarat Topoliceanu.

Procesul Facebook

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a arătat, în faţa instanţei, că înţelege acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori, alege calea procesului normal şi vrea să dea declaraţii în timpul judecăţii cauzei.

Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton au arătat în faţa instanţei că vor să fie judecaţi în procedură normală.

Elena Udrea a postat pe Facebook un lung comentariu privitor la procesul început vineri. „De astăzi, dosarul în care am fost 72 de zile arestată este public. Numit incorect şi pe nedrept Gala Bute (faţă de campionul Lucian Bute), în realitate ar trebui sa fie Dosarul Elena Udrea, pentru că este un dosar în care procurorii au îngrămădit în mare viteză acuzaţii diverse la adresa mea, ţinta fiind fără dubii arestarea.

Abuz în serviciu, în condiţiile în care nu se precizează ce anume am făcut eu defectuos, ori nu am făcut deloc, deşi ar fi trebuit să fac, în ceea ce priveşte implicarea MDRT în Gala Bute. Trei luări de mită, pentru care singurele probe sunt declaraţiile, mai greu sau mai uşor date de foşti colaboratori, care fiind puşi în faţa probelor şi cu ameninţarea arestării, sfârşesc prin a recunoaşte că au luat bani, dar evident, nu pentru ei, ci pentru şef, pentru Elena Udrea!

Ceea ce le-a adus libertatea, mie arestarea şi, pentru ei în loc de o pedeapsa întreagă, reduceri succesive ale acesteia!

Vă dau un exemplu pe care îl puteţi înţelege mai uşor: dacă o asistentă medicală care lucrează cu un mare profesor este prinsă ca a luat bani de la pacienţi şi are de ales între a fi arestată şi condamnată şi a spune că îi dădea de fapt banii profesorului, astfel rămânând liberă şi eventual chiar cu o pedeapsă mult redusă şi chiar fără executare la final, ce credeţi că va face?

De astăzi, pot vorbi liber despre acest dosar, despre acuzaţii, probe şi presiunile făcute de procurori pentru a obţine declaraţii împotriva mea, care continuă şi acum.

Fiţi siguri că mă voi apăra cu toate armele, nu pentru că mă consider în general un politician fără greşeli, ci pentru că acest dosar este proba justiţiei de tip nou, în care delaţiunea este suficientă în inculparea şi arestarea unui om”, a scris fostul ministru.

Primăvară cu cătuşe, pentru Udrea

Elena Udrea este judecată sub control judiciar din 16 iunie, când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.
În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.
Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 şi 2011, Elena Udrea şi fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiţi lui Tudor Breazu. Plăţile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut şi primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Următorul termen în dosarul Gala Bute a fost fixat pe 11 noiembrie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *