Romania Curată

77 de medici specialiști oncologi riscă pușcăria din cauza unei vacanțe de lux în Bangalore, plătită de o firmă de distribuție a medicamentelor pentru cancer

77 de medici specialiști oncologi, din București și întreaga țară, sunt urmăriți penal pentru luare de mită (sub forma unei excursii de lux în Bangalore, India), se arată într-un comunicat al DNA. De asemenea, s-a început urmărirea penală pentru dare de mită împotriva societății comerciale de distribuție a medicamentelor care a plătit excursiile, precum și a patru angajați cu funcții de conducere în companie.

„În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depăşirea limitelor permise de legea în domeniu”, se arată în comunicatul DNA.

„În anul 2012, sub pretextul finanţării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii comerciale au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă şi excursii pentru medici, iar în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză. Oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006”.

Procurorii arată că „prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecţi din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607 euro (echivalentul a 2,31 milioane de lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864 euro.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deşi congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceştia fiind cazaţi la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanţă de locul congresului.

„Faptul că evenimentul ştiinţific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanţa acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuţiilor lor de serviciu, să îndrume pacienţii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidenţiat şi de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore şi a revenit în capitala Indiei în aceeaşi zi, 3 martie 2012, deşi congresul dura 2 zile”, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, deplasarea a permis participarea parţială, pentru câteva ore, la prima zi de congres şi nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate.

520.607 euro a fost suma plătită de compania distribuitoare de medicamente pentru vacanța celor 77 de medici în Bangalore. Din aceasta, procurorii spun că 416.864 euro reprezintă mită

„Medicii participanţi la excursie au efectuat doar formalităţile necesare care să ateste prezenţa lor la congres, fără a fi interesaţi în realitate de aspectul profesional. De altfel, aceştia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute şi demersurile pentru obţinerea acestora”, se mai spune în comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “77 de medici specialiști oncologi riscă pușcăria din cauza unei vacanțe de lux în Bangalore, plătită de o firmă de distribuție a medicamentelor pentru cancer

 1. geo

  Medicii știau ce reguli încalcă. Au ascuns pacienților și spitalelor contractele lor cu distribuitorul. Ar fi interesant de aflat dacă transmiteau si datele medicale ale pacienților ori dacă prescriau și medicamente experimentale. De regulă sunt la pachet.
  DNA au grijă uneori să nu sape prea adânc. Nici acum nu au făcut lumină în nerespectarea legislației privind transplantul în cazul prăbușirii avionului din Apuseni.

  Reply
 2. Ionel LUPU

  Dupa opinia mea, patronul de la HEXI PHARMA este cel mai mare CRIMINAL din Romania… Cine mai poate numara cate DECESE i se datoreaza ???…

  Reply
 3. iulian

  unii ziaristi ne sperie ca daca se continua investigatiile cu genocidul hexifarma,vor ramane spitalele fara medici.dar decat cu medici care te ucid si iti iau si banii,mai bine sa ramana doar asistentele,asistentii,felcerii si femeile de serviciu.tatal meu a juns la spital cu fibrilatii la inima,a fost tratat de arterita,i s-a amputat un picior trecand prin chinuri groaznice,dupa care a murit.o nepoata nascuta in spitalul din Onesti,a contactat infectie pulmonara in spital,la sase luni a murit.la ce sa-i plangem pe medici,care se plimba numai cu mertzane?sa vedem acum daca se imbolnavesc odraslele lor,unde o sa-i duca?cum pot fi numiti acesti oameni ,care stiu ca te omoara,iar ei inchid ochii pentru bani?

  Reply
 4. octavian

  Sunt jumatate din specialistii din tara… altii nu mai avem si nici nu mai vin pe salariile mizerabile de colonie, suntem siguri de ce facem? Provocam un alt masacru. Daca finalitatea anticoruptiei este aceeasi cu cea provocata de coruptie adica genocidul asupra civililor nevinovati atunci intregul sistem a kaput!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ octavian: cine sunt ”civilii nevinovați”? cu toată stima pentru medicii onești, dar cu cât credeți că ar putea avea salariile mai mari decât a pacienților pe care îi tratează? oare e așa de greu de înțeles că studiile lor, cele care i-au ajutat să devină medici – de la grădiniță și școala primară, până la rezidențiat sunt plătite din banii, ăia puțini, câți sunt ai tuturor cetățenilor români?

   Reply
   • octavian

    ?! Sunteti constient de migratia masiva a doctorilor in occident?! Este un cerc extrem de vicios ceea ce ganditi si anume raportarea veniturilor din sanatate la veniturile populatiei. Populatia e captiva intr-un sistem corporatist ce mentine venituri ca in africa subsahariana special pentru a avea cele mai mari cote de profit din lume, statul asigura venituri uriase pentru elita securist politica iar restul de bugetari sunt tinuti in saracie extrema ca sa nu forteze corporatiile sa-si taie un procent infim din cota uriasa de profit.
    Traim intr-o tara subdezvo!tata cu o economie de monopol in care corporatiile si statul mafiot fac legea. Din cota uriasa de furt in sanatate sunt bani sa se poata asigura salarii exact ca in occident. Fara aceste salarii concomitent cu o lupta antcoruptie masiva nu ajungem decat la genocid asupra populatiei.
    Altfel inseamna ca distrugem deliberat sistemul de sanatate de stat in favoarea celui privat corporatist. Parerea mea este ca un sistem de sanatate privat intr-o tara subdezvoltata nu duce dcat la genocid.
    Ceea ce vreti dvs. medici curati, onesti si buni fara sa fie platiti nu se poate, ajungem de fiecare data la coruptie. Munca fara plata inseamna furt sau acte de binefacere care nu tin de foame!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ octavian: între salariul ”de fugă” în vest și concedii de lux în Bangalore există mai multe niveluri de recompensare decentă a medicilor români; atâta timp însă cât medicii susțin sistemul corporatist (industria farma intră în categoria asta) se situează de partea greșită a baricadei; firma care i-a mituit pt. a promova medicamentele lor va avea astfel banii necesari să mituiască și niște parlamentari care să dea niște legi care să-i ajute să-și mute profiturile în insule bananiere și uite așa iar nu vor fi venituri la buget pentru creșterea salariilor medicilor – și uite așa medicii ăștia sunt fraieri de două ori: pe de o parte riscă pușcăria pentru concediile alea; pe de altă parte, pt. un concediu de lux văduvesc bugetul de stat de sume care, la o adică, s-ar fi putut folosi pt. creșterea salariilor lor

     Reply
     • octavian

      Facem salarii la jumatate cat sunt in occident (sistemul permite fiind suficienti banii de acum) mentinem sau chiar crestem anticoruptia, impunem moralitatea si obtinem un sistem care sa rivalizeze cu europa… Pai nu vrea in primul rand europa occidentala asa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *