Adrian Popescu

55 de politisti de la Vama Naidas (Caras-Severin), trimisi in judecata de procurorii DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au trimis in judecata 55 de angajati de la Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin (ofiteri, agenti de politie de frontiera, lucratori vamali), precum si persoane implicate in traficul ilegal cu tigari. Printre cei deferiti justitiei se afla seful PTF Naidas, Valentin-Ionica Baragan si doi sefi de tura, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita, in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Naidas, vamesi si politisti de frontiera, precum si alte persoane implicate in traficul cu tigari, in contextul existentei unui grup infractional organizat, au actionat in mod coordonat in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si pentru a obtine importante beneficii financiare si materiale.

„In esenta, lucratorii de politie si vamesii de la PTF Naidas au primit de la persoanele implicate in traficul ilegal cu tigari, cu titlu de mita, in mod curent, diferite sume de bani si alte foloase pentru a facilita introducerea in Romania a unor cantitati de tigari netimbrate, provenite din Serbia. Pentru ca functionarii cu atributii de serviciu in zona frontierei sa nu denunte si sa nu constate infractiuni sau contraventii, traficantii de tigari „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax cu tigari, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartus de tigari, astfel ca, in unele situatii, se „incasau” sume cuprinse intre 2.000 si 2.700 de euro pe o tura”, sustin procurorii.

DNA subliniaza ca in cauza relevant nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mita, ci frecventa cu care se consumau actele de coruptie si modul in care au asimilat acest fenomen lucratorii de politie si cei vamali.

„In interiorul grupului infractional, cuantumul banilor primiti de catre fiecare membru depindea de postul in care isi desfasura activitatea pe tura, astfel incat cei direct implicati in actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o suma mai mare, spre deosebire de ceilalti. Intre membrii grupului format exista o preocupare constanta in protejarea reciproca, aspect ce rezida in faptul ca, desi conform competentelor specifice lucratorilor vamali si de politie aveau obligatia sa sesizeze incalcarile legii pe care le constatau, acestia actionau in comun pentru obtinerea foloaselor”, se arata in comunicat.
Sursa citata mentioneaza ca in situatia in care lucratorii vamali, speriati de iminenta unui control, au refuzat sa primeasca mita, au facut acest lucru politistii de frontiera, pentru cain final banii sa se imparta in mod egal.

„In cadrul fiecarei ture, spre sfarsitul programului de lucru, se proceda la impartirea sumelor de bani colectate, dupa cum urmeaza: banii proveniti de la traficanti erau luati, in cele mai multe situatii, de catre lucratorii vamali. La sfarsitul turei, unul dintre acestia impartea cu seful de grupa al politistilor de frontiera foloasele primite in doua parti, dintre care una destinata politistilor de frontiera, iar cealalta lucratorilor vamali. Ulterior, vamesii isi imparteau intre ei partea care le revenea, iar seful de grupa al politistilor de frontiera remitea cate o parte din bani politistilor care au fost de serviciu”, au constatat anchetatorii.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca aceasta operatiune de impartire a banilor se realiza inclusiv in locuri expuse privirilor unor potentiali martori (de exemplu in tonetele vamesilor), fapt ce demonstreaza ca inculpatii nu se temeau ca vor fi descoperiti.

In cadrul grupului, pe langa activitatea de impartire a mitei, politistii de frontiera inculpati care detineau si calitatea de sef de tura sau de grup si-au asumat si atributii de coordonare a activitatilor: cunoasterea si darea acceptului pentru transporturile ilegale de tigari si repartizarea politistilor pe posturi.

De asemenea, acestia se asigurau si cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, pentru a proteja transporturile agreate.

In ceea ce-l priveste pe Baragan, seful PTF Naidas, DNA mentioneaza ca acesta a beneficiat, in mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele incasate de lucratorii de politie cu titlu de mita, a cunoscut activitatea infractionala desfasurata in punct si a asigurat cadrul propice derularii intregii activitati infractionale prin omisiunea de a-si controla subordonatii.
Lucratorii vamali, de asemenea sub coordonarea sefilor de tura, pe langa activitatea efectiva de primire a mitei, au luat masuri de prevedere pentru a evita raza de actiune a camerelor de luat vederi amplasate in perimetrul punctului de trecere a frontierei si pentru a preintampina conservarea unor eventuale probe.

In vederea confiscarii sumelor de bani ce fac obiectul infractiunilor de coruptie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor si sume de bani aflate in conturile bancare apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Timisoara.

Citeste si despre: frontiera, vami, vamesi, contrabanda, procurori.


Articole cu aceeasi tema:
Coruptia si ineficienta au desfiintat Agentia Vamilor si Garda Financiara
Ionel Blanculescu: „Astazi, gradul de coruptie in sistemul vamal a depasit 90%”
Mita generalizata pe viitoarea frontiera Schengen


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *