Romania Curată

5 șefi din CNADNR- filiala Craiova au fost trimiși în judecată pentru că l-au ajutat pe Iordache să prejudicieze statul în contractul Transalpina

Cinci șefi și directori din Direcția Regională Craiova a CNADNR au fost trimiși în judecată de DNA, alături de omul de afaceri Nelu Iordache, pentru că l-ar fi ajutat pe acesta din urmă, încălcând legea achizițiilor publice, în contractul pentru modernizarea Transalpina. Prejudiciul produs statului prin acest contract ar fi fost de 45,7 milioane de lei.

Persoanele trimise în judecată de DNA sunt următoarele: Adrian Lumezeanu, director regional al Direcției de Drumuri și Poduri Craiova, Doina Ilie- director economic, Mihaela Nedelcu- șef Serviciu organizare și derulare achiziții, Ion Emil Pană- consilier juridic și Florina Iovan-persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova. Cei cinci sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Nelu Iordache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Iată ce spun procurorii despre faptele din acest dosar:

”Inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina.

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.
Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.
În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei.

Până în acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela și Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză”, se arată în comunicatul DNA.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “5 șefi din CNADNR- filiala Craiova au fost trimiși în judecată pentru că l-au ajutat pe Iordache să prejudicieze statul în contractul Transalpina

  1. eva

    STATISTICA ULUITOARE ! ***În numai 30 de ani, chinezii au mărit piața imobiliară a țării de 8 ori. Incredibil, dar apartamentele în China se dau gratuit oamenilor muncii. ***În numai 2 ani, China a produs mai mult ciment decât SUA în tot secolul XX. ***Lungimea drumurilor este de 4 milioane de kilometri. ***Într-un singur an, parcul auto se mărește cu 20 de milioane de automobile, iar în Pekin în general poți merge doar dacă ultima cifră a numărului semnului tău are permis in ziua respectiva. ***300 de mii de poduri în toată țara, din ele 1000 cu lungime mai mare de 1km. Până la sfârșitul anului va fi construit un pod din Hong-Kong până în Macao! Până în Macao! ***În fiecare an se construiesc 100 de aeroporturi. ***Viaducturi gigantice cu lungimea de 150 de km, un tunel de 28 de km. ***Trenul din Huan-Chon-Ju și Hui-ian într-o oră trece peste 150 de poduri, 236 de tuneluri cu viteza de 250 km/h. ***După 10 ani, în China, 220 de orașe vor avea o populație mai mare de 1 milion de oameni. ATENTIE ! Toată această statistică este constituită dintr-o singură cifră. Din anul 2000 în China au fost EXECUTATI PUBLIC peste 10 000 de funcționari corupți…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *