Romania Curată

5 propuneri concrete pentru accesul tinerilor cu venituri scăzute la învățământul universitar

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune Guvernului adoptarea a 5 măsuri concrete care să faciliteze accesul tinerilor cu venituri scăzute la învățământul superior. Aceste propuneri ar trebui incluse în pachetul de măsuri adoptate de executiv pentru combaterea sărăciei. „Deși România ar trebui să se preocupe de creșterea numărului de studenți și, apoi de absolvenți de studii superioare, cifrele ultimilor ani ne demonstrează că ne îndreptăm în direcția opusă. Este arhi-demonstrat la nivel mondial că cu cât un popor este mai educat, cu atât întreaga societate are de câștigat, și la nivel individual, și la nivel colectiv. Astfel, considerăm că România ar trebui să facă pași serioși în a crește numărul de ani de studiu ai fiecărui cetățean, combătând energic abandonul școlar de la orice nivel. Evident, acest lucru nu poate fi realizat fără o serie de măsuri care să asigure un învățământ universitar accesibil tuturor categoriilor sociale”, susține Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

Iată care sunt cele 5 propuneri ale ANOSR:

1. Locuri pentru programele de studii de licență și master finanțate de la bugetul de stat acordate tinerilor proveniți din medii socio-economice defavorizate.

2. Universități de Vară pentru Elevi – program național de orientare în carieră pentru elevi în vederea alegerii responsabile a unui program de studii universitar.

3. Cazare, masă, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale de studiu și servicii de consiliere și orientare în carieră asigurate gratuit, lunar, pentru studenții proveniți din medii socio-economice defavorizate, pe toată perioada studiilor de licență și masterat.

4. Conectarea studenților din medii socio-economice defavorizate la societatea informațională prin intermediul programului „Euro 200”

5. Creșterea calității învățământului preuniversitar din mediul rural prin revitalizarea sistemului de burse acordate unor studenți cu domiciliul în mediul rural.

Măsurile propuse de ANOSR pentru Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei al Guvernului României, în variantă integrală, pot fi citite AICI.

Propunerea ANOSR pentru modificarea Hotărârii de Guvern privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenți, în variantă integrală, poate fi citită AICI.

Poziția ANOSR cu privire la Programul „Euro200”, în variantă integrală, poate fi citită AICI.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *