Romania Curată

Gheorghe Falcă, acuzat de conflict de interese

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este acuzat de Agenția Naționalã de Integritate (ANI) că i-ar fi acordat firmei de arhitectură a  soției sale  31 de certificate de urbanism, ceea ce ar putea cădea sub incidența legii conflictului de interese. ANI a sesizat parchetul ÎCCJ în această chestiune.

Redăm mai jos comunicatul ANI: „Agenția Naționalã de Integritate a constatat existența indiciilor privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese de cãtre FALCÃ GHEORGHE, primar al municipiului Arad, se arată într-un comunicat al ANI.

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, FALCÃ GHEORGHE a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, douã avize de oportunitate, douã autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale cãror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercialã – PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L., societate în cadrul cãreia persoana evaluatã și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercialã PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L.

Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de FALCÃ GHEORGHE, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016.

În perioada evaluatã, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru FALCÃ GHEORGHE, cât și pentru soția acestuia.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuãrii de cercetãri cu privire la posibila sãvârșire de cãtre FALCÃ GHEORGHE a infracțiunii de conflict de interese prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *