Romania Curată

40 de ONG-uri de mediu acuză relația toxică dintre Kronospan și Planeta Verde

Asociația PrimaNatură din Alba Iulia, implicată activ de peste un an în campania „Opriți poluarea în Sebeș”, a redactat împreună cu mai multe organizații nonguvernamentale o declaraţie în care condamnă ferm parteneriatul dintre Asociația Planeta Verde, organizație nonguvernamentală de mediu din București, și compania SC Kronospan Sebeș SA. Prin acest parteneriat cele două entități desfășoară, conform propriului lor comunicat de presă, „Cea mai mare campanie de informare a cetăţenilor oraşului Sebeş cu privire la mediul înconjurător, legislaţie de mediu europeană şi transpunerea acesteia în legislaţia din România cu privire la emisiile industriale şi calitatea aerului înconjurător”.

„Considerăm ca inadmisibilă o astfel de atitudine a unei asociații „de mediu” în sensul că o binecunoscută și controversată companie poluatoare, este susținută și consiliată într-o acțiune de informare pe subiectul protecției mediului, de către însăși o asociație care ar trebui să lupte pentru un mediu curat. Mai mult, ipocrizia acestei acțiuni este cu atât mai mare cu cât președintele de onoare al Asociației Planeta Verde este chiar domnul Ionuț Georgescu, direct implicat în realizarea și prezentarea la Sebeș a studiului privind „analiza și evaluarea dispersiei emisiilor de poluanți în aer” comandat și plătit de către SC Kronospan Sebeș SA, firmei sale de consultanță Global Innovation Solution din București. Se pare deci că interesele acestui domn nu sunt deloc pentru un mediu curat ci de cu totul altă natură”, se arată în declaraţie.

Toate organizațiile semnatare îşi exprimă dezacordul total față de astfel de acțiuni ale unor asociații cu preocupări de protecție a mediului și consideră că derapaje de acest gen sunt nu doar nedorite, ci și cu implicații mult mai grave, deoarece atrag după sine discreditarea imaginii publice nu doar a asociației vinovate, ci pot afecta încrederea publică și în restul organizațiilor de mediu din România.

„Reiterăm faptul că susținem cu toții campania „Opriți Poluarea în Sebeș” și suntem alături de cetățenii din zonă care luptă pentru un mediu curat!”, se arată în finalul declaraţiei.

40 de ONG-uri au semnat declaraţia: Asociația PrimaNatură Alba-Iulia, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Centrul Independent pentru Protecția Mediului Sebeș, Asociația Apicultorilor „APIS Valea Sebeșului” , Asociația AGENT GREEN, Greenpeace România, WWF Romania, Asociația Ecologică și de Turism Năsâpiște Cugir, Asociația Inițiativa Civică Reghin, Grupul de Intervenție Civică Brașov, Asociația Aport, Agora for Life, Societatea Carpatină Ardeleană, Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia Ecoteca, Terra Mileniul III, Asociaţia BioSilv, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, Clubul de Cicloturism „Napoca”, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România, Asociaţia ECOS Dolj, Fundaţia Acţiunea Ecologică, Asociaţia Ecologică TURISM VERDE, Asociaţia Strawberrynet, Asociaţia Sighişoara Durabilă, Viitor Plus, Asociaţia Română de Permacultură, Fundaţia Activity Reşiţa, Asociaţia Mai Bine Iaşi, Asociaţia GreenItiative, Asociaţia Kogayon, Asociaţia Natura Transilvaniei, Asociaţia 2 Celsius, Asociaţia Bankwatch România, Fundaţia Eco-Civica, MaiMultVerde, Reper 21, Ateliere fără Frontiere, EcoBucovina, Centrul Naţional pentru Productie şi Consum Durabile.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “40 de ONG-uri de mediu acuză relația toxică dintre Kronospan și Planeta Verde

 1. Moisi Petruta

  Si Centrul de Consultanta Ecologica Galati (CCEG) se alatura celorlalte ONG-uri de mediu din Romania, semnatare ale Declaratiei’ Opriti Poluarea in Sebees” sustinand, astfel, motivatia Asociatiei PrimaNatura -Alba Iulia. Mai mult, CCEG a informat si cerut altor patru ONG-uri, membre ale retelei Biroului European de Mediu (EEB), Bruxelles, sustina demersul de a i se retrage Asociatiei Planeta Verde statutul pe care il are in cadrul EEB pe motiv de neconformare cu principiile deontologice si statutul retelei EEBm membrilor acesteia dar si a altor ONG-uri.
  Discutiile au inceput la nivel de „Board EEB” inca de anul trecut, dar Adunarea Generala din acest an urmeaza sa decida.
  Din pacate, cazul nu este singular infiintandu-se multe alte ‘asa-zise ONG-uri’ in umbra unor institutii guvernamentale cu avantajele de rigoare dar si prejudiciind imaginea mediului neguvernamental. Ar trebui sa se reia discutia privind codul deontologic al ONG-urilor, discutie inceputa cu multi ani in urma.
  Multumim tuturor celor care se straduies sa mentina un climat corect, principial in Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *