Liviu Antonesei

30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

Pe 21 mai, se împlinesc 30 de ani de la oribila asasinare a lui Ioan Petru Culianu, una din cele mai mari crime comise împotriva culturii românești și a culturii lumii. La 41 de ani, avea să lase în urma sa, o operă literară și cărturească neobinuită prin dimensiuni, varietate și profunzime. Din păcate, o parte a cestei opere a devenit postumă. Din nenorocire, nu putem să nu ne întrebăm cer-ar fi însemnat pentru cultura lumii acea parte a operei asasinată odată cu asasinarea scriitorului și cărturarului. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, ziua aceea sinistră în am fost sunat de BBC World Service, cu care colaboram de mai bine de un an. Am primit vestea și mi s-a cerut o opinie. Cîteva zeci de secunde, poate un minut, poate două, am rămas mut, eram într-un fel de stare de șoc. În cele din urmă, vechiul meu prieten George Stănică a revenit cu întrebarea. Am răspuns că e mîna lungă a Securității, apoi am adăugat, că probabil e fapta unui grupuscul securist autonomizat după prăbușirea comunismului și nu e obligatoriu să fi primit ordin explicit de la București. Era plin exilul de „fii ai lui Avram Iancu”,grupuri care reuneau secutiști și legionari, a căror misiune era intimidarea și amenințările împotriva românlor în dezacord cu regimul, ceea ce Culianu a fost mereu, după 1990 fiind unul din cei mai acerbi critici ai puterii fesenisto-secuiste instalate la București.

De ce Culianu? Pentru că datoriă posturii sale, putea servi și de exemplu pentru alte spirite în dezacord cu regimul neocomunist. În al doilea rînd, organizase vizita Regelui Mihai în Statele Unite, or una dintre cele mai mari spaime ale regimului instalat prin lovitura de stat sulemenită, prin stimularea revoltei populare în revoluție, era legate de legitimitatea Rgelui ca posibil conducător al statului. Îm sfîrșit, în iunie 1989, Culianu publicase într-o revistă din Italia, o misterioasă povestire – Intervenția zorabilor în Jormania -, care pare să prevadă evenimentele ce urmau să aibă loc în decembrie în România. De aștfel, după publicarea povestirii, insultele și amenințările primite de Culianu, din partea „fiilot lui Avram Iancu” și a altor pseudonime aveau să se întețească, avea să-i fie spart compiterul și să i se fure dischete. Ptobabil, Culianu știa mai mute despre evenimentele anului 1989 sau poate cei interesați de păstrarea secretelor credeau că știe.

În ce privește asasinatul în sine, sare în ochi mîna de profesionist și unele din manierele de lucru ale Securității. Un singur glonț tras în cap îmtr-o toaleată a Universității din Chicago. Nici o șansă de scăpare pentru victimă și un loc ales pentru a înerca umilirea acesteia. Pe deasupra, cu capul se gîndește, cum spuneau torționatii în vreme ce loveau victimele în organul gîndirii. Părerea expusă în 21 mai 1991 nu s-a schumbat. De altfel, ancheta jurnalistică a lui Ted Anton și cea FBI, care nu e închisă, ajung cam la aceeași concluzie chiar dacă, din motive de înțeles, insuficiența probelor, nu o formulează în clar. E ipoteza împărtășită și de familie, de prietenii lui Culianu, de o bună parte a opiniri publice.

Au ucis omul, dar n-au putut ucide opera. Seria de autor de la Polirom publică nu doar noi texte recuperate din arhive, ci și reeditări ale cărțikor deja apărute, traducerile se țin lanț în zeci de limbi ale lumii, despre Culianu se scriu teze și dizertații și apar mereu noi volume. În aceste zile atît de triste, un mic reconfort vine din efortul de comemorare în desfășurare în întreaga lume, numere speciale ale unor publicații, pagini în ziare, expoziții etc. O parte din acest efort va fi pus în lumină mîiine și sîmbătă pe acest blog, în funcție de accesul la sutse și de regulile copyright-ului. Fac această postare încă din această seară, pentru a putea anunța un eveniment de mîine, vernisajul expoziției Culianu, expoziție documentară, deschisă deja de pe 15, de BCU,n coșaborare cu familia și Polirom. Evenimentul ca avea loc la ora 12, iar vernisajul va fi urmat de o conferință a profesoruli Nicu Gavrilută în Aula bibliotecii. Un link aici: http://www.bcu-iasi.ro/Expozitie-documentara-In-memoriam-Ioan-Petru-Culianu-1950-1991

Se înțelege că aceste zile, pentru familie, pentru mine și pentru mulți alții, sînt de doliu, așa că rubricile de umor se suspendă…

Liviu Antonesei


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

 1. marius

  Regele Mihai nu a fost agreat de factorii decizionali din occident in primul rind, serviciile lor secrete au batut palma cu securitatea pentru preluarea puterii si jefuirea tarii, astfel s-a instalat mareata economie de monopol corporatist pe teren viran nivelat de securitate…
  acum sintem in continuare sclavi in propria tara

  Reply
 2. Ghita Bizonu'

  Scuze, dar am mari dubii in ce priveste „profesionalismul” asasinarii lui Culianu.
  Incepand cu arma crimei …
  Apoi cu locul crimei … sa zic asa pare ca a fost o combinatie nefericita .. adica bafta chioara a asasinului
  Si terminand cu „importanta” lui Culianu. Zau asa ,, a scris o povestire cu ce? zorabi? Astia fiind litle gren ?
  A! Ca era „mostenitiorul” lui Eliade? asta e motiv ? Cumva universitatea din Chicago pastreaza obiceiurile din „glorioasa epoca” a Marelui Al ?! Renunatand la Thompson ?

  Reply
  • Liviu Antonesei

   De obicei, nu intru în dialog cu bizonii, fie ei și plini de tueu mioritic. Totuși aș strica niște întrebări. Cunoașteți multe crime perfecte comise de amatori? Nici măcar Agatha și Sherlock nu și-au imaginat așa ceva. Știți ce înseamnă un doctorat de stat la Sorbona susținut în fața unei comisii internaționaționale alcătuită din șapte somități între care Mircea Eliade, Paul Ricoeur, Edgar Morin? Vă puteți imagina cele șapte ore ale susținerii în care somitățile academice nu doar că au supus candidatul unui frumos tir de întrebări, dar s-au mai și luat la întrebări și între ei? Vă este cunoscută prestigioasa revistă acadmeică italiană Antares? Ieri a scos un umăr special Culianu, de aproape 250 de pagini, cu autori din Italia, România și alte spații culturale. Detalii pureți afla în Observator cultural din această săptămînă sau de pe blogul meu…

   Reply
   • Ghita Bizonu'

    Domnule Antonesei ..

    daca cauati pe net Ghita Bizonu’ o sa gasiti ceva despre ce cred. Cautand dupa numele real … ma gasiti doar in cartea de telefon.

    Si daca este vorba despre tupeu mioritic ….

    Ce are de a face un doctorat la Sorbona cu o .. crima? Ce are a face revista academica italiana cu un pistol Bereta de .25?

    Si …. ati scris „crima perfecta” ? Asta este o inventie literara ….
    In practica reala nu exsita „crime perfecte”.. exista , poate, cazuri in care moartea este considerata a fi accidentala , sunucidere sau din cauze naturale … desi .. desi poate totusi .. ?!

    In cazul in discutie nu avem de a face cu „perfectiunea” criminala ci , pur si simplu cu un „autor necunoscut” fiindca moartea prin impuscare in ceafa predupune un tragator, altul decat decedatul.
    Si nu cred ca Culianu a fost singura victima a unui omor „cu autor necunoscut” din Chicago!
    Tot ce se poate ca politia a fost „trimisa in balarii” , convinsa fiind sa caute … „agenti” !!!!!

    Reply
    • gorilov om de servicii

     Ca sa executi pe cineva cu un glonte in ceafa – nu oriunde si oricum, marog, ca nazistii, comunistii… – iti trebuie ceva antrenament, stapanire de sine si sange rece! Pe linga faptul că trebuie să-l domini fizic, respectivul fiind dezlegat si nici asomat cumva.
     Asta însemna că trebuie să-l fi cunoscut dinainte, destul de bine, pentru a nu da greș.
     Ca doar să asasinezi pe cineva o poti face oriunde si oricum, folosind orice alte mijloace.
     Este in mod evident un mesaj dat cuiva – doar politia poate sa ne spuna daca respectivul era oarecum constient la momentul fatal.

     Reply
     • personal adm

      Pana si data la care a fost executat are o semnificație, e simbolică – sfinții împărați!
      Sa ne amintim totusi faptul ca iLiescu impreuna cu nastase tocmai ratificasera Tratatul de prietenie cu URSSul care avea sa dispara pana la sf anului, pe 5aprilie – nu-mi mai aduc aminte ce făcea Petrica la data

 3. Agricultorul fericit

  Sa fi fost Securitatea? Culianu era in SUA, nu dadea semne ca vrea sa revina. Iar in tara Iliescu avea inamici mai activi, de ex. Coposu.
  Crima insa pare profesionista, iar alegerea locului la fel. Criminalul a disparut fara urma, era abil.
  Un caz ciudat.

  Reply
  • Liviu Antonesei

   @) GB
   Referintele la statura academica a lui IPC aw datorau afirmatiei Dvoastra: „ Si terminand cu „importanta” lui Culianu. Zau asa ,, a scris o povestire cu ce? zorabi? Astia fiind litle gren ?”.
   Crime perfecte nu există? Se poate, este sigur că există puzderie de crime nerezovalvate! Asta nu mai e metafora literara!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *