Știrea despre ”moartea cerebrală” a NATO din cauza indiferenței americane m-a ajuns pe un aeroport sub ninsoare, în Canada, preocupându-mă de greva Lufthansa din Germania, unde mă grăbeam ca să iau parte la sărbătorirea căderii Zidului.
Ce uimit trebuie să fie ofițerul de frontieră est german căruia nu îi spusese nimeni acum 30 de ani că Zidul nu va mai fi apărat și a hotărât singur să nu mai oprească lumea să treacă în ambele direcții. Dacă îl aude la radio pe Macron spunând așa ceva… presupunând că mai trăiește, ceea ce sper din toată inima. Merită.
La 30 de ani după eliberarea noastră, Vestul arată mai problematic ca Estul, ca și cum căderea comunismului și triumful liberalismului ar fi epuizat ultimele lor resurse.
În timp ce lumea își pierde vremea să deplîngă declinul democrațiilor din Est, Vestul e ce ar trebui să ne preocupe. Cum spun eu aici, chiar dacă cu un pic de teribilism, ungurii, polonezii etc nu sunt în pericol real, au resurse să își schimbe regimurile politice cînd vor. Mai preocupante sunt America, unde Trump va fi suspendat de Congres și menținut de Senat, Franța, unde portretul lui Macron e dat în fiecare weekend jos de pe perete de activiștii de mediu, deși cînd a vrut să introducă taxa pe carbon a creat protestul Vestelor Galbene, Spania care tot ține alegeri fără să rezolve cu Catalonia și se luptă cu oasele lui Franco, ori Anglia care se pregătește să piardă Scoția și Irlanda de Nord doar ca să nu i se aplice deciziile CEDO. Prin comparație, Germania e un paradis de stabilitate, deși și aici săptămîna trecută au strigat unii la o dezbatere politică despre integrarea imigranților într-unul din landurile unde comuniștii plus fasciștii iau mai multe voturi decît centrul (SDP, CDU, Verzi) : ”Mai întîi integrați-ne pe noi!”. 30 de ani au trecut și tot nu se simt integrați.
Să ne înțelegem, nu idealizez Estul, e trist că nu prea avem cu cine vota (votați cu cine se delimitează mai clar de Securitatea pe care am crezut că am înfrânt-o în 1989, dacă găsiți vreun candidat!), dar și semnul că nimic dramatic nu se întîmplă dacă nu votăm. Cum vedem în Ungaria și România (și Armenia, și Algeria…), dificultatea cea mai mare nu e să dai jos un regim, ci să ai ce să pui în loc. Construcția libertății e mai dificilă decît proclamarea ei. Dar cine ar fi crezut, acum 30 de ani, că vom cuceri Balticele, că ne vom lupta în Caucaz, că democrația din Hong Kong va rezista Chinei?
Problema e că lumea are nevoie de un pol de atracție, de un model de succes pe care să îl emuleze, Vestul a cîștigat pentru că est germanii voiau o lume în care să ai Mercedes, nu Trabant.
Dar a urmat o globalizare ambiguă, anarhică, o politică greșită față de Rusia, exact cum a fost cu Germania după Primul Război Mondial și iată-ne unde suntem, o Europă în declin și o Americă ruptă în două. O rază de lumină pentru mine, vineri, 8 noiembrie, la altă știre, că un juriu format din simpli cetățeni americani din statul Conneticut a condamnat un șef al firmei franceze Alstom, un individ cu pașaport englez care nu a pus în viața lui piciorul în SUA, pentru mită în Indonesia, pe baza Foreign Corrupt Practice Act, o lege americană din 1977. După cum am mai scris, da, asta e anticorupția de care avem nevoie, cineva să facă poliția globalizării-sat fără câini, nu să dea Trump (sau Biden) ordine la ucraineni ce procuror general să pună, când ei sunt de fapt în conflict de interese! De asta iubim America!
Istoria nu s-a sfîrșit, dar despre asta puteți vedea aici reflecțiile pocăite ale lui Francis Fukuyama depre 1989 de vineri de la Berlin la Hertie School, ca și dialogul cu el care urmează, din care am avut grijă să nu uităm minerii, prezenți decisiv nu doar în tranziția noastră, ci și în votul pro-Trump de data trecută.
Mă puteți urmări și luni la Praga pentru a asculta de aniversare despre ce a mai rămas din disidența est-europeană- Walesa, Michnik, etc, pentru care mă duc, că m-am gândit că următoarea mare ceremonie nu va fi la 35 de ani, ci de abia la 50, iar pînă atunci riscă să nu mai fie nimeni în viață din cei care au jucat un rol important în 1989 – nici măcar noi.
Economiile de tip mercedes, japonez si trabant se contopesc. Statele corupte au blocat inovatia si bagat NATO in moarte cerebrala.
Canta prohodul NATO aia care in loc sa-si respecte angajamentele si sa cheltuie corespunzator pentru aparare, platesc cazare refugiatilor la hotel …
Vestul incepe sa se tampeasca de la atata corectitudine politica si neo-marxism ….
Întocmai: Internaționala prin reuniunile ei de la Davos și Bilderberg și comuniștii din consiliile marilor bănci ne-au pus capac :))))
(Cei care cântă prohodul NATO n-au investit în apărare pentru că li s-a dat peste mână când au vrut s-o facă. Rezolvarea probelemelor cu bani, prin bani, constituie o soluție mafiotă și ultraliberală, deopotrivă. Bine, e totuși o deosebire: mafioții te omoară deodată, pe când ultraliberalii te sărăcesc mai întâi -dacă n-au nevoie de tine).
Presupunând că europenii (cei care contează, mahalaua Europei) plătesc taxa de protecție militară nașului Trump, cu ce s-ar schimba în bine situația?
@P.O.P: Da, pentru ca li s-a dat peste mana, s-au suparat si cheltuie fondurile pentru aparare pe hotelul refugiatilor … Si mai fondeaza pe model Multi-Kulti niste ghetouri unde intra doar fortele speciale cu tancuri …
Marii bancheri vs leftisti …
Facilitati fiscale (optimizari, paradisuri fiscale etc.) vs Deficite care tind la infinit (subventii, ajutoare sociale etc.) …
Scylla si Caribda.
Capitalismul trebuie regandit. Sau pus altceva in loc. Dar nimeni nu stie ce.
Canta prohodul Nato cei care au inteligenta de a observa ca un membru de frunte Nato, Turcia, ataca niste aliati ai Nato (i-am numit pe kurzii sirieni) cu binecuvantarea celui mai importat membru al Nato, USA.
Asta dupa ce turcii au cumparat rachete de la rusi.
Am urmarit panel-ul cu Francis Fukuyama, si sunt curioasa daca Hertie School a incercat sa organizeze un panel similar, pe teme similare, cu experti’cercetatori IR din Rusia (dar din cei apropiati de Kremlin sau de Lavrov, stiu eu Lukyanov, Filipov, Sushentsov) ?
Pentru ca observatiile lor despre sfarsitul istoriei, 1989 sau modelul liberal democratic ar fi fost foarte, foarte diferite …
“In tot raul e si un bine “ dar ar putea fi si invers : “in tot binele e si un rau “. Un lucru laudabil , desfiintarea zidului ( drujba , uraaa , uraaaa) adus “pas cu pas “ la o superputere Germania unita , care impreuna cu Franta , au instaurat dualismul galo prusac care incepe sa semene tot mai mult cu o dictatura . Sa fi fugit de Dracu si sa fi dat de tac’su ? Declararea mortii NATO cere logic infiintarea armatei europene . Nemtii si francezii vor furniza generalii si ofiterii , noi , tucalarii si bineinteles contributiile aferente . UE seamana tot mai mult cu Ungaria sfarsitului de veac XIX cand ungurii infiintau tot felul de institutii finantate din bugetul public ( cu contributie consistenta romaneasca ) , iar functionarii puteau fi numai unguri sau ungurizati . Doreau sa creeze o casta administrative , restul nationalitatilor sa fie producatorii .
Vestul are inteligenta si abilitatea de a isi rezolva problemele economice si sociale, doar de sute de ani este si va fi partea cea mai avansata a omenirii.
Nu inseamna ca problemele nu sunt sau nu vor apare in continuare dar Vestul ( Europa vestica, USA, Canada, Australia) le va rezolva. Niciun semn de scleroza.
Estul Europei este inca la pubertate, imatur, teribilist de multe ori. Cam ca si Turcia.
Daca ti se pare VESTUL ESTE OK, ATUNCI, CUM COMENTEZI URMATOARELE STIRI. 1. IN UK AU VENIT POLITISTII LA O FEMEIE ACASA SI AU ARRSTAT-O PENTRU CA A POSTAT PE TWITTER FEMEILE NU SUNT BARBATI.
2. TOT IN UK O ASISTENTA SI A PIERDUT LOCUL DE MUNCA PENTRU CA A SPUS CA BARBATII NU POT NASTE. 3. IN GERMANIA JURNALISTII CARE CRITICA IMIGRATIA AJUNG CHIAR SI IN PUSCARIE.
.3 IN VEST RATA DIVORTURILOR ESTE MULT MAI MARE DECAT IN EST.
RATA DE CRESTERE ECONOMICA IN EST ESTE MULT MAI MICA FATA DE EST
CONCLUZIA MEA ESTE CA DECADEREA ESTE VAZUTA DE PREA PUTINI ATUNCI CAND ACEASTA SE INTAMPLA
Doamna AMP ar trebui sa stie ca Foreign Corrupt Practice Act este o lege facuta sa loveasca in firmele neamericane. E un mijloc “curat” de a elimina concurenta de pe piata.
@cinicul
Facuta e una, utilizata e alta.
Uita-te pe statistici si vezi cine sunt cei ce au platit majortatea amenzilor asha cu creionul pe hartie.
https://www.sec.gov/spotlight/fcpa/fcpa-cases.shtml
Ca deh asha e la ei pentru ei , coruptzia se lasa cu amenda shi nu cu puscarie.
Plus ca daca amendezi Microsoft cu 24 Milioane dolari pentru “FCPA violations in Hungary, Thailand, Saudi Arabia and Turkey and criminal charges related to Hungary” nu se cheama ca ii bagi presedintele la parnaie pentru ca nu asha pe model Dragnea “nu se poate sa nu fi stiut ”
Curios ce s-ar intampla daca eu fac o lege cu pretentzii de extrateritorialitate adica care sa se aplice tertzilor ne-romani pentru fapte petrecute inafara Romaniei .
Daca fac eu e clar ca nimic, da daca o s-o faca altzii, altzii care au shi masurile & armele sa aplice sanctziunile aferente ……
Shi de aceea zic poate ca daca pretenarii lui AMP nu apleca urechea la ideile ei de anticoruptzie fare puscarie anticoruptzie prin reducrerea numarului de sinecuri shi de rente, poate ca n-ar strica daca le vrea aplicate sa le faca publice ca cine stie mai incolo s-o gasi vre-un politician tare-n clantza care sa le vrea aplicate asha la modul Copy & Paste .
A shi inca ceva, aceasta anticoruptzie trebuie in mod natural sa cresca economia rapid acolo unde se aplica intrucat asta e singurul pretext care putea justifica mentzinerea ei.
Pretextul coruptzie, pretextul alocatrii discretzionare este ca altfel moara societatzii n-o sa macine niciodata pentru tine. Pretextul coruptzie este ca in lipsa ei sansa la un trai decent sunt nule.
Cata vreme nu se adreseaza asta coruptzia va fi doar o alta forma de taxare care face ca societatea sa functioneze sau sa dea aparentza de functzionalitate.
Nu se poate rezolva coruptzia omorand economia locala caaaa universalismul e bun, da cel mai celebru indian a devenit celebru deorece a militat impotriva univresalismului economic impus de englezi in India universalism care a eradicat industria textiula locala in numele unor idealuri minunate gen ” level plain field “.
Shi de aia shi lozinca contemporana “think globally, act locally”
Adica da lozincile noastre trebuie sa sune bine din Romanai pana in Timbuktu da el trebuie sa aibe actori locali care sa shi le asume shi care sa produca rezultate positive masurabile.
Degeba incerci sa creezi o anticoruptzie efectiva in economie daca ast-timp economia e pe moarte.
Daca rezultaul antocoruptzie e scaderea ponderii firmelor romanesti din economia romanesca shi eliminarea Microsoft din afacerea Microsoft nu sunt ferm convins ca acesta anticorutzie e sustenabila.
Cata vreme mani pulite nu inlocuieste economia mafiota cu altceva ……. e firesc ca dupa o perioada de avant sa se cam ofileasca cam cum s-a ofilit shi in Italia.
Așa sărbătorim 30 de ani de la căderea zidului, cu comemorarea viitorului nostru, în care securitatea lucrează pentru PNL:
https://www.stiripesurse.ro/breaking-lucrurile-se-complica-grav-sondajul-pentru-ora-1700_1400673.html
Pentru site-ul independent stirinescurse.ro, e grav. Dacă iese Barna pe 2, e chiar catastrofă.
Ați vrut libertate? Na-vă manipulare!!!
taunule
Prohodul NATO-OTAN ului suna can asha :
Principala problema cu care se confrunta in mod real tzarile care conteaza in NATO (gen Frantza & Italia ori de ce nu Germania ) este imensa migratzie de persoane ori de ce nu chiar shi in tzari care nu prea conteaza gen Ungaria ori Polonia.
Rusia & co e doar o gargara care nu misca electorala nimic in Franzta, Italia sau de ce nu in Germania cata vreme problema migrantzilor de pe urma politicilor coloniale de regine change ale “concertului vestic” in vecinatatea imdediata misca rezultatele electoral shi miscandu-le e de asteptat ca politicienii dn tzaraile respective s-ar astepta la bratzul lor armat NATO-OTAN sa joace un rol in aceasta “invazie”.
Ori NATO nu shi nu, ne apara (de ceea ce refuza sa se intample adica o invazie rusa ) dar nu ne protejeaza (de ceea ce se intampola , de invazia care se intampla din Siria shi prin Libia din intreaga Africa).
Ori acesta neadecvare dintre scopul declarat shi asumat shi incapacitatea ori lipsa de dorintza a OTAN ului de ashi asuma probleme reala (criza refugiatzilor) incepe sa dea in clocot.
Din nefericire daca e sa fim onesti aceasta incapacitate a NATO-ului de a se adpata e cauzata nu de incapacitatea organizatorica a NATO chi de lipsa de viziune unitara a tzarilor membre a NATO referitor la aceasta stare de fact actual.
Azi aici acum sunt 6.1 mlioane de refugiatzi sirieni care ia ghici tu unde ar dori sa se indrepte
La nivelul Africii situatzia sta asha : “16.1 million under UNHCR’s mandate and 5.2 million under UNRWA’s mandate; the total number of forcibly displaced persons is 65.3 million” desigur desigur desigur africanii sunt mai ruptzi in cur decat sirienii asha ca nu prea au bani totzi cu totzii sa isi ia talpashitzi din actualele tabere de exterminare prin foame shi boli infectzioase unde sunt cazatzi shi sa vina cu catzle shi purcel in Europa.
NATO la nivel oficial nu are nici-o politica , strategie or contingency plan despre cum sa trateze problema refugiatziulor cand acestia depashesc capacitatea de absorbtzie sociala a a tzarilor din Europa.
Shi nu ma refer la absorbtzia economica care eventual cu ceva organizare ar fi posibile ci ma refer la absortzia sociala acociata cu :”Mai întîi integrați-ne pe noi!”.
Problema NATO e ca in acesta nu exista nici-un mecanism prin care segmente din ce in ce mai numeroase a tzarilor membre gen Frontul Natziona, Lega , AfD, Orban & Co sa isi rezolve probleme lor politce , probleme care le justifica in mod electoral existentza .
Problema NATO e ca acesta raspunde pe un de dorit > 2% din PIB la niste scenarii teoretice dar face zero barat in fatza provocarilor prezentului shi nici nu pare sa se preocupe de acestea.
NATO nu pare ashi dori sa rezolve respectivele probleme shi ca atare e de presupus ca electoratele respective vor cauta solutziile dorite inafara NATO ului.
NATO se comporta mai degraba ca un instrument al Deep State USA shi nicidecum ca o tribuna democratica unde tzarile membre sa conlucreze pentru rezolvarea in comun a problemelor lor asha cum sunt acestea definite de regimurile lor democratic alese .
Case in point Turcia .
Cu ce a ajutat NATO pe membrul sau Turcia care se confrunta de vre-o 5 ani cu o recrudescentza fara precedent a amenintzarii teroriste (asha cum o defineste el = regimul Turciei) la granizta sa sudica.
NATO a fost pentru Turcia brain dead. Sau mai pe romaneste l-a durut la basca
NATO nu a simtzit nici-un moment obligatzia de a se intrebuintza pentru a oferi ceva concret aliatului sau Turcia care reclama cersterea amenitzarii teroriste la granita sa sudica .
De ce ?
Deoarece NATO nu a fost creat shi nu functzioneaza pentru a asigura ceva altcuiva decat USA.
Shi aici nu vorbesc de red neck ori blue collar USA ci doar de deep state USA adica de angrenajul : state department & corporate media & intelligence community .
Pentru tot restul problemelor restului lumii westice care chipurile e parte a NATO , acest NATO e “brain dead”.
Shi parera mea e ca e asha nu pentru ca nu ar fi capabil sa ofere solutzii ci pentru ca pe moment nu isi doreste sa le ofere.
Iar totzi cei care au ochi sa vada mai devreme ori mai tarziu vor observa asta .
In ciuda exercitziilor militare care fac napustea cu tacurile prin lanurile de porumb ale Romanaiei ori parada de tancuri pe soselele poloneze cei care au ochi sa vada vor vedea iar daca ei nu vor avea nevoie de NATO pentru ashi rezolva probelmele lor posibil sa aobe nevoie de altceva altceva care la un moment dat sa intre in coliziune frontala cu deep state USA asha cum de exmplu s-a intamplat in Turcia ultimilor catziva ani .
PS la definizie politica coloniala este :
<>.
Acuma sa nu imi zicetzi ca politica recenta de « regime change » nu se incadreaza la categoria de politici coloniale.
Cat despre Ro , Noi ne dorim o economie coloniala adica unde “the colonisers impose their religion (political corectness) , economics, and medicinal practices” nu asha ?
Atat doar ca nou nu ii zicem colonialism ci “parteneriat strategic”
https://en.wikipedia.org/wiki/Colonialism
Shi concluzia mea e :
“NATO nu pare ashi dori sa rezolve resectivele probleme shi ca atare e de presupus ca electoratele respective vor cauta solutziile dorite inafara NATO ului.”