Romania Curată

Analiza integrității candidaților la alegerile prezidențiale 2019

Ca la fiecare rând de alegeri începând din 2004 încoace, ne facem datoria de a contribui la votul informat al cetățenilor, publicând analiza de integritate a candidaților. Vine din dorința de a arăta public cum stau politicienii din oferta electorală la capitolul integritate, pe baza unor criterii pe care nu le-am schimbat în acești 15 ani.

Această campanie electorală pentru alegerile prezidențiale a fost atipică, fiecare candidat vorbind cu propriul electorat, fără să avem încă dezbateri între principalii competitori. Totuși, asta nu ne oprește să analizăm la rece parcursul public al celor 14 nume pe care le vom avea duminică, 10 noiembrie, pe buletinul de vot.

Din păcate pentru noi toți, niciunul dintre candidați nu reușește să îndeplinească exigențele de integritate stabilite în urmă cu 15 ani.

7 dintre candidații la prezidențiale sunt în zona roșie, cu notabile probleme de integritate pe baza criteriilor noastre, iar ceilalți 7 intră în categoria candidaților cu mențiuni de integritate. Analiza poate fi descărcată de aici în format pdf.

PROBLEME DE INTEGRITATE (7 candidați)

Klaus Iohannis, candidatul PNL, nu este investigat de niciun organ al statului datorită imunității de care se bucură ca președinte, dar faptele sale nu corespund cu poziționarea sa ca principal candidat promotor al justiției și integrității.

În primul rând, cel care a contestat candidatura lui Klaus Iohannis în anul 2014, președintele Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu (pe o chestiune de incompatibilitate) a fost ulterior arestat, ținut în arest preventiv și discredidat integral înainte ca o instanță finală să îl achite definitiv în 2019. Nu a existat nicio pronunțare publică a lui Klaus Iohannis pe această temă, ceea ce nu e suprinzător având în vedere că favoritul pentru prezidențiale nu acceptă niciun fel de dezbatere deschisă.

Acuzația inițială a RISE Project potrivit căreia familia Iohannis a deținut în coproprietate o casă luată de la stat, folosind acte false și câștigând aproape 320.000 de euro din chirii, a fost confirmată în instanță. La data începerii mandatului său, ANI avea în curs o anchetă referitoare la „evaluarea averii” lui Klaus Iohannis, începută în 2010, însă a fost sistată odată cu validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.  Faptele privitoare la falsul notarial (de care poate fi acuzat notarul) sunt probabil prescrise, dar cum această casă e la originea celorlalte proprietăți imobiliare, faptul e de reținut ca lipsă de integritate, astfel familia pierzând procesul finalmente în instanță.

Chiar dacă în 2014 a candidat cu o agendă clară de control civil al serviciilor secrete și de desfășurare a activității în matca lor constituțională, Klaus Iohannis a preferat ca aproape doi ani SIE să fie condus nu de un civil, ci de un general, fără să facă o propunere pentru șefia instituției. În calitate de șef al CSAT, a preferat să nu comenteze protocoalele dintre servicii și parchete. De asemenea, a avut multiple apariții în care a susținut și apărat majorarea bugetelor dedicate serviciilor secrete fără a o condiționa de controlul civil al acestora.

În plus, Klaus Iohannis își ține de 20 de ani catedra de fizică rezervată la Colegiul Brukenthal din Sibiu, ocupând un post de profesor titular, deși în primul volum al memoriilor sale afirmă contrariul.

Theodor Paleologu, candidat al PMP, este traseist. A fost membru PNL, PD-L și Mișcarea Populară, înainte de a se înapoia în PNL, de unde a fost eliminat în urma susținerii sale pentru Nicușor Dan. Paleologu a fost în anturajul Elenei Udrea.

Dan Barna, candidatul USR-PLUS, nu are un profil care să justifice poziționarea sa drept campion al unei clasei politice noi și integre. Barna avut numeroase contracte cu statul înainte de intrarea în politică. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării și Adminstrației Publice, Ministerul Justiției, CJ Ialomița, UMF Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara, Prefectura Constanța sunt doar câteva dintre instituțiile cu care societatea sa, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, a încheiat contracte ridicându-se la peste 700.000 de euro. Dan Barna a recunoscut că, în proiectele finanțate prin fonduri europene POSDRU și administrate de firma sa, sora lui a fost unul dintre beneficiari, alături de mai mulți foști colegi de clasă. Proiectele au reprezentat o risipă de fonduri, fiind reclamate la DLAF și DNA pentru mai multe neregularități și frecvente conflicte de interese. În general, firma sa cu Dragoș Jaliu (SNSPA) a prosperat datorită relațiilor din sectorul public (cu diferite instituții, mai mult sau mai puțin transparente), și nu prin vreun mecanism de piață liberă.

Viorica Dăncilă, candidata PSD, a crescut bugetele SRI şi SIE fără o motivație clară şi a numit un fost director SRI guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Fiul său, a cărui competență nu e dovedită, este consilier al preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului.

Alexandru Cumpănașu, candidat independent, este un apropiat al instituțiilor de forță pe care le pretinde acum că le demască și un profitor de pe urma acestora. Deşi nu are nici studii de licenţă, a predat la SNSPA şi a lucrat la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI). A semnat că are studii superioare, ceea ce reprezintă un fals. Ține prelegeri atât la Academia Națională de Informații, cât și la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție.

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), pe care o conduce, lucrează de 12 ani cu instituţiile în ale căror atribuţii intră exact ordinea și apărarea publică, instituţii care l-au luat partener într-o serie de proiecte pentru a reforma domeniul justiţie şi afaceri interne. Valoarea totală a proiectelor în care acesta a fost cooptat prin unul dintre ONG-urile sale depăşeşte 10 milioane de euro. Are venituri de 19.000 euro pe lună, mare parte din bani publici.

Ninel Peia, candidat PNR, este traseist, bifând următoarele partide: PER, PC, PD. Acum conduce Partidul Neamului Românesc, pe care l-a fondat și care are în conducere 3 generali în rezervă. Este absolvent al Academiei Naționale de Informații (2011), dar și al Colegiului Național de Apărare (2008) al Academiei Militare Carol. A depus în Parlament un proiect de lege care propunea ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea, motivând că „în şcolile copiilor noştri se introduc, pe ascuns, pornografia, prozelitismul LGBT şi sexualitatea deviantă”. De asemenea, nu doar că a susținut activ Referendumul pentru familie, dar a declarat că va convoca unul nou dacă va ajunge președinte. Are multiple declarații homofobe și xenofobe emise în spațiul public.

Viorel Cataramă, candidat Dreapta Liberală, a recunoscut public că și-a făcut primii bani după Revoluție profitând de relațiile pe care și le-a format în perioada în care a lucrat în domeniul comerțului exterior (unde Securitatea controla totul), precum și de legislatia fiscală problematică de la începutul anilor 1990 ce favoriza specula financiară. De-a lungul vremii, a fost anchetat pentru mai multe probleme (precum dosarul SAFI), dar nu a fost niciodată condamnat definitiv. Update: CNSAS anunță că Viorel Cataramă a fost sursă a Securității.

MENȚIUNI DE INTEGRITATE (7 candidați)

Cătălin Ivan, ADN, a susținut Referendumul pentru familie. A luptat contra lui Liviu Dragnea până la excluderea sa din PSD.

Sebastian-Constantin Popescu, Partidul Noua Români, nu a menționat absolut nimic nici în declarația de avere, nici în cea de interese. Asta înseamna că el nu are nicio proprietate, niciun cont bancar, nicio formă de venit, nu este membru al niciunei organizații în afară de Partidul Noua Românie al cărei președinte este. Potrivit propriilor declarații, el a fost proprietarul a 2 site-uri de știri online, exclusivnews.ro și recentnews.ro, pe care le-a cedat unui coleg de partid înainte de a-și anunța candidatura la alegerile prezidențiale. Tot în anul 2018 decide să renunțe și la orice cont bancar în nume propriu. Partidul e asociat cu persoane cu condamnări pentru activitate informatică ilegală și fake news.

John Ion Banu, Partidul Națiunea Română, a declarat în 2016 pentru Adevărul că este în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea. 

Mircea Diaconu, independent susținut de ALDE și Pro-România, a fost definitiv achitat de ÎCCJ pentru o situație din anul 2007, când fusese acuzat că și-a favorizat soția, actriță la teatrul unde era director. S-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a ocupat atât demnitatea de senator, cât și funcția de director al Teatrului Nottara, conform deciziei Curții de Apel București. Diaconu a fost un critic al lui Traian Băsescu și a susținut că acesta a fost motivul campaniei ANI contra sa.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR, o angajează, conform declarației de avere, pe soția sa la UDMR, formațiune condusă chiar de el.

Ramona Ioana Bruynseels, n. 1980, Partidul Puterii Umaniste, și-a început cariera publică drept consilier juridic la Direcția Juridică a Ministerului Apărării Naționale, ulterior absolvind, printre altele, și Academia de Înalte Studii Militare din cadrul Colegiului Național de Apărare (UNAp), conform CV-ului dumneaei.

Bogdan Stanoevici, candidat independent, a fost susținător al exploatării miniere de la Roșia Montană dar și unul dintre responsabilii scandalului votului din diaspora ca ministru al Românilor de Pretutindeni în Guvernul Ponta.

Puteți consulta criteriile de integritate folosite în această analiză, utilizate de Coaliția pentru o România Curată începând cu anul 2004 și agreate cu toate partidele politice, aici.

Eu cu cine votez? Vă invităm să completați __________________________ .


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Analiza integrității candidaților la alegerile prezidențiale 2019

 1. Dumitru

  N-am inteles ce cauta Catalin Ivan pe lista. Nu de alta, dar sa sustii un referendum pe probleme de societate nu poate fi o problema de integritate. Presupun ca autorii articolului au trebuit sa-i caute ceva pentru ca parea ciudat sa ramana numai el – un relativ necunoscut – fara bube in cap.

  Reply
  • Radu

   Referendumul pentru familie a fost o denumire înșelătoare pentru Referendum împotriva homosexualilor. Susținerea sa a reprezentat o formă de ură, asimilabilă rasismului.

   Reply
   • Vlad Slăvoiu

    În legătură cu homosexualitatea există, după mine, două opțiuni legitime: fie ți se pare un lucru rău (ceea ce e în regulă, și o poți spune fără probleme și îi poți da și o anumită amplitudine legală, câtă vreme pricepi că trebuie să lași oamenii în pace, deoarece nu tot ce e rău trebuie neapărat sancționat), fie n-ai nimic împotriva căsătoriei între persoane de același sex (ceea ce aș zice că nu-i neapărat incompatibil cu prima…), eventual chiar o susții.

    Varianta „referendumul din octombrie 2018 a fost câh, da’ io nu vreau căsătorie între homosexuali” e bla bla bla. Adică: blablabla.

    Ah, și da, referendumul ăla chiar a fost o formă de ură… :D

    Reply
 2. emil

  Foarte greu gasesti integritate si onestitate la asasinatele, distrugerile si hotiile acoperite de mafie in Romania. Doamna Dancila a promis masuri stricte si ferme in cazul Sorina si crimelor de la Caracal. In ciuda faptului ca la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinţi s-a încălcat legea, in cazul Sorina s-a intervenit cu mascaţii la faţa locului, iar la Caracal, deşi cazul era de extremă urgenţă, nu s-a mai intervenit în forţă la adresa criminalului, iar o fată de 15 ani a fost lăsată să moară…

  Reply
 3. Nea Fane

  Ați omis sa spuneți încă trei mari defecte a lui KWI. E mai înalt decât prevăd criteriile voastre ,nu vorbește așa de ,,elevat” in limbile romana și engleza (că candidata VVVidele) și cel mai important lucru din viața unui om, nu a absolvit ,,școala de ziaristi”.Numai ziariștii le știu pe toate!

  Reply
  • JK

   Ziariștii, ca și președinții, trebuie să le știe pe (aproape) toate. Dacă nu, se fac prezentatori de nunți și party-uri.

   Reply
 4. un cititor critic

  Buna ziua.
  Cam fortat articolul in opinia mea.
  Adica la VD asta e tot ce s-a putut gasi ? A crescut bugetele SRI ?
  Catalin Ivan a sustine in referendum ?! Care e greseala lui, are o parere si prin aceasta are mentiuni de integritate ?
  RIB, info din Cv, unde e mentiunea de integritate ?
  Lui DB I se imputeaza ca are contracte cu statul, insa articolul citat spune ca firma lui are contracte cu PSD-ul dar ca Barna s-a retras din firma.
  In plus se enumera contracte, insa nu spune niciunde ca ar fi ilegale sau nelegale, ci se induce idea ca sunt dubioase. Iar sumele sunt derizorii in comparative cu contrcatele blamate de societate.

  Reply
  • Dinu

   RIB a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din cadrul Colegiului Național de Apărare. Prin urmare, a plagiat. Ce e așa de greu de înțeles?

   Reply
 5. T.

  Minciună în falș: Paleologu n-are cum să fie traseist pentru că își este prizonier sieși și se vede de la o poștă că nu și-a părăsit lumea proprie vreo secundă. Că a fost în anturajul Elenei, nu e ceva rău, din moment ce la fel au făcut și Menelau și Paris și probabil și alții. De asemenea, nu-i barnist nici barnofil. E doar un sicofant băsist.

  Reply
 6. Adrian

  Citez:
  „Viorica Dăncilă, candidata PSD, a crescut bugetele SRI şi SIE fără o motivaţie clară şi a numit un fost director SRI guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”.
  Mi se pare o acuzatie nedreapta pentru V.V. Dancila. Se uita ca imediat dupa investirea ei ca premier, a facut tot posibilul ca sa-i intre in gratii lui Johannis. Majorarea bugetelor serviciilor secrete, aflate in subordinea lui Klaus, s-a facut la presiunea acestuia si direct si prin CSAT.
  Eu o gasesc vinovata de obedienta nejustificata, nu de actele incriminate, care oricum se realizau prin presiunile nejustificate ale Presedintelui.

  Reply
 7. Seful de Post

  Ce spune CNSAS:

  „(…) Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior.
  În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât și documente olografe, semnate de căre Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative „W” și „Voicu”.
  Potrivit CNSAS, în acest dosar au fost identificate mai multe informații transmise Securității de către Viorel Cataramă.

  Reply
  • CMC

   Eu stiam ca e reprobabila colaborarea cu Sekuritatea ca politie politica.
   Daca tot ce au gasit despre Catarama a fost ca a dat informatii despre firme straine e chiar penibil sa le faci publice.
   Spionajul economic se practica peste tot in lume.

   Reply
  • emil

   Totul dupa lozinca imbogatiti-va tovarasi, industria romaneasca e un morman de fier vechi…Problema grava a lui Catarama e ca a distrus tocmai fabricile de mobila pe care le proteja la securitate pentru a le valorifica terenurile si cladirile in beneficiul lui si firmelor concurente straine.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *