Romania Curată

17 propuneri SAR și CNCD pentru promovarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea discriminării în mediul universitar

Societatea Academică din România (SAR), alături de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au lansat 17 propuneri pentru promovarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea discriminării în mediul universitar adresate Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Tineretului și Sportului, precum si conducerii universităților din România.

Măsurile propuse includ: suplimentarea finanţării pentru facultăţile care au în şcolarizare persoane din categoriile vulnerabile sau subreprezentate și predarea unei materii noi care să promoveze diversitatea și toleranța, în cadrul programelor de pregătire a viitoarelor cadre didactice. Propunerile formulate includ și consolidarea cooperării și a parteneriatelor pe termen mediu și lung între actorii instituționali din mediul universitar și C.N.C.D. Acestea au fost formulate în baza informațiilor și datelor colectate în cadrul raportului de cercetare “Discriminarea în mediul universitar: percepții, mecanisme de combatere și reflectare în mass-media”, realizat în cadrul aceluiași proiect.
Discriminarea în mediul universitar este percepută ca fiind o problemă de aproximativ 20% dintre studenți. Trebuie avuți în vedere însă factori precum subreprezentarea anumitor grupuri vulnerabile în mediul universitar, precum și subiectivitatea studenților chestionați. Cercetarea a evidențiat faptul că respondenții sunt mult mai puțin toleranți decât declară. Deși 76,52% dintre studenți au declarat că se consideră toleranți în mare și foarte mare măsură, analiza datelor cu privire la percepțiile și atitudinile acestora privind discriminarea evidențiază faptul că, față de anumite grupuri minoritare, gradul de toleranță se reduce semnificativ, după cum urmează: mai mult de un sfert dintre studenţii din România declară că nu se simt confortabil în situația de a lucra în echipă cu un coleg de altă etnie, religie, infectat cu HIV/SIDA, cu dizabilități fizice sau de altă orientare sexuală. Unul din doi studenţi nu ar fi de acord ca ei sau cineva din familie să se căsătorească cu o persoană de etnie romă, iar unul din trei nu ar accepta în familie o persoană de religie musulmană, protestantă, neoprotestantă sau iudaică. 20% dintre studenţi consideră că discriminarea este des sau foarte des întâlnită în universitățile din România. Unul din trei studenţi a întâlnit idei sau afirmații care instigă la ură sau discriminare față de grupuri minoritare în vorbirea curentă din campusul universitar.

Propunerile, generate de analiza studiului, au fost lansate în cadrul evenimentului de finalizare a proiectului „Mobilizarea universităţilor pentru combaterea discriminării” derulat de SAR și CNCD, fiind finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

În cadrul evenimentului au fost prezenți: Bogdan Murgescu, consilier pe învățământ superior în cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Cătălin Nicolae Lazăr, Consilier Secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Istvan Haller, Membru în Colegiul Director al C.N.C.D și Roxana Ceacă, Secretar General al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Participanții și-au manifestat deschiderea de a continua demersurile începute în cadrul acestui proiect și de a lua măsuri ferme și constructive pentru combaterea discriminării și promovarea egalității de șanse în mediul universitar.
Propunerile SAR și CNCD sunt disponibile integral aici.
Mai multe informații despre proiect, precum și toate publicațiile rezultate în cadrul acestuia sunt disponibile aici.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014, fiind în întregime responsablitatea autorilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “17 propuneri SAR și CNCD pentru promovarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea discriminării în mediul universitar

  1. Dumitru

    Pe vremea cand eu am facut facultatea (stiinta exacta si tehnica), se intra pe un singur criteriu : valoarea dovedita prin examen scris si anonimizat. M-am mai plimbat prin lume si inca nu am gasit o formula mai adaptata pentru a asigura egalitatea sanselor. Minoritatile erau mai bine si mai corect reprezentate, pur si simplu pentru ca erau (asa cum sunt si azi) mai motivate, constiente fiind de handicapul cu care pleaca in viata. De exemplu, femei in domenii tehnice erau **mult** mai multe decat am putut gasi dupa aceea in vest domenii echivalente. Problema etniei sau a (homo-)sexualitatii nici nu se punea, pentru ca 2+2 fac 4 intotdeauna si nimeni nu sta sa ghieasca a cui e lucrarea. Elevii mai saraci nu aveau acces la „meditatii”, insa cei motivati, care intrau, probabil ca erau mai multi decat cotele pe care unii incearca sa le impuna azi, si clar erau mai mandri de ei decat va fi un student ce nu e acolo decat pentru ca numele lui a fost tras la sorti undeva. Sistemele de burse sociale si de merit puteau fi imbunatatite prin marirea cuantumurilor, dar ideea era geniala. Apoi, mai e un argument personal : am respectat intotdeauna valoarea dovedita, fie ca ea venea de la o femeie/barbat/homosexual/etc. Mi-ar fi greu sa respect o persoana numai pentru ca ea este femeie/barbat/homosexual.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *