Octavian Alexandru Berceanu

Dezvăluirile și filmul anchetei privind practicile companiei Schweighofer-Holzindustrie, prezentate în Parlament. Concluzii

Ancheta jurnaliștilor de la EIA a fost prezentat azi (marți) în cadrul comisiilor reunite de Mediu, Juridică și de Agricultură ale Camerei Deputaților. Ancheta, filmată cu camera ascunsă, dezvăluie modul în care șefii companiei austriece Schweighofer-Holzindustrie se arată dispuși să cumpere lemn tăiat ilegal (ba chiar promit și bonusuri financiare pentru asta!), dar și documente de lobby ale companiei. Filmul și documentele le puteți vedea aici – click. (România Curată)

***

Azi am fost în Parlamentul României pentru promovarea în rândul deputaților a concluziilor anchetei jurnalistice făcută de EIA-USA. Tot azi, prin proiectarea investigației derulate de Envirovnmental Investigation Agency- USA, Parlamentul României a fost pus în fața dovezilor privind lemnul tăiat ilegal și achiziționat de către austrieci. Câteva lucruri trebuie lămurite.

Documentarul este clar pentru ca autoritățile să înțeleagă că noi am înțeles rolul jucat de instituțiile statului. Acestea au înlesnit crearea unui monopol (monopson) pe piața achizițiilor de lemn prin favorizarea directă a unui competitor, respectiv oferindu-i acces direct și nelimitat la resursa de materii prime prin contractele cu Romsilva.

Acest fenomen a dus la :

1. Înlăturarea cu bună știință a tuturor micilor competitori, respectiv ateliere de tâmplărie, fabrici de mobilă, ateliere meșteșugărești și toată industria care valorifică superior lemnul, calitativ și cantitativ, adică de 5-9 ori mai bine decât austriecii. Acest efect se vede direct în bugetele locale.

2. Dispariția unor ramuri industriale a făcut ca pierderea directă a locurilor de muncă să trimită câteva zeci de mii de oameni în asistență socială. Micii negustori și prestatori de servicii locali au avut și ei de suferit și au închis afacerile. Acest efect se vede direct în bugetele locale.

3. Oferirea accesului la resursa de materie primă, nelimitat și dedicat unei singure companii (au fost și altele, însă nesemnificative, doar pentru decor) a generat prejudicii enorme bugetului statului. Acest efect se vede în bugetul statului.

4. Permiterea companiei să încurajeze crima organizată prin achiziția lemnului provenit din tăieri ilegale. Sumele strânse din activități de defrișare și comerț ilegal sunt consumate în cadrul altor activități ilegale, generatoare de venituri, precum dări de mită, finanțările mișcărilor radicale, specula imobiliară, cămătărie, comerț ilegal cu diferite produse. Acest efect se vede în creșterea corupției și a costurilor privind combaterea acesteia, dezvoltarea rețelelor de crimă organizată și probabil sponsorizarea ilegală a campaniilor electorale.

5. Distrugerea lucrărilor de amenajare a bazinelor hidrografice prin colmatarea albiilor și a lacurilor de acumulare. Acest efect este direct și greu cuantificabil, însă este evident și vizibil de-a lungul râurilor a căror amenajare a costat enorm bugetul de stat. Exemple sunt pe râurile a căror amenajare a albiilor, conform datelor tehnice, trebuiau să reziste câteva zeci de ani, însă termenul acesta s-a redus la 2-5 ani. Din cauza defrișărilor masive, versanții muntoși sunt spălați imediat de stratul organic de sedimente, iar acestea sunt cărate în albiile inferioare. În cazul lacurilor de acumulare, care însumează mai multe guri de vărsare, lucrurile stau mult mai rău. Vorbim de anularea unor investiții derulate pe parcursul a câtorva generații, cu costuri imense în rândul populației. În consecință, siguranța energetică a României este distrusă, pas cu pas, prin anularea tehnică a furnizorilor de energie verde și ieftină. Costurile bugetare sunt în acest caz incomensurabile, depășind cifre la nivelul sutelor de miliarde de euro.

6. Depopularea zonelor rurale, distrugerea economiei locale și a substanței culturale românești sau a oricărei alte etnii, prin forțarea migrației, este o altă consecință catastrofală care derivă din acțiunile coordonate ale instituțiilor românești. Acest efect este amplu, vizibil, iar costurile depășesc reperele financiare.

7. Distrugerea biotopurilor naturale, a bogăției peisagistice și a faunei și florei endemice nu poate fi măsurată în bani, nu poate fi refăcută prin programe guvernamentale și este generatoare de tensiuni la nivel internațional. În acest caz este afectată bogăția naturală a României și, implicit, a Europei.

8. Asigurarea unui ritm al împăduririlor care poate aduce normalitatea în următorii 1500 de ani. Drept pentru care pagubele produse și efectele lor au depășit cu mult capacitatea tehnică de anulare în următorii 100 de ani.

9. Implicarea lucrătorilor din instituțiile statului într-un sistem de crimă organizată, facilitând furtul, transportul de lemn furat, achiziția de terenuri în vederea comiterii defrișărilor, permiterea asocierii în scopul comiterii de infracțiuni la toate nivelurile. Costul acestui fenomen periclitează siguranța statului de drept, scade încrederea tuturor investitorilor în structurile statale, indiferent de natura acestora, și îi îndeamnă pe cei rămăși în piață la încălcarea legii pentru supraviețuire economică. Caracterul lipsit de corectitudine aplicat de statul român cetățeanului, indiferent de poziția acestuia, cât și investitorului, sunt caracteristice dictaturii instituționale, fie ele financiare, ale serviciilor sau politice.

Toate aceste aspecte denotă caracterul de „făptaş” al instituțiilor statului prin reprezentanții săi legali. Lumina în care Environmental Investigation Agency pune instituția statală este una de stat de tip mafiot, dezvoltator și facilitator al crimei organizate, în opoziție cu interesul populației de pe acest teritoriu sau al Europei. Tăierile ilegale sunt efectuate de cetățeni români, transportul este asigurat de firme românești, politica dezastruoasă instituțional este gestionată de clasa politică românească, iar siguranța făptașilor revine Ministerului Mediului, Ministerului Justiției, Ministerului de Interne și, cu „magna cum laude”, Serviciului Român de Informații, care ne păstorește de 70 de ani în același fel.

Ca în trecut, și acum Președenția României răspunde afirmat doleanțelor celor implicați în crima organizată. În cazuri de calamități, instituțiile şubrezite nu pot să-și îndeplinească nici în cea mai mică măsură îndatoririle, lucru evident cu fiecare ocazie.

Investigația ne obligă la timpi de reflecţie asupra a ceea ce am devenit, pentru cine muncim, ce înseamnă indiferența, frica și incapacitatea de coagulare socială, precum și cui oferim spre grijă ziua noastră de mâine.

***

CITEȘTE ȘI:

Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Dezvăluirile și filmul anchetei privind practicile companiei Schweighofer-Holzindustrie, prezentate în Parlament. Concluzii

 1. sevar

  Administrația de stat, profund coruptă și ineptă operațional are un singur țel: îmbogățirea pe orice cale cu un țel implicit menținerea la putere prin folosirea sumelor obținute ilegal. Asta se știe de douăzeci și cinci de ani! Aici din nou se adeverește vorba lui Machiavelli: fiecare nație își are conducătorii pe care îi merită. Și este evident că la fiecare scrutin sărim din lac în puț. Este doar o constatare, larg difuzată în diverse moduri în mas media și nu-i scutește de răspundere pe infractori.

  Reply
  • branduss

   Se stie foarte clar ca nu conteaza cine voteaza (si pentru cine) ci conteaza cine numara voturile … Asa ca, daca vrem sa se schimbe lucrurile, trebuie schimbat SISTEMUL, in intregime si irevocabil …

   Reply
 2. Nicolae Dorobantu

  Aveam speranta ca macar Klaus Iohannis sa nu fie vandut intereselor unor mafioti corporatisti, m-am inselat cu brio din pacate.
  Dupa decapitarea Institutului geologic de catre SRI care a preluat toata conducerea acestuia in cel mai mafiot stil cu putinta pot sa afirm cu tarie ca in foarte scurt timp toti mafiotii politci o sa-si dea mana si o sa inceapa absolut toate proiectele de distrugere totala a Romaniei: Rosia Montana, gaze de sist, masacrarea padurilor si cam orice resursa naturala care poate fi gasita in tara noastra inclusiv cu pretul exterminarii sociale si fizice a unei mari parti a populatiei Romaniei.

  Absolut HALUCINANT ce se petrece la Institutul geologic si doar foarte foarte putini fac public holdup-ul in stil securist mafiot facut cu sprijinul SRI ce se intampla acolo:

  http://epochtimes-romania.com/news/institutul-de-geologie-decapitat-in-stil-mafiot-video–232527

  Reply
 3. Daniel

  Politruci nu neaga, dar nu fac nimic in a schimba starea lucrurilor. Iohanis ca Iliescu, nici nu vede, nici n-aude?

  Reply
 4. adi

  Resursele naturale și forța de muncă prost plătită e tot ce îi interesează pe occidentali. Ca în america latină.

  Reply
 5. Paul

  Johannis a intors Codul SIlvic in Parlament pentru a anula prevederea de 30% din acesta. E foarte limpede ca e omul de lobby al lui Schweighofer si Kronospan. Daca codul trecerea de el, puteam spera sa se mai repare cat de cat situatia.

  Austriecii, in frunte cu Hitler al lor, au fost si sunt unii dintre cei mai nocivi oameni. Ne-au carat aurul, petrolul, acum si padurile prin complicitatea lui Johannis.

  Reply
 6. Cami

  Chiar ii spuneam mamei venind din Anglia ca mi se pare tara foarte defrisata. Daca odata aveam paduri, acum se vdea un teren arid deasupra tarii si zone largi dezimpadurite, arse de soare, o catastrofa.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *