Alina Mungiu-Pippidi

Planul Național al repetenților rezilienți (PNrr)

Un vechi banc românesc povestea cum un om săracuț din toate punctele de vedere ajungea la un croitor la fel de prost ca și el, dar care avea reputația că e ieftin. Omul făcea economie la croitor, dar nu la stofă, și își făcea un costum sclipitor. Vezi însă că acesta îi venea prost – tăietura nu era pur și simplu pentru el. Omul mergea la croitor din nou să se plîngă, și ăla îi zicea: Coane, cu o singură probă și fără nici un ajutor ce vrei să fac și eu? E drept că nu cade ca lumea! Dar ține mata brațul mai  depărtat aicea – uite așa – și piciorul nu îl îndoi cînd mergi, că face cute, ține-l mai drept, ei, vezi ce bine cade acuma? Ai zice că e de la o mare casă!

Evident, cînd omul iese să își plimbe strălucitorul costum urmînd prețioasele indicații ale croitorului lumea își dă coate și șoptește: bă, ce costum frumos are paraliticul ăsta!

Aș putea să mă opresc aici, nu? Deși ar mai fi de adăugat că pantalonii eleganți ai „paraliticului” sunt pe datorie și fiu-său va munci zece ani să-i dea înapoi, așa cum și el și-a permis doar haina, că a plătit întîi o pălărie rămasă neachitată de tată-său. Care s-ar fi putut lipsi de pălărie, ca și el de costum, la urma urmei, și din banii ăia să-și plătească o calificare.

Cam asta e descrierea sumară a minunatului nostru plan. Să facem autostrăzile pe care nu le-am făcut din programul de Transporturi sau din bugetul din secolul XX din banii de desființat autostrăzi din secolul XXI. Ca atare, plănuim cum să penalizăm prin taxe pe ăia care vor avea ideea să meargă pe ele dinainte să le proiectăm, darămite să ne construim. Cu ce vor merge, iarăși nu e clar, că banii sunt ca să nu se mai meargă cu Diesel, și camioane de marfă cu baterii încă nu s-au inventat. Dar putem ține brațul drept și să îndatorăm generațiile viitoare ca să facem niște drumuri late să trecem munții cu mașinuțele noastre cu autonomie de 200 de km, suficient ca să mergem pînă la vreuna din acele pîrtii ecolo de neegalat în Europa, unde pînă la vale te iei la întrecere cu ursul. Mai înțepenim nițel un picior și aducem cu bicicleta montană la un training exclusiv pe copiii de ciobani care au abandonat școala, și în acest fel economisim banii de canalizare – pedalează ei pînă unde e una.

Planul are un deficit impresionant de viziune, de substanță, și de detaliu- nimic de mirare pentru cine știe ce rateuri sunt programele de guvernare ale partidelor la putere, făcute de unii care ar fi repetenți, dacă s-ar mai da examene, și corectate totdeauna pe genunchi de consultanți strategici care nu mai au timp decît să caute cuvintele esențiale de pus în sloganuri electorale. Cine nu are exercițiul de a documenta sau de a face o ierarhie a problemelor publice, sau o analiză cost eficiență, toate lucruri pe care acum 15-20 de ani le-am introdus în legi, dar nu le-am putut niciodată implementa din motive politice în țara asta nu avea cum să facă un PNRR cu sens și riscuri mici (ca să evităm să ajungem să plătim din buzunar lucruri care de fapt nu sunt cele mai utile pentru stadiul nostru de dezvoltare). E ca și cum unuia care zilnic refuză să urce scara și ia liftul de lene îi ceri să urce pe Everest.

Nici cei mai scumpi consultanți ai guvernului racolați să lipească între ele documente în ultima clipă nu puteau suplini faptul că planul în mare măsură e scris de asemenea repetenți, care s-au opus sistematic ani de zile eforturilor de a-i educa și au împins afară pe toți specialiștii în politici publice pe care miniștri mai luminați îi mai lăsaseră pe acolo. Și acum se caută niște acari Păun, niște funcționărei din aceia care au intrat cu concurs să se dea vina pe ei. Nu politicienii și stafful lor politic sunt analfabeții, dimpotrivă, Ghinea și Vasiliu umblă să facă o lege prin care să epureze ei tot aparatul de stat, adică să aducă un val suprem de politizare (și filtru de la cine știm noi) pentru că ei umblă după control, performanța e secundară. Dar, evident, nu sunt capabili să scrie nici o scrisoare corectă cu documente justificative, observațiile Comisiei Europene fiind peste tot aceleași, vedeți aici – nu există documentare obiectivă, nu există analize cost eficiență, ce să mai spunem de priorități. Citiți tot capitolul despre educație și dacă aflați cum o să scăpăm de școlile fără WC să îmi trimiteți și mie referința. Totul e cam așa. Mă consolez cu ideea că un consultant de PR va ajunge la Greta T și după ce îi va explica ce e o toaletă în curte se va constata că e mai verde și rezilientă decît să tragem țevi de plastic prin pămîntul strămoșesc. Și atunci putem abandona acest deziderat, punînd o plasă de salvare pentru cei sub opt ani.

Nu s-a făcut nici o analiză la eșecul proiectului nostru european nr. 1, Măgurele, și eșecul de a reforma cercetarea în general. Acolo o să acoperim de la buget eșecul în anii care vin, un avertisment direct la PNRR, și cu toate astea nu a fost nici o dezbatere publică și nici o lecție învățată.

Cred că sunt singura care am atras atenția că restituim anul ăsta un miliard Băncii Mondiale, bani risipiți de mai multe guverne și prezentați ca un dar, cînd erau un împrumut, condiționat de reforme – exact ca PNRR. Florin Cîțu ar fi trebuit să comande un audit pe miliardul BM, nu să ia alți bani (zilnic aud de vreun reformator fără altă sursă de finanțare că mai îndatorează generațiile viitoare pentru ceva care dacă ar fi în interesul nostru real am găsi bani proprii). Reforma fiscului? A sănătății? Tabelul cu pentru ce am luat acești bani și ce a ieșit din ce am vrut să facem cu ei? Unde e? Unde s-au dus banii noștri, avansați de BM? Auditul ar trebui dezbătut național ca să mai învățăm una, alta. Dar noi ne mai împumutăm cu nu știu cîte miliarde, de parcă ar fi gratis. Sunt mai ieftine decît de pe piață, dar gratis nu sunt, iar cine nu știe ce are de reformat – clar cazul guvernului actual, dacă mă uit la sănătate sau la reforma statului  – nu poate fi ajutat cu bani. Poate fi cel mult îngropat cu bani. Că avem o vastă literatură academică că banii UE ajută pe cine are deja capacitate și bune instituții, în rest nu aduc dezvoltare, doar corupție- Basilicata, Sicilia, Andaluzia, Malta, Grecia, etc. Și corupția e în inima PNRR, unde sfidînd legislația în vigoare, care cere ca și parteneriatele public-privat să fie supuse acelorași rigori legale ca și  achizițiile publice (deci să existe o competiție transparentă între ofertanți), se propun concesiuni și alocări cu dedicație, la sume cu multe zerouri în plus față de ce anchetează DNA sau DIICOT. Energia e doar un exemplu, cel mai scandalos, pe fond ilegal (nici dacă s-ar dovedi că e vorba de firme de stat acoperite, juridic tot private sunt), dar întregul plan e plantat cu idei la care se știe deja unde vor merge banii. Mai exact la cine. Nici un om cu autoritate și discernămînt nu a citit documentul.

PSD speră ca PNRR să fie respins, deși nu e clar că ei ar fi propus unul mai bun. În realitate, nu prea există respingere la PNRR. O să cadă ce e mai flagrant, atît, în rest Comisia nu are cum să spună guvernului unei țări suverane ce să facă cu banii. În schimb are dreptul să insiste pe reformele fiscale, sub pretextul că ne dă bani prin PNRR – în realitate, obligațiile noastre, reale, sunt prin tratatul de aderare și suplimentul său fiscal semnat de Băsescu. Deci costurile, pentru anumite grupuri țintă, ca pensionarii, sunt certe. Incerte sunt numai beneficiile, care nu vor da rezultate în absența unor planuri de cu totul altă viziune și calitate, și ale căror riscuri sunt foarte mari.

Se zice că noua lege a educației, care s-ar scrie de echipa România educată va desființa repetenția la primele șapte clase, pe motiv că e de datoria școlii să aducă toți copiii la absolvire, nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă. Ideea e bună. Numai că are aerul că proiectul pilot l-au realizat echipa Ghinea &co, cu planul lor național pe metoda trial and error, fraze începute ca să le termine profesorul la corijență, care știe că nu are de ales, potențialul repetent trebuie promovat eventual, și transformat într-un rezilient, bun de expediat mai departe.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Planul Național al repetenților rezilienți (PNrr)

 1. G

  Un mare, un uriaș bullshit neoliberal: pe de o parte băieții accelerează ritmul schimbării, pe de alta laudă reziliența! Unii n-au cunoscut niciodată reziliența – cazul României, o țară care a funcționat doar în regim de retard față de Vest și cu dezechilibre parcă înrădăcinate în „ființa națională”. Mai mult: sub forța modelatoare și uniformizatoare a ciocanului mondializării, se creează impresia că reziliența e NAȚIONALĂ.
  Situația actuală este chiar orwelliană (un autor cunoscut în România mai mult la modul literar decât politic): cu cât vom fi mai dependenți, cu atât vom fi mai rezilienți ca nație! Dacă sclavia (voluntară, dacă se poate!) e libertate, atunci așa e.
  Ca să vedeți ce reziliență ne așteaptă, intrați aici: https://population.un.org/wpp/Graphs/Probabilistic /POP/TOT/642 și vedeți care sunt proiecțiile pentru populația RO. În toate scenariile: declin. Și vreți să credem că asta-i o reflectare a rezilienței. Vom fi mai puțini, cu datorii mai mari, ca țară și-o să ne meargă bine?

  Suntem prinși fără scăpare între un Klaus Schwab și un Klaus sas. Deocamdată.

  Reply
  • Dumitru

   Cred ca putini isi dau seama cat de neagra e situatia Romaniei si, in general, a tuturor „localnicilor” europeni, incepand cu Germania si mergand spre Est. Chiar tari precum Germania, care au mai crescut in ultima vreme, au facut-o pe baza de imigratie. Asta spune mult despre „calitatea de viata” asociata modelului economic liberal propovaduit in Europa de Germania…

   Reply
 2. mafalda

  Haideti sa repetam cu totii ce inseamna aceste imprumuturi facute de catre UE in numele UE si redirectionate de catre UE guvernelor tarilor ce compun Uniunea Europeana . Acesti bani sunt imprumutati si contin o dobinda extrem de mica si o perioada de rambursare extrem de laxa ce se intinde pina in anul 2050 .Parte a banilor oferiti de catre UE sun granturi – sume de bani nerambursabile – parte imprumuturi cu dobinzi foarte mici .PNNR contine un cumul de proiecte de interes national si european – toata lumea stie deja care sunt acestea – proiecte a caror finalizare cuprinde niste conditii speciale . Cheltuirea banilor este controlata periodic – parcursul proiectului si etapele lui ce tin de drumul parcurs spre finalizare sunt si ele verificate ,daca se constata greseli sau alte forme infractionale – proiectul este oprit si banii trebuiesc dati inapoi . Deocamdata Romania – guvernul Romaniei a solicitat o aminare de inca o luna spre a putea fi finalizat un acord comun . Aceste uriase sume de bani si conditiile ce stau in spatele obtineri acestor sume de bani sunt o mana cereasca pentru noi toti . Romania trebuia sa se imprumute in continuare – nu avea alta solutie daca dorea sa plateasca pensiile si salariile la nivelul actual (stim cu toti cine a facut aceasta alegere )si dobinzile ar fi fost uriase daca Romania se imprumuta de una singura . Norocul nostru este sau se numeste -EXISTENTA BANILOR- .Acum exista bani de care ne putem folosi spre a redezvolta tara si putem reintoarce intreaga legislatie la un nivel democratic .Fara ajutorul UE am fi ramas undeva la periferia Europei .

  Reply
 3. mafalda

  Haideti sa repetam cu totii ce inseamna aceste imprumuturi facute de catre UE in numele UE si redirectionate de catre UE guvernelor tarilor ce compun Uniunea Europeana . Acesti bani sunt imprumutati si contin o dobinda extrem de mica si o perioada de rambursare extrem de laxa ce se intinde pina in anul 2050 .Parte a banilor oferiti de catre UE sun granturi – sume de bani nerambursabile – parte imprumuturi cu dobinzi foarte mici .PNNR contine un cumul de proiecte de interes national si european – toata lumea stie deja care sunt acestea – proiecte a caror finalizare cuprinde niste conditii speciale . Cheltuirea banilor este controlata periodic – parcursul proiectului si etapele lui ce tin de drumul parcurs spre finalizare sunt si ele verificate ,daca se constata greseli sau alte forme infractionale – proiectul este oprit si banii trebuiesc dati inapoi . Deocamdata Romania – guvernul Romaniei a solicitat o aminare de inca o luna spre a putea fi finalizat un acord comun . Aceste uriase sume de bani si conditiile ce stau in spatele obtineri acestor sume de bani sunt o mana cereasca pentru noi toti . Romania trebuia sa se imprumute in continuare – nu avea alta solutie daca dorea sa plateasca pensiile si salariile la nivelul actual (stim cu toti cine a facut aceasta alegere )si dobinzile ar fi fost uriase daca Romania se imprumuta de una singura . Norocul nostru este sau se numeste -EXISTENTA BANILOR- .Acum exista bani de care ne putem folosi spre a redezvolta tara si putem reintoarce intreaga legislatie la un nivel democratic .Fara ajutorul UE am fi ramas undeva la periferia Europei .

  Reply
 4. TILICA

  “Romania poate deveni competitiva numai daca isi va dezvolta continuu INTELIGENTA colectiva si va dispune pentru valorificarea acesteia de un MANAGEMENT PUBLIC performant autohton, exercitat in conditii de
  maxima MORALITATE, de catre oameni doxati, progresisti si de CARACTER”
  IOAN PUSCASU

  Reply
 5. para-odoratus

  na ja… covidu e pentru romani dar de la D-zeu, asa bat paraschiveniile oricand cozile la vaccinare: ne izbaveste pe toti de simtul auto-olfactiv. In mod tragic pe mine inca nu m-a pocnit, ca dupa o cariera condusa ani de zile pe o nisa fara legatura cu aroma haznalei, am ales sa nu-mi mai miros decat propria transpiratie cat mai departe de ce era cat p-aci sa devin.
  O decizie atat de cruda nu poate fi suportata fara confirmari ocazionale.
  Multumesc

  Reply
 6. Nila

  Niciodata dupa 89 nu am trait o dezamagire mai mare la o schimbare de regim, cu toate ca premise erau daca priveai cu atentie rezultatele mandatelor omului ce ne-a adus “Romania lucrului bine facut” si al lui program “Romania educata”. Probabil rezultatele PNRR vor fi la fel de modeste chiar de ar fi perfect redactate, pentru ca vor trebui implementate tot cu oamenii pe care acest regim in loc sa-I reformeze, ii recicleaza, iar lipsa de profesionalism si eficienta a autoritatilor statului e cunoscuta in atragerea de fonduri europene. Oamenii astia nu inteleg cine le-a dat ciolanul, si se lupta sa rupa din electoratul PSD, prin lipsa oricarei masuri de reforma in sectorul bugetar, adresandu-se ca si socialistii doar unor grupuri privilegiate, abandonandu-i pe ceilalti. Oameni cu reforma in gura la toate interviurile, au preluat cadrele si apucaturile socialistilor aducand minciuna la rafinament, numind hoti si chelnerite in posture de conducere. Eu nu l-am mandatat pe Catu sa se imprumute in numele meu si al copiilor mei, si nici nu am de gand sa platesc pntru asta atata timp cat nu exista raspunderea ministeriala astfel incat cineva sa plateasca pentru raul facut poporului prin actiunile lor. De aceea imi incurajez copiii sa invete bine limbi straine si caut un job in alta tara, poate mai prietenoasa cu cetatenii ei chiar daca m-am hotarat tarziu. Politica oamenilor de toate culorile ce au guvernat tara asta pare a fi paranghelia in asteptarea apocalipsei climatice, stiind ca nimeni nu raspunde pentru consecintele actiunilor lor in sectorul de stat. Am participat la toate alegerile blamand pe cei ce clamau neprezentarea la vot, dar am ajuns sa le dau dreptate, pierzand orice speranta, ajungand sa-mi fie rusine de ce am putut sa votez. In 30 de ani pe toti cei ce au condus i-a invins sistemul ca si pe Constantinescu, iar circul regizat al alegerilor din Romania a ajuns sa nu mai intereseze decat cativa aventurieri dornici de propasire usoara si ai lor apropiati. In lipsa unor parinti fondatori care sa decreteze noaptea judecatii ca in filmele americane, urez succesuri celor ce aleg sa ramana si sa plateasca oalele sparte ale unor escroci de vocatie manipulati din umbra de papusari a caror busola morala e atat de dereglata, cum sunt cei din serviciile noastre.

  Reply
  • CMC

   De ce trebuie ca noi sa rambursam un imprumut pe care UE il acorda cu inconstienta, in ciuda numeroaselor avertizari, atata timp cat nu exista larg consens in legatura cu destinatia imprumutului?
   La toti banii UE, ideea de la noi este sa-i toace degeaba pe ceva din care se incaseaza cat mai multi bani la buget si pentru ca sa se faca efectiv ceva.
   Din consultanta si cursuri tinute pentru tooot felul de indivizi (gen alea a lui Barna), se sifoneaza bani UE, pe ideea ca se incaseaza cam 45% la stat (din taxe si impozite). Daca s-ar cumpara ceva util, statul ar incasa doar TVA de 19%. Asta e toata strategia…
   Dar returnarea unor bani dati iresponsabil de UE (si folositi in scopuri de partid de cei care au puterea la momentul imprumutului) nu ar trebui sa cada in sarcina romanilor.

   Reply
  • para

   Tip: selecteaza-ti destinatia dupa o analiza cat mai rigurosa, pornind de la optiunile de integrare a copiilor in scoli decente, in apropierea carora trebuie sa iti poti permite sa locuiesti, pana la riscurile si costurile de termen mai lung, indiferent ca e vb de societate (rasism/ imigratie excesiva, criminalitate, mobilitate sociala etc), urbanism (dispersia claselor sociale si a serviciilor publice) si conectivitate teritoriala, economie (inovatie, sustinerea micilor intreprinderi, coruptie) sau mediu (perspective climatice, poluare).
   Nu exista alegere perfecta si mai devreme sau mai tarziu tot risti sa dai cu capul de ceva, dar macar ai sansa celei mai libere alegeri pe care ai putea-o face vre-odata pentru familie, ca roman.

   Reply
 7. marius

  usr-plus = Securitatea supusa mafiei globalist corporatiste. Asta e traducerea votului pentru papagalii care au pus stampila pe Securitate si se cred hanticomunisti.

  Reply
 8. mafalda

  Haideti sa repetam cu totii ce inseamna aceste imprumuturi facute de catre UE in numele UE si redirectionate de catre UE guvernelor tarilor ce compun Uniunea Europeana . Acesti bani sunt imprumutati si contin o dobinda extrem de mica si o perioada de rambursare extrem de laxa ce se intinde pina in anul 2050 .Parte a banilor oferiti de catre UE sun granturi – sume de bani nerambursabile – parte imprumuturi cu dobinzi foarte mici .PNNR contine un cumul de proiecte de interes national si european – toata lumea stie deja care sunt acestea – proiecte a caror finalizare cuprinde niste conditii speciale . Cheltuirea banilor este controlata periodic – parcursul proiectului si etapele lui ce tin de drumul parcurs spre finalizare sunt si ele verificate ,daca se constata greseli sau alte forme infractionale – proiectul este oprit si banii trebuiesc dati inapoi . Deocamdata Romania – guvernul Romaniei a solicitat o aminare de inca o luna spre a putea fi finalizat un acord comun . Aceste uriase sume de bani si conditiile ce stau in spatele obtineri acestor sume de bani sunt o mana cereasca pentru noi toti . Romania trebuia sa se imprumute in continuare – nu avea alta solutie daca dorea sa plateasca pensiile si salariile la nivelul actual (stim cu toti cine a facut aceasta alegere )si dobinzile ar fi fost uriase daca Romania se imprumuta de una singura . Norocul nostru este sau se numeste -EXISTENTA BANILOR- .Acum exista bani de care ne putem folosi spre a redezvolta tara si putem reintoarce intreaga legislatie la un nivel democratic .Fara ajutorul UE am fi

  Reply
  • laur22

   @mafalda

   shii care e Return of Investment ?

   in cat timp shi prin ce canale se vor intoarce la bugetul de stat aceste zeci de miliarde de euro ?

   pana una alta singura sursa de bani noi la bugetul de stat pare a fi cresterea varstei de pensionare shi inghetzarea pensiilor shi salriilor bugetarilor care nu lucreaza in justitzie ori servicii ….. shi cam atat.

   asta e reziluentza Romaniei USR-isto liberale de fapt ca sa fim corectzi romancii plUSR-isto liberale a romanicii din ce in ce mai mici

   Reply
 9. Adrian

  „[…] adică să aducă un val suprem de politizare (și filtru de la cine știm noi) pentru că ei umblă după control, performanța e secundară”.

  Vedem zilele astea că ditamai sgg scoate posturi la concurs(uri) inclusiv de(spre) control în mod explicit, concursuri pe care în timp real practic le anulează (suspendă e termenul consacrat)

  https://sgg.gov.ro/1/selectie-ocupare-posturi/

  Chestiunea plasticului prin pământul strămoșesc de acord seamănă cu povestea drobului (în fine, altfel e titlul consacrat al poveștii), dar hai să mergem până la capăt cu tâlcuirea poveștilor(într-o vreme încerca d. Rogozanu așa ceva). Că romanii, cum parcă mai scria și autoarea prin editoriale, aveau bine-merci (în fine, avant la lettre e merci, în latină altfel s-o fi zis) canalizare acum două milenii, și nu era din plastic, nici beton, și nici importate materialele de pe miri unde (ei, da, controlul, de calitate). Pe scurt, nu abuzului, nu lipsei de răspundere. Iar bunul-simț spunea că-ntr-o zonă deluroasă, de pildă, unde ai suficiente pășuni, fânețe, pajiști, și mai puțin teren arabil, ca să construiești e mai bine din multe puncte de vedere (calitatea vieții în primul rând, incluzând aici risc scăzut de inundații dar și agrement șamd) să construiești case (răsfirate) în zona de fâneață, fără interdicții absurde de tip absolut cum se dorește a fi acum (de vreo câțiva ani), chipurile impuse de uniune| comisie (chiar și-așa să fi fost, era o ocazie nesperată ca post-pandemie să se anuleze inepția) totul în timp ce pe de altă parte exploatări medii sau mamut de terenuri agricole (balastiere, de pildă) sau râuri (betonări absurde de maluri cu agresarea evidentă a proprietății riveranilor) n-au nicio piedică a fi implementate.

  Reply
 10. Marius

  Am inteles. Ati specificat numele Ghinea de vreo 2 ori in mod direct desi stiti foarte bine ca nu Ghinea face PNRR. Nu Ghinea l-a pus pe dl Oros sa vina cu sisteme de irigatii staliniste. Sigur nu aveti nicio problema personala cu Ghinea desi ati lucrat cu el fara probleme si atunci parca nu avea atatea defecte. In rest, PNRR este oglinda capacitatii administratiei romanesti de a propune si a implementa proiecte. Pe de alta parte, inteleg ca criticati chiar si faptul ca se fac autostrazi prin PNRR desi scopul lui e altul. Deci nu e bine nici faptul ca totusi ne-am pus cu totii de acord ca avand un decalaj imens de infrastructura trebuie sa-l recuperam iar PNRR e un mijloc bun. Sunteti foarte preocupata de cine va merge pe ele. Eu zic ca aceeasi oameni care acun mor din cauza accidentelor pe drumurile patriei pentru ca numarul de vehicule a crescut enorm in aceasta tara . Si da, intrebarea clasica cine va rezolva WC-urile din fundul curtii este corecta. Dar la fel de bine stiti ca acest lucru nu sta in pixul unui ministru dar nu da bine sa scrieti asta, articolul trebuie sa fie critic cu actuala guvernare. Bani pentru dezvoltarea comunitatilor locale sunt si prin PNRR, si prin fonduri europene si prin bugetul central. Sunt sate in care primarii au construit sau au extins scoli adaugand sali de sport, cantine, terenuri exterioare si au rezolvat de mult timp problema WC-urilor. Nu va face niciodata un ministru un WC intr-un sat daca acel primar nu da doi bani pe situatia copiilor de acolo.

  Reply
 11. CMC

  Cati bani pentru Servicii?
  Ca se pregateste marele jaf in Sanatate.

  ” Renate Weber dezvăluie care ar fi fost adevăratul motiv al revocării: bugetul sănătății

  Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, miercuri, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private. „Acum se încearcă același lucru”. ”
  https://ziare.com/renate-weber/stiri-renate-weber/numire-nou-avocat-al-poporului-1685247#adaugare-comentariu

  Si toate feministele din tara si de Bruxelles stau cu capul in pamant….
  Pai daca asa au Ordin de zi pe unitate….

  Reply
 12. Gavril

  PSD de fiecare data cand a fost la guvernare, a spus, ca ,,nu sunt bani europeni…”, pentru diverse proiecte..vezi declaratiile lui Dragnea, cand era vorba de finantarea unor autostrazi..asadar, despre ce plan mai bun al PSD putem discuta? spuneti ca nu clar, mai bine zis, nu e deloc. Nu exista planul lor..daca il aveau il scoteau si-l prezentau…in Romania sunt restante de peste 50 de ani, in ceea ce priveste infrastructura de transport, educatia, spitalele, etc…

  Reply
  • Dumitru

   Pai nu sunt bani. Sau, mai precis, aparatul birocratic din UE vrea sa se laude ca da bani, dar de fapt sa nu dea. Eu asta am remarcat-o mai demult. Si o vor intelege si votantii actualii puteri. PSD era mai cinstit, si a spus-o direct. Sunt curios cat va primi Romania din acest PNRR pana la urma. Initial, era vorba de 80 de miliarde, nu? La cat s-a ajuns acum cu „estimarile”?

   Reply
 13. Mihai

  Oribil gest ca un mentor să îşi împroaşte foştii colaboratori… la moartea unui alt clovn…

  Reply
 14. frumoshi nebuni

  https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22366449-videoreportaj-autostrada-electrica-din-suedia-unde-camioanele-circula-fir-tramvaiele.htm
  ASTA VREAUE DE LA NOI!

  Sau, vreun proiect de cale ferata electrificata de mare viteza – eventual conectata cu altele din alte state.
  Si priviti cu ce se prezinta caraghiosii astia acolo…
  Cu bucati de hautostrada de nicaieri spre nicaieri si cu trenul cu hidrogen, desi Vidrarul inca fc, nu ca Tarnitza?
  Nu Tu centrale pe biogaze, pe linga marile gropi de gunoi de linga marile orase/ electrificarea liniei ferate cLuUuj-oradea, ci METROU in falsa metropola in plin avant” care nu e conectata prin infrastructura de tranSport moderna de nimeni fiind umflata cu pompa in mod artificial de serviciile altor state care determina falsul stat roman sa bage bani degeaba si fara niciunb sens acolo – avantu-praBushirea!

  Reply
 15. Ciobanul Bucur

  Citesc intotdeauna cu acelasi interes ce scrie D-na AMP si maistrul Cristoiu, cu satisfactia ca trateaza in aceeasi maniera temele abordate. Sunt cei mai buni analisti pe care ii avem, de valoare egala.

  Reply
  • Munteanu

   Nu a existat nici-un „cioban Bucur”. Bucureshtiul se numeshte asha datorita bucuriei pe care a simtzit-o Mohamed al 2-lea din relatzia homosexuala cu Radu cel Frumos pe atunci minor. De fapt „Radu cel Frumos” l-au numit mai tarziu istoricii pudici; contemporanii ii spuneau Radu Bucurescu sau Radu de care s-a bucurat sultanul.

   Reply
 16. ionas

  PNRR cum este gandit se adreseaza mai ales tarilor ceva mai dezvoltate din UE.
  Romania si Bulgaria sunt de fapt adaugiri – ele sunt relativ inapoiate si astfel suficient de reziliente .
  Drama Romaniei nu este ca nu pot propune proiecte acceptabile in UE , chestiune relativ minora, ci faptul ca nu se prefigureaza nicio reforma interna serioasa in viitorul imediat.
  Nu poti trai numai din imprumuturi si pomeni venite de la tarile bogate din UE sau de la camatarii mondiali.
  Conform agentiilor de rating Romania este aproape de calificativul „junk”
  Daca prin absurd UE, care ne tine in viata, s-ar dizolva maine, Romania ar ajunge rapid pe acelasi palier cu Albania in Europa sau Gabonul cu toate ifosele noastre „euro-atlantice”

  Reply
  • Dumitru

   Romania nu a fost niciodata „junk”. A fost insa o oaie de jupuit. Toti indicatorii din RO au crescut sistematic si semnificativ, mai mult decat in Vest, ceea ce inseamna ca agentiile de rating au spus numai tampenii, sistematic, din 1989 si pana azi. Si de fapt ele au facut exact ce li se cerea de catre tarile unde sunt domiciliate si de catre clientii importanti – au dat argumente pentru jupuirea Romaniei prin domanzi nerusinate. Acum abia, cu datoriile enorme pe care le acumuleaza guvernele „progresiste”, Romania va putea ajunge „junk”, pentru ca trage datorii cat pentru 22 de milioane de locuitori in conditiile in care Romania va avea in curand abia 2/3 din populatia asta, si cu o majoritate de pensionari.

   Reply
 17. DW

  În timpul vieții mele (care nu mai e mult), am construit socialismul, am luptat pentru pace, apoi am făcut tranziția, am făcut dezvoltare durabilă, iar acum o dau dracului și pe asta și încep Marea Resetare. Sper să mai prind ceva feudalism tehnocratic sau măcar câțiva ani de regim nazist stabil, ultraliberal (poate a început, dar nu-mi dau seama!)

  Reply
 18. Dan Plesoianu

  Da, chestia asta cu repetentii si corijentii este foarte discutabila… Intotdeauna, intr-o clasa de invatamint general vor fi copii mai inteligenti, si copii mai putin inteligenti. Si, da, la un moment dat acestia trebuie sortati, pentru ca nu este eficient pentru societate sa nu isi foloseasca la maximum de capacitate indivizii dotati intelectual. In tarile anglo-saxone, asa ceva – repetenti si corijenti – nu exista. Aparent, toti elevii au sanse egale. Este adevarat, pentru a se realiza dezideratul de a micsora diferentele intre elevii mai bine dotati, si cei mai putin dotati, a trebuit sa se umble in alta parte, si anume s-a facut rabat la calitatea totala a actului de invatamint. Cu alte cuvinte, materiile sint mai simple, in tarile de influenta anglo-saxona, si mai usor de asimilat la toate nivelurile de catre elevi. Este adevarat, asta face insa ca pacea sociala (uniformizarea elevilor, si eliminarea discriminarii bazate pe inteligenta) sa fie mai consistenta, avind insa ca dezavantaj faptul ca, la nivelul liceului, indivizii cu capacitatile intelectuale cele mai ridicate sa nu se poata dezvolta plenar. O parte din acest dezavantaj se recupereaza insa (dar nu total) la nivelul anilor de studii universitare.
  Ne dam seama insa ca este dureros pentru un elev repetent sau corijent sa fie mereu strigat, in gura mare, si in public: Repetentule !, Corijentule ! Asadar, cred ca ar trebui facuta o analiza profunda, dpdv psihiatric. al modului optim de organizare a scolii, si nu numai in Romania, dar si in multe tari Vestive, cum ar fi SUA si Canada.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *