Romania Curată

VIDEO Activist lovit în cap cu arma de un polițist local! S-a întâmplat astă noapte, în centrul Capitalei, după Street Delivery

Scene greu de închipuit pe străzile din București! Un polițist local ar fi împușcat în cap un tânăr activist pentru că ar fi refuzat să se legitimeze. Apoi, polițistul a început să amenințe lumea de jur împrejur cu pistolul. Angajatul Poliției Locale ar fi împușcat în cap fără somație un activist ecologist care a refuzat să se legitimeze, conform martorilor.

Evenimentul a avut loc pe Strada Verona din centrul Capitalei, în jurul orei 1, la puțin timp după terminarea unuia dintre evenimentele Street Delivery. Tânărul Ionuț Cojan a ajuns la Spitalul Floreasca, dar nu este în pericol.

***

UPDATE: Lovit cu arma în cap, nu împușcat După ce a fost la IML, Iounț Cojan a fost direcționat către spitalul Sf. Ioan pentru mai multe investigații. Cel mai grav rănit pare a fi polițistul, care a suferit un traumatism cranian după ce ar fi fost lovit cu o sticlă în cap.

Alexandru Alexe, unul dintre cei implicați în conflictul de noaptea trecută, susține că tânărul nu a fost împușcat, deși așa părea la prima vedere, ci a fost lovit cu patul armei în cap. „Am băut fiecare câte două beri la Street Delivery și apoi ne-a mâncat în fund să strigăm că ”toate partidele au furat pădurile”. Niște polițiști ne-au chemat la ei și ne-au cerut să ne legitimăm. Ne-am legitimat și eu și Ionuț Cojan după ce i-am cerut polițistului să se legitimeze. Apoi, brusc, unul dintre polițiști a pus un pistol la capul lui Ionuț și a tras de două sau trei ori. Ionuț a căzut, iar ceilalți au mers la el. S-a adunat multă lume și au zburat din mulțime sticle cu bere. Poate de acolo să fi fost lovit polițistul, pentru că noi nu aveam bere la noi“, spune Alexandru Alexe.

„Inițial am crezut că a fost împușcat, dar am aflat ulterior că pistoalele nu erau încărcate, erau practic niște jucării. Ionuț a căzut pentru că a fost lovit cu arma în cap, nu împușcat. Arma doar a făcut zgomotul unui pistol cu bile, se aude pe înregistrările noastre“, a explicat Alexe.

***

Poliția: „E de competența Parchetului“

”Au fost audiaţi cei implicaţi în scandal, dar dosarul este de competenţa Parchetului Sectorului 1 pentru că există indicii ale comiterii infracţiunii de ultraj, unul dintre poliţiştii locali a fost lovit la nivelul capului cu o sticlă. De asemenea, se fac cercetări privind abuzul în serviciu, pentru a se vedea dacă poliţiştii locali au acţionat conform atribuţiilor”, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

***

Citește și: Când și în ce condiții se justifică o acțiune în forță a Poliției. Ce spune legea și cine răspunde pentru agresiunea de aseară

***

Scena s-a desfășurat în văzul lumii, iar mărturiile despre cum s-a desfășurat incidentul sunt diferite. Un lucru este însă cert: polițistul a făcut uz de armă, pe care a folosit-o pentru a amenința și alți tineri aflați în zonă. AICI puteți vedea VIDEO.

Un polițist de la secția locală a împușcat cu un pistol cu bile un activist. E ok, nimeni nu a murit. Nebunia a început…

Posted by Matei M. Bărbulescu on 13 Iunie 2015

„Nebunia a început după ce activistul a fost somant să se legitimeze. Ăla a zis „ok, dar mai întâi legitimați-vă dumneavoastră.” Așa că polițistul a scos pistolul și l-a întrebat „comentezi?” S-au luat la ceartă și l-a împușcat în cap. Prietenii activistului au sărit pe polițist, iar unul dintre ei i-a dat polițistului cu o sticlă în față. Atunci polițistul a început să îndrepte pistolul în toate direcțiile. Băieții s-au calmat după ce a intervenit jandarmeria“, descrie Matei Bărbulescu cum s-au desfășurat evenimentele.

Filmul unui martor și ancheta de la Poliție

 

O parte din scenă a fost filmată de unul dintre cei aflați în zonă. Matei Bărbulescu, de la Casa Jurnalistului, susține că a aflat ulterior că totul a pornit de la un un picior în burtă aplicat polițistului. Activistul împușcat, care ar fi minor, a fost audiat și a mers apoi la IML pentru a scoate un certificat medico-legal. „După opt ore de așteptat, au ieșit din secția de poliție împușcatul și încă un activist. Sunt amețiți și își bălmăjesc cuvintele. Spun că au fost bătuți și gazați de către cei de la poliția de sector. Martorii le dau dreptate“, scrie pe Facebook Matei Bărbulescu.

Ancheta deschisă astă noapte este în desfășurare și acum la Secția 1 Poliție, unde se fac cercetari pentru ultraj, dar si pentru purtarea abuziva a oamenilor legii.

 

„E vorba şi de atitudinea poliţistului acolo“

 

Dumitru Coarnă consilier juridic al Sindicatului Național al Polițiștilor a explicat că polițiștii locali crează tot mai multe probleme din cauza lipsei de pregătire: „Vorbim de o banală legitimare şi s-a ajuns la săvârşirea unor infracţiuni în concurs. Nu trebuie să scoatem din ecuaţie alcoolul pentru că din imagini se pare că s-a consumat şi alcool. Se pare că avem şi o infracţiune la regimul armelor pentru că poliția locală nu are în dotare arme de acest tip. În poliția locală sunt oameni care nu au pregătirea necesară, nu ştiu să acţioneze. E vorba şi de atitudinea poliţistului acolo.. putea să se prezinte… de aceea noi avem mari stări de disconfort cu această poliție locală în sensul că se confundă cu poliția naţională”.

***

ART. 40. Legea 218/2002
(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitate.
(2) Înainte de intrarea în acţiune sau efectuarea intervenţiei ce nu suferă amânare poliţistul este obligat să se prezinte verbal, iar după încheierea oricărei acţiuni sau intervenţii, să se legitimeze şi să îşi declare funcţia şi unitatea de poliţie din care face parte.

***

Street Delivery e un eveniment pentru oameni care se respectă reciproc. Violența și agresivitatea nu au ce căuta aici! Incidentele întâmplate noaptea trecută pe strada Arthur Verona, la două ore după încheierea evenimentului, ne-au întristat și dezamăgit. Atât Poliția Locală, cât și tinerii implicați în altercație au abuzat de libertatea pe care ți-o oferă o stradă redată oamenilor. Ne vedem din nou azi pentru a le aminti ce înseamnă buna vecinătate și un minut în plus de gândire.”

Mesaj al organizatorilor Street Delivery, pe pagina de Facebook

***

VOM REVENI CU AMĂNUNTE

***

Citește și: Când și în ce condiții se justifică o acțiune în forță a Poliției. Ce spune legea și cine răspunde pentru agresiunea de aseară

***
O altă înregistrare a incidentului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “VIDEO Activist lovit în cap cu arma de un polițist local! S-a întâmplat astă noapte, în centrul Capitalei, după Street Delivery

 1. Ionut-Dorin, PAVEL

  Concluzia mea este ca s-a abuzat de functie si chiar de arma. Solutia este pedepsirea acestor persoane conform legii ca data viitoare sa se teamă să mai facă asa ceva.

  Reply
 2. Bozgoru

  Confundati obligatiile Politiei Romane, stipulate in Legea 218/2002, cu cele ale politiei comunitare, care deriva din Legea 155/2010… Nu ca idiotii de comunitari n-ar trebui sa se prezinte si sa-si decline calitatea, dar va rog sa nu mai confundati Politia Romana cu slugile primarilor, da ?

  Reply
  • bobo

   Foarte adevarat. Problema este ca ori trebuie educate slugile primarilor ori desfiintat acest serviciu pentru ca face mai mult rau decat bine. Dupa parerea mea nici termenul de Politie nu trebuie folosit.

   Reply
 3. CETATEANUL

  Trebuie abrogata Legea nr. 155/2010 (o lege ce s-a demonstrat a fi necesara pt mafiotii politruci) deoarece este necesar sa fie eliminate conflictele de competenta “si institutionale” existente intre politia comunitara-locala, (definita ca fiind un fel de struto -camila conceputa dupa imaginatia unor primari alesi pe mici si bere oferite alegatorilor in campania electorala, animata de ideile fanteziste ale unor fosti activisti P.C.R. care, in fapt, este folosita pentru intimidare, amenintare sau ca mijloc de estorcare a bugetelor locale si ale cetatenilor de ex. structurile politiolor comunitare sau locale au sedii in apartapentele sau vilele, detinute de unii „baieti destepti” pentru care se platesc din bani publici -bugetele locale- pentru chirii multe zeci de mii de euro pe luna) si POLITIA nationala deoarece datele statistice arata ca in actualele conditii suntem statul cu cele mai multe forte de ordine publica, din U.E. raportate la nr. populatiei si cu rezultatele cele mai nesatisfacatoare in domeniu sigurantei publice, a cetateanului). Legea 155/2010 – Legea politiei locale – este un act normativ care a complicat si mai mult confuziile referitoare la competentele materiale si teritoriale existente in sistemul de ordine si siguranta publica. Aceasta prevede reglementari in contradictie cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata. Legea in cauza a fost emanata din ambitii eschibitioniste ale unor fantezisti rataciti in politica romaneasca fie si pentru a-si satisface scopurile meschine (neligitime). Legea 155/2010 este o aberatie juridica deoarece ofera aceleasi competente judiciare detinute de politia statala (materiale dar si teritoriale) unor structuri fantomatice cu angajati ce nu au pregatirea juridica necesara iar cazierul unora este de neinchipuit. Aceasta lege dovedeste clar cata lipsa de rigoare si exigenta exista in procesul de elaborare a sistemului legislativ din Romania.
  Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata la art.2 alin (3) specifica “Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot stabili si sanctiona contraventii in urmatoarele domenii: salubritate; activitatea din piete, curatenia si igienizarea acestora; intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii; amenajarea si curatenia spatiilor din jurul blocurilor de locuinte, precum si a terenurilor virane; intretinerea bazelor si obiectivelor sportive aflate in administrarea lor; intretinerea strazilor si trotuarelor, a scolilor si altor institutii de educatie si cultura, intretinerea cladirilor, imprejmuirilor si a altor constructii; depozitarea si colectarea gunoaielor si a resturilor menajere”.
  In conformitate cu prevederile legale în vigoare, Poliţia Locală se poate înfiinţa în cadrul administraţiilor locale prin hotărari ale consiliilor locale şi are în competenţă aplicarea reglementărilor emise doar de aceste consilii.
  Potrivit prevederilor art.2 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,(CODUL CONTRAVENTIILOR) actualizată, Poliţia Locală poate aplica sancţiuni contravenţionale doar în cazurile menţionate în această reglementare la ART.2.

  Reply
 4. Nicolae Dorobantu

  „politia” comunitara sunt niste derbedei cu opt clase pe post de gorile pentru mafia primariilor si nu are nici o legatura cu politia. Sunt o parte importanta a mafiei din primarii in special fac „ordine” in piete printre cei care nu dau spaga si nu sunt aflati sub mafia tiganeasca care controleaza pietele (importuri de legume fructe in general sau flori).

  Reply
 5. malina

  Tanarul impuscat nu era major ! Toate canalele de stiri tv au preluat ca stire dupa o scurta informare din partea politiei unde tanarul a fost declarat major ca sa scape politia de raspundere . In al doilea rand si cel mai grav , cel de la politia locala era din cadrul primariei si nu avea drept de port arma , ce sa mai spunem ca nu avea drept de a folosi si fara somatie si incarcata arma. Ce trebuie sa fie clar , politaiul trebuie sa fie pus in ancheta si trimis direct in puscarie pentru ca a facut uz de arma neavand drept sa poarte in timpul serviciului si plus amentarea oamenilor . Tanarul nu a refuzat sa se legitimeze ci a intrebat politaiul criminal , ca altfel nu ii se poate spune chiar si dupa un control psihiatric de rutina, ci a replicat politaiului ca doreste sa vada si legitimatia de lucru a politaiului adica drept uman ca sa nu fie vorba despre un fals politai. Trebuie facute plingeri penale si indreptate la Pachet impotriva politailor ca altfel se vor amplifica abuzurile si violenta nejustificata a politiei si incalcarile drepturilor omului uzuale!

  Reply
 6. Gaby

  Bine mă , împușcă-l , că ai permis sau nu că ești polițist sau nu dar NU IN CAP PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU , CE MAMA DRACULUI ERA ÎN CAPU LA POLITISTU ALA

  Reply
 7. Emilian

  Sunt întru totul de partea cetățenilor aici, dar am și eu o întrebare: ce rol are Alexe ăsta în toate protestele? Mi se pare suspect cum el se nimerește mereu acolo unde e scandal, el e mereu lider de protest și, mai nou, văd că se pricepe și la medicină…

  Din toți cei de acolo, el făcea scandalul cel mai mare, accentuând și mai mult panica, și-așa la cote foarte înalte, din stradă.

  Reply
  • flesh

   Are un rol bun. E un om inimos, de-aia a pus la suflet când și-a văzut prietenul pus la pământ cu sânge curgându-i din cap.

   Reply
 8. X

  Daca nu era major copilul, de ce i s-a vandut bere in local? Stiu, separat de discutie, dar zic si eu.

  Reply
 9. Emil Stoica

  Da, este important sa stam cu ochii pe autorități ca actioneaza conform legii.

  In același timp, dacă vrem sa fim credibili, hai sa nu înflorim situația cum ca adolescentul care a băut a fost luat la întrebări se polițiști pentru ca era activist. Nu ești activist cand faci scandal la miezul nopții după doua beri, ești doar un adolescent teribilist.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Emil Stoica: nu scrie că a fost luat la întrebări pt. că era activist, ci pentru că a strigat o lozincă (implicit, ”tulburarea liniștii publice”); asta nu înseamnă însă că activiștii nu sunt vânați; și aici pot depune mărturie – că din câteva mii de oameni care participă la un protest nedeclarat sau spontan sunt amendate doar anumite persoane care sunt ”pe liste”, că la Brașov m-am trezit amenințat cu duba când ieșeam de la lansarea cărții despre RM etc.; eu aștept (încă nu am primit răspuns) să aflu câte persoane au mai fost legitimate sâmbătă seara la Street Delivery, că mi-e greu să cred că au fost singurele persoane care au făcut gălăgie la ora aia; dincolo de toate astea, chiar și în cazul unui posibil criminal, nu doar a unor adolescenți teribiliști, poliția (locală și de orice fel) trebuie să respecte legea; că atunci om avea stat de drept, când inclusiv drepturile unor personaje ca Larry Flint vor fi respectate

   Reply
   • un activist te intreaba

    Mihai Gotiu, am „uzat” destui pantofi la marsurile de anul trecut, dar, sincer, niciodata nu m-as pune pe urlat, noaptea, lozinci … ca daca nu se apuca de urlat noaptea pe strada, SIGUR nu-l lua nimeni la intrebari… si sincer, si mie Alexe asta mi se pare mai mult decat dubios… a reusit in mai putin de un an sa decredibilizeze cu istericalele lui firava miscare de buna credinta de toamna trecuta… iar toata aceasta „intamplare” nu face decat sa puna semnul egalitatii intre unul ce zbiara noaptea prin oras si un grup de oameni care vor sa indrepte ceva ( ce se mai poate si DACA se mai poate) in aceasta tara… eu personal nu doresc sa fiu pus in aceeasi barca cu unul ca Alexe sau ca „tanarul” cu tulburari hormonale si de comportament, asa ca nu aveti decat sa organizati marsuri pana nu mai puteti ca eu nu mai particip.

    PS: de ce oare au participat atat de putini oameni la marsurile pentru protejarea padurilor?

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ un activist te intreaba:
     1) nu consider că au fost deloc puțini oameni la marșurile pentru protejarea pădurilor (la cele de la începutul lunii mai)
     2) un abuz e un abuz indiferent asupra cui se exercită; între a legitima și, eventual, amenda pe cineva pentru tulburarea liniștii publice și a-l lovi cu tocul pistolului în cap e o diferență de la cer la pământ

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *