România Curată vă propune ca pentru demnitarii români să se adopte modelul suedez

Parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Bucătăria este împărțită la comun, nu există personal de serviciu. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer. Nici primarii și guvernatorii nu au dreptul la reședinte oficiale gratuite, iar consilierii nu au salariu lunar sau un birou propriu. Reședinta oficială a premierului suedez nu depășeste circa 300 de metri pătrați. Doar parlamentarii care lucrează la elaborarea legilor se consideră ca exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remunerați cu salarii lunare. Control drastic la decontările din bani publici. Politicienii suedezi nu sunt privilegiați în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate. Cuvântul cheie este transparență în privința cheltuirii banilor publici în folosul cetățenilor.

Un voluntar al României curate a (re)găsit în arhiva personală un text care a circulat pe la începutul acestui an, (re)descoperindu-i valențele instructive în acest nou context în care se vorbește tot mai mult despre modificarea/ modernizarea Constituției. Ni l-a transmis și am decis să publicăm sinteza sa preluată de pe ziare.com pentru că deseori noi, românii, avem obiceiul să uităm lucrurile bune despre care auzim și de la care avem de învățat.

Iată care sunt privilegiile parlamentarilor suedezi:

– In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.

– Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Pastrati curatenia”.

– Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.

–  „Eu ii platesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiți pentru a le oferi politicienilor o viață de lux”, explică un suedez in reportajul televiziunii braziliene.

– Reședinta oficiala a premierului suedez nu depășeste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de  cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi  spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.

– Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati.

– Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. „Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe”, a explicat o consiliera.

– Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.

Fără indemnizații speciale

– Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a  avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.

– Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.

Fără imunitate

– Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.
– Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier.
*Scandalul a fost celebru in anii ’90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromise cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze​ din functia de lider al Partidului Social Democrat.

Transparență și control cetățenesc

– Cetățenii sunt foarte atenți  la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea.

– Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.

– Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondența zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la​ aceste informatii.*In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitații publice. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.

– Administrația Parlamentului suedez ține socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singură incăpere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru
Purtatorul de cuvant al Parlamentului.

– Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.
Principiul transparenței este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in această țară.

Vedeti aici reportajul realizat de televiziunea braziliana TV Bandeirantes cu titlul Suedia – politicieni fără privilegii:

Partea 1 


Part 2

Part 3

 

La noi, în România, apartamentele sau vilele de lux în care trăiesc politicienii români sunt arhicunoscute, risipa pe transportul aerian sau auto întrece orice limită a bunului simț (mai ales când în exotice călătorii se pleacă cu tot cu familia din dotare). Condițiile de cazare ale mult prea numeroșilor parlamentari români care au la dispoziție săli de fitness, piscine și saloane de cosmetică, mașinile de lux ce pot fi admirate ca la o expoziție de elită mondială la orice recepție sunt și ele de notorietate, deși se știe că sunt din bani publici. Spre comparație, lipsa de transparență s-a cronicizat, instituțiile ascunzând de ochii opiniei publice până și banalele rapoarte de activitate, în care sunt obligate să enumere, măcar succint, ce au făcut. România curată a descoperit că jumătate din ministere, de pildă, se află în această situație, inclusiv cultură, educație, justiție, finanțe.

Citește TOPUL TRANSPARENȚEI. Află ce instituții locale și centrale ale statului nu au fost în stare să-și descrie activitatea într-un raport

Suedia figurează, într-un top al celor mai fericite țări, pe primele locuri. România, pe ultimele locuri. Explicația e foarte simplă. În Suedia sunt fericiți mulții cetățeni inclusiv pentru că se știu în siguranță având acces liber la informațiile de interes public. În România sunt fericiți numai puținii demnitarii și rudele lor, în vreme ce pentru cetățeni gradul de acces la informația de interes public s-a redus dramatic în ultima vreme (numai DNA mai perturbă, rar, liniștea castelelor). Ca să nu mai spunem despre dialogul social, practic inexistent. Calea de îndreptare, de găsire a unei soluții pentru a avea și noi ”o țară ca afară” trebuie să o găsim singuri. Și după ce o găsim, să nu mai renunțăm la ea.

Voi cum vedeți împlinit acest deziderat? Agreați modelul suedez?

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

81 thoughts on “România Curată vă propune ca pentru demnitarii români să se adopte modelul suedez

 1. George Petrineanu

  În sfârșit!
  „Modelul suedez, de fapt o simplă sintagmă, are de oferit mult mai multe. Deschiderea din societatea suedeză suedeză permite aflarea cu ușurință a tot felul de soluții care funcționează excelent. Este foarte ușor să aranjezi schimburi de experiență iar transferurile de orice fel se pot face cu rapiditate. Soluțiile sînt disponibile pe degeaba în multe cazuri.
  De exemplu, am discutat înființarea „la cheie” a unui institut pentru studii complexe asupra traficului auto (după modelul celui care funcționează la ei, VTI). Am aflat imediat că un institut similar fusese înființat în Rusia, oamenii au instrucțiunile în sertar despre cum trebuie procedat. Așteptau doar un telefon pentru o intilnire. Cui să oferi asta? De 25 de ani mă frapeaza dezgustul pe care îl arată românii ori de cîte ori deschid o astfel de discuție.
  Trăiesc de 25 de ani în Suedia și nu am mers niciodată la un ghișeu, am avut arareori nevoie de vreo „adeverință” și nu am călcat niciodată pe la vreun notar – practic nu există. Tot ce mi-a trebuit a fost permisul de conducere în format credit card și care este și act ID.
  Am fost convins că toate aceste simplificări ar trebui neapărat aplicate în România, numind ideea „RFG – România Fără Ghișee”, sau, mă rog, România Electric Land. A fost o ocazie să fiu consecvent luat la mișto.

  Succes!

  Reply
  • Marian Tudor

   George Petrineanu sint perfect de accord cu tine si nu pot sa spun si eu decit „In sfirsit!” asa cum ai spus si tu la inceputul comentariului tau. Eu spre deosebire de tine locuiesc in Canada de 22 ani dar am auzit de mult de modelul Suedez si m-am informat despre el. Este un model perfect viabil prin care toti cei aflati la guvernare simt ceea ce inseamna responsabilitate prin simplul fapt ca nu au imunitate diplomatica. Sugerez totusi sa fie studiat si modelul Islandez despre sistemul bancar, schimbat in 2008-2009 prin Constitutie din cauza crizei economice mondiale prin care bancile si porcii de bancheri pot declara faliment si pot fi trasi la raspundere in fata legii.

   Reply
  • mariana

   De acord cu ceeace ati scris. Eu traiesc de 25 de ani in Belgia unde nu e transparenta suédeza nici …mahalaua romaneasca. Am fost in februarie 2014 la Stockholm la o conferinta. Ministra telcomunicatiilor a tinut un speech, a venit cu metroul (fara masina la scara si sofer).
   In Belgia m-am intilnit nas in nas cu unul din ministri la Brico; era fara bodyguarzi, singur, isi alegea ce-i trebuia pt casa.
   La ambasada romaniei de la Bxl, de 1 decembrie acum citiva ani, am asistat la descinderea unui politician roman cu vreo 4_5 baietani care-l pazeau (de cine oare?), dezgustator si cu iz de „lumea a treia aficana sau boliviana” in timp ce generali din diverse tari si politicieni belgieni cunoscuti veneu simplu fara tamtamuri.
   De 1 dec. 2014, la receptia organizata de ambasada la Bxl, am gustat niste produse roamnesti la o masa cu un cuplu de asiatici. Ne-am zimbit reciproc si la un moment dat domnul ne stringe mina si se prezinta: „eu sint ambasadorul Japoniei in Belgia”. Nici o comparatie cu politicienii din Ro. E trist.
   Acum citiva ani, am trimis o scrisoare unui ministru propunind ajutorul nostru sa facem o simplificae administrative ca in Europa. N-am avut nicodata raspuns. Lipsa de simplificare face mai usoara coruptia, deci nu e nici un interes sa se faca.
   Fiindca traiti in Suedia… imi place mult Mankel, am citit recent „ochi de leopard” in care vorbeste despre viata unui suedez in africa plina de coruptie; semana tare cu Romania profunda unde nu ti se da un act sau ceva oficial fara sa te duci cu plocoane. Noi avem aici in Belgia e-Id, facem declaratii de impozite on-line, la primarie e civilizat, obtii hirtiile necesare cu un zimbet si fara sa astepti mai mult de 15 min, etc. Oare in tara noastra de origine s-o ajunge vreo-data la oarece civilizatie?
   Trist e ca nici un politician n-are idei pt tara, are doar idei de a baga cit mai mult in buzunarul propriu si al acolitilor.

   Reply
  • liviu

   Eu am mers si mai departe, propunand infiintarea Registraturii Nationale, unde sa fie inregistrate gratuit si obligatoriu toate documentele emise de entitatile de orice fel si de persoanele fizice. Ce nu e inregistrat, nu exista. Reguli stricte de acces la documentele private, inclusiv pentru autoritati (prin hotarari judecatoresti), dar acces total la cele in care una dintre parti este statul. Atunci sa vezi transparenta…

   Reply
 2. dan

  pentru „politicienii” romani exista grasoniere mai mult decit civilizate LA JILAVA, GHERLA si POARTA ALBA unde pot fi repartizati PE VIATA. Puscariasii de drept comun sint niste sfinti pe linga „politicenii” ce distrug Romania si ne-au transformat in sclavii monopolului corporatist.

  Reply
  • Doina Enos

   Asa tare bine scrii !!! Eu cred ca solutia este cofiscarea averilor fiindca doare mai tare decit sa fii inchis. Si eu locuiesc in Suedia de peste 30 de ani si este asa asa cum scrie dl Petrineanu. Sint de fiecare data cind citesc consternata de nesimtirea in care acesti politicieni „alesi” traiesc. Asta cu imunitatea e de NECONCEPUT!!!!
   trebuie schimbat atit de mult acasa si sint foarte multi care pot cerceta alte sisteme si aplica in Romania.

   Reply
 3. Liviu Avram

  Da, a venit momentul si la noi sa vorbim despre decenta. Chiar daca acest cuvant repugna politicianului roman.

  Reply
 4. George Petrineanu

  Adversarii acestui fel de innoiri, al simplificarii procedurilor administrative, al transparentei si informatizarii adevarate prin folosirea CNP-ului in registrele de date sint aceiasi: Functionarii corupti, care isi asigura o sursa de venituri din santajarea solicitantilor cu „aplicarea legilor” – imposibile – si clientela lor.
  In sprijinul lor, constant, de 25 de ani, o mare parte a populatiei, in special middle class si intelectualitatea prin complicitate sau Sindrom Stockholm. Acesta din urma indus in mod constant tot de cei mai sus mentionati, prin mecanisme ca de exempl cel al gidilarii orgoliului national.
  Daca veti vrea sa introduceti ceva, trebuie sa distrugeti si aceste blocaje. Sa vedem cum veti lupta pentru vindecarea suferinzilor de Sindrom Stockholm (multi!) care blocheaza si ei prin masa pe care o reprezinta.

  Reply
 5. Maria Stroe

  Ce remarc este nu numai gradul mare de transparenta a autoritatilor publice, ci si gradul mare de implicare a cetatenilor atenti sa-i verifice pe demnitari, oricum s-ar numi ei.

  Reply
 6. George Petrineanu

  @Maria Stroe
  Locuiesc de 25 de ani in Suedia. Pentru mine inca e un mister cum de functioneaza lucrurile in administratia suficient de versatil in conditiile in care personal nu observ o foarte mare implicare a cetatenilor. Cetatenii par mai mult implicati in concediile in Canare, in petreceri si vopsitul casei. Eu nu imi pot aminti de o demonstratie de nemultumire indreptata impotriva guvernului sau administratiei. Demonstratii sint, dar pentru diferite cauza politice (antirasism de exemplu).
  Dar transparenta in sine (prin definitie) este cea care garanteaza integritatea, impreuna cu baze de date sincronizate, cu proceduri administrative simplificate. Pentru ca e foarte dificil sa comiti nereguli in vazul lumii. Asta descurajeaza pe multi. Apetitul pentru coruptie si abuz de putere este mare si in Suedia, dar este diminuat prin sisteme eficiente si robuste. Daca ar lasate numai la latitudinea capricioasei opinii publice, ar fi un dezastru. Opinia publica actioneaza in ultima instanta in cazuri grave. Mass media are si ea o caracteristica ca este mult mai putin concentrata pe birfa, lasind in felul acesta un loc mai mare chestiunilor esentiale. In felul acesta publicul e mai usor informat (e mai usor de a distinge stiriele de nestiri – zgomotul de fond e mult mai redus). Si, nu in ultimul rind, cei care se dedica politicii sint minati de seriozitate si mult mai putin de dorinta de a parveni material (aceasta posibilitate trebuie bineinteles sa fie taiata ca sa nu tenteze).
  Exista si rateuri si anomalii in administratia suedeza, dar ele frizeaza mai putin grotescul asa cum se intimpla in România. Cetateanul stiind ca este respectat si lasat in pace (nu e hartuit in orice actiune pe care o intreprinde), este mai destins si dispus sa mi si treaca cu vederea unele imperfectiuni – cel putin subsemnatul.
  Sa iau un exemplu. Daca ANRP (Agentia pentru restituiri, cei care au produs pagube de milioane prin coruptie) ar fi publicat dosarele pe internet pe o baza de date cu cautare, atunci publicul interesat (nu neaparat toata populatia tarii) ar fi putut sa fie cu ochii pe ei, sa remarce miscarile suspecte ale unor dosare in constrast cu stationarea altora. Erau dosare pentru care se dadea decizie in trei zile pe cind altele stau nerezolvate din 2003 (!). Ca sa mimeze „transparenta” publicau in schimb fotografiile conducerii lor apetisante si CV-urile acestora. Am scris nenumarate sesizari (e-mail) atragind atentia ca publicul nu este interesat de acest gen de „informatie” ci de o informatie asupra mersului dosarului fiecaruia. Nu am primit raspuns, dar au avut cu timpul bunul simt (sau abilitatea) sa inlature pozele indecente de pe prima pagina a saituliu.
  In general, lipsa de transparenta se vede direct in momentul cind accesesezi un sait. Agentia de stat suedeza raspunzatoare pentru alegeri electorale publica informatii scurte si concise (nu CV-uri si drapelul suedez si UE) adica 1 A4 in 33 de limbi (!) intre care limba româna si 4 (patru) dialecte romanes.

  Reply
 7. George Petrineanu

  Am o intrebare directa pentru România Curata. Nu stiu daca sa ma astept la un raspuns sincer sau la altceva. Indrazesc sa o pun.
  Nu pentru ca as fi „cineva”, dar ca simplu si umil cetatean (care traieste in Suedia de 25 ani) am stiut tot timpul despre aspectele si solutiile pe care le mentionati aici (via un canal tv brazilian). Nu am avut nevoie de inteligenta (ca sa nu lezez pe cei care o poseda) ca sa realizez ce trebuie facut ci pur si simplu am privit in jur in Suedia comparind cu România.

  Exasperat ca nu se intimpla nimic si de atitudinea paradoxala de suficienta a compatriotilor mei, am incepuit sa semnalat lucrurile astea in forumuri inca de prin 2007. Am scris despre asta inclusiv României Curate. De ce nu vi s-a parut interesant atunci ci percutati dupa 7 ani? Nu credeti ca e o viteza de reactie mult prea mica? Intre timp vor apare alte aspecte de care va trebui sa tineti seama, sa le adoptati, dar viteza de reactie va fi tot aceea, 7 ani. Prin aceste derapaje ati favorizat cu totii sistemul.
  E clar ca pina si o persoana minuscula ca mine are dreptul sa fie dezamagit de asta, ca de la „ceilalti” stiam si eu ca nu trebuie sa ma astept la nimic.

  Trebuie sa dovediti (dumneavoastra, societatea civila) ca ati depasit aceasta inertie (invizibila) presupunind ca si acceptati existenta ei.

  Reply
 8. agnostica

  m-a pufnit rasul, eu nu vad nici unul intre politicienii romani care ar vrea sa lucreze asa, numai pentru populatie…ei vin in politicia pentru ca nu sunt in stare sa isi castige painea pe cai cinstite, isi aranjeaza salarii imense, bineinteles ca transparenta este un cuvant obscen in urechile lor…grav e ca votantii, cei vii si morti, nici nu stiu despre ce se vorbeste aici…iar copii astia din diaspora nu stiu daca vor veni de fiecare data sa ne cenzureze politicienii corupti, care ne prostesc….

  Reply
 9. SP

  Dle Petrineanu, ARC există in aceasta formula, de alianta informala anticoruptie si buna guvernare, de 4 ani pe care i-am implinit de curand. Prin ceea ce facem, in fiecare zi, incercam sa depasim inertia si sa-i convingem si pe altii sa o abandoneze. Ii invitam pe toti cititorii nostri interesati de acest exemplu sa ne spuna parerea lor si sa scrie aici propuneri concrete.

  Reply
 10. Doina

  Da, sunt total de acord, si e bine sa ne inspiram din legislatia tarilor nordice care sunt avansate din multe puncte de vedere, si educatia inteleg ca se face altfel acolo decat la noi. Nu sunt nici de acord sa primeasca pentru o legislatura 2000 lei la pensie, pentru doua 3000 s.a.m.d. Nu mi se pare normal nici sa existe mai multe legi de pensii pentru diferite profesii, aceeasi lege pentru toti, in functie de contributie. Sa terminam odata cu privilegiile unora, astia de acum au mai multe privilegii decat aveau comunistii inainte. Sper ca presedintele ales sa aduca o raza de speranta oamenilor simpli.

  Reply
  • Doina Enos

   Asa este inspiratie si luat ce e mai bun si aplicat.. pai ar trebui scris concret cum functioneaza in nord toate sistemele comparate cu cele de acasa si gasite solutii… cu nuantele romanesti …. eu locuiesc cum am spus in Suedia am putea imparti treaba… Doina trimite o analiza a sistemului social din Romania pe scurt si sa vedem ce fac astia de aici.. din Suedia … analiza o fac eu si apoi analizam impreuna ce zici??? sa stii ca si aici sint probleme care trebuiesc analizate( in Suedia)!! si toate pe rind …

   Reply
 11. nina

  am distribuit acest articol pe facebook,a avut mare „trecere” cam 60 de like-uri plus comentarii de neincredere.asteptam o petitie

  Reply
 12. Mihalis Tzopulos

  AR TREBUI AMINTIT DEPUTATA SUEDEZA A CUMPARAT CU CARDUL PARLAMENTULUI O CHOCOLATA SI O PERECHE DE CIORAPI (PROBABIL I SE RUPSES E CEI IN UZ ) REZULTATUL A TREBUIT SA DEMISIONEZE ,NU PT VALOARE CI PT GESTUL FACUT!!!
  AI NOSTRI DELAPIDEAZA MILIOANE SI NU-I TRAGE NIMENI LA RASPUNDERE
  ASA LEGI AR TREBUI ,LEGEA EXISAT DAR NU SE APLICA!!!!!!!

  Reply
 13. alinaMP

  draga dle Petrineanu

  ganditi-va ca eu am pus prima oara modelele scandinav (demnitarul merge cu bicicleta la birou) si elvetian (parlamentarul nu are salariu) inca din Reforma clasei politice in anul 1996 in programul CDR. Pana sa se ne reprosati ca nu am sarit pe sugestiile dvs si ca avem viteza lenta de reactie mai bine ganditi-va ca nu e usor de 20 de ani sa reiau mereu aceleasi idei, sa reusesc si nu o data sa le plasez in progamele unor oameni care castiga alegerile (de la CDR la KJ), sa manevrez cat pot, adesea fara succes, sa le punem in practica (din motive evidente, unii se opun) si acest rastimp sa raspund si reprosurilor dvs. Cititi Tranzitia. Primii 25 de ani pentru istoria completa….si prognoza…

  Reply
  • Ulev

   Stimata Alina MP, domnul Petrineanu, in felul sau aré dreptate. Insa din pacate se crede buricul targului. Este timpul de om care s-a dus intr-o tara civilizata, care atunci Cand a ajuns el in Suedia aceasta tara era Nr. unul, s-au doi la incoructibili, si care avea in lume, cel mai inalt nivel de bunastare. Iar tóate acestea , domnul de mai sus, crede ca au fost realízate si datorita lui. Pe de alta parte, isi inchipuie ca daca EL, ar fi ramas in tara, in Romania, ar fi adus tara la nivelul Scandinaviei. Oameni de tóate felurile…

   Reply
 14. MARCOS

  Sunt total de acord cu acest model,cu precizarea,ca el sa fie extins si la alti functionari;ministri,secretari de stat,angajati guvernamentali/parlamentari,ale
  si locali,magistrati etc.

  Reply
 15. Dorel

  Ce frumoosss, daaa si imi plac mai ales comentariile despre politicieni. La ordinea zilei nu?
  Sa vedem cum stau lucrurile. In primul rand ce nu intelegeti voi aici este ca diferenta in Suedia nu o face politicianul! NU. O face cetateanul.
  Politicianul este expresia cetateanului, personificarea acestuia. 80% dintre romanii care sunt indignati de poiticieni sunt de fapt invidiosi, si-ar dori si ei sa fie acolo, sa faca la fel.
  De ce ne ametim cu toata tiganeala asta ieftina??? Schimbarea vine de la cetateni. Iohannis este o picatura de apa in desert. Daca nu incepe sa ploua va fi degeaba.
  Privilegiile nu au legatura. Nu e vorba de asta. Nu pentru privilegii sunt ei acolo, interesele sunt mult mai mari.
  Aici este alta problema, Un parlamentar nu are voia sa faca nimic altceva. NIMIC. deci trebuie platit. O tampenie a lui Octav Cozmanca. In Suedia, nu e asa. Incompatibilitatile si conflictele de interese se combat prin transparenta si interesul direct al cetateanului!!!!! Nu prin legi tampite.

  Nu mai injurati politicienii ca va reprezinta! pe fiecare dintre voi. Nu va place ce va spun dar e adevarat. Degeaba tipati. Au ajuns in parlament oameni care erau deja in puscarie. Au ajuns primari morti. A murit candidatul si lumea tot l-a votat. Romania a fost reprezentata in PE de Lazlo Tokes. V-a reprezentat! pe fiecare dintre voi. Ati vrut sau nu, v-a reprezentat. A fost vocea voastra in UE. Si a mea. De ce? pentru ca daca va cer buletinele la toti astia cu gura mare de aici, stampila la europarlamentare nu aveti! Asa ca mai inchideti gura si mai si faceti ceva! De cainii care latra pe camp tot satul se poate lipsi!

  Reply
  • Rucsandra

   Iohannis a pretins renovari de 1 milion de euro pentru vila in care s-a mutat. Asta despre picatura de apa in desert.

   Reply
 16. jeny sarbu

  Tare as vrea sa stiu , dvs. ce scrieti aici , sunteti de dreapta sau de stg. ! pt. ca modelul suedez este mai mult de stg. In acesta situatie ce facem cu dreapta , care a votat masiv cu iohanis , in special „tinerii frumosi si destepti „… Dragilor , hotarati-va sunteti capitalisti sau socialisti (nu comunist cum ii numiti dvs, ) !!!?

  Reply
  • Iuliana

   Stimata, Jeny- Principiul transparentei, nu are nici o legatura cu stanga.Iar Presedintele Iohannis s-a exprimat clar, in favoarea acestui principiu.

   Reply
  • Dorin

   Modelul suedez este un model capitalist pur singe ,si nu poate fi etichetat nici de dreapta ,nici socialist, nici comunist.Partidele care au diferite orientari se succed la guvernare functie de conjuncturile politico-economice,doar regulile si modul de aplicare difera. De pilda daca parlamentul sau guvernul ar incerca sa emita niste legi cum este cea cu imunitatea parlamentara sau cu anularea datoriilor unor companii straine ,ar cadea imediat.Citeam prin anii 1985 in revista Lumea ca guvernele de stinga dupa ce luau masuri de protectie sociala nu rezistau pina la finalul mandatului deoarece capitalul „fugea ” din Suedia in tari unde obtinea randament mai mare (atunci Anglia) ,ca urmare economia suedeza nemaiputind sustine protectia sociala.Urma un guvern de dreapta.In acest mod , guvernarea de stinga era la putere aprox.3/4 iar cea de dreapta 1/4 dintr-un ciclu electoral ..Succesiunea se facea firesc fara injuraturi si acuzatii .asadar modelul suedez nu este socialist ci democratic si in deplina concordanta cu cerintele societatii.In Romania prima grija a stingii este sa nu deranjeze capitalul,a dreptei la fel ,deorece comisionele de acolo curg (vezi cum si-au dat mina in USL pina s-au incaierat de la ciolan).Masurile luate in interesul cetatenilor sunt mimate si de unii si de altii.Concluzia este :Clasa politica romaneasca corupta ,minciunosa,naravita nu are alt obiectiv decit sa se mentina cit mai mult la putere pentru a se imbogati si nu va ceda de buna voie .Votul pentru iohannis nu este pentru politicianul Iohannis asa cum incearca unii sa manipuleze.Este primul semn unitar de revolta al celor siliti sa emigreze si al celor ramasi in tara care au relizat ca dupa 25 de ani nu mai trebuie sa acceptam minciun.,Acest semnal le-a dat fiori reci unor politicieni.

   Reply
 17. Daniela Weber

  Bun, eu sunt de acord cu asta, CUM SA FACEM SA NE UNIM CU TOTII CA SA VOTAM SCHIMBAREA ASTA IN POLITICA SI PARLAMENT …. si sa mai instaleze si o camera video care sa transmita alive pe internet tot ce se dezbate acolo! CUM SA FACEM SA NE UNIM SA VOTAM ASTA? Aici in Elvetia, imediat se foloseste democratia directa. … adica adeptii unei idei se strang impreuna, strang un minim de semnaturi … stipulat in constitutie, cu care se trece la referendum national si se voteaza initiativa. Hai sa facem si noi asa… sa ne strangem toti cei care vor aceasta idee de transparenta totala a parlamentarilor si a parlamentului … A VENIT TIMPUL SA TRECEM LA FAPTE.
  Hai sa facem un grup pe net pt TRANSPARENTA PARLAMENTARA CA IN SUEDIA SI DEMOCRATIE DIRECTA CA IN ELVETIA ! chiar sa se numeasca asa grupul pe facebook. Uite o sa il creez eu acum. Sper sa fiu capabila, ca nu am mai creat nici un grup pana acum….

  Reply
  • Doina Enos

   Dle Ulev de asta nu schimbam usor acasa fiindca se analizeaza strict personal si nu obiectiv. Dl Petrineanu a facut o analiza binevoitoare si sfaturi si orice idee pentru a imbunatati situatia din Romania este binevenita. analize de ordin personal si cu formulari „buricul pamintului” nu isi au locul in acest fel continui sa stagnezi!!!!

   Reply
 18. George Petrineanu

  Doamna alinaMP,

  Va rog nu fiti ingrijorata de reprosurile mele. Ele contin si un feedback si mi-am permis sa le transmit tocmai pentru ca ARC este un actor de incredere. Parerea mea personala este ca „reprosurile” fac si ele bine. Va spun sincer, cind am vazut propunerea in Romaniacurata ieri, am simtit fara explicatie o disperare pentru imensitatea refuzului unui societati de a privi si la alte solutii. Si totusi, tot nu inteleg de ce nu ati scris mai devreme pe sait despre asta? Noi, umilul public, ca sa va putem eventual si sustine, nu avem cum sa ghicim ce se petrece in culise. Ati facut-o din 1996, domana alinaMP, dar totusi e pacat ca nu ati lasat si publicul sa stie asta. Am fi avut o sansa sa va sustinem asa cum puteam noi. Pe vremea aceea, e drept nu existau instrumente ca facebook.

  Dar nu conteaza cine a inceput primul. Dumneavoastra sinteti cei care aveti pozitia si va bucurati de respectul (intru totul meritat) de a promova aceste idei.

  Mai sint vreo 5-6 domenii ale „Modelului Suedez” care ar merita si ele puse in lumina. La fel de adevarat, informatiile despre modelul suedez probabil vor trebui filtrate de anumite deficiente pe care si acest model le are. E de fapt sansa unica cind construiesti ceva nou sa alegi ce e mai bun (o pomenea si Kotarbinski).

  Personal nu imi fac probleme. Daca e cineva sa reuseasca sa rezolve chestiunile astea, acela e ARC (impreuna cu altii de talia lor).

  @jeny sarbu
  Va inteleg ingrijorarea.
  Din punctul meu de vedere, de rezident in Suedia, Modelul Suedez e o sintagma care nu trebuie neaparat sa aibe de-a face cu stinga sau dreapta. Nu e politic, e administrativ. E un motor eficient care se misca cu de cinci ori mai mult rotatii pe minut. Asa il percep eu. As putea sa detailez asta pe 4-5 pagini A4, sa discut si sa exemplific 4 ore sau sa invit pe cineva la o vizita de o saptamina la fata locului cu intilniri si exemplificari. Deci nu e politica, e eficientizare, respect si munca in echipa cu evitarea orgoliilor. Suedia a avut timp de doua mandate o coalitie liberala dar tot „Modelul” a fost cel aplicat.

  Dar asta e doar pozitia mea particulara. ARC are libertatea sa vada lucrurile cum considera dumnealor.

  Reply
 19. Iuliana

  Plecand de la inscrierea in viitoarea Constitutie a „Principiului Transparentei”- sa ne apucam de treaba.Dar, lupta va fi dura, dragii mei, asa, ca trebuie sa ramanem uniti, daca vrem sa schimbam lucrurile in Romania.

  Reply
 20. George Petrineanu

  Stimati moderatori ACR, va rog sa nu publicati ultimul meu mesaj. Nu vreau sa distrag atentia de la subiectul articolului si nu caut nici cearta.
  Multumesc,

  Voi citi „Tranzitia”, desi cu stringere de inima. Se refera la o perioada care a generat experiente care m-au marcat chiar si pe mine, desi sint la 3000 de km de Bucuresti.

  GP

  Reply
 21. ionita

  Impunerea sistemului suedez or a celui german privind parlamentarii si in Romania ar descuraja dorinta derbedeilor,penalilor mafiotilor ,lichelelor de a candida pentru parlament .
  Numai un parlament cu rigoarea celui german sau suedez ar aduce Romania la adevar,la lumina.

  Reply
 22. Angela

  Categoric,as vrea ca si parlamentarii nostri sa fie ca si cei suedezi si chiar mi-as dori sa se faca un referendum pe aceasta tema desi….,ati vazut ce „rezultat” a avut referendumul pt reducerea numarului ,aberant de mare, de parlamentari.Chiar e timpul ca societatea civila sa se implice profund in mersul treburilor din tara noastra.

  Reply
  • iuliana

   Sunt pentru modelul suedez. Dar alesii nostri vor fi de acord? Nu prea cred. Au interese mult prea mari, familiile lor sun numeroase, obligatii multe, ce mai, CARACATITA ESTE INTINSA SI PUTERNICA.

   Reply
 23. Mihaela Lese

  Aceasta este o intrebare retorica. Noi nu mai avem nevoie de retorica. Noi avem nevoie ca cineva sa se implice in organizarea unui referendum pe aceasta tema si sa rupem odata pisica privilegiilor. DNA se vede ca nu mai sperie pe nimeni. Toti continua sa faca ilegalitati. Trebuie, deci, sa nu li se mai dea aceasta posibilitate.

  Reply
 24. alinamp

  Voi trebuie sa va dati seama ca dupa ce am castigat noi, democratii, adica, in 1996, presedintele Camerei Deputatilor, si al CDR, dl Ion Diaconescu, taranist, mi-a raspuns o singura data la un mesaj, desi scrisesem programul CDR (el oricum nu-l citise) si mi-a spus ca e neprotocolar sa ii trimit faxuri (emailul nu se inventase de la TVR) ca denota lipsa de respect fata de Parlament (era un fax d e la TVR legatd e o transmisie directa a lucrarilor Camerei in acea zi) cred ca nu va dati seama cu ce material uman am lucrat noi, dl Diaconescu fiind altfel un om onest si fost detinut politic

  de asta cititi Tranzitia Primii 25 de ani ca sa ii intelegti pe urmatorii, si da, e dureros, dar daca nu stiti care sunt obstacolele e greu sa le depasim

  Reply
  • nina

   elena am propus acelasi lucru,o petitie.degeaba incearca amp sa-i convinga pe politicieni sa-si taie singuri craca de sub picioare.trebuie sa invatam s aplicam democratia de jos in sus nu invers.am distribuit articolul pe fbk si am fost surprinsa sa vad cati oameni si-au dat acordul,deci conditiile unei reusite exista.nu inteleg de ce nu a aparut deja o petitie

   Reply
 25. George Petrineanu

  Rusine celor care au blocat si blocheaza initiativa reinnoirii, oricine ar fi ei!

  Dacă se pierde friul acum, mai trec inca 20 de ani.

  E pe viata si moarte.

  P.S. Am trimis si eu in decursul timpului e-mailuri pe la potentatii care au monopolul culturii romanesti. Nix.
  Pastrez scrisoarea D-lui Djuvara , Profesorul, care la 93 de ani ai domniei sale aproba initiativa impreuna cu detaliile si motivarile pe care le aduceam.

  Reply
 26. Theodor Marcean

  Parlamentari fara privilegii,aceasta este singura masura necesara pentru a alunga impostorii din parlament.
  Alesii neamului trebuie sa probeze capabilitatea de a intocmi legi scurte si concise,nicidecum aceea de a trai pe picior mare pe banii amaratilor.Parlamentarii trebuie sa fie dedicati binelui public,nu binelui familiei lor.

  Reply
 27. Radu Cornel ANDREICA

  Perfect de acord cu modelul suedez, cu toate ca-l vad greu de implementat la noi….unde Parlamentul este plin de impotenti intelectuali si penali pe deasupra…sper ca acum cu noul presedinte sa-i mai bagam pe penali la locul lor, tot in spatii de cazare platite de stat, dar impreuna cu infractorii de drept comun cu sunt si ei de fapt

  Reply
 28. George Petrineanu

  Pe marginea comentariului d-nei Mungiu, insa fara sa fi citit inca cartea dumneaei:
  „dupa ce am castigat noi, democratii, adica, in 1996, …nu va dati seama cu ce material uman am lucrat”.
  In 1996 in mod sigur nu mi-am dat seama cu ce material uman se lucra. Cind Constantinescu a spus „Impreuna vom sari peste etape” eu am facut ochii mari la aceasta viziune. Nu aveam cum sa stiu ce urmeaza.
  Guvernarea de atunci se poate lauda cu performanta ca a ratat o ocazie istorica si a facut-o cu cel mai mare rafinament posibil. Un lucru foarte grav, pentru ca a aruncat societatea româneasca din nou in groapa „tranzitiei ca fatalitate”. Ma intreb care a fost materialul uman la cei 10000 de specialisti. Unii au fost sigur frine ale progresului, oportunisti sau corupti. Probabil 10-20% din ei au fost de buna credinta si li s-a bagat pumnul in gura. De eventualele idei si competente ale românilor din afara tarii ce sa mai vorbim.

  In 2007 insa stiam perfect care e materialul uman, atunci cind mi-a fost si mie clar, chiar de la 3000 km distanta dar observind activ, ca e valabil, tehnic, nu metaforic vorbind, ca guvernantii si-au pus mantia zdrentuita a democratiei (asa cum a punctat sceptica si cam ignorata laureata a premiului Nobel Herta Müller).

  Sper ca exista „undeva” un capitol cu „Lessons Learned” pentru ca de data asta sa nu se mai intimple asa. Stiu ca exista un apetit la unii compatrioti relativ de buna credinta sa se delecteze la ideile de „tranzitiei ca fatalitate”, a „specificului ca fatalitate” etc si devin extrem de iritati atunci cind cineva incearca sa o combata. De la nivelul inalt al gindrii dumnealor, ei au „controlul asupra situatiei” in sensul ca stiu si au decis dupa analize profunde ca nu se poate face nimic si ca nici nu trebuie facut nimic. O noua tranzitie?

  Nu scriu doar de florile marului. Stim acum ca nu se va repeta? Vom putea, bazat pe experienta anterioara actualizata, sa facem fata „materialului uman 2.0” din ziua de azi? Altfel, tinerii implicati de azi (la aceeasi virsta pe care o aveam noi in 1996) vor recunoaste „nu va dati seama cu ce material uman am lucrat”.
  Cum îi sprijinim acum ca stim mult mai multe decit atunci?

  Reply
 29. George Petrineanu

  Presupun că discuția cititorilor pe marginea acestui articol este terminată și orice comentariu suplimentar e aproape inutil.
  Totuși, aș dori să indic un link la un eseu pe care l-am scris în publicația românească internațională ACUM.TV în octombrie 2008. În el am încercat să fac reclamă Sistemului Suedez, mai bine zis acelor aspecte generale care țin de buna administrație.
  http://acum.tv/articol/8488/

  Forma e departe de a fi perfectă și nu am cuprins totul. Terminologia nu corespunde nici ea cu cea din tratate. Aș fi putut să îl completez, scriu și rescriu. Dar în lipsa unui feedback cît de cît pozitiv și al unui partener cu care să discut aspecte de corectură a conținutului. Șansa de expunere la public era minoră – eu nu sînt formator de opinie ci practic un anonim.

  În plus, încercasem deja fără succes să găsesc un „receptor” în țară cu mai multă trecere. În general, astfel de încercări ale unor neinitiati ca subsemnatul nu sînt luate în serios din interior, de către cei care deja cunosc și au răspunsuri.
  De aceea am considerat că nu merită să irosesc mai multe ore de lucru pentru un efort inutil și nesolicitat, ca să încerc să dezvolt subiectul la un nivel mai bun.

  Acum însă, cînd s-a ivit acest prilej prin publicarea acestui articol în România Curată pe o temă asemănătoare, am fost surprins și mă gândesc că nu face nimic dacă scriu și eu prezenta mențiune. Sper să se înțeleagă că nu îmi fac reclamă de vreme ce am așteptat deja 6 ani de la scrierea eseului meu. Poate cineva este totuși curios să citească.

  Reply
 30. Popescu Eugen

  Eu sunt consilier parlamentar. Pai aveti impresia ca as face cumva voluntariat daca nu as fi platit ? Eu la copii mei ce le dau sa manance ?

  Reply
 31. Mihai

  Cand „– Cetățenii sunt foarte atenți la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea.” O sa devina in realitate si in RO, atunci stim ca o sa se schimbe ceva. Pana atunci vizionare placuta in fata tv-ului.

  Reply
 32. Gavril Popa

  Diferența jafului asupra banului public practicat la noi se regăsește în calitatea serviciilor publice și în nivelul de trai!

  Reply
 33. GHEORGHE GABRIEL

  Nu stiu de ce lumea I-si face atitea probleme… Nu este mai usor sa impozitam ciubucul chelnerilor si al frizerilor ?

  Reply
 34. Doroftei Ilie-Tirgu Mures

  Desigur, oamenii politici din Suedia sunr barbati adevarati. Ei nu au nevoie de nimic din partea statului si nu se bucura de atatea binefaceri si atentii ! Cu toate acestea, politicienii din Romania, numai politicieni nu sunt, acestia de fapt, sunt niste hoti, mincinosi, corupti si corupatori, betivi, curvari etc. _ epitetele ar putea continua ! In afara de acest lucru, trebuie adaugat ca suedezii isi fac datoria asa cum trebuie, nefiind diletanti, precum romanii. Daca suedezii ar merita pentru indeplinirea datoriilor fata de tara lor nota 9, romanii ar fi cam de nota … 2,5 !

  Reply
 35. Otto Mau

  Nu putem sa ravnim la modelul suedez nici macar in gluma, suntem mult prea departe, este alta civilizatie, alta cultura, alta scara a valorilor. La noi se taie padurile cu nesimtire, se pun termopane la cetati medievale, se injura politistul daca te opreste ca ai vorbit la mobil in timp ce conduci, la noi e remarcabila finalizarea a trei km de autostrada (care oricum se rupe dupa cateva luni de la inaugurare), la noi se goleste scrumiera pe geamul Touaregului, hotii cu carte, derbedeii patentati si pitipoancele care fac emisiuni de doi bani la TV sunt modele de urmat, doctorii te omoara cu nestiinta lor (ca aia cu cap au plecat demult in vest), invatamantul se face dupa cum viseaza toti neghiobii, maidanezii te mananca de viu pe stada, desi la fiecare 10 metri taie frunze la caini (sic!) cate un bodyguard (sau parcagiu, ce-o fi) care si-a lasat casa parinteasca de izbeliste si a ingrosat randurile bucurestenilor care nu stiu nicio meserie – ca de, viata la tara nu e la fel de palpitanta… si as putea sa insir sute de pagini cu ce e la noi si nu e in Suedia… vrem model suedez… da, foarte bun!!!
  Pe zi ce trece, ne apropiem mai mult de modelul indian, mai exact de modelul mahalaleor indiene.
  Zicea Dorel mai sus ca raul se intampla cu stiinta noastra, a tuturor. Pe cine sa votezi sa te reprezinte in parlament (da, cu „p” mic), cand toti sunt o apa si-un pamant? Bine ca le-a facut Ceausescu palat, sa se lafaie ca niste nord-coreeni… acum e musai sa alinieze si restul beneficiilor de parlamentar la nivelul sediului faraonic. Ii vedeti voi pe puhavii aia mergand cu metroul, coborand la Izvor si cu consilierii facand munca volumtara?
  O sa mai curga multa apa pe Dambovita, o sa mai plece niste milioane de romani p-aiurea si o sa ne dam seama ca societatea civila din Romania este un vax albina. Asta nu se va rezolva cu petitii sau cu referendumuri, nu!
  Acum suntem exact ca in „Ferma animalelor” a lui George Orwell iar mamaliga romaneasca e la foc (mic, dar continuu) si in cele din urma va face iar explozie…

  Reply
 36. Cornelia

  ma bucur mult ca va place modelul suedez :D

  ‘…Timp de peste 50 de ani Partidul Social Democrat Suedez (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (Partidul Social Democrat al Lucrătorilor din Suedia), cunoscut popular ca Socialdemokraterna sau SAP) au dominat sistemul politic, guvernând în total timp de 47 de ani, cu numai 3 întreruperi (1976-1982, 1991-1994 și 2006-) din 1950 până astăzi…’

  concluziile, le puteti trage singuri :D

  Reply
 37. Feri

  De ce nu model islandez? Suedia a cam regresat in ultimul timp. Totuși mai practic ar fi modelul elvețian.

  Reply
 38. Solon

  Se cere un înțelept, un Prometeu, care să spună Adevărul poporului român, că e necesar de trăit în noul mileniu cu o nouă mentaliate, constituție, un nou imn, o nouă strategie, bazată pe concepția securității națiunii Ar trebui ca legea să fie făcută de popor, în numele lui, nu de străini…Sunt exemple când liderii patrioti fac istorie.. Avem asemenea bărbați..ai Neamului ??

  Reply
 39. CRISTEA Stelica

  Personal cred ca ar fi bine sa copiem un model de guvernare, care funcționează bine si sa nu mai pierdem timp cu tot felul de încercări ,așa cum l-am mai pierdut 25 de ani .

  Reply
 40. anairda

  Azi, suntem „oficial” cu 44 mai putini! Oare cati dintre noi trebuie sa mai moara pe asa zisul altar al democratiei, al tranzitiei? Pană cand mai rabdam coruptia ce mananca societate noastra??? TREBUIE SA FACEM ACEA SCHIMBARE !!! Ei au murit pentru ca noi sa ne trezim, au vrut sa lanseze un album si au pornit o REVOLUTIE ! Mesajul lor este mai mult decat clar !!!
  Ne strangem toti in grupul Revolutia „Renasterea”. Pregatim impreuna marea schimbare. Asteptam propunerile si participarea vostra. Distribuiti postarea mai departe sa nu fim singuri, sa nu-i mai lasam pe altii sa hotarasca pentru noi.
  https://www.facebook.com/groups/revolutia.renasterea/

  Reply
 41. Cristina

  Toata stima pentru parlamentarii suedezi!
  Deci se poate sa fie si bine pentru cetateni!

  Eu le sugerez celor care vor participa la urmatoarea intalnire cu Presedintele sa prpuna un referendum pe aceasta tema,. Mai precis, cetatenii sa fie intrebati daca sunt de acord cu anularea definitiva a oricarui fel de imunitate parlamentara si daca sunt de acord cu suspendarea tuturor privilegiilor pentru angajatii guvernamentali.

  De aici se poate merge mai departe cu introducerea in constitutie a principiului transparentei totale.

  Sunt curioasa cati dintre actualii parlamentari ar mai candida in aceste conditii. :-)))

  Reply
  • Ana

   In campania electorala actualul presedinte promitea ca va renunta primul la imunitate,acum il mai aude cineva vorbind despre asta?Pana la tragedia de la Colectiv nu vorbea decat despre guvernul sau condus de coruptul Predoiu care ar trebui sa treaca pe la DNA,acum cu ocazia revoltei se manifesta de parca nu ar face parte din aceeasi clasa politica?Cu cine sa facem noi un model suedez?Cu cei din ONG -uri sau cu cei din societatea civila care pana acum l-au sustinut pe Basescu si ai lui ba chiar unii au vrut sa fie europarlamentari PDL si au concurat cu EBA au uitat?Despre ce vorbim?

   Reply
 42. Necula Gh

  In anii1990-1991 cand a fost gandita si elaborata Constitutia,d-l Iliescu zicea de modelul suedez.Oare daca il aplica ad-literam unde eram noi(ca tara) acuma?Sunt intru totul de acord cu cele 10 legi si propun parlamentarilor romani (inspecial d-lui LIviu Dragnea)sa le promeveze in spatiul public spre dezbatere si sa le adopte in parlamentul Romaniei.
  Atunci vor fi bani si pentru educatie,sanatate,salarii,pensii,autostrazi,spitale si in general pentru infrastructura.

  Reply
 43. Andrei

  despre imunitati. :)
  Art. 8. (Chapter 4) No person may take legal action against a person who holds a man-date as a member of the Riksdag, or who has held such a mandate, deprive him of liberty, or restrict his movements within
  the Realm on account of an act or statement made in the exercise of his mandate, unless the Riksdag has given its consent thereto in a decision in which at least five sixths of those voting concur. If, in any other case, a member of the Riksdag is suspected of having committed a criminal act, the relevant rules of law concerning arrest, detention or remand are applied only if he admits guilt or was caught in the act, or the minimum penalty for the offence is imprisonment for a minimum of two years.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *