Daniel Befu

RISE Project despre Ghiță și captura serviciilor secrete

EXCLUSIV. Cu două luni înainte de arestarea lui Sebastian Ghiță, în timp ce Poliția Română bâjbâia în întuneric, un jurnalist de investigații aducea argumente solide privind probabilitatea ridicată ca afaceristul să fi fugit în Serbia. Mai mult decât atât, el vorbea despre influența nefastă a oamenilor de afaceri afiliați serviciilor asupra acestora și a statului, în general, o problemă adesea ridicată de România Curată.

Expertiza jurnalistică bate uneori expertiza autorităților din domeniul instituțiilor de forță ale statului. O dovedește jurnalistul de investigații Paul Radu, coordonatorul OCCRP și al Rise Project, care a avut o intervenție în cadrul unui eveniment public organizat în 13 februarie 2017 de Clubul de presă Frontline Bucharest, în care a comentat cazul dispariției lui Sebastian Ghiță de sub ochii polițiștilor.

Cu acel prilej, Paul Radu, a cărui echipă a studiat îndeaproape afacerile mogulului prahovean, a creionat posibilitatea ca Sebastian Ghiță să se fi extras din țară pe filiera Serbia, scenariu care s-a adeverit două luni mai târziu, odată cu arestarea acestuia la Belgrad.

România Curată citează în continuare argumentele aduse la acel moment de Paul Radu în susținerea scenariului său referitor la dispariția de pe radar a lui Sebastian Ghiță:

”Ghiță, pe lângă legăturile lui cu serviciile secrete din România, afacerile pe care le-am documentat noi la RISE, contractele pe care le-a obținut cu SRI, cu alte instituții ale statului, cred că e important să ne amintim și faptul că Ghiță este unul dintre puținii români care are afaceri transfrontaliere. Adică este un om care și-a înființat firme în mai multe țări din Balcani, de pildă în Serbia, unde a intrat în contact cu o seamă de oameni, de la afaceriști locali, uneori foarte controversați. Dânsul a fost implicat și în baschet. Baschetul este o industrie care cel puțin în Balcani este adaptată la grupări de crimă organizată foarte, foarte dure. Și atunci asta este o altă latură a lui Ghiță.

Ghiță are contacte foarte bune în toată regiunea și bănuiesc că de-asta s-ar putea să fi fost folosit și de către serviciile secrete de la noi. Însă dincolo de servicii secrete și de toate teoriile astea ale conspirației, Ghiță a făcut afaceri, a făcut bani. Că nu i-a făcut onest, asta este altceva, dar faptul că el a intrat în toată rețeaua asta și tot ce a făcut a fost pentru bani. Dacă ne uităm, a avut ambiții foarte mari de-a lungul timpului. A vrut să se extindă de pildă în America de Sud. Noi l-am găsit inclusiv în Panama Papers. I-am găsit familia, i-am găsit fratele, i-am găsit asociații. Am găsit faptul că folosea în firmele sale interpuși, de pildă consumatori de droguri de prin sate din Serbia, oameni cu care clar a intrat în contact, pe care i-a folosit după ce și-a folosit rețeaua sârbă.

Avem și partea asta, să spunem transfrontalieră a lui Ghiță. Adică lui Ghiță îi e ușor să dispară. Îi e ușor să dispară în regiunea noastră, nu să dispară pe alt continent. Îi era foarte ușor să treacă granița în Serbia și să se aciueze acolo pentru o vreme, unde bănuiesc că are protecție. Noi suntem o rețea de jurnalism de investigație care investigăm din Rusia până în Albania și acum ne-am extins în toată lumea. În Serbia sunt foarte mulți Ghiță, sau de-a lungul timpului au fost câțiva Ghiță de fapt, oameni care au avut afaceri cu serviciile secrete, în industria software, investiții importante în sport, nu numai baschet, ci și fotbal și alte părți ale sportului. Sunt oameni croiți pe același calapod ca și Ghiță, deci Ghiță a avut de unde învăța.

Și da, a avut și sprijinul ăsta al celor mai vechi din sistem, ofițeri din serviciile noastre, care sunt calați pe afaceri, pe bani, nu pe alte idei care sunt sau ar trebui să fie de obicei în spatele unui serviciu secret, precum siguranța națională… E interesant felul în care privim chestiunea serviciilor secrete și a acoperiților. Ne uităm la serviciile secrete ca la o entitate din asta supremă, ca la un monolit care coordonează o grămadă de oameni și are influență peste tot în societate, ori dacă ne uităm la oameni precum Ghiță, Vântu, Voiculescu, care au făcut afaceri cu serviciile secrete din România, vom vedea că aceștia au devenit poate pentru scurte perioade de timp mai puternici decât serviciile secrete.

Deci e și o relație inversă cu serviciile secrete și au fost astfel de exemple și în alte țări din regiune, inclusiv în Rusia, unde oameni din serviciile secrete au ajuns atât de puternici, sau oameni de afaceri au ajuns atât de puternici, încât au ajuns să-i controleze pe cei din serviciile secrete. Mai ales dacă și-au creat rețele transfrontaliere, dacă au avut acces la mulți bani și după aceea afacerile cu serviciile secrete au devenit o mică parte din cumulul de business pe care l-au făcut aceștia.

Adică au ajuns să fie așa, un fel de apendice la afacerile astea, serviciile secrete. Și aici este o mare, mare problemă, fiindcă oamenii ăștia de obicei sunt foarte inteligenți, sunt oameni care muncesc foarte mult, sunt foarte creativi, călătoresc mult în lume și atunci au și o altă perspectivă, o altă viziune asupra vieții, asupra felului cum se fac afacerile și le este ușor să-i manipuleze chiar pe cei din servicii. N-aș spune că întotdeauna serviciile sunt cele care acționează din umbră și manevrează. Există și situația inversă”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “RISE Project despre Ghiță și captura serviciilor secrete

 1. Mong

  Ca-ntr-o poveste cu proști: atmosferă pestilențială, teorii despre sursa duhorii, acuzarea străinilor, ipoteza politică etc., când de fapt trebuie ridicat preșul, văzut ce-i acolo și făcut curat. Cam asta e cu serviciile, ca și cu multe alte instituții (presupuse) ale statului… Faptul că Securitatea n-a suferit nici un șoc după 89, se plătește foarte scump. Nici miliția. Ca să vă faceți o idee, pe la mijlocul anilor 90, locurile la școala de la Băneasa erau rezervate cu doi ani înainte, „tarifele” pentru intrarea în sistemul vamal erau publice, curve (stricto sensu) au devenit colegele urmăritorilor lor, ulterior ofițeri, au urcat în grade oamenii cu lipsuri crunte la capitolul pregătire. Vă mirați cum un șofer de taxi din sudul Italiei, trimis ca să investească în numele unui fond anonim, devine notabilitate locală în Banat sau Moldova, cum oameni deloc sofisticați precum Ghiță înfloresc sub nasul serviciilor de INTELIGENȚĂ? Când toți șefuleții de pe la stat fug ca oile să se adăpostească de neprevăzut în prima lojă obscură?
  Din moment ce serviciile au liber la infiltrări în absolut toate structurile (mai puțin cele ale străinilor care lucrează cu profesioniștii lor), din moment ce au liber la făcut afaceri, atunci nu mai există nici o separație a puterilor în stat, iar prima putere sunt ei. O ciorbă turco-balcanică cu pretenții de democrație. Pentru că au găsit un mediu propice. Și pentru că nici un politician nu are curajul să-i întrebe câți oameni au, câți bani fac, câți bani consumă și mai ales pentru cine fac banii. După cum se știe din istorie, una dintre marile probleme ale colonizatorilor în colonii era lingușeala adaptabililor locali. Lege și onoare. My ass.

  Reply
 2. George

  ,,Și aici este o mare, mare problemă, fiindcă oamenii ăștia de obicei sunt foarte inteligenți, sunt oameni care muncesc foarte mult, sunt foarte creativi, călătoresc mult în lume și atunci au și o altă perspectivă, o altă viziune asupra vieții, asupra felului cum se fac afacerile și le este ușor să-i manipuleze chiar pe cei din servicii.”

  Stimate domnule Befu,
  Am tot respectul pentru investigatiile dvs insa fraza citata mai sus ma surprinde. Sincer, contrazice absolut toate investigatiile dvs. Imi vine greu sa-i trec la categoria inteligenti, creativi si cu viziune pe alde Ghita (pe care-l stiu din lumea IT) sau Vantu (pe care nu-l cunosc decat indirect), personal mi se pare o insulta pentru oamenii care au intr-adevar aceste calitati.
  Sigur, nu sunt personaje doar de paie si fara studii, sunt doar pui de securisti unsi cu toate alifiile cu abilitati de manipulare, evaluare cinica (dar corecta) a oamenilor si oportunitatilor si curajul/tupeul de a le aborda. Sunt insa doar o fatada a altor personaje, imi e greu sa apreciez daca generalii Zamfir sau Gioni Popescu au fost maestrii din spate sau mai degraba si aceia au fost intermediari.

  Ar fi interesant de urmarit evaluarea corecta a prejudiciului contractelor din IT. Pana acum prejudiciul rezultat din procese s-a referit doar fie la spaga declarata, fie la adaosul peste valoarea de piata (cum a fost la Microsoft II). Nimeni n-a facut (sau n-am vazut eu) o analiza a oportunitatii acelei achizitii si al beneficiului realizarii, prejudiciul statului in aceste conditii ar fi mult mai mare. Nu de altceva, dar ca in orice domeniu promovarea strict politica a unei achizitii nu o face automat benefica, cat timp nu e un studiu serios de oportunitate in spate.

  Reply
 3. marius

  fara sa fie ofiter sri nu putea sa faca absolut nimic, sa nu ne mai imbatam cu apa rece!
  Absolut debusolanta ultima concluzie vizavi de Securitate (servicii secrete), nici macar acum o buna parte a romanilor nu inteleg ca Securitatea a fost infiintata ca organizatie paramilitara de crima organizata cu principal scop de represiune si opresiune a poporului roman!!! Acest scop exista si acum, nu s-a produs nici cea mai mica schimbare de mentalitate iar transformarea Securitatii dupa 89 s-facut in sensul trecerii de la o organizatie de crima organizata spre o mega-corporatie militarizata cu profund caracter mafiot indreptat impotriva propriului popor!

  Reply
 4. Drinceanu

  intr-adevar, dupa dec. 1989 a avut loc un melanj cu rocade nepermise intr-o postrevolutie cu tendinta declarata prodemocratica, fortuite, din nefericire ramase definitive dupa un provizorat oarecum motivat. Ulterior a avut loc o osmoza cu imensa clasa a colaboratorilor si informatorilor si cu miliardarii de carton sustinuti din spate politic si de aceste, mai ales aceste tentacule multicolore ale fostei securritati, in buna parte reactivate, primenite facial. Dupa anii 1995 au devenit omnipotenti deja, detineau si jucau tare, avand dosare si butoane prin care au lansat, marginalizat, compromis si avansat pe cine au vrut, in genere neica nimeni, care au escaladat treptele puterii politice si administrative, situandu-se in anii 200 in varfurile societatii. Cum sa schimbi asemenea sistem pestrit, bine ingemanat, complicitar transpartinic, cum sa controlezi – din societate, parlament – si cum sa mai opresti efectul acestor interferente? Este fantastic de greu de imaginat chiar si numai cum s-ar putea schimba pe cai democratice acest ghem diabolic insailat si asta numai oameni care au trait in vechiul sistem la nivel peste media de competenta dar la varf ca si inteligenta o mai pot face, excluzand orice forme extreme. Chiar ,,foarte inteligenti” nu sunt asemenea oameni-lant care la un moment dat ajung sa controleze sustinatorii lor in contractele si relatiile cu statul, numai ca acumuleaza atatea informatii si bani, pe langa avantajul imens al libertatii de miscare si iesire de sub vechea ,,tutela” incat apar niste bubuli din anonimii de ieri, avand zestre nativa aplecarea spre obedienta, bani si santaj+tradari, arme redutabile pentru rebeli contra serviciilor secrete devenite vulnerabile. Exact asa au aparut si au fost instruiti, dotati, teroristii de pretutindeni. Nici nu prea este mare diferenta…

  Reply
 5. Dezideriu Dudas

  Râul, ramul…au colaborat foarte bine când era nevoie….Acum, nu mai e nevoie. Problema e in alta parte. Acolo unde era și la inceputul anilor ’90. Anghel Rugină, nu vreun miliardar, a avut parte de același tratament atunci, mutatis-mutandis.

  Reply
 6. SOCRATE

  Sebastian Ghita este nepotul generalului MApN-ist GHITA din PRAHOVA care in dec 1989 a ordonat sa se traga in cele doua camioane sosite la aeroportul Otopeni cu trupe speciale ucigandu-i pe toti .Geal GHITA a stat putin inchis apoi a fost eliberat de un sef BOLSEVIC .
  EXISTENTA INCRENGATURILOR NEFIRESTI DINTRE MAFIOTI DOVEDESTE STATUL MAFIOT.
  NU S-A URMARIT NICI UN MODEL EUROPEAN SAU EVOLUAT MODERN PENTRU APARAREA ORDINII SI SIGURANTEI NATIONALE. DUPA 1989 TOTUL A FOST CONCEPUT IN SPIRIT DAMBOVITEAN DUPA POFTE SI AMBITII TICALOASE;
  – S-A INFIINTAT SPP pentru Dtru ILIESCU fost secretar de partid PCR la MApN EXCLUS DE COGI DIN ARMATA IN VALTOARE ASA ZISEI REVOLUTII.
  – S-A INFIINTAT UM 0962(215) PENTRU UNCHIUL LUI COLDEA devenita DIPI.
  – S-A INFIINTAT JANDARMERIA PENTRU URMASII TRUPETILOR FOSTEI SECURITATI .
  -S-A INFIINTAT STS PENTRU NEAMURILE BOLSEVICILOR NOMENCLATURISTI.
  – S-A INFIINTAT SRI SI SIE PENTRU NEMURILE CELOR CE AU CAPTURAT RO .
  – S-A INFIINTAT DIA IN CADRUL MApN PENTRU IZMENARI
  Astfel nr total de personal a structurilor de ordine, siguranta si aparare publica a cescut de 6 ori fata de 1989.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *