Cristian Ghingheș

Cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte profesorii după adoptarea Codului de etică

La finalul săptămânii trecute, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat prin Ordinul 4831/2018 al Ministerului Educației Naționale. Acesta este aplicabil nu numai personalului didactic de predare, ci și personalului auxiliar, de conducere, de îndrumare, de control și celui asociat în cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional, în inspectoratele școlare și unitățile conexe ale acestora.

Toți au obligația de a cunoaște, de a respecta și de a aplica prevederile acestui mult așteptat cod, una dintre obligațiile pe care statul și le-a asumat inclusiv în Strategia Națională Anticorupție 2016-2020 a cărei aplicare o monitorizăm îndeaproape mai ales în domeniul educației.

Trecem peste partea de definiții, principii și construcții pretențioase și ne uităm direct la regulile pe care trebuie să le respecte profesorii. Printre cele mai importante norme de conduită pentru profesori din cod se numără:

  • interzicerea agresiunilor verbale, fizice și a tratamentelor umilitoare asupra beneficiarilor direcți ai educației;
  • interzicerea solicitării, acceptării a sau colectării de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea;
  • interzicerea favoritismului și meditațiilor contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care profesorul este încadrat;
  • respectarea confidențialității informațiilor, a datelor furnizate și a dreptului la viață privată și de familie;
  • neacceptarea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționale oferite;
  • recomandarea de auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere a celor deschise și gratuite, fără a impune achiziționarea celor contra cost;
  • prevenirea oricărei forme de hărțuire, discriminare a personalului didactic și a beneficiarilor direcți ai educației (în special pentru personalul de conducere);
  • interzicerea folosirii bazei materiale din spațiile de învățământ în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte;
  • manifestarea responsabilității și transparenței în furnizarea de informații către instituțiile de stat în protejarea drepturilor beneficiarului direct al educației, atunci când interesul și nevoia de protecție a acestuia impun acest lucru;
  • supravegherea elevilor atât pe parcursul activităților desfășurate în unitatea de învățământ, cât și în cadrul celor organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia.

Salutăm adoptarea acestui cod de etică și sperăm ca acesta să nu devină un ordin simbolic (așa cum s-a întâmplat cu circulara ministerială privind afișarea bugetului școlii pe site și la avizier), ci un document care să fie respectat de către cadrele didactice în litera și spiritul lui. Noi, prin proiectul Școli curate, ne vom da toată silința că acest cod de etică va fi aplicat!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte profesorii după adoptarea Codului de etică

  1. Baze

    Felicitari! Un nou cui in cosciugul educatiei. In prezent prin curricula si restul de ingrediente ale invatamantului si daca vrei sa inveti e greu. Ramanea insa, pentru cei dispusi sa ignore linia partidului (de tampire sistematica a populatiei in decursul a doua-trei generatii) solutia meditatiilor. Cerute de parinti, nu de profesori, ca nu in toate cazurile (si, as zice, nici intr-un procent semnificativ) nu sunt conditionate. Acum acestea se transforma in infractiuni – teoretic, ca stim cum se aplica legea, la modul practic. Mai luati ceva in calcul – aceasta modificare s-a produs in timpul guvernarii coalitiei PSD-ALDE. Pentru cine legifereaza acestia?

    Reply
  2. Adi

    Trebuie sa recunosc faptul ca unele prevederi ale noului Cod de Etica sunt foarte bune, in principal, interzicerea solicitarii, acceptarii si colectarii de bani si cadouri, respectiv, interzicerea favoritismului in scoli. Poate ar trebui extins si la nivelul invatamantului universitar si postuniversitar. De asemenea, ar trebui elaborat un Cod de Etica (daca nu, chiar o lege clara si care sa fie respectata) in acest sens pentru orice institutie din Romania, atat publica, cat si privata. Referitor la interzicerea meditatiilor, as avea argumente si pro si contra. Pentru interzicerea acestora as aduce ca si argument faptul ca sunt multi profesori care la scoala nu isi dau interesul (din diferite motive) pentru a putea da meditatii acasa contra cost. Exemplele sunt chiar foarte multe. Dar, in acelasi timp, trebuie recunoscut si faptul ca nivelul multor profesori (preuniversitari sau universitari) este extrem de scazut (din diverse motive: favoritism si mita in universitati, mita la angajare, dezinteres, etc…), fapt care duce la necesitatea angajarii contra cost a unor profesori competenti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *