Romania Curată

PETIȚIE către Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot să nu mai comercializeze produse Schweighofer

În urma informațiilor legate de pierderea certificatului de sustenabilitate FSC de către Schweighofer și a celor privitoare la retragerea produselor de lemn ale acestei companii din magazinele SPAR din Austria, Hans Hedrich, de la Asociația Neur Weg, a inițiat o petiție adresată lanțurilor de magazine din România care comercializează asemenea produse. Cititori ai României Curate au anunțat și ei că returnează produsele Schweighofer ori că nu mai cumpără niciun fel de produse din magazinele care le comercializează.

”Magazinele de bricolaj Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot să renunțe de urgență la comercializarea produselor de lemn ale firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, atâta timp cât certificatul de sustenabilitate FSC al acesteia este suspendat și există riscul real ca firma să prelucreze lemn tăiat ilegal sau furat!”, se arată în petiția lansată prin intermediul platformei de-clic.ro.

”Controversata firmă de prelucrare a lemnului, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, cunoscută pentru achiziționarea și procesarea de lemn tăiat ilegal și furat, își desface o parte din produse (de ex. panouri de lemn din molid) în lanțurile de magazine Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot. Atâta timp cât există indicii serioase si chiar probe că lemnul livrat magazinelor NU provine din surse legale și sustenabile, conform standardelor Forest Stewardship Council – Chain of Custody (FSC CoC), magazinele de bricolaj trebuie să renunțe la comercializarea produselor SCHWEIGHOFER. Altfel, își pierd credibilitatea și riscă să devina ele însele obiectul unor cercetări penale. Renunțând la produsele SCHWEIGHOFER – așa cum a facut deja lanțul de supermarketuri SPAR Austria – comercianții pot contribui semnificativ la responsabilizarea producătorilor și la salvarea pădurilor României.”, se mai arată în petiție.

Dacă ești de acord, semnează și tu petiția aici (click).

Cititori ai RC au anunțat deja că nu mai cumpără produse Schweighofer: ”Am cumpărat de la Hornbach Balotesti cherestea de la Schweighofer. Am sunat și am întrebat dacă o pot returna datorita articolului din RC. Au spus ca nu e o problema dacă nu au trecut mai mult de 30 de zile. Caut alternativa s-o investesc o jumătate de zi în toată operațiunea.”, scrie Dan, într-un comentariu la articolul ”NE PASĂ? În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”! În atenția ANPC” (vezi aici).

Mai mult, într-un alt comentariu la același articol, Bogdan Maftei spune că nu mai cumpără niciun fel de produse din magazinele care comercializează produse Schweighofer. ”Eu nu mai cumpar nimic de la Dedeman inca de luna trecuta(nu era scandalul cu certificarea), cand am fost in tara si am vazut in magazin peleti de la Schweighofer. La acel moment vroiam sa cumpar unele accesorii pentru masina, deoarece aveau un pret bun. Am iesit pe usa in secunda urmatoare si mi-am indemnat toti prietenii sa nu mai cumpere nimic de la ei. Nu mi se pare normal ca o companie ce se lauda ca e suta la suta romaneasca sa sustina indirect furtul padurilor. Mentionez ca inainte am cumparat materiale pentru renovarea casei de la ei deoarece am gasit cea mai buna oferta si am putut negocia. (nu am cumparat nici un fel de material lemnos). De cand am observat produsul respectiv prefer ca de aceiasi bani sa cumpar mai putine materiale, dar din alta parte. O sa imi ia putin mai mult pana reusesc sa cumpar tot , dar nu vreau sa sustin distrugerea viitorului nostru si a naturii.”, explică Bogdan Maftei.

Companiei Holzindustrie-Schweighofer i-a fost suspendată certificarea FSC luna trecută, scandalul ajungând până în cunoscuta publicație germană Der Spiegel. Legislația europeană sancționează nu doar furtul de lemne, ci și comercializarea produselor din lemn a căror proveniență legală nu poate fi dovedită.

Dacă ești de acord, semnează și tu petiția aici (click).

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “PETIȚIE către Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin și Bricodepot să nu mai comercializeze produse Schweighofer

 1. andrei

  Nu mai bine facem o petitie la DNA, guvern, presidentie, etc. in care cerem explicatii de ce nu exista dosar de urmarire penala in privinta holzindustrie schweighofer si de ce inca functioneaza aceste abatoare dovedite in presa ca fiind infractionale si aflate in spatele defrisarii Romaniei?!

  Reply
  • Hans Hedrich

   HS si prietenii finanteaza campaniile electorale! furtul de lemne e un pilon al sistemului politic de azi. politicienii si-ar taia craca de sub fund dc ar stopa HS si furtul de lemn. simplu.

   Reply
 2. Hans Hedrich

  am primit urmatorul raspuns (cam oficios si bine poleit) de la HORNBACH – prin care admit totusi ca de fapt ar trebui sa rezilieze contractele cu SCHWEIGHOFER

  „Buna ziua,
  Va transmit raspunsul official din partea Hornbach Romania, in urma discutiei purtate cu colegii nostri pe pagina oficiala a companiei de Facebook.

  “Hornbach procură produse din lemn exclusiv din industria silvică sustenabilă și responsabilă din punct de vedere social – produse ce deţin un certificat FSC valabil. Toți furnizorii noştri sunt controlați și audita ți regulat de instituții de verificare independente, la cererea noastră. Astfel, vindem doar lemn provenit din surse legale.

  Cu atât mai mult, menţionăm că ne-a surprins rezultatul verificărilor efectuate de WWF, EIA și Agent Green. Din acest motiv, luăm aceste acuzații foarte în serios și le verificăm. Face parte din obligaţiile Hornbach să investigăm eventuale abuzuri.

  În cazul în care se va stabili că un furnizor sau un producător a procurat și prelucrat lemn provenit din surse ilegale, împotriva reglementărilor noastre, vom înceta raporturile comerciale cu acesta imediat.

  Vă asigurăm că Hornbach, în calitate de comerciant, va apela la toate mijloacele pentru a stabili legalitatea provenienței produselor din lemn prelucrate pe care le comercializează.”

  Daca va mai putem ajuta cu alte detalii, va stam la dispozitie.

  Cu stima,

  Simona Roşu
  Senior Account Manager
  TOTAL PR”

  ……………………………

  raspunsul meu:

  Buna ziua, dna. Simona Rosu!
  Va multumesc pentru raspunsul dvs.!

  1. Motivul petitiei noastre il constituie tocmai suspendarea certificatului FSC CoC al furnizorului s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER (HS) srl. Cu alte cuvinte, firma, la momentul actual, NU detine un certificat FSC valabil. Conform raspunsului dvs., citez: „Hornbach procură produse din lemn exclusiv din industria silvică sustenabilă și responsabilă din punct de vedere social – produse ce deţin un certificat FSC valabil.” – rezulta ca firma NU se mai incadreaza in categoria celor de la care HORNBACH poate procura produse din lemn. Deci, producatorul HS nu mai este „eligibil’ dar HORNBACH inca este in relatii comeciale cu acesta.
  Intrebarea nr. 1 este cum va proceda firma HORNBACH, concret, in acest caz? Se va rezilia contractul? Daca da, cand? Ce se va intampla cu produsele HS aflae inca in stoc? Veti comunica deciziile luate si publicului/clinetilor dv.s?

  2. In legatura cu afirmatia HORNBACH conform careia se vor „înceta raporturile comerciale imediat” daca se va „stabili că un furnizor sau un producător a procurat și prelucrat lemn provenit din surse ilegale” va reamintim ca provenienta ilegala a unei parti (semnificative) a lemnului procesat de HS a fost deja „stabilita” de controalele Ministerului Mediului si a altor autoritati competente, de ex. in 2015. Constatarile oficiale fac obiectul unor anchete penale.
  LINK 1: COMUNICAT MINISTERUL MEDIULUI privind control la firma HS: http://www.mmediu.ro/articol/comunicat-de-presa-mmap-a-trimis-parchetului-general-rapoartele-de-control-pe-paduri/851
  CITAT: „Precizăm că, din verificarea stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:  suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale.  Inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase;  recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;  existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența;  diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate;  raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.”

  LINK2: ARTICOL RISE PROJECT: http://www.riseproject.ro/control-la-schweighofer-trafic-de-lemn-si-fraude-cu-certificate-verzi/
  CITAT: „Iar achizițiile nu sunt tot timpul legale. Rezultă din raport că I.T.R.S.V. Suceava a confiscat anul trecut 9.300 mc de lemn pentru că Holzindustrie Schweighofer nu a putut dovedi proveniența legală.”; „Inspectorii trimiși de Ministerul Mediului la Sebeș pentru a verifica activitatea Schweighofer au formulat mai multe concluzii: “Există suspiciunea întemeiată că s-au creat filiere care să dea o aparenţă de legalitate asigurării de material lemnos fără provenienţă legală. Din aceste filiere fac parte: personal silvic de la unele structuri silvice autorizate care pun în valoare volume suplimentare de masă lemnoasă faţă de cele înscrise în actele de evaluare, autorizează şi reprimesc parchetele de exploatare -unele societăţi comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos pentru Holzindustrie Schweighofer Sebeş, unii reprezentanţi din teritoriu ai companiei, care recepţionează materialul lemnos pus la dispoziţie de către prestatorii/furnizorii în cauză. Aceste practici sunt favorizate de modul în care HSR Sebeş efectuează decontarea valorică a contractelor.”
  Intrebarea nr. 2 este daca constatarile unei autoritati competente precum Ministerul Mediului este suficienta pentru HORNBACH ca proba in vederea incetarii raporturilor comerciale cu furnizorul sau nu. Daca nu, atunci de ce nu? (Mai ales ca pot interveni aspecte juridice ce pot afecta si firma dvs. Mai concret: Fiind in cunostinta de cauza ca achiztionati produse ale unei firme despre care o autoritate competenta (chiar daca nu parchetul sau sectia penala a unui tribunal) a constatat ca proceseaza cantitati semnificative de lemn partial ilegal, HORNBACH nu mai poate fi considerat cumparator de buna credinta.

  Intrebarea nr. 3 se refera la activitatea profesionala a persoanei Simona Rosu: Ati derulat dvs. sau firma/firmele la care activati, in trecut sau in prezent, contracte comerciale/de PR cu firma HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER sau firme apartinand acestui grup?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsul la cele trei intrebari de mai sus:
  1. Va rezilia HORNBACH contractul/contractele cu HS, firma neavand certificat FSC valabil, conform standardelor HORNBACH?
  2. Va rezilia HORNBCAH contractul/contractele cu HS, dupa ce s-a stabilit cel tarziu in 2015 ca furnizorul/producatorul „a procurat si prelucrat lemn provenit din surse ilegale”, conform standardelor HORNBACH?
  3. Ati avut dvs., dna. Simona Rosu resp. firmele la care activati, contracte comerciale de orice natura cu HS?

  cu stima,
  Hans Hedrich

  Reply
 3. hans hedrich

  DECEPTIE…

  Iata raspunsul final al HORNBACH, dupa ce-i atentionasem ieri ca, in baza propriilor standarde, firma ar trebui sa inceteze de indata relatiile comerciale cu SCHWEIGHOFER (pentru lipsa certificat FSC si prelucrare lemn taiat ilegal). Ei ne raspund doar ca ne-au raspuns deja… (Vezi sus)

  …………………………..

  08. 07. 2016
  Buna ziua,
  Va multumim pentru feedback. V-am comunicat déjà pozitia oficiala a Hornbach. Speram sa va fie de ajutor.

  O zi frumoasa,
  Simona Roşu
  Senior Account Manager
  TOTAL PR
  Office: 68th Basarabia Avenue, 5th floor
  Bucharest
  Phone: +4.031.437.01.10
  Mobile: +4.0729.09.82.24
  + 4.0724.34.53.21
  E-mail: simona.rosu@totalpr.ro

  Web: http://www.totalpr.ro

  Reply
 4. Crina

  Wtf, aste e motivul pt care nu mai găsesc peleți ?
  Da prea puțin ma interesează de unde au lemn atâta timp cât peleți lor sunt singurii de care sunt super mulțumită !!!

  Reply
 5. Chingi

  Paletii se gasesc din ce in ce mai greu , asta am observat si eu in ultima vreme… daca nu sunt paleti exista o alternativa , puteti folosi chingi pentru a ancora incaratura !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *