Adrian Popescu

Ochii albaștri din Guvernul Orban – lista miniștrilor cu “pedigree” de siguranță națională

Peste jumătate dintre membrii Guvernului Orban, propus și care urmează a fi supus votului de învestitură luni, au studii în domeniul securității și apărării naționale ori legături sau simpatii cu zona gradelor și treselor. Vă punem în față această evidență după ce săptămâna trecută lansam către cititorii România Curată o provocare cu și despre eventual guvern:

A se număra câți dintre miniștrii propuși în Guvernul (eventual) Orban au studii la oricare dintre academiile militare, de apărare și informații.

O cifră exactă nu am primit de la cititori, însă am recepționat (ca să păstrăm tonul adecvat subiectului) mai multe păreri interesante, începând cu studiile la Moscova ale unor membri ai cabinetului Orban și terminând cu apetența unora de a fi “primii la ciolan”. Măi, chiar așa, ce guvern suplu are un scaun de demnitar fără portofoliu, dar cu rangul și toate beneficiile de membru al Guvernului?

Oricum, vezi perechile de ochi albaștri numai uitându-te în CV-urile miniștrilor. A nu se înțelege că îi acuzăm de vreo colaborare cu Securitatea veche sau cu actualele servicii, Doamne ferește! Totuși, e interesant ce pedigree general poartă acest Guvern Orban!

Raluca Turcan (vicepremier): Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, Curs postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale: Securitate şi Bună Guvernare (2011).

Bogdan Aurescu (externe): Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2001);

Marcel Vela (MAI): un obișnuit al cursurilor și sindrofiilor de securitate națională ale New Strategy Center

Nicolae Ciucă (MApN): înalt militar, Șef al Statului Major al Forțelor Terestre;

Virgil Popescu (economie): studii postuniversitare la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazu” (2008); Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Colegiul Național de Apărare (2005); membru în echipa proiectului “Centru pilot eLearning pentru dezvoltarea si distribuirea de continut digital in domeniul securitatii nationale si managementului crizelor” (MEN – ANCS).

Cătălin Predoiu (justiție): pe vremea când era ministru al Justiției s-au pus bazele cooperării între servicii și parchete. La audierile de zilele trecute, Predoiu a admis că percepția publică este negativă vizavi de protocoalele secrete dintre SRI și procurori, însă afirmă că “numai un studiu bazat pe date concrete si cifre oficiale poate stabili daca a fost vorba de o incalcare sistematica sau acte izolate.” La cum a scăldat-o, mare lucru să nu se întoarcă era protocoalelor!

Monica Anisie (educație): deține un atestat de la Academia Națională de Informații – OSCINT pentru Management educațional preuniversitar (2011).

Ionuț Stroe (tineret și sport): absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2013) și al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (2010).

Lucian Bode (transporturi): absolvent al cursului de “Securitate şi bună guvernare” de la Colegiul Naţional de Apărare “Carol I” (2011); masterat în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană- Univ. Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (2011).

Lista persoanelor din Guvernul Orban pentru care nu am găsit studii ori date care să arate un trecut ce ar putea pune autonomia față de servicii sub semnul întrebării: Ludovic Orban, Florin Cîțu (finanțe), Ion Ștefan (dezvoltare), Adrian Oroș (agricultură), Violeta Alexandru (muncă), Costel Alexe (mediu), Victor Costache (sănătate), Marcel Boloș (fonduri UE)Bogdan Gheorghiu (cultură).

Dar niciodată nu e prea târziu!

Avem o provocare pentru miniștrii Guvernului Orban dacă ajung să ocupe săptămâna viitoare scaunele pentru care au fost propuși: desecretizați protocoalele de colaborare încheiate de ministerul pe care îl conduceți cu SRI sau alte servicii secrete, dar și contractele secretizate pe bani publici! Da, există, avem o listă cu ele.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Ochii albaștri din Guvernul Orban – lista miniștrilor cu “pedigree” de siguranță națională

  1. Mihai

    Foarte interesant…
    Inteleg ca Dvs va doriti si ne doriti un guvern mai boem asa… Intelegeti odata pt totdeauna ca Romania, la fel ca TOATE tarile lumii, are nevoie de structuri de securitate chiar daca acestea nu sunt inca la nivelul de competenta dorit. Exista si aceste meserii pe care cineva trebuie sa le faca spre binele nostru comun – oare cum ar arata un stat cu structuri populate numai de filozofi, scriitori, poeti si oameni contemplativi??? Reveniti-vca si mai bine hai sa punem toti umarul sa curatam tara asta de corupti cu gura mare! Inclusiv din structurile de securitate, bineinteles.

    Reply
    • G.I.

      N-am știut că securistul este opusul boemului. Completez definiția cu: îndepărtat de filozofie, literatură, poezie, contemplație. Om de acțiune.
      Politicienii zic: aveți politicienii pe care-i meritați.
      Securiștii zic: aveți serviciile pe care le meritați.
      Etc. etc. etc.
      Omul de acțiune, just, nu lucrează pentru cine nu merită. E logic.
      La muncă, nemerituoși! Să punem umărul ! (“Să facem totul, tovarăși!” ?)

      Reply
    • CMC

      Sekuristii – singura solutie !!!
      Toate marile acte de coruptie din tara asta au la baza sekuristi! Microsoft, EADS, Hexifarma, softurile lui Ghita si Siveco, Erriccssom, Freegatele, Realitatea TV-Cocos_Ghita-Coldea samd.
      Dupa ce ca sekuristii au fost la baza marii coruptii au si folosit coruptia pentru denigrarea tarii in exterior doar ca sa ajunga / ramana tot ei la putere.Pe ce s-au bazat? Simplu, in fiecare act de mare coruptie au momit si niste politicieni pe care sa-i scoata in fatza cand se intampla ceva.
      Avem cele mai mari servicii interne raportat la populatie si cele mai mari furturi: de paduri, de TVA, la autostrazi, cea mai corupta educatie (la nivel moral) samd.
      Blaga si Tudose ca europarlamentari va suna a civili sau sekuristi? Ca Petrov se stie deja.
      Intr-o tara cu atatia sekuristi platiti sa apere Constitutia si legile tarii, cum a ajuns Petrov presedinte?
      Asta cu noi sa punem umarul am auzit-o de la cei cu pensii speciale: “Hai oameni reveniti-va, puneti umarul”, ca nu mai are cine sa ne plateasca pensiile speciale….!!!!

      Reply
    • cum e turcul si pistolu

      Parca era vorba ca e NATIONAL LiberaL, nu neosecurist, …, si cand colo…
      N-are nici partidul si nici shefu vreo legatura cu LIBERALISMUL, ori cu NATIONALUL, dupa cum nici membri propusi sa faca parte din Guvernu care nu va trece de Parlament pana dupa alegeri.
      (atunci te intrebi, daca respectivii nu cumva isi bat joc de noi – de Romania, de civilizatia si cultura Europeana si de Democratie? -, ori isi rad de noi pozand in liberali al-de OLTEANU care si-a transmis puterea prietenei sale cand a simtit ca se apropie pushcaria si in Primari ALDE oprescu si zeghelariu in bataie de joc fata de tot si toate in organizatiei lor satanica, antiumana, antisociala, criminala, antinationala si implicit antiromaneasca, dar cu siguranta OLTENEASCA in posceausism etern!

      Reply
    • Jos Penali

      Deci un guvern ,,fara penali in functii publice ” de patrioti, fara diplome sau licente de doctorat cumparate sau fabricate din burta si care sa apere interesele tarii …hmmm….o sa fie greu de votat.

      Reply
    • gica

      Toate tarile lumii au structuri de securitate,dar nu in cadrul guvernelor care sunt politice si nici in Justitie,ca asa spune Constitutia si legea din toate tarile democratice din lume! Adica,voi chiar nu va puteti dezbara de Dictatura?

      Reply
    • Silviu

      Foarte interesant, intr-adevar! Stiu ca nu puteti destainui gradul. Sintaxa va tradeaza insa intotdeauna.
      Nu imi doresc structuri de securitate. Am trait cu organe inainte de 90. Vreau absolventi civili. Nu imi plac ofiterii. Nu imi plac uniformele. si, de regula, nu imi plac mintile modelate de regulamente. Nu poti lasa societate pe mainile lor.

      Reply
    • marius

      ce sa faca?!!!!!! bai tovarasi securisti, locul vostru e in puscarie cel putin pentru genocidul facut pina in 89 precum si toate hotiile, tilhariile si furaciunile voastre si ale diferitilor stapini pe care-i slujiti dupa 89 dupa ce i-ati luat locul lui ceasca si ati praduit tara fara nici o opreliste… iar acum pozati in virgine dupa zeci de ani in bordelul politiei politice…
      Securitatea a fost infiintata ca grupare paramilitara Anti-romaneasca si are exact acelasi caracter infect si acum cind pozeaza in hanticorupti ei insisi fiind cei mai mari criminali ce au pus stapinire peste acest popor greu incercat in crunta lui istorie

      Reply
  2. alex

    Mai toti cei care au facut studii în domeniul securității și apărării naționale, le-au facut pentru ca, se stie in mediul politic, daca vrei sa ai sanse pentru a ocupa o functie in administratia centrala, musai sa ai un astfel de curs. Pe vremea cand lucram, erau cativa colegi, la nivel de tara, care faceu cursurile Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare. Cum faceau cursul: aveau dispensa(de la conducere sa lipseasca 6 luni pe an pentru a face cursurile, isi luau, concedii de studii 30 de zile, concediu de odihna 30 de zile, iar restul concedii medicale). Cei care faceau cursul erau PILOSI, cu relatii in guvern si presedintie. Dar ca urmare a muncii asidue, erau promovati sefii nu pe competenta ci pe baza CV-ULUI, adica pe concedii medicale si concedii de studii, iar munca o faceau ceilalti, care nu meritau sa fie promovati, deoarece munceau sa tina paraziti cu studii foarte inalte in functii. Din cand au inceput promovarile pe baza de cv, am avut curiozitatea sa mai uit pe multe dintre ele, 99%, erau studii peste studii in tara si in strainatate, dar fara activitate practica insumata de maxim 3 ani de zile. CIne ii plateste pe acesti studiosi, care vorbesc bine dar fara experienta practica si care i-au decizii din carti sau din ce le spun altii, de regula straini de neam si tara?Eu as propune ca cei care ocupa functii de conducere in guvern sau in alte domenii de importanta majora pentru tara sa aiba experienta practica in domeniul respectiv de minim 25 de ani, nu PROSTI CU DIPLOME, scuzati limbajul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *