Alex Costache

O oglindă răsturnată

Nu ar fi crezut studentul la Politehnică, când a decis să dea la Jurnalism, că peste 20 de ani are să fie făcut de aşa zişi lideri de opinie, foşti sau actuali directori de presă, inculpaţi, unii foşti puşcăriaşi, alţii în drum spre:

“vierme” – de către un fost director de Ştiri din TVR,

“limbric” – de către Sorin Roşca Stănescu,

“şobolan” – de către Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, arestat în cazul Black Cube,

“securist” de către Dan Andronic,

“acoperit” – de către Mugur Ciuvică, etc.

Ce ar mai fi de zis

Pentru mine, este un semn clar că sunt pe drumul bun. Ceva de genul: “Ţine-o tot aşa!”

Apoi, vreau să îi arăt securistului Dragomir o fotografie luată de mine recent în metroul din New York.

Observaţi, în lectura americanilor, cine e personajul care intră în capcană: inculpaţii pentru corupţie aşa cum este Daniel Dragomir sau jurnaliştii care susţin anticorupţia?

În plus, cât tupeu poţi să ai ca fost ofiţer SRI – pe deasupra acuzat de corupţie, condamnat pentru fals în conexiune cu acuzaţii de corupţie şi inculpat în cazul Black Cube pentru comandarea operaţiunii de hărţuire şi spionare a şefei DNA – să mă acuzi pe mine că sunt securist!?

Nu e cumva aici o oglindă răsturnată?

De ce nu îi dau în judecată pe cei care mă jignesc

Duminică, 21 mai, ora 21:30, dau drumul la televizor şi zappez. Ajung la Antena 3 unde Mugur Ciuvică tocmai îmi pronunţă numele:

“E unul Costache de la TVR, un fost acoperit, acum descoperit, care a scris zilele trecute ceva pe Facebook despre dl. profesor Dan Voiculescu”, perora Ciuvică.

Pe moment m-am luminat la faţă.

De mai multă vreme tot aud insinuări, comentarii potrivit cărora aş fi securist sau acoperit. Evident că mă deranjează în măsura în care pe orice om normal la cap l-ar deranja să audă despre el spunându-se ceva complet neadevărat. Şi Slavă Domnului, cel puţin în ce mă priveşte, eu ştiu cel mai bine care e adevărul.

Şi nu sunt! Nu am fost securist sau acoperit! Ba mai mult nici măcar nu am surse în serviciile secrete. Sunt un jurnalist acreditat pe Justiţie, care a încercat să fie cât a putut de bun. Şi culmea culmilor, nu suport securiştii de rit vechi şi nou pe care îi consider responsabili, spre exemplu, de crearea vehicului monstruos politico-mediatico-financiar care e Sebastian Ghiţă.

Aşa că aşteptam un fazan gras, nu orice puişor, pe care să îl dau în judecată. De aceea m-am luminat la faţă când l-am auzit pe Ciuvică. Dacă până acum erau doar insinuări şi glumiţe, de această data dădusem de unul gras, care o spunea clar, cu subiect şi predicat: Costache a fost acoperit şi – chipurile e atât de notoriu acest lucru – încât a fost descoperit!

În paranteză fie spus, nu îmi vine să cred că primul vot din viaţa mea a fost pentru preşedintele Constantinescu, căruia Mugur Ciuvică i-a fost director de cabinet. Ba mai mult, am fost cuprins de indignare când regimul Năstase l-a umflat de pe stradă pe Ciuvică în 2002 în scandalul Armageddon. Însă asta e România, unde nimic nu e ceea ce pare. Am învăţat între timp şi eu acest lucru, nu mai am 18 ani.

A doua zi însă, am contactat mai mulţi prieteni avocaţi care m-au domolit. Am înţeles de la ei că instanţele tind să să nu sancţioneze aceste derapaje de limbaj.

“Cum doamnă, dacă eu vă fac acum la telefon “marţian”, să zicem şi dvs. evident că nu sunteţi, asta nu este o problemă!?”

În esenţă, ideea ar fi că instanţele ar face diferenţa între realitatea factuală sau juridică şi cea jurnalistică. Tind să lase mai laxe graniţele de limbaj pentru jurnalişti. Ziariştii ar emite judecăţi de valoare care nu trebuie sancţionate, mai cu seamă când se referă la alţii jurnalişti. Ar fi răfuieli interne ale breslei, iar noi jurnaliştii am avea o carapace în plus. În plus, ceea ce mie mi-a făcut Ciuvică, şi eu am făcut altora.

Apoi, ar fi greu de cuantificat prejudiciul adus, mai ales dacă nu a fost în formă repetată, continuată şi preluată de alte media. I-aş relata însă unui judecător următorul episod.

În ziua în care am aflat că SRS m-a făcut limbric, eram la New York şi seara am fost la ABT la Giselle. E adevărat că a lipsit Maria Kochetkova, aşa cum trebuia şi a fost înlocuită de Sarah Lane (dublura lui Natalie Portman din filmul Black Swan), însă a fost perfect! Superb!

Ei bine, m-am trezit în mijlocul spectacolului că gândurile îmi zboară la faptul că SRS m-a făcut limbric. Oare nu este acesta un prejudiciu provocat, chiar uriaş, să îmi răpească clipe ale Frumosului cu Urâtul lui!?

Cu greu, însă până la urmă am înţeles. Poate şi eu am fost nedrept în scris faţă de anumite personaje şi sincer aş vrea ca instanţele să lase laxe graniţele de limbaj în ce mă priveşte. Suntem aşadar în faţa unui rău necesar.

Profit de ocazie să îmi torn cenuşă în cap şi să admit că am fost nedrept cu doamna Catrinel Brumar, agentul guvernamental la CEDO, atunci când am pus-o pe lista piloşilor si rubedeniilor din MAE. Vezi aici.

Chiar dacă doamna Brumar a avut o relaţie cu dl. Aurescu, am aflat ulterior că cei doi s-au cunoscut la locul de muncă şi d-na Brumar nu a fost adusă în MAE sau promovată de dl. Aurescu.

Apoi, e adevărat că noi jurnaliştii avem o carapace în plus. Un stomac de fier. Dobermani hrăniţi cu zeamă de jugulară, cum spunea CTP. Suportăm.

Care e soluţia

Am ajuns la concluzia următoare în urma unei discuţii cu un alt jurnalist, făcut şi el securist, de la UM Hotnews, cum spune Dan Andonic în deriziune:

Fiecare cu credibilitatea şi publicul lui!

Aşa că penalii şi slugile lor din presă nu au decât să ne facă cum vor, să ne jignească, să împroaşte cu venin şi ură.

O să ne vedem fiecare de felul în care credem să facem jurnalism, potrivit propriilor conștiințe şi valori. Iar publicul va decide, în cele din urmă, pe cine să creadă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “O oglindă răsturnată

 1. visovan ciprian

  Nu sunt de acord cu tine . Trebuie dati in judecata pentru aceste „mici” jigniri .

  Reply
 2. Dot.

  Sunteți atât, atât, atât de puțini, jurnaliștii nealiniați, încât chiar nu se merită să-l dați în judecată pe ciuvică. Mai apoi, să faci afirmații fără acoperire este ca și când te-ai prezenta: „Ciuvică, analist parțial politic, non-jurnalist.” Așa se manifestă deocamdată spiritul ciuvic în România.
  Lăsați-i în plata Domnulu, că vă mănâncă timpul! Puteți să-i dați în judecată dacă găsiți o firmă de avocatură care să vă reprezinte pe bani puțini și poate întreprinde ea demersurile.

  Reply
 3. Filip Dorin

  Vedeți domnule Alex Costache: de aceea noi nu vă mai credem PE NICI UNUL dintre ziariști. Intr-un fel sau altul TOȚI aveți pe conștiință una sau mai multe greșeli. Fiecare dintre dumneavoastră consideră că deține ADEVĂRUL ABSOLUT. Și, evident, niciunul nu dețineți decât ADEVĂRL DUMNEAVOASTRĂ, sau ceea ce vi se pare că este ADEVĂR.

  Reply
 4. Horia L.

  Si „morala” acestei compuneri, pe care am incercat (cu efort suficient) s-o urmaresc este?

  Reply
 5. Nelu Stiuca

  CLASA POLITICA , PUTERILE STATULUI, AUTORITATILE SI INSTITUTIILE STATULUI, PRESA, B.O.R. ADMINISTRATIA LOCALA SI CENTRALA SUNT INFESTATE DE CATRE SEMIDOCTI, BANDITI, MAFIOTI, RETARDATI, RAMASITE UMANE, ETC , ACESTEA AU CONDUS LA DECADEREA PRAPASTIOASA A STATULUI SI LA CRESTEREA NUMARULUI DE EMIGRANTI.

  Reply
 6. Piticar Ioan

  Super!
  Cum va pot contacta?
  Chiar am cate …ceva de dezbatut cu dumneavoastra.
  CORUPTIA si ANTI-CORUPTIA nasc reactii interesante…
  Piticar Ioan

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *