Catiusa Ivanov

Mii de bicicliști se pregătesc ”să facă gălăgie” și să pedaleze în marșul ”Vrem un oraș pentru oameni!”

Bălaşa Party Percussion va da ritmul coloanei de biciclişti care vor pedala sâmbătă, 25 aprilie, cu pornire din parcul Herăstrau din București, în cadrul marșului intitulat ”Vrem un oraș pentru oameni”.Tot ei îi vor aştepta pe participanţi la intrarea în Parcul Tineretului şi la sosire în Piaţa Revoluţiei. „Pregătiţi-vă să cunoaşteţi cea mai activistă trupă din Bucureşti! Pentru că avem nevoie să vă auzim cum cereţi un ‪#‎oraşpentruoameni, rugăm bicicliştii care vor pedala în faţa coloanei să ocupe fiecare centimetru de carosabil pentru a permite unui număr mai mare de oameni să intre în Piaţă”, încurajează organizatorii pe pagina de mobilizare a evenimentului de pe Facebook, unde și-au anunțat deja participarea peste 2.300 de persoane. Vineri, de la ora 19,30, cu plecare din Parcul Izvor, va avea loc și o ”încălzire” a biciclișitilor, în cadrul evenimentelor lunare Critical Mass.

Sâmbătă, de la ora 14.30, la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, bucureștenii sunt invitați să scoată bicicleta-n stradă la Marşul Bicicliştilor pentru a cere „un oraş pentru oameni”. Evenimentul se organizează din 2012 încoace de două ori pe an, primavara şi toamna, adunând mii de particicipanţi.

Motivele organizării adunări publice sunt:

– neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră

– încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitală europeană

– lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii

– menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete

– neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

„Marşul Biciclistilor este pentru un ‪‎oraş pentru oameni. Milităm pentru drepturile pietonilor, pentru benzi dedicate transportului public și pentru o planificare urbană axată pe nevoile oamenilor, nu ale traficului. De aceea ne dorim la marş, alături de biciclişti, oameni care, din diverse motive, nu au bicicletă. Îi așteptăm, de la 14:30, la punctul de adunare de la intrarea Charles de Gaulle a parcului Herastrău. Apoi, de la 15:30, coloana de biciclişti îşi va începe deplasarea pe carosabil. Rugăm susţinătorii Marşului Bicicliştilor să părăsească zona odată cu plecarea bicicliştilor. Pietonii care doresc să susţină de pe trotuar coloana de biciclişti, o mai pot face în Piaţa Revoluţiei pe la 17:00 (unde vom avea o oprire de aproximativ 20 de minute), la Cişmigiu, în faţa sediului în construcție a Primăriei Capitalei, pe unde credem că vom trece începând cu 17:45 sau în Parcul Tineretului, intrare Şincai, pe la 18:30. Traseul poate fi parcurs de orice biciclist, de la 4 la 94 de ani. Pe Pasajul Basarab şi în Piaţa Revoluţiei ne vom opri pentru 20 de minute pentru a-i astepta pe cei care merg mai încet”.

Pagina de Facebook a evenimentului ”Vrem un oraș pentru oameni!”

 Traseul marşului poate fi consultat aici (click).

Pentru ca participanţii la marş să nu fie doar văzuţi ci şi auziţi, OPTAR şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti îţi arată câteva moduri în care îţi poţi face o bicicletă ”gălăgioasă”.

Marşul este organizat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi are susţinerea următoarelor organizaţii non-guvernamentale şi grupuri informale: România Curată, Turific! Handmade, SkirtBike, Tribul, Sinapseria, FreeriderPunctRo, Adevăraţii VeloPrieteni, Viaţa mea, bicla!, Pushbike Bucureşti, Uleiosul, Biciclişti Urbani, Hai cu Bicla, We Bike, BikeLover, ActiveWatch, Casa Jurnalistului, Spokes, Miliţia Spirituală, Pista mă-sii, Veloprieteni, Veloprietenii dalmaţieni (Made in China), MaiNoi, Masa Critică Bucureşti, Bucharest Fixed, Bucureştiul mai-danez, ProCiclism, Kyklos, Ciclomesageri, Portocala Mecanică, Asociaţia S.T.U.P. (Social Trading Urban Place), Atelier Pinion, Divaînbocanci.ro, Asociaţia de Ecoturism „AZIMUT”, Bună dimineaţa, Bucureşti, Business pe bicicletă, Bicla.ro, Asociaţia Peisagiştilor din România – filiala Bucureşti, BiţaColor, Comunitatea Uniţi Salvăm, Asociaţia EDELVAIS, Quantic Association, Asociaţia Transform, Asociaţia Front, Mai Mult Verde, Revista Zeppelin, Activişti Fără Frontiere, Onest, România Pozitivă, Bike addict.

***

Vineri 24 aprilie 2015, începând cu ora 19:30 va avea loc un alt marş al bicicliştilor Masa Critică. Plecarea va avea loc din Parcul Izvor pe un traseu care poate fi consultat aici.

„Masa Critică este un marș în masă cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat. Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul: „Noi nu blocăm traficul, noi facem parte din trafic!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *