Alex Costache

MAE l-a propus pe omul lui Oprea consul la Manchester. Cioloş s-a opus şi a cerut criterii transparente

Ministerul de Externe a propus-o pe Otilia Sava, secretar de stat în MAPN, pentru postul de consul general la Manchester, potrivit unor surse guvernamentale. Propunerea a venit după ce, săptămâna trecută, Guvernul a trimis la post alţi 11 consuli.

De această dată, propunerea a stârnit controverse şi, în final, premierul a amânat decizia, solicitând MAE criterii transparente de selecţie a celor care vor pleca în posturile de consuli.

Otilia Sava este secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în MAPN, însă a fost şi coordonator al Departamentului de Apărare al UNPR, fostul partid al lui Gabriel Oprea. În plus, Otilia Sava este soţia lui Sorin Sava, fostul purtător de cuvânt al SRI.

11 consuli deja numiţi

La sfârşitul lui septembrie, Guvernul a numit 11 consuli generali. Adrian Georgescu a ajuns consul general al României la Milano, Italia, Elena Anca Opriş – la Lyon, Franţa, Gheorghe Dinu – la Vârşeţ, Serbia, Ramona Chiriac – la Munchen, Germania, Lucreţia Tănase – la Bari, Italia, Aurelian Neagu – la Shanghai, China, Florea Tiberiu Trifan – la Chicago, SUA, Radu Dumitru Florea – la Stuttgart, Germania, Iulia Buje – la Marsilia, Franţa, Mugurel Stănescu – la Toronto, Canada, Olyver Marius Dilof – la Zajecar, Serbia.

Iulia Buje a mai fost consul în Italia la Milano şi la Torino. Soţul ei, Mugurel Buje, a fost de asemenea consul la Torino. În aprilie 2009, Iulia Buje a fost rechemată de la post după ce a făcut o declaraţie controversată. A afirmat că ministrul italian de Interne din acea perioadă, Roberto Maroni, ar fi intervenit în trecut la Consulatul de la Milano în favoarea a trei angajaţi români ai lui. Vezi aici.

Tiberiu Trifan, trimis consul la Chicago, a fost secretar de stat în MAI sub ministrul Petre Tobă. A fost consul în Italia şi la Chişinău. A mai fost secretar de stat în MAI în 2009 când ministerul era condus de Liviu Dragnea şi apoi de Dan Nica (PSD). La finalul lui 2009, Trifan a plecat la MAE pe postul de director al programului Schengen. Ministerul era condus de Theodor Baconschi.

Adrian Georgescu are gradul diplomatic de ministru consilier şi lucra deja la Consulatul general de la Milano. Fiul lui este căsătorit cu fiica lui Florin Pogonaru de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri. Vezi aici detalii.

Numiri politizate de consuli în trecut, încă în funcţii

În 2013, Guvernul Ponta l-a trimis pe Andrei Zaharescu consul la Cape Town, în Africa de Sud. Zaharescu a fost purtător de cuvânt al Guvernului şi prezentator la postul de televiziune Antena 1.

La Montreal, în Canada, este consul Victor Socaciu, fost deputat PSD, trimis tot de Guvernul Ponta în 2014.

La Zaragoza, în Spania, este consul din august 2012 Alexandru Steriu, fratele fostului preşedinte UNPR Valeriu Steriu, acum în partidul lui Traian Băsescu.

În Turcia, la Istanbul, este interimar Adriana Ciamba, soţia fostului secretar de stat în MAE de pe vremea Guvernelor Năstase şi Ponta, George Ciamba. Ea fost trimisă consul la Istanbul în 2013 de Guvernul Ponta, deşi nu avea experienţă consulară si fusese reîncadrată după 7 ani de pauză. Anul trecut, fostul ministru Bogdan Aurescu a promovat-o la excepţional. Vezi aici.

La Barcelona, în Spania, este consul general Geanina Boicu, numită de Guvernul Ponta în 2013. Ea a fost vicepreşedinte al PSD Diaspora în Spania.

În 2014, Marian Popescu a fost numit consul general la Bilbao, Spania. El a fost secretar al organizaţiei PSD Diaspora şi candidat PSD la alegerile parlamentare din 2008.

Tot în 2014, Radu-Cătălin Mardare, fost prefect de Bacău pe vremea lui Adrian Năstase şi fost senator PSD, a fost numit consul general la Sevilla.

Florin Trandafir Vasiloni este consulul general al României la Gyula, în Ungaria. A fost vicepreşedinte PSD Diaspora.

Celebrul Ovidiu Grecea, şeful corpului de control al Guvernelor Radu Vasile şi Năstase, fost prefect al Capitalei şi fost ofiţer al Serviciului secret al MAI, este de 4 ani consul la Rio Janeiro, Brazilia. În trecut a fost consul la Sydney.

Alte numiri controversate în funcţii consulare

Vasilica Staicu, parteneră a fostului ministru PSD, Dan Şova, a fost numită în 2013 secretar 3 la Ambasada României la Londra. Ea a fost preşedinte PSD Belgia.

Matei Dobre, fiul fostului ministrul liberal Victor Paul Dobre, este referent principal la Consulatul României în Chicago.

Cine poate fi consul sau funcţionar consular

Potrivit articolului 17 din Statutul Corpului diplomatic şi consular al României:

„Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României poate fi dobândită de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;

b) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;

c) nu face parte din partide politice;

d) a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;

e) cunoaşte cel puţin o limbă străină;

f) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate, emis de centrul medical care deserveşte Ministerul Afacerilor Externe;

g) a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe;

h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni.”

Angajaţii MAE, nemulţumiţi

Potrivit aceloraşi surse guvernamentale, angajaţii vechi din MAE sunt nemulţumiţi pentru că nu pot promova din pricina numirilor pe criterii politice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “MAE l-a propus pe omul lui Oprea consul la Manchester. Cioloş s-a opus şi a cerut criterii transparente

  1. Flavius Brad

    In ciuda a ceea ce apare pe site-ul MApN, Otilia Sava nu vorbeste aproape deloc limba engleza. O verificare publica ar merita inainte de ‘re-evaluare’ si trimitere la post in Marea Britanie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *