Adrian Popescu

Înalta Curte sesizează Parchetul General să verifice dacă a fost falsificată semnătura în protocolul cu SRI

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, condus de Augustin Lazăr, în privința faptului că fostul președinte ÎCCJ Nicolae Popa nu își recunoaște semnătura care apare pe protocolul încheiat în 2009 între cele două instituții sus-menționate și Serviciul Român de Informații.

Sesizarea a fost publicată de jurnalistul Radu Soviani, care a obținut-o în baza unei cereri în temeiul legii privind accesul la informațiile de interes public.

„Nu am semnat un asemenea protocol. De altfel, vă rog să vă uitați, el este semnat pe 2 septembrie 2009, când eu plecasem deja de la Curte. Am vorbit cu doamna președinte Cristina Tarcea mai devreme și am rugat-o să mi-l păstreze și mie, să mă uit pe el şi să văd despre ce este vorba. Eu nu am negociat așa ceva cu nimeni, cât am stat la Curte, în niciun caz. La 1 septembrie 2009, când am împlinit 70 de ani, am plecat de la Înalta Curte. Toate formele de pensionare erau deja depuse la CSM. Protocolul este semnat, după cum se poate vedea, la 2 septembrie 2009. Nu m-am întors să semnez așa ceva! Nici nu am mai dat pe la Curte din clipa în care am plecat. Este ceva foarte curios și sper să clarific această situație. Nu știu ce fel de cooperări au avut cei din Parchete, dar, cu siguranță, un judecător nu are ce căuta să facă parte dintr-o asemenea ecuație. Chiar am să mă duc la Înalta Curte și am să consult și documentul, și înregistrările. Pentru mine este mai puțin explicabilă această situație. După cum am văzut la televizor, semnătura este a mea, dar nu vreau să fac deocamdată speculații și nici să dezbat manopere de altă natură”, declarase Nicolae Popa.


Către
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Domnului procuror general Augustin Lazar

La data de 14 iunie 2018 a fost finalizată procedura de declasificare a „Protocolului de cooperare între Serviciul Român de Informaţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale”. Exemplarele declasificate au fost publicate pe site-ul fiecărei instituţii semnatare la 18 iunie 2018.

După publicarea formei declasificate a documentului, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la acea dată a susţinut public că, deşi semnătura de pe înscris este a dumnealui, nu a semnat un astfel de înscris şi nici nu a negociat protocolul în discuţie.

La data de 19 iunie 2018, am avut o întâlnire la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu dl. profesor universitar dr. Nicolae Popa, fostul preşedinte al instanţei supreme.

În cadrul discuţiilor purtate, domnul profesor mi-a relatat că semnătura de pe document îi aparţine, nu o contestă, dar că nu l-a semnat pentru că, începând cu data de 1 septembrie 2009 nu şi-a mai exercitat prerogativele de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, mi-a relatat că nu cunoaşte condiţiile în care a fost discutat sau negociat protocolul şi că nici nu a desemnat o persoană anume din cadrul instanţei supreme pentru a purta astfel de discuţii sau negocieri.

Având în vedere faptul că împrejurările relatate conduc spre ideea că Protocolul de cooperare s-ar fi încheiat în condiţiile săvârşirii unor infracţiuni de fals, în temeiul dispoziţiilor art. 291 din Codul de procedură penală, vă transmit prezenta sesizare urmând ca, în urma verificărilor pe care le veţi efectua, să stabiliţi dacă există indicii că în cauză au fost săvârşite infracţiuni şi să apreciaţi dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a vă sesiza din oficiu, conform art.
292 din Codul de procedură penală.

Menţionez faptul că în arhivele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu au fost identificate documente care să clarifice aspectele legate de circumstanţele încheierii protocolului si nici alte documente care să ateste tipul de acţiuni ce s-ar fi desfăşurat înainte şi după încheierea protocolului.

Mai arăt că, în urma verificării documentaţiei Biroului de Resurse Umane al Înaltei Curţi, am constatat că, prin ordinul nr. 172 din 16 septembrie 2009 al Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au încetat raporturile de muncă ale fostului preşedinte al instanţei începând cu data de 14 septembrie 2009, acesta încasând drepturile băneşti cuvenite pentru o perioadă de 9 zile lucrătoare din luna septembrie 2009.

Am mai constatat că în perioada 1 septembrie – 14 septembrie 2009 au fost emise mai multe ordine semnate de dl. preşedinte Nicolae Popa. Vă transmit alăturat toată documentaţia la care am făcut referire.

Cu deosebită consideraţie,
Judecător Iulia Cristina TARCEA
Preşedinte
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Înalta Curte sesizează Parchetul General să verifice dacă a fost falsificată semnătura în protocolul cu SRI

 1. Fane_1

  Poate a semnat in stare de hipnoza. Ia uitativa la lista de achizitii a SRI-ului. Dece or cumpara aparatura si substante de hipnoza?

  Reply
  • Adrian

   Că nu s-a negociat protocolul spune multe despre capacitatea de analiză a diverșilor implicați.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *