Romania Curată

Fundația CAESAR și LSRS, alături de ANOSR, CTR și SAR se opun cu fermitate desființării UEFISCDI

Fundația Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (CAESAR) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Societatea Academică din România (SAR) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la maniera complet netransparentă în care s-a încercat desființarea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) de către Parlamentul României, precum și la demersul pripit prin care Ministerul Educației și Cercetării Științifice încearcă să diminueze atribuțiile acestei instituții. Organizațiile co-semnatare lansează un apel ferm către Parlamentul României să respingă proiectul de lege în cauză și să nu grăbească orice proces de legiferare cu referire la viitoare modificări ale sistemului de educație din România fără respectarea procedurilor aplicabile și fără a se asigura de faptul că o suficientă consultare publică a avut loc în prealabil. Solicităm, de asemenea, Ministerului Educației și Cercetării Științifice să evite bulversarea instituțiilor educaționale și de cercetare care funcționează prin desființarea, reorganizarea sau divizarea nejustificată a lor.

CAESAR și LSRS, alături de ANOSR, CTR și SAR își exprimă întreaga solidaritate cu UEFISCDI, cu activitățile performante și cu rezultatele sale demonstrate în domeniile educației, cercetării și inovării. Considerăm că cercetarea și inovarea trebuie să rămână o prioritate în România, întrucât creșterea economică a țării și crearea de locuri de muncă se leagă în mod direct de un sistem funcțional de cercetare și de dezvoltare. UEFISCDI și-a dovedit eficacitatea în toate activitățile întreprinse și continuă să fie un exemplu de urmat în materie de eficiență și transparență pentru alte instituții publice, meritând astfel sprijinul total al Guvernului și al Parlamentului în demersurile sale viitoare. Trebuie remarcat faptul că acest punct de vedere este împărtășit și de Comisia Europeană, care și-a afirmat deja în mod public sprijinul pentru UEFISCDI. Exemple de succes de instituții similare, care administrează fondurile europene destinate cercetării, pot fi regăsite în Marea Britanie, Franța, Germania și Elveția, unde aceste structuri au contribuit la conturarea planurilor strategice de dezvoltare pe termen mediu și lung ale statelor respective, ceea ce este absolut vital și pentru România. Până în prezent, acest rol strategic a fost îndeplinit admirabil de UEFISCDI.

Urgența și lipsa de transparență cu care a fost înaintată propunerea de divizare a UEFISCDI în două sau mai multe structuri ridică semne serioase de întrebare cu privire la adevăratele intenții din spatele acestei proceduri, aducându-ne totodată în atenție că rolul consultărilor publice cu toți actorii relevanți nu a fost încă luat în serios de către reprezentanții autorităților publice. Orice modificare adusă unui sistem de învățământ deja suferind, cum este cel românesc, trebuie dezbătută în mod cât mai complet cu toți actorii relevanți și cu toate părțile interesate. Atragem, de asemenea, atenția asupra faptului că UEFISCDI poate asigura dezvoltarea capacității organizaționale necesare pentru a gestiona fondurile dedicate atât cercetării fundamentale, cât și cercetării aplicative, menținând standarde de performanță și practici de nivel internațional, în baza experienței acumulate până acum. O instituție nouă va avea nevoie de mult mai multe resurse pentru a face acest lucru și maximizează riscul apariției de erori sau practici neconforme cu aceste standarde. Nu în ultimul rând, solicităm Ministerului Educației și Cercetării Științifice să facă public modul în care se dorește organizarea finanțării pe exercițiul 2014 – 2020, precum și o evaluare a modului în care lucrurile s-au desfășurat până acum. Aceste clarificări sunt indispensabile pentru un dialog real și de profunzime, față de discuțiile superficiale purtate până acum în spațiul public.

Fundația CAESAR și LSRS, alături de ANOSR, CTR și SAR au lansat o petiție comună, prin care cer reprezentanților noștri aleși să nu divizeze UEFISCDI în mai multe structuri separate și să se asigure că orice modificări viitoare ale sistemului de învățământ sunt introduse cu respectarea tuturor etapelor care se impun, inclusiv cu desfășurarea de consultări publice prealabile și pe o perioadă suficient de mare cu toți actorii relevanți. Această petiție poate fi consultată prin accesarea următoarei pagini web: http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/; ea va rămâne deschisă pentru semnare până în ziua de 15 aprilie, dată la care va fi trimisă – în format tipărit și cu toate semnăturile aferente – către Ministerul Educației și către Senatul României. Transmitem pe această cale un apel către toți cei interesați de dezvoltarea României pe termen mediu și lung să semneze petiția și să-și afirme sprijinul pentru una dintre puținele agenții guvernamentale care s-au ridicat la înălțimea standardelor publice de eficiență și de transparență.

Suntem convinși că reprezentanții noștri aleși vor răspunde favorabil la cerința noastră, a Comisiei Europene și a tuturor semnatarilor petiției de a nu demantela o instituție care funcționează. Totodată, ne exprimăm speranța că viitoarele propuneri de modificare a cadrului legislativ și instituțional aplicabil în învățământ vor fi discutate pe larg cu toți actorii relevanți și cu toate părțile interesate înainte ca acestea să ajungă în etapele decizionale finale.

Sebastian Burduja, președinte Fundația CAESAR, sebastian.burduja[at]fundatiacaesar.ro

Alina Bota, președinte LSRS, alina.bota[at]lsrs.ro

Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României. Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională. Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Fundația CAESAR și LSRS, alături de ANOSR, CTR și SAR se opun cu fermitate desființării UEFISCDI

 1. Sebastian Muntean

  UEFISCDI este o unitate care functioneaza si care isi aduce contributia majora in managementul si monitorizarea activitatilor CDI. Am colaborat in diferite ocazii cu personalul UEFISCDI si pot afirma ca managementul performant si obiectiv al proiectelor si activitatilor CDI este asigurat de profesionalismul, experienta, expertiza si munca pe care o realizeaza in fiecare zi. Resping categoric actiunile de desfiintare/reorganizare a UEFISCDI care produc efecte negative in tot sistemul CDI.

  Reply
 2. Anton Anton

  Este inadmisibila incercarea disperata de desfiintare cu orice pret a UEFISCDI. Nu are nici un suport managerial, tehnic, stiintific. Este o chestiune pe care asi defini-o ca ambitie si invidie daca nu asi stii ca de fapt se urmareste pierderea urmei banilor cercetarii ce vor putea fi alocati discretionar.

  Reply
 3. Adrian Lungu

  Pentru binele cercetării și al finanțării, atâta cât mai este el azi, UEFISCDI merită cu prisosință să fie lăsată să trăiască. Atât CNCS cât și CNFIS, din care am demisionat curând, s-au impus în comunitatea academică românească drept autorități îndrituite să aibă un cuvânt care ar merita să fie respectat. Mă alătur tuturor celor care militează, nu doar pentru desființarea UEFISCDI, ci și tuturor acelora care știu și pot să îi ofere noi valențe activității pe care o desfășoară.

  Reply
 4. Alexandru Batali

  UEFISCDI este o institutie etalon in invatamantul superior si cercetarea romaneasca si internationala si o sansa la evolutie pentru intreaga societate. Intr-o lume care are vital nevoie de modele, eliminarea unuia dintre ele ar fi un atentat la valorile fundamentale, cu consecinte distructive incalculabile. Este o pierdere pe care, uman si profesional, nu putem sa ne-o asumam!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *