Cristian Ghingheș

Dacă falimentul bate la ușă, de ce nu punem stop festivismelor și parangheliilor din bani publici?

De departe cea mai bogată comunitate locală din țară și una dintre cele mai dezvoltate economic din estul Europei (conform Eurostat) e pe cale să intre în faliment, a declarat ieri alarmist primarul general Gabriela Firea despre bugetul municipiului București. Totuși, asta nu o oprește să pună stop unor practici și cheltuieli care pun în pericol, dacă e să-i dăm crezare, asigurarea principalelor servicii publice. Oricum, stați liniștiți, nu e doar cazul ei, ci e o practică pe care o vedem în multe dintre orașele țării. Un studiu POL arată cu cifre că primăriile alocă prea mulți bani concertelor gratuite și sportului, însă prea puțini pentru școli.

În baza datelor pe care le-am obținut recent de la Primăria Municipiului București, aflăm că balanța venituri-cheltuieli a trecut din extrema excedentului exagerat în 2016 (+685 milioane lei) în cea a deficitului îngrijorător la finalul anului 2018 (-516 milioane).

Ce este foarte interesant de urmărit în documentul pe care l-am primit este tabelul referitor la fondul de salarii, acesta triplându-se în ultimii 5 ani pe de o parte în urma creșterilor salariale, iar pe de altă parte deoarece organigrama primăriei dar mai ales a unor instituții subordonate municipalității bucureștene a devenit, cel puțin în ultimii 3 ani, din ce în ce mai mare. Cele mai spectaculoase creșteri le avem la instituții descentralizate precum CREART, ARCUB, ProEdus, Clubul Sportiv Municipal, Centrul pentru Seniori și Centrul pentru Tineret.

În același timp, festivalurile și parangheliile din bani publici s-au multiplicat și în continuare curg pe bandă rulantă. Chiar dacă Firea a anunțat falimentul „nedeclarat” al primăriei pe care o conduce, vedem cum Festivalul de Folclor apare în portalul achizițiilor publice cu o alocare bugetară de 1,4 milioane lei.

În paralel, termoficarea și transportul public au, și sper să nu mă înșel, cele mai mari subvenții din țară dacă ne raportăm la câștigul mediu net al bucureștenilor. O călătorie cu STB este 1,3 lei, iar o gigacalorie este facturată cu 163 lei (41% din costul total). Diferența până la 398 de lei este suportată, pentru toate tipurile de consumatori, din bugetul local. O fi corect ca toată lumea să primească această subvenție, indiferent de venit, de tipurile și numărul de proprietăți deținute?

De asemenea, România e țara în care cetățeanul obișnuit din câtunul acela amărât de provincie suportă, din taxele și impozitele sale, infrastructura de metrou din cel mai înstărit oraș al țării pentru cetățenii cu cel mai ridicat nivel de trai și cu cele mai mari oportunități. Firea a tot cerut mutarea metroului de la Ministerul Transporturilor la Capitală, dar nu ne-a spus nimic despre subvenția de la stat pentru călători.

Când vom avea curajul să abordăm aceste realități și să punem pe tapet astfel de dezbateri nepopulare poate că nu vom mai vorbi de „faliment nedeclarat” și poate că vom avea mai mulți bani pentru investiții și pentru serviciile publice de bază (școală, stradă, spital). Până atunci, un prim pas ar fi să mai tăiem din subvențiile care nu tratează adevăratele probleme sociale (persoanele cu dizabilități, de exemplu) și mai ales să punem stop parangheliilor și festivismelor de zeci și zeci de milioane, dar și finanțării unor instituții light la care ajung să lucreze tot felul de băiețași și fetișcane de la partid. Valabil nu doar pentru Firea, ci pentru toți primarii care nu își înțeleg menirea în fruntea urbei.


în fotografie, maidanul de pe Bulevardul Unirii


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Dacă falimentul bate la ușă, de ce nu punem stop festivismelor și parangheliilor din bani publici?

  1. Angelo

    (persoanele cu dizabilități pentru ele ar trebui facute mult mai mult si sa poata umbla si ei pe strada. Bani mai multi la ajutoare si pe langa toate acestea caine ghid oferit de stat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *