Alina Mungiu-Pippidi

De centenar, căutăm România și nu o găsim

Guvernul l-a plătit din greu, de centenar, pe liderul societăți civile din România, un domn Cumpănașu, care are o emisiune la România TV. Nu e nici o noutate: acest domn, cu fundația lui, care are și o coaliție pentru viitorul României sau așa ceva, a avut înainte emisiune ani de zile, cu audiență confidențială, și la Realitatea TV, televiziunea curat opusă, iar ministerele s-au întrecut în a-i da milioane, indiferent că la putere au fost PDL, PNL sau PSD.

Pentru că de fapt statul paralel și societatea sa civilă sunt singurele permanent la putere. Sub dna Dăncilă și dnul Dragnea însă, se joacă piesa „Lupta cu statul paralel”, care e de fapt un remake după mai vechiul „Lupta pentru a câștiga bunăvoința statului paralel”.

În alte știri, consorțiul Universitaria, adică al universităților teoretic mai bune, cele care s-ar putea uni ca să tragă standardele în sus, față de cele care doar vând diplome fără pretenții, cere Ecaterinei Andronescu ceva. Nu știu ce, pentru că nici nu contează. Vorba e cine sunt universitățile astea bune. La una e rector unul care și-a angajat băiatul la el în departament, la alta rectorul a încălcat incompatibilitatea între funcția de rector și cea de parlamentar, la a treia s-au dat vreo douăzeci de patalamale unor condamnați pentru corupție, pentru că ar fi scris lucrări academice, iar la două, colaborările rectorilor cu fosta Securitate, minore, dar de necontestat, au fost publicate recent. Poate asta contează mai puțin decât faptul că la aceste universități de elită s-a statuat obiceiul ca rectorii să candideze singuri, fără contracandidați. Un exemplu publicat de un student (UBLeaks) zilele astea, ne arată și de ce: pentru că bursele de merit sunt folosite pentru a-i cumpăra pe studenți, care la revoluția din 1989 dădeau afară rectori și profesori și curățau universitățile, iar asta (plus gradațiile de merit) umple Senatele și consiliile cu vechea specie genetic selectată a celor care stau cu mâna pe sus, nu ca să spună ceva, ci ca să-și manifeste aprobarea.

Îmi amintesc cu nostalgie și recunoștință că am fost purtătorul de cuvânt al acestor studenți, de mult plecați prin Canada sau Africa de Sud. Salut pe cei rămași acasă și îi rog să nu își cumpere cărți ale istoricilor în vogă pe 1 decembrie. Nu sunt alții decât cei demascați de lectori străini din anii optzeci, zilele astea traduși și în românește, ca având misiunea de a-i supraveghea ca să nu vorbească cu foștii deținuți politici. Azi inundă lumea cu cărți care se cheamă „România Something”. Titlul mai corect ar fi „România S”. Mai scurt și mai la obiect. Într-o variantă de lux care mi-a căzut recent în mână, titlul e „Românii de Pretutindeni”, o mică eroare geografică, mai exact ar fi „Românii de Acolo”. Numele unității poate diferi, desigur.

Ultima oară când l-am văzut pe Sorin Vieru, mi-a spus „Valorile nu se așază bine, nu se așază bine deloc”. Ne vedeam odată pe an, așa că nu aveam timp decât de comunicări din astea esențiale.

La fel cu Mihnea Constantinescu: în telefonul meu vechi, de care cu greu m-am despărțit ca să îmi iau iphone, am găsit toate mesajele lui, de la „Chapeau”, când cu EBA, la „Intru acuma peste ei”, când l-am trimis să-i spună lui Tăriceanu că nu îl poate lăsa pe Voiculescu să fie vicepremier, că îl nenorocim.

Din păcate, acești doi oameni buni, din generații diferite, sunt morți. Și din puținii aliați de calitatea lor, nu mulți se simt bine.

Ce petrecere grozavă de o sută de ani o să trageți voi, ceilalți, în frunte cu patriarhul la care numai numărul de etaje ale Catedralei bate gradele!

Vedeți doar, din prea mult zel, să nu dați jos guvernul de Crăciun din greșeală, că mai aveți șase luni de președinție europeană română în față să rezistați în securismul vostru, nu e nevoie să vă stricați sărbătorile.

Cât privește poporul rămas în țară, văzând că a cheltuit anul ăsta de Black Friday cu o treime în plus față de anul trecut, deși zice în sondaje că nu se mai poate cu sărăcia asta, cred că va petrece grozav de sărbători. Și mai cred că, așa cum e el, consumerist și cu memorie scurtă, prost nu e, iar dacă i-am arăta măcar un colț de Românie alternativă, ar vota cu ea.

Vorba e, de unde să o luăm, când avem pe unii care nu sunt în stare să ne arate un guvern din umbră nici în ajunul unei moțiuni de cenzură. Pentru că dacă ni l-ar arăta, ar rămâne pe vecie în umbră.

O sută de ani buni viitori vă urez, și nu mai faceți atâtea eforturi să ieșiți din Europa, că integrarea acolo a fost principala realizare a trecutei sute de ani, și nu plătită pe coronarele voastre. Cine știe, poate de aia vi se pare așa o bagatelă, pentru că nu ați făcut nimic pentru ea.

Roma, 26 noiembrie 2018


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “De centenar, căutăm România și nu o găsim

 1. Lamia

  România este aici,la ea acasă.Din păcate bolnavă,de ură,de lene,incompetență,hoție, indiferență,ignoranță, corupție.Toate aceste diagnostice te duc cu gândul la un grad uriaș de decădere,nu al României,ci al celor care s-au perindat la conducerea ei, nepăsători, fără viziune,dornici doar de înavuțire proprie,megalomani fără documente medicale pe care nu-i mai vindecă nici medicina modernă, ajutați sistematic și planificat din exterior de „progresiști” dezorientați de droguri și incultură, promovatori ai violenței, haosului și urii.România este aici,acasă,are nevoie de un lider adevărat,care să-i cunoască interesele.Pe acela căutați-l!

  Reply
 2. laur22

  Life stream Romania

  „statul paralel și societatea sa civilă sunt singurele permanent la putere.”

  Shi cine a lucrat la construirea lor ?
  Nu de alta da observam cu ochiul liber faptul ca respectivele entitatzii acerebrate in Ro beneficiaza de coordonare shi protectzie externa. Shi nu externa ruseasca ori chineza ciiiii altfel de externa, externa cum sa va zic eu, externa strategica.

  Desigur desigur desigur autorul ne cere s-o credem drept ca spune ea cu mana pe piept, ca ea nu e parte din „societatea lor civila”. Shi poate ce asha o fi ca or fi shi la ei ca la PSD ori PNL aripi shi aripioare. Daaaa noi care nu suntem serviciu ca sa ii putem Echelon ori cum s-o fi chema echivalentul sau romanesc noi pe ce baza sa o putem crede ? Doar pe baza de drept cu mana pe piept ?

  Shi asta e problema de fond a Romanei.
  Pe ce baza sa ne comportam civilizat unii cu ceilaltzi atunci cand nu suntem de acord unii cu altzii ?
  Nu pe ce baza sa putem coopera unii cu ceilaltzi ci pur shi simplu pe ce baza sa nu ne scoatem ochii noi intre noi atunci cand ne adunam ?

  Pe baza de „europa” ? Care euroapa, daca noi nu am facut nimic pentru ea .
  Daca pentru noi efectiv Romania nu a facut nimic pentru ca sa “europa”.
  Europa daca e sa existe exista in noi ori conform autorului ea nu prea exista in noi.
  Poate ca inainte ca sa fim in „europa” ar trebui sa gasim europa din noi shi nu eu din mine insami ci noi in noi, tu sa gasestei europa din mine shi eu europa din tine.

  Ori sincer eu am probleme in a gasi europa din Barna , din Brandl, din Chicirau ori din mancatorul de pastrav afumat de aci de la ziar. Shi astfel am ajuns aici cu isteria USR- PNL care in lipsa de idee credibila de cum poate maine Romanai sa fie mai bine decat azi fac life strem isteric pe facabook.

  Cum potzi sa reconstruiesti incredrea cand acesta a fost cangrenata de operatzini specifice ale unora sau altora ale serviciilor secrete ?
  Aaaaa daca istoria e sa ne slujeasca ca exemplu atunci cand incerci sa readuci incredrea intr-un regin viciat de ura shi teroare metodele sunt clare shi tzin de destructurarea regimului terorii/urii pri scoaterea din joc a sculelor sale. A statului tare care a practicat respectiva teroare shi a clientzilor sai.
  De-nazificare, de-comunizare, de-basificare ?

  Sau poate ca nu , nu deorece in spatele basescului sunt niste intangibili “strategici” de care ne e shi frica sa vorbim necum sa mai shi facem ceva.

  Shi daca nu atunci de unde incredere ?
  Shi fara incredere cum sa ne mai adunam impreuna ca sa mai facem shi altceva decat sa ne scoatem ochii sa facem circ shi life stream ?

  Shi astfel cercul se inchide shi noi ramanem captivi Romaniei circului isteric perpetuu.
  Nu va mai place acest circ facetzi ceva inafara lui.
  Facetzi ceva pentru mine ca nu asha “ shi vetzi cunoste pomul bun dupa poamele sale “ , nu asha ?

  Un coltz de Romanie mai buna nu doar pentru tine shi ai tai ci shi pentru mine shi ai mei o Romania la care sa cred shi eu ca pot sa am access hi asta nu in mod ipotetic ci practice.
  O Romania mai buna ,o Romanai e mai generoasa , o Romaine nu doar pentru noi ci shi pentru ceilaltzi.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Nu stii cat sa te sperii sau cat sa regreti vazand lehamite si neincredere intr-o suferinta adevarata a unui om care s-a batut cum a putut si cum a stiut pentru democratie! Dar este un puls real, aici respira neputinta noastra de a intelege ce vrem si cum sa atingem un obiectiv ce nu ne este clar, inca, ba mai suntem in stare sa dam inapoi, sa ne dezicem – a cata oara in istoria moderna? -, sa dam cu piciorul scarii cand ne apropiem de varf. Si toate acestea fiindca nu am avut oameni de stat cu adevarat, adica politicieni verticali si vizionari, administratori dibaci, care sa se fi batut permanent pentru a dovedi ca mondializarea brutala si gresita a preturilor nu protejeaza, nu stimuleaza cresterea nivelului de trai, nu permite cresterea economia reala, nu protejeaza romanii. Ba, compromite demersul referendumul aderarii. Dimpotriva, totdeauna pentru castig personal, politrucii au anticipat si au transformat in ruine si ceea ce nu nu cereau UE si institutiile sale creditoare. Sau a acceptat exportul energiei electrice sub costurile reale – sesizata si reglata in prag de faliment al hidrocentralelor de Ponta -, nu conta ca ar fi cazut si autonomia energetica… Iar acum, ssimilar, cu gazul natural?! Mai este ceva de zis? Da, inca o data, chiar daca aici ajung produse UE de alta calitate si a fost atrasa spuma generatiilor tinere, europenii stiind ce vor si sa faca afaceri, devierea economica spre haos si saracie au fost posibile fiindca politicienii nostri au distrus si oprit motoarele productiei nestimulate de banci autohtone – devastate – si stat, preferand sa traga bani si foloase din finantari europene dupa ce am supt prin jocuri piramidale si banci banii publici si ai populatiei. In loc sa recunoastem asta si sa tragem linie, recuperand ori nu de la jecmanitorii autohtoni averile nationale, dar pornind in fine reconstructia (morala si economica), culpabilizam si pornim ostil fronda fata de occident, fara de care financiar, militar si politic-democratic ne afundam total in intunericul unde orice este posibil. Da, ultima suta de ani a culminat si are un rod extraordinar: am ajuns sa aderam in UE, chiar cu devieri si neinteligent/neinspirat/incompetent si, mai ales, la NATO! Sa le aparam sau sa ne pregatim sa cadem cu adevarat abia de acum incolo! La multi ani cu mintea treaza, dar in pace si liniste de sarbatori, Romanie! Transari atat de grele se fac la alegeri, nu in strada, de sarbatori!

  Reply
  • Dumitru Drinceanu

   In conditiile actuale de desolidarizare, migratie demografica si lehamite, de supravietuire pe seama ficsalizarii si imprumuturi tot mai impovoratoare, de cadere morala, nicidecum! Daca nu votam doua-trei decenii valori independente, recunoscute ca valori si nu ca descoperiri in laboratoare, daca nu ne trezim cu totii, plus oameni politici si societate civila, asa cum sunt ele aceste entitati fiecare in parte – oricum, toate labile si necoezive, neconvingatoare si deocamdata infertile -, la mijlocul unei zone care fierbe, nicidecum! Numai nepartinicii pot salva imediat tara, prin epurari si selectii ale partidelor politice, chiar daca s-ar porni acest vant nepoliticianist, ar dura oricum peste cincizeci de ani. Purtam cu noi acest pacat fara vreo scuza adevarata.

   Reply
   • ionas

    Daca actualul model de ” inteligenta ” politica si economica si comportament vor domina la Bucuresti si in viitoarele decenii ma tem de viitoare exit-uri pasnice din actualele hotare .
    Va lipsi coeziunea care cladeste o tara si care nu poate fi suplinita de bastoane/arme ( cum zicea la 1800 Talleyrand- de baionete te poti sprijini dar nu poti sta pe ele)

    Reply
 4. KJ

  De foarte multă vreme n-am mai citit un articol atât de bun. Felicitări & mulțumiri (& scuze)!
  În puține rânduri ați spus ceea ce sare-n ochi: securism, impostură și lipsa speranței. Și forme în care, în loc de fond, se toarnă beton făcut cu aghiasmă. Am ajuns o non-țară: fără lege și fără Dumnezeu.
  (Aproape ajunsesem și eu să cred că cea mai mare realizare în suta de ani trecută este, în lipsă de altceva, așa-zisa catedrală, după cum glăsuiesc prin studiourile TV o mulțime de gradați dornici de avansare. Poate pentru că orientarea spre Occident, la care am visat și cu ale cărui valori ne-am hrănit începând de la abecedar, a fost mai mult cadou decât realizare. Și, cum zice vorba turcului (care, în aparență doar, plătește!) Ce-i de haram, de haram se duce!)

  Reply
 5. maria

  ha ha Cumpanasu! Doamna, pai e singurul? Chiar ca m-ati facut sa rad!
  Stiti ce e pacat? E pacat ca au murit 1200 de oameni acum 29 de ani pentru asta….si s-au schimbat niste destine definitiv

  Reply
 6. nae girimea

  Doua afirmatii cu care sint cu totul de acord :
  de fapt statul paralel şi societatea sa civilă sunt singurele permanent la putere
  dacă i-am arăta măcar un colţ de Românie alternativă, ar vota cu ea. Vorba e, de unde să o luăm…

  Reply
 7. Dumitru Drinceanu

  Revin, fiindca m-a miscat profund aceasta mare suparare si dojana severa din ultima fraza. Este de reflectat, nu gluma, dincolo de polemici si fronde partizane chioare!

  Reply
 8. emil

  Nu exista sansa de impacare doamna, Daddy vrea suprematie totala ! Clanurile mafioto-criminale din Romania s-au constituit in state paralele si se ataca unele pe altele mai rau decat mafiotii din in filmul cu Marlon Brando !

  Reply
 9. Pascalau Gheorghe

  Ce sfioasă sunteți cu rectorii! Rectorul care si-a numit fiul în propriul departament este cel în care ,, am mare încredere”?

  Reply
 10. Dan_Bruma

  Mai mereu în contratimp dar ne-am obisnuit! Mai ales asta cu intrarea Romaniei în Europa m-a dat gata! Dar chiar nimic despre intrarea Rusiei în Europa? Cu armata vreau sa zic!

  Reply
 11. dana coman

  Hai sa miscam concret ceva dragi oameni!!!
  SC DANLIN XXL SRL Secuieni, judetul Neamt una din firmele protejate de mafia politica din judetul Neamt in zona HARLESTI, comuna Filipesti, judetul Bacau in data de 26.11.2018 a fost depistata de organele silvice BACAU din cadrul Ocolului Silvic FANTANELE, DIRECTIA SILVICA BACAU, in timp ce defrisa cu utilajele de excavatii arbori din FONDUL FORESTIER proprietatea Primariei FILIPESTI, judetul BACAU, trupul de padure SERBANESTI, parcela nr. 6!Padurarul a fost amenintat cu moartea de deserventii de pe utilaje!Conform prevederilor art. 106 si 107 Legea nr. 46/2008 modificata de Legea nr. 175/ 2017 constituie infractiune silvica Reducerea suprafetei fondului forestier national fara respectarea dispozitiilor art. 36 si art. 37 si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda!Sau afectat 2500 mp. padure .
  Aceeasi interventie ilegala a fost facuta si la padurea din spatele complexului suine BASTA, comuna SECUIENI, judetul Neamt, unde s-au taiat copaci mari , arbori si s-a creat un drum in profunzimea padurii dar desi este un canton silvic in zona se pare ca padurarul de acolo nu a luat pozitie pentru respectarea Legii si nici Ocolul Silvic aferent

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *