Așa cum țipă unii că ziariștii de la Sky News au inventat traficul de arme din România, avem la ora asta pe alții care promovează îndoiala că există vreo legătură între firma piloasă Hexi Pharma și infecțiile din spitalele românești.
Lumea cred că e complet dezorientată, și pe bună dreptate.
Diluarea unor dezinfectanți relevată de Cătălin Tolontan era certă. Cât de nocivă era diluarea însă nu știm și legătura dintre dezinfectanții Hexi și mortalitatea post-operatorie nu a fost niciodată făcută. Unele analize de azi par a indica inexistența vreunei legături.
Am mai atras atenția asupra alunecării în tabloidism a scandalului, în special pentru că era dement să facem ce am făcut în februarie, să țipăm la ambulanțele care au venit la vreme și la doctorii care au venit fără să întrebe dacă li se plătește vreo gardă. În vinerea fatidică, venind de la aeroport, am numărat douăsprezece ambulanțe până în Romană și am știut că a fost o catastrofă. A doua zi, lumea lăuda personalul medical. Trei luni mai târziu, țipam toți la ei.
În februarie am fost de mai multe ori la televiziune ca să spun că secțiile de arși din România sunt serios subfinanțate, de la curățenie la salariile ridicole ale personalului, și că asta e problema, nu sponsorizările ISU, dar era kompromat la Arafat în toi și chiar membri ai guvernului încercau să îmi spună că Arafat e problema. E vorba de oameni care nu au idee de sistemul de sănătate românesc. Tehnocrați. Nu știu mirosul ordinar al unei secții de arși, și că aceia care lucrează acolo sunt niște martiri, ca și cei internați. Nu au idee că primul factor de risc la un bolnav neechilibrat electrolitic e să îl transporți. Ca să ajungi la rai trebuie să supraviețuiești drumului.
Firma Hexi Pharma e o firmă favorită. Locuiește în blocul SRI, dar nici nu e nevoie de SRI ca să explicăm succesul ei, avea legături cu nomenclatura din sănătate, ca Sorin Oprescu. Vorba e însă că una e să câștigi licitații pe pile, să mai torni apă în vin ca să îți crești profitul și alta e să omori oameni cu produsele tale. Nu e clar că ultimul lucru s-a întâmplat, și de fapt nu au fost dovezi suficiente niciodată.
Dacă 2000 de săli de operație din România ar folosi un produs fără capacitate de dezinfecție, cum crede Tolontan, cred că nu vă dați seama cam cum ar sta mortalitatea post-operatorie în România, or, ea e puţin peste şase, media europeană fiind de 4%, conform unui studiu Lancet, cel mai prestigios jurnal medical din lume, cu ţări ca Slovacia, Polonia sau Letonia stând mult mai prost ca noi, de parcă ar avea și ele Hexi Pharma. E o diferenţă între o problemă şi o catastrofă. La fel, în isteria cu cancerul și produsele pentru cancer, am bănuiala că e stârnită chiar de unele firme de citostatice – să verifice cineva mortalitatea prin cancer, că la unele cancere frecvente suntem sub Germania, deci sistemul nostru sărac și mult blamat face față cu ce are și panicile sunt induse adesea interesat.
Sistemul nostru de sănătate fiind subfinanțat, iar lumea nevrând să stea la coadă ca în Occident și deci folosind fie relații, fie plăți suplimentare ca să intre imediat sau să capete orice tratament, având reformatori idioți care au descentralizat achizițiile și au făcut boși din managerii de spital, sistemul este corupt prin eșecul statului. Dar ineficient nu e, sau cifrele ar fi altele. Și circul continuă. Deși raționalizarea cheltuielilor și fixarea lor într-un plan de lungă durată e obiectiv prioritar în programele Iohannis-Cioloș, un speriat din Ministerul Sănătății a turnat la DNA pe directorul adjunct de la Agenția Medicamentului, care îi ducea 126.000 lei mită ca să îşi exercite influenţa asupra unor responsabili din minister, “astfel încât să fie semnate alocările bugetare, anume realizarea, la două spitale, a proiectelor de construire a unei staţii de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale”, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Asta arată ce putere are un oficial din Ministerul Sănătății, ce enormă discreție există la alocarea fondurilor, chiar azi, sub guvernul tehnocrat, cam care e comisionul obișnuit, că nu scotea ăla suma asta dacă mergea în general cu mai puțin și indică zona unde ar trebuie făcute reformele. Dar exact astea nu se fac, în loc de o singură reformă care ar elimina arbitrariul alocării, noi trimitem DNA din spital în spital, iar Corpul de Control unde zice presa, care în viața ei nu a deschis Lancet.
Lăsînd reforma deoparte, la incompetenții fiecărui regim, iată că devine mai important ca niciodată să aflăm ce era în celebrele informări SRI a căror desecretizare am cerut-o în justiție după ce însuși serviciul secret a dat pe față secretul cum că ei știau de problemă și au informat pe oficialii care nu au făcut nimic. Care secret? Sunt trei variante.
- Informările SRI făceau legătura dintre proasta calitate a dezinfectanților și mortalitatea din spitale, caz în care nu ar fi putut fi niciodată secretizate, că legea nu permite secretizarea unor lucruri de interes public, ca poluarea apei sau existența unei epidemii. În acest caz judecătorul le va desecretiza, și blamul va fi împărțit între SRI-ul mult prea secretos și civilii care nu au luat măsuri după ce au fost informați. Președintele Iohannis a și confirmat că el a fost informat, nu e clar despre ce.
- Informările SRI nu sunt despe eficiența dezinfectanților sau infecții, că SRI nu se pricepe, nu are laborator și nici ei nu citesc Lancet. Ele erau despre prea multele licitații câștigate de Hexi. În acest caz DNA ar fi trebuit să acționeze, ca în atâtea alte situații în care au fost informați de SRI, sau poate tocmai ei nu au fost informați?
- Informările SRI nu conțineau nimic relevant sau util despre Hexi, așa cum în general nu conțin nimic relevant sau util, cum spune Cătălin Avramescu, fostul șef al cancelariei prezidențiale, că bănuiesc că nu citează din ce ascultă pe mandate, acelea sunt rezervate tribunalelor. în acest caz, judecătorul va avea ocazia să constate că nu există nici un fel de informări despre Hexi, că SRI s-a lăudat ca să dea vina pe anumiți civili.
Vă țin la curent cu termenele din proces, că deja a devenit la fel de importantă manipularea în acest caz ca și cazul în sine și între timp vedeți că aveți 13.000 de posturi vacante de medici, nu îi mai alungați și pe cei care au rămas, că nici presa, nici SRI nu îi vor mai putea duce înapoi, riscăm să creăm o problemă și mai greu de rezolvat.
Mortalitatea post-operatorie din cauza infectiilor nu este trecuta in acte in Romania, reprezinta o cifra total falsa, oamenii care mor la o luna, un an sau mai tarziu sunt trecuti ca morti naturale.
Este acelasi tip de musamalizare statistica ca in cazul somajului unde este raportat doar numarul celor inscrisi in somaj restul nefiind raportati precum si somajul din zona rurala unde se considera agricultura de subzistenta.
Pot continua lista cu INS care prezinta manipulator datele referitoare la numarul cetatenilor din Romania, cifra de 19,4 milioane se refera la toti cetatenii inclusiv cei peste patru milioane de romani plecati definitiv din tara (ca sa nu ne mai amigm si care se intorc doar in concediu) plus cei aproape un milion basarabeni ce au folosit cetatenia romana pentru tranzit catre europa. Mai suntem 19 milioane de romani toti, inclusiv cei plecati in strainatate.
Articolul din pacate este ambiguu in conceptia mea iar acum nu este momentul pentru asa ceva. Suntem in fata unui adevarat “kompromat” dus de toate televiziunile impotriva lui Tolontan iar Romania curata reprezinta singura reduta ce-i poate lua apararea!
Condrea este transformat in erou iar Tolontan in criminal, propaganda lansata simultan de rares bogdan, rtv, antena3, b1 cu iesiri violente din parte maretilor propagandisti culminand cu mircea badea care a cerut explicit arstarea lui Catalin Tolontan.
Eu cred ca nu e cazul de ambiguitate a dumneavoastra, a celor la care inca mai am sperante in acest moment.
P.s. corifei ai propagandei anti Tolontan: badea s-a operat la medlife de frica infectiilor; basescu la viena; ponta in Turcia etc.
Ei, eu nu am televizor iar autorul articolului din Lancet a facut studiu clinic pe zeci de mii de oameni, nu citeaza INS.
Tolontan nu poate fi daramat de Badea chiar asa- Badea asta nu are concediu? si daca e ceva sarim noi, nu va temeti, importanta e insa problema de data asta, nu persoanele.
Iertare, Lancet, ca si Eurostat, lucreaza cu materialul clientului, adica informatiile furnizate de Romania OFICIAL si, cum se zice in statistica, daca rahat bagi, rahat iese, scuze!
Nici Lancet, nici OMS nu au resurse si nici dreptul sa verifice veridicitatea minciunilor cu care ne leganam noi. Cititi ierarhiile OMS si veti ajunge la concluzia ca fie al nostru sistem medical e cel putin de nivel mediu in Europa (?), fie romanii sunt o natie aparte care, desi se hraneste prost si e ingrijita si mai prost in clinici si/sau spitale, e a nabii de rezistenta si nici nu face boli, sau nu in masura in care ne-am astepta consecutiv acestui tratament de soc.
Cifrele mint, cum a si iesit la iveala inclusiv cu nosocomialele, pt ca asa suntem noi invatati, sa nu inregistram orice “bagatela”, sa lucram la negru, sa vindem fara documente.
Doamna Mungiu-Pippidi articolul din Lancet nu este decat partial relevant. Nu cred ca este bine sa fie folosit ca argument in discutia despre Infectii-HexiPharma-Tolontan.
Studiul din articol se refera la o perioada redusa ( ” April 4, 2011 on April 11, 2011″), nu foarte relevanta statistic. De asemenea infectiile nosocomiale nu dau mortalitate atat de rapida. Articolul se refera strict la un interval de 60 de zile dupa internare. Recent, cazul mediatizat al lui Nicolae Marasescu include 12 luni intre interventia la genunchi si deces, iar ultima moarte de la colectiv la fost la peste 3 luni de la evenimentul original si internare.
Dar si articolul este in consens cu dumneavoastra cand spuneti ca nu sunt date suficiente pentru a trage concluzii abrupte.
“Atitudinile” lui Traian Basescu referitoare la “afacerea” Hexi Pharma va reamintesc de “vizita” acestuia in Irak, pentru eliberarea jurnalistilor ?
Citind studiul Lancet [1] la care face articolul, observ ca in articol este citata o rata de mortalitate post-operatorie în România de 3.19%, dar in tabelul 2 din studiu Romania are un odd-ratio ajustat de 3.19 fata de UK. Cu alte cuvinte este de peste 3 ori mai probabil sa avem un deces post-operator in Romania decat in UK. In cifre brute acelasi tabel indica o rata de mortalitate de 6.8% in Romania, peste cea europeana si peste cea de 3.6% pentru UK (citata corect). De altfel autorii mentioneaza: “When compared with the UK, the recorded mortality rates for Poland, Latvia, Romania, and Ireland were higher even after adjustment for all identified confounding variables.”
In final studiul identifica un potential selection bias dat de spitalele participante. Ar fi interesant de stiut ce spitale din Romania au furnizat date.
[1] http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(12)61148-9.pdf
Si eu cred ca articolul e pripit. De acord, nu e clar care e, exact, impactul Hexi Pharma. Dar diluarea in sine mi se pare o crima. Iar relativizarea acum mi se pare prematura (ca nu stim nici ca nu a cauzat mortile post operatorii). Iar aici doar opinia publica, starnita de presa – de Tolontan – a putut zdruncina ceva. Daca relativizam prea devreme cred ca gresim. Infectiile sunt reale. De curand chiar unchiul meu a plecat cu Clostridium (cred ca ii zice) din spital. A trecut cu antibiotic puternic, din fericire. Daca dezinfectantii erau eficienti, cred ca nu il lua asa repede (nici nu a fost operat! Doar a stat o saptamana in spital). Daca nu era Tolontan, directorii din spitale ar fi continuat sa tipe la pacienti ca nu e nicio infectie. Sigur, nu e bine sa ne alungam medicii. Dar daca se sperie ca s-a zis ca nu sunt buni dezinfectantii atunci poate problema e la ei. Cat despre alte acuze – tinand de cazul Colectiv (ca nu i-au transportat suficient de repede etc), cred ca nu ar trebui amestecate in acest articol (cum am vazut) pentru ca una e Hexi si alta e discutia despre eficienta mecanismelor, despre comunicarea cu pacientul, despre posibila ascundere a starii reale a pacientului fata de apartinatori. E alta discutie.
Guvernantii ,politicienii ,autoritatile locale ,TOTI NE VOR PROSTI !!,TOTI NE IAU DE PROSTI !!,TOTI CRED CA ROMANUL ESTE IDIOT SI POATE FI DUS DE NAS CA VITA LA TAIERE !!.
Ati distrus scolile in prostia voastra !!!,ca romanului neistruit sa -i puteti vindeti gogosi ,baliverne si circ , iar voi sa va umpleti conturile jefuid tara si romanii.
Terminati cu prostiile pina nu -si ies romanii din pepeni sa mature cu voi parlament ,guvern ,totul.
Spalati Hexi -Pharma ??,ba-i alba ,ba-i neagra !!.Acum va jucati cu probele !!,care probe alea contrafacute !.
Inventati voi azi proceduri de investigare a unor probe !,Existau proceduri pentru probe litigioase ca mod de expertizare ,de ce nu s-a lucrat dupa acele proceduri ?.Cine-i interesat sa intre iar pe piata Hexi -Pharma s-o poata mulge ???. Condrea nu s-a sinucis de prost !! ci din cauza presiunilor facute de cei din spatele lui ,de cei care-i mulgeau afacerea.
Sa inteleg ca dumneavostra credeti ca “reportajul” Sky News este adevarat?
Am dubii in ceea ce priveste cifrele pe care le prezentati. Pur si simplu nu stau in picioare, si e lesne de inteles pentru oricine care a vazut diferenta dintre un mega-spital municipal din Romania si cel mai amarat spital de comuna din occident. Unii din medicii din Romania sunt intr-adevar foarte competenti, dar nici cel mai bun doctor din lume nu te poate salva fara medicamente, fara materiale de calitate, fara norme si igiena…
Cifrele? Cate morti cauzate de infectii se raporteaza la noi? Cate morti din cancere rare se contabilizeaza? Daca moare un amarat de la tara, sarac si vai de capul lui, se mai apuca spitalele sa-i faca autopsie sa vada daca a murit de vreun cancer sau il trec direct la “moarte naturale”?
Problema, asa cum ati sesizat si dvs., este in alta parte. Se refera la sistem, dar atentie! si noi facem parte din sistem. Trebuie schimbat ceva mult mai profund la societatea romaneasca, o schimbare care sa ne includa si pe noi…
Doamnă Mungiu-Pippidi
Extrem de greu de stabilit adevărul. Nimeni nu dă detalii nici măcar după modul de prelevare a probelor, ca să nu mai vorbim de metodologia de determinare a concentrației de substanțe biocide și/sau de estimare a efectelor lor.
Sincer să fiu nu pot să cred că dl Tolontan a încercat să mistifice adevărul, că relele din funcționalitatea ISU i se datorează dlui dr Arafat, sau că dl. Condrea s-a sinucis pentru că avea o zi proastă.
Partea cea mai proastă este însă că majoritatea mass-media în loc să încerce să informeze publicul corect ia poziții partizane într-o problemă de maximă importanță. Nici Lancet – cu tot respecul pentru renumele de seriozitate al revistei – nu citează sursele de informare.
Starea îngrijorătoare a sistemului sanitar românesc este de notorietate și nu va fi rezolvată decât în timp – în mult timp. Iar de promovările în funcții strict profesionale pe criterii strict politice cred că se pot scrie tomuri.
despre mortalitatea post-operatorie- OK, inteleg argumentul ca Lancet lucreaza cu cifrele noastre si noi raportam aiurea, desi daca inteleg eu bine articolul au luat ciferele direct de la spitale…Ca atare, lansez si ajut pe orice colectiv de cercetatori din Romania care vor sa calculeze mortalitatea post-operatorie, nu inteleg cum de la cati bani se dau la ANCS si UEFISCDI inca nu stim asta, de ce MInisterul Sanatatii nu a investit in aceasta intrebarede prioritate, facem un design simplu de cercetare si putem si vedea cum stau la mortalitate spitalele care folosesc Hexi fata de alti dezinfectati!!!! Exista unitate publica la MS, nu pricep de ce nu au facut ei asta, demult…. Argumentul meu ramane insa, anume ca daca stam ca Polonia sau mai bine sunt alti factori determinanti. In plus, Hexi astia nu or fi diluat toata productia, ci mai cu prudenta , din loc in loc, si daca de acum inainte se verifica, e un mare pas castigat datorita lui Tolontan. In rest mai usor cu catastrofismul…
In Romanica nu se poate sti adevarul niciodata pt. ca absolut totul este 50% minciuna si 50% adevar. Asta in cel mai bun caz cind nu este 70% minciuna. Traim intr-o mocirla care ne trage in jos de peste 20 de ani.
100% de acord cu analiza din articol! Extraordinara sinteza lucrurilor!
Doamna Mungiu, in principiu de acord cu nevoia de mai mult echilibru. De multa vreme Romania sufera de aceasta boala a automutilarii ( sau autoflagelarii). Am trait peste 10 ani prin tari occidentale si, asa cum si dumneavoastra stiti, sunt si bune si rele peste tot. Nu e Romania mai corupta decat altii, si nici nu are mai multi morti din cauza infectiilor din spitale si multe altele. Au romanii insa o placere sadica in a se vaita cat de corupta e tara si cat de prosti sunt ei. O atitudine incurajata in ultima vreme chiar de catre dumneavoastra si Romania Curata. O spun sus si tare: trebuie luptat impotriva coruptiei, mai ales la nivelul de sus. Dar, hai sa o facem inteligent, cu calm, responsabilitate si mai ales profesionalism. Le place romanilor sa se loveasca unii pe altii si sa-si ridice poalele in fata altora ceva de speriat. Dar asta e o alta discutie.
Revenind la Hexi eu cred ca adevarata problema este chiar cea a informatiilor care sunt date presei “pe surse”. Inca din faza de cercetare. Fara expertize contabile, cu estimari din burta. Si uite asa ni se spune, ca Hexi a pagubit statul cu 50 milioane de euro. Hai nu zau! Cum s-a ajuns la cifra aceea? Ca acum rezulta ca nu erau toate falsificate si in orice caz nu cu 2000%. Si atunci cum au facut evaluarea onor procurorii? Pentru ca, bun sau rau, escroc sau nu, a murit un om. La moartea caruia au contribuit si procurorii si presa. Abia acum urmeaza sa se faca analize prin strainataturi. Si atunci de ce tot circul? In faimosul caz Watergate, cei doi ziaristi care au pornit scandalul povesteau ca au verificat fiecare informatie si au confirmat-o cu doua sau trei surse independente. Asa se face jurnalism profesionist. Nu dai pe goarna tot ce-ti trimit unii sau altii fiecare cu interesele lui ca te faci de bafta.
Povestea asta cu uite diluarea nu e diluarea arunca intr-o lumina foarte proasta in primul rand profesionalismul procurorilor si implicit a justitiei si apoi pe cea a presei, respectiv Tolontan. Si mai ridica o problema grava. Scadea drastica a increderii romanilor in justitie, constatata recent cu mare stupoare de unii, are la baza si calitatea aproape penibila a procurorilor. E nevoie sa se ceara mai mult profesionalism, mai multa rigoare. Probabil ca nu ar fi rau ca procurorii sa fie scosi din randurile magistratilor, pentru ca tot nu sunt asa ceva, si sa fie adusi alaturi de acuzati si aparatori in sala de judecata, o pozitie conforma cu realitatile unui proces echitabil. Altfel riscam ca lupta anticoruptie sa cada in derizoriu. Iar Romania sa ramana Curata doar pe site-ul dumneavoastra si in idealurile unora.
Excelenta pozitie ,cu atat mai mult pentru vine din partea unui om care a trait si in occident si in acest fel poate face comparatii.De acord suta la suta cu pozitia dvs; e necesar foarte mult echilibru in opinii ,de profesionisti care sa examineze foarte atent si obiectiv date oferite de experti si nu de tot felul de “surse” jurnalistice din institutii (si aici nu ma refer numai la Hexit Pharma) care ,de fapt reprezinta opiniile unor frustrati nemultumiti de pozitia pe care o ocupa in acele institutii,doritori sa ofere chipurile ,informatii spectaculoase( si nu intotdeauna dezinteresat) unor indivizi care se pretind a fi jurnalisti de investigatie si care un fac altceva decat sa amplifice o isterie generala ce are la baza niste informatii neverificate profesionist,un amestec de adevar si minciuni manipulatoare rostogolite de mass media!Acest sistem de barfa de mahala la nivel national ,daca nu cumva exista si interese concrete de alta natura(cum se descopera ulterior) ,se pare ca este destul de bine organizat tocmai pentru a mentine o stare de incertitudine , nesiguranta si panica in randurile populatiei pentru a abate atentia de la problemele majore. Circ facut de circari cu pretentii de analisti sau jurnalisti,mult zgomot in urma caruia vom afla ca ,de fapt nu a fost chiar asa!.In nici un caz nu vom afla adevarul.Deja in mult trambitata lupta anticoruptie nu prea mai crede nimeni( o dovada ar fi si votul in bataie de joc la alegerile recente pentru niste condamnati )In acest context acea Romanie Curata va ramane doar un ideal in mintea unora care folosind termeni bombastici ,ne manipuleaza!
Lancet lucreaza cu datele furnizate de Romania, deci cu date cozmetizate. Chiar si asa sintem mult peste media europeana le decese post-operatorii. In toate celelalte aspecte ale sistemului sanitar sintem tot codasii Europei, conform tuturor surselor si, mai ales, conform realitatii percepute de cei ce din nevoie intra in acest system abject. Trebuie sa stim exact ceea ce s-a intimplat si se intimpla zilnic? Nu vom sti aceste lucruri, deoarece normalitatea nu mai exista demult in Romania. Aici lumea asta rasturnata a devenit realitatea cotidiana. Sintem buni la tratamentul cancerului? de unde? Se moare la noi de cancer pe capete. O multime de cazuri tratabile in mai toate celelalte tari ale lumii “civilizate”, devin mortale in Romania exact datorita acestui system inefficient si denaturat in functionarea sa. Sint convins ca autoarea articolului cunoaste o multime de oameni cu “relatii” care au capacitatea de a plati un purcoi de bani si cunosc oamenii potriviti, pentru a eschiva capcanele acestui system. Poate pe baza experientelor acestor privilegiati ai sortii (daca aceasta categorie exista in Romania) scrie in mod elogios despre sistemul nostrum de sanatate d-na Pappidi.
Exact! Vedeti, articolul e foarte bun, dar sufera de …corectitudine politica, vrea sa fim exacti la milimetru, cand vorbim de o pungasie gigantica, una din altele multe:
Hexi importa substanta activa si o dilua inainte de a revinde solutiile gata de folosit. E la mintea cocosului ca, daca fabricantul scria ca trebuie sa pui 10% nu o facea din larghete, cu rezerva, ci pt ca asta era concentratia adecvata, minima. Daca iau o solutie pronto si scrie sa pun 2 capace la o galeata apa, daca pun unul singur nu am facut economie, ci am intins uniform, frumos, mizeria de pe gresia din casa, nu?
E simplu ca buna ziua, ce vorbim de “eficienta dubitativa”, ba chiar ne intrebam cati or fi murit, poate unii n-au murit de asta? E jaf la drumul mare, cu consecinte extrem de grave, care se numara nu numai in morti, ci si in atatea altea riscuri pe care le ‘capatam’ in spitale.
Daca luam un medicament si dr. zice ca doza e 2/zi, cine e imbecilul sa faca economie cu 1/zi?
Banditul care a avut bunul simt sa se infiga in pomul ala stia ce face, acolitii sai din firma (mi-o amintesc pe directoarea de…calitate cu ce stapanire de sine vorbea la tv) stiau, laboratorul SAU stia, poate si unii manageri de spital stiau. Oricat ai fi de analfabet, de neinstruit, iti dai seama ce riscuri arunci asupra a mii de oameni nevinovati, nu doar pacienti, ci si personal medical care traia intr-un mediu infestat, inchipuindu-si ca e protejat de “igiena” facuta cu spalatura de butoaie Hexi.
O mica corectie la ceea ce a scris d-na Pippidi: nu noi (cetatenii, presa) ii alungam pe medici din tara, ci Romania (politicienii, smecherii, coruptii, oamenii sistemului) in sine ii face si pe ei sa-si ia lumea in cap.
O parere personala: Hexi Pharma vindea ce scria pe eticheta/specificatia de produs, nu efectul produsului. Revenirea scandalului din ultimele zile e legata de faptul ca in conditii “de laborator” biocidele au avut efect. Daca cumpar apa mineral si in sticla este de fapt sifon probabil ca efectul va fi similar (in materie de grohait), si, in spiritual romanescului “merge si asa” unii s-ar putea declara multumiti. In fapt s-a vandut altceva decat ce s-a contractat, e o infractiune economica inainte de-a fi una umanitara, epidemiologica sau altfel. S-a mai vorbit si despre “dilutii imposibile” de catre unii care pot sa aprinda o lumanare la mormantul profesoarei de chimie, ca mare mila si-a facut cu ei lasandu-i sa treaca clasa incat sa me polueze acum cu opinii semidocte. Nu cred ca Tolontan nu putea gresi, dar ancheta sa a fost remarcabil de documentata. Iar unele din zvacnirile recente nu sunt nici pe departe asa ceva.
Nu scrie nimeni elogios despre sistemul de sanatate. Intrebati-va insa daca abonamentul la Lancet nu e mai mult decat cat cistiga doctorul de la sectia de arsi- aici e problema. Eu pot sa scriu volume nefavorabile- si la fel colegii mei despre sistemul german. Ce sa spune despre uns istem in care o fata de 14 ani cu impusuri suicidare nu poate fi internata 3 luni pentru ca nu sunt locuri, timp in care parintii- colegi de ai mei- fac cu randul ziua si noaptea ca ea sa nu sara pe geam de la etaj? Si nu se poate da vreo spaga sa intri pana nu se creaza loc, acesta e sistemul de sanatate in Germania, adia s-a realizat integritatea- e cats e poate de integru- dar nu si finantarea- nu sunt destule locuri si nici bani de altele in sistemul de public, acoperit prin asigurare publice. Integritatea si finantarea trebuie intelese impreuna, si sistemele de sanatate publice vor fi totdeaun frustrante sau falite, ca in America…daca vor sa cheltuiasca de cat e nevoie sa tii lumea in viata cat se poate.
Eu nu ma ocup de politici de sanatate, dar intreb ca generalistul, cums eface ca nimeni nu poate prezenta la ora asta un raport cu cate decese in plus au fost la Colectiv fata de cat era prognozat vaznd suprfata arsa? Ca exista algoritme de supravietuire in fct de suprafata arsa. Au murit in plus 20, 30, 50 la suta pe care ii putem atribui infectiilor? cati? si cat din infectiile astea sunt de la sala, de la pereti, de la curatenia personalului, de la instrumentar, etc? Toate astea pot fi cunoscute, de ce nu stim nimic, nimic? Presa bate campnii si pentru ca nu exista specialisti, ANCS da bani numai la Politehnica sau cui are pile, dar si voi ati intimidat pe doctorii romani ca nu iese nimeni sa spuna asta! Vlad Voiculescu iarasi spune de spitalele noi fara studii de fezabilitate desi se fac pe imprumuturi, deci se vor restitui banii pentru ele din buget, etc.
Pe scurt- nu poate iesi decat ceata din aceasta combinatie in care chiar cei interesati nu depun destul efort sa afle adevarul iar restul ca SRI se ocupa cu inchiriat cladiri la Hexi in loc sa vaneze teroristi…
M-am obisnuit cu o pozitie mult mai clara a doamnei Mungiu asa incat nu inteleg schimbarea. Si acest articol creaza confuzie fara sa defineasca nimic clar, bine sau rau. In plus, se leaga de tehnocrati fara nici un motiv. Din comentariu, pozitia autoarei este: “Hexi astia nu or fi diluat toata productia, ci mai cu prudenta , din loc in loc,”. (Sau poate ca autoarea ar vrea sa spuna ca au diluat mai mult sau mai putin). E urmarita o schimbare a atentiei cititorului de la faptul- crima – ca “au diluat”, la acela ca au diluat “din loc in loc”. Mai mult, e doar o supozitie care de fapt urmareste imblanzirea atmosferei impotriva coruptiei in lumea medicala.
Medicii in spitale au realizat ca li se imbolnavesc pacientii de infectii, multi au murit din cauza lor, dar nici unul nu a declansat o inspectie care sa identifice clar cauza infectiilor si deceselor din spitale asa cum ar fi trebuit sa faca. Aceasta atitudine este lipsita de profesionalism, inacceptabila pentru un medic. Nu numai ca au profesat meseria in conditii lipsite the higiena si sterizlizarea obligatorie dar a fost o conspiratie a tacerii in lumea medicilor care a costat multe vieti omenesti. Iar daca un doctor a indraznit sa spuna adevarul a fost linsat de colegi.
Lumea medicala are nevoie de curatenie generala impotriva coruptiei si ar trebui sa inceapa din universitate cu cursuri de etica profesionala. Cred ca e important sa se intervina legal deasemeni cu pedeapsa celor care au stiut de nereguli in spitale ce pot afecta viata pacientilor si nu le-au raportat spre solutionare. Ar trebui sa fie considerati tot atat de vinovati ca acei ce faptuiesc crimele respective cum ar fi diluarea dezinfectantilor.
Focusul presei (adevarate, nu a celei de kompromat) trebuie sa fie pe CINE controla afacerea Hexi Pharma. A fost acest sarman Condrea un geniu malefic care a pus la cale aceasta caracatita nationala, spaguind in stanga si-n dreapta ca sa-si plaseze dezinfectantii diluati SAU a fost administratorul unui portofoliu, ce a fost creat si i-a fost pus in maini, spre gestionare si virare a beneficiilor catre creatori? Cine sunt creatorii?
Teama ca e ca inclusiv campania anti-Tolontan e ca sa abata atentia de la subiectul central – care trebuie sa fie CINE controla cu adevarat Hexi Pharma si CUM a ajuns aceasta firma la un asemenea “reach” in sistemul sanitar de la noi. In mod normal, organele de ancheta spre asta ar trebui sa tinteasca. Insa senzatia e ca se face liniste in directia aia si ni se iau ochii cu tot felul de teme false, inclusiv dezbateri savuroase intre Tolo si Badea si alti ipochimeni.
Doamna Mungiu nu se fac raportari corecte in ceea ce priveste infectiile in spitale. Si mai e o problema….cand iei hepatita C in urma unei operatii(sora mea a trecut prin asa ceva) nu afli imediat in spital sau cand iesi de la dentist…..afli grozavia dupa luni de zile sau chiar ani. O alta ruda de-a mea a aflat dupa cateva internari succesive ca are streptococul auriu, multirezistent, acum are pielea pe corp plina de rani care nu se vindeca,…..Asemenea cazuri sunt de ordinul sutelor de mii si nu sunt raportate nicaieri. Soacra mea a murit de septicemie fiind internata pentru AVC, bacterie multirezistenta, intr-o saptamana au terminat-o(pe soacra). Socrul meu a fost internat pentru 3 zile de citostatice, dupa a doua doza a murit(doza gresita sau medicament experimental)….Medicul lui avea 75 de ani si era plecat la un congres in ziua respectiva, ii era rau dar nu a venit niciun medic ia asistenta, cand a murit si a fost chemata vorbea la telefon si tipa la noi ca nu ”vedem” ca e ocupata. Eu cand am facut a patra fibrilatie atriala i-am spus medicului ”diagnosticul” (un general medic, de la Spitalul Militar) si mi-a spus ca nu am. A doua zi, cu ajutorul unui holter i-am demonstrat ca am pulsul de 165/ minut si ca am aritmie. Avem medici buni dar si medici sub orice critica. Cand intri intr-un spital te simti ”atacat” toti vor banii tai. Nu e corect.
Articol tardiv, oportunist şi superficial.
Îmi pare rău să constat usoarele derive din ultimul timp ale unei jurnaliste pe care o apreciam.
Argumentele sunt aceleaşi truisme deja exprimate anterior în alte articole si de acelaşi autor.
“Lancet”, fălos citat de vreo două ori, nu poate fi un argument atâta timp cât nu se cunoaste metodologia utilizată. Iar faptul că există ţări cu statistici mai rele decât cele a României nu justifică nivelul deficitar al sitemului sănătăţii româneşti. Ba, folosit drept contraagument, mi se pare de o naivitate flagrantă (ca să utilizez un eufemism).
Medicii au fost prost plătiţi dintodeauna. În comunism şpaga exista le fel ca şi acum. Atâta doar că unii medici, conştienţi de menirea lor şi respectuoşi de jurământul făcut începutul practicii medicale, nu au transformat aceasta în fabrică de bani. Şi nu sunt afirmaţii conjecturale. Dacă medicii au plecat au făcut-o pentru un trai considerat mai decent şi mai civilizat. Dacă îşi înfundă buzunarele cu banul necăjitului nu înseamnă că studiile efectuate pot jutifica îndoiciunea morală.
Ştiu că exagerez puţin, dar trebuie să ştim ce vrem şi de unde să începem. Şi dacă vor pleca încă 13000 de medici, fie! Se va produce astfel un şoc social ce va determina o reacţie a românului de “sus” sau de “jos”.
Indiferent de funcţie şi meserie adevărul este simplu : acţionezi în funcţie de mentalitatea proprie, de gradul de conştiinţă la care ai ajuns, de istoria familială, etc.
Şi dacă vorbim de mentalitate, comunismul nu a fost singurul vinovat, mărturii diverse din epoci apuse nearătând nici ele o imagine prea grozavă a izprăvniciei româneşti.
Şi atunci, dacă un al “Lancet” ne-ar spune că sunt ţări mult mai corupte decât România, ar justifica aceasta o îngăduinţă vinovată faţă de derapajele de azi şi de aici ?
În momentele cele mai dificile ale vieţii sunt cei ce rămân senini şi integrii deasupra gloatei şi sunt ceilalţi, majoritatea, care vor ceda angoasei şi chemării sirenelor oportunismului şchiopătând.
Vă las pe dumneavoastră şă determinaţi metodologia “Lancet”ului moralităţii şi integrităţii.
@AlinaP, e o aiureala asta ca medicii si coruptia lor au dus la infectii. Romania avea infectii intraspitalicesti grave in 1990 dupa Ceausescu si nu a reuist sa scape de ele pentru ca inafara de seringile de unica folosinta nu a cheltuit niciodata destul sa iasa din mizerie. De mizerie u proiftat unii ca Hexi, care, sa nu uitam, castigau licitatii oferind pretul cel mai mic. Coruptii au profitat de os itiatie care exista deja, nu au creat ei situatia,
Desigur, e mult mai usor sa dai vina pe ceva abstract care se numeste “stat”, sau “Romania”. Oare are importanta cine incepe si cine continua coruptia? Nu sunt toti la fel de vinovati? Da, un rand de corupti au adus dezinfectante diluate. Doctori lipsiti de constiinta profesionala sunt alt strat de corupti pentru ca au acceptat situatia, au camuflat-o atatia ani de zile desi au realizat ca pacientii lor se imbolnavesc sau mor pe capete.
Mizeria in sanatate putea fi curatita de mult daca doctorii ar fi actionat la timp in aceasta directie, ei sunt prima linie de protectie a pacientilor lor.
la fel ca in restul domeniilor- NU subfinantarea e problema, ci faptul ca sistemul e corupt si ca banii sunt deturnati. iar un om cel putin semiinteligent si informat nu are cum sa nu stie asta. prin urmare, sa incerce sa protejeze sistemul celor care fura fara nici un fel de preocupare pentru soarta semenilor lor este o crima. si aici se inscrie doamna pipidi.
Este mai mult decat clar ca musamalizarea cazului Hexifarma este determinata de servicii si alte persoane de la varf direct implicate!
Eu vad doua probleme in aceasta discutie.
Prima este o problema mai generala – in Romania nu a avut loc o discutie serioasa despre ce vrem de la sistemul de sanatate. Este o discutie serioasa, dar fundamental o discutie politica, nu technica. Vrem access egal pentru toti ? Asta inseamna rationalizare prin liste de asteptare. Vrem garantii de calitate si incredere in sistem, astfel incat sa nu depinda de ce doctor cunosti si la ce spital nimeresti ? Asta inseamna inevitabil taxe/cheltuieli mai mari. Vrem taxe mici si cheltuieli mici pe sanatatea publica ? Asta duce la inegalitate sociala, pentru ca accessul la sistem este cumparat pe bani privati, oficial sau nu. Dar o decizie trebuie luata, pentru ca altfel construim strategii degeaba daca nu stim unde vrem sa ajungem.
A doua problema, direct legata de desinfectanti, este ca nu avem nici mecanismele, nici oamenii cu care sa aflam ce sa-a intamplat, si ce trebuie facut de acum incolo. Nu avem statistici bune. Intr-o tara normala (pentru ca lucruri de genul asta se pot intampla peste tot, nu trebuie sa idealizam), o astfel de problema este tratata de o comisie de ancheta (commission of inquiry), condusa de regula de un (fost) judecator respectat. Comisia asta audiaza martori, analizeasa date si evidenta stiintifica, vorbeste cu pacienti, doctori, experti, etc. Ideea principala nu este sa gaseasca pe cineva sa-l trimita la inchisoare, ci sa vada ce nu functioneaza si ce se poate repara in sistem, ca politici si proceduri. Exista in Romania cineva capabil sa conduca o astfel de comisie ?
Apelul este catre cine??? Cine indrazneste sa se atinga de sri de dna???
Interesanta dezbaterea declansata de articol, dar:
1. Dupa cum a spus deja cineva, perioada este prea scurta.
2. Nu se precizeaza centrele din Romania de unde au fost colectate datele(ar fi interesant de analizat perioada 2011-2016 la acele spitale si corelata cu achizitiile de dezinfectanti si procedurile interne)
3. Dpv statistic nu are absolut nici o relevanta pentru situatia din Romania, procentele estimate trebuie validate iar analiza ponderata cu variabile specifice tarii noastre. O analiza de subgrup pt Ro a datelor studiului ar fi foarte interesanta dar pun pariu ca nimeni nu are curajul sa o faca.
4. Faptul ca Hexi a falsificat un produs sau mai multe nu este relevant. Este suficient sa nu respecti concentratia dintr-un singur lot al unui singur produs: pentru comparatie, ganditi-va la un lot de metoprolol 50 mg care contine de fapt numai 5 mg si vedeti daca va convine sa faceti parte din acel mic grup de pacienti care ia medicamentul “diluat” :)
5. SRI: no comments.
Draga Alina, imi pare rau ca trebuie sa postez o critica a celor scrise in articol insa cred ca unele lucruri trebuie clarificate pentru cititorul de buna credinta.
1. Comunicarea Parchetului privind eficienta dezinfectantilor Hexi este in sine o dezinformare pe care nu am cum s-o interpretez in lipsa de date. Ce ne spune de fapt procurorul? Ca substantele luate de la fabrica, la mult timp DUPA declansarea scandalului au efect antibacterian! Va dati seama ce ar fi insemnat sa descopere – spre exemplu – ca iodul nu are nici un efect dezinfectant? Luau premul Nobel, dupa zeci de ani de utilizare! Evident ca substantele respective au efecte ca doar angajatii Hexi nu aveau deficit de iod ca sa mentina in productie produse diluate, in ipoteza ca anterior ar fi facut asta. Sa nu uitam ca nici MS nu a dispus sigilarea produselor din spitale (sau macar a unor esantioane). Nu s-a vrut. Nu exclud ca interesele privind acest aspect sa exceada tarii noastre.
2. Mortalitatea postoperatorie din articol – si asa foarte mare – nu trebuie pusa in legatura stricta cu infectiile! Exista multiplii factori care pot influenta (spre ex. faptul ca romanii ajung la doctor de regula, prea tirziu, si multi alti factori. (PS – ma bucur ca ai editat trimiterea privind mortalitatea).
3. Aproape niciodata nu vei gasi o legatura directa intre operatie si decesul prin infectie – cercetatorul nici nu avea cum s-o faca pentru simplul fapt ca mortalitatea raportata era ZERO. Majoritatea apar in foi fie cu infectii preexistente internarii, fie sunt transferati din sectia de chirurgie – asa ca se externeaza vii!
4. Preocuparea autoritatilor pentru ingroparea scandalului HEXI – a fost maximala. Asa cum am mai spus- nu am de unde sa stiu – pot presupune si implicit pot gresi. Aici este un joc ciudat care imi scapa. Masurile pentru scoaterea le iveala a subraportarii infectiilor trebuiau sa fie imediate si erau la indemina. GUVERNUL a preferat sa amine pina de finalizarea mandatului oprirea acestui fenomen. Este posibil ca sa faca acest lucru pentru acelasi motiv pentru care si alte guverne s-au complacut in minciuna – adevarul impune masuri iar masurile impun finantare. Este de asemenea posibil sa aiba legatura cu HEXI sau cu dezinfectantii in general. Putini isi mai amintesc de furtuna abatuta asupra directorului de la spitalul din Tg Mures – pentru ca scosese la licitatie o suma ~enorma~ pentru dezinfectanti – milioane. Control, sesizare la parchet, tot tacimul, insa MS a refuzat sa comunice daca necesarul de biocide licitat a fost unul exagerat. DE ce? Supozitia mea – pentru ca nu era exagerat! Asta insemna ca TOATE spitalele, daca ar respecta normativele ar trebui sa fie finantate corespunzator. Iar Guvernul cu prioritatea ZERO la sanatate – nu are bani pentru aceasta prioritate. Si as putea s-o tin in continuare tot asa. (Voi posta imediat o cerere de informare prin Ia statul la intrebari privind raportul de la Tg Mures si ai sa vezi ce ne vor raspunde – “am sesizat Parchetul, nu putem da relatii!”
“Cât de nocivă era diluarea însă nu știm și legătura dintre dezinfectanții Hexi și mortalitatea post-operatorie nu a fost niciodată făcută. Unele analize de azi par a indica inexistența vreunei legături”
Doamna, ati dat cu bota-n balta. Dezinfectam instrumentar chirurgical cu apa sfintita si dvs. vreti sa ne ziceti ca, vezi-Doamne, sa asteptam un test care sa faca legatura clara, in mod independent, intre infectii si ineficacitatea biocizilor. Pentru noi, cei care nu avem bani de AKH si murim in spitale, legatura deja exista (vedeti statisticile mortalitatii post-operatorii la noi). Dvs. vreti o hartie care sa spuna asta. Realitatea nu e suficienta, vreti scris. OK, o sa vina si analiza (daca ministerul se va urni sa o ceara), va confirma legatura. Pe unde mai scoateti atunci camasa?
Regret, dar s-a mai poluat o sursa pana acum credibila de informatii. “Romania curata” nu se spala pe dinti. Oare o fi mancat usturoi?… Dupa un astfel de material…
Nu știu care este, deocamdată, sper, adevărul în această chestiune. Ceea ce sigur știu este faptul că nici un dezinfectant din lume nu poate anihila mizeria din toaletele multor spitale, nu pot opri puhoiul de persoane care se vântură nestingherite prin spitale, nu pot opri doctorii să iasă la fumat în halatele cu care apoi consultă pacienții, nu pot opri proasta pregătire a multor doctori, lipsa de minimă curățenie a unor pacienți. Toate acestea, și altele, pot contribui sau nu la infecțiile dobândite în spitale?
Când este acuzat guvernul, oficialitățile, președintele? că mușamalizează acest scandal nu este oare deontologic să se aducă argumente?
Nu iau apărarea, Doamne ferește!, acestei firme. Dar, mărturisesc, am fost circumspect la această isterie din mass-media și atunci și acum.
p.s. Se întreabă cineva câți medici de ”excepție” au terminat facultatea și rezidențiatul târându-se cu note de 5 au emigrat ? Este un nou mit creat ca și acela a superiorității școlii românești în raport cu cele din alte âări.
@Paveliu- Nu va inteleg la pct 1, e ambiguu, Parchetul nu a facut analize la Cantacuzino pe produse din alt lot decat cel de atunci, nu? De unde ati dedus dvs? Oricum, a mai cumparat cineva produsele lor? Presupun- ca nu stiu, nu stiu de unde stiti dvs- ca a fost confiscat un esantion sau toata productia de atunci si se fac analize pe acelea. Nu ca sa se ia azi ce le iese pe usa fabricii- presupun ca sunt inchisi, nu?