Daniel Befu

Cum i-au sfidat pe jandarmi protestatarii de la Timişoara, la demonstraţia împotriva tăierilor de păduri

Jandarmii au susţinut că demonstrația timișorenilor nu este autorizată de primarul Nicolae Robu şi nu le-au dat voie participanţilor să protesteze în Piaţa Operei. În plus, după o jumătate de oră, au încercat să îi trimită acasă. Numai că oamenii i-au sfidat şi au demonstrat tăcut timp de două ore. Nu a fost nevoie să scandeze, pancartele au vorbit în locul lor. După încheierea protestului, timişorenii au stabilit ca lucrurile să nu se oprească aici și să facă ceva pentru a dinamita protecția politică de care se bucură hăcuitorii de păduri.

IMG_1114

Bogdan Bocșa (40 ani), iginer IT, și-a zis că nu-i place încotro merge România și a lansat eventul protestului de azi din Timișoara pe Facebook. El a fost protestarul cu numărul 1 din Piața Operei, având cu el o sacoșă plină cu pancarte (coli mari albe, scrise cu mesaje puternice, gen: «Aur negru, galben, verde, peste graniță se pierde»). Bogdan e cel pe care l-au acostat jandarmii, muștruluindu-l și amenințându-l cu un proces și somându-l să spargă adunarea care protesta pașnic, fără să scandeze nimic, ci doar afișându-și în liniște pancartele pe care erau scrise nemulțumirile lor. Bogdan se așteaptă la o amendă din partea Jandarmeriei și la o citație de la Tribunal. Deși e nemulțumit de asta, vrea să meargă înainte: ”Nu mi-au dat amendă pe loc, dar s-ar putea să primesc. Mi-au arătat legile și mi-au zis că fiind adunare publică, trebuia să declarăm în prealabil la primărie. Eu am răspuns că de fapt este manifestare cultural-artistică și că nu trebuie declarată. Le-am zis să-mi demonstreze că adunarea publică nu e manifestare artistică și mi-au zis că o să vorbim în instanță. Și apoi mi-au zis că ne dau umătate de oră ca să abandonăm încercarea de protest. Le-am zis că o să vorbesc cu oamenii și o să decidem toți. Cu toții am hotărât să mergem să ne plimbăm prin oraș. Nu am scandat nimic, doar ne-am afișat pancartele”.

Bogdan e un român din clasa medie, intelectual, care ar fi putut să stea acasă în living sau pe terasă la o înghețată. Dar a preferat să facă ceva: “E vorba de pădure și a o apăra de drujbe e ceva ce mi se pare că trebuie s-o simțim toți. De acolo ne tragem, nu suntem și noi în natură? Sunt puțini, dar într-un fel îi și înțeleg, că ei așteaptă să vadă că se întâmplă ceva, poate și teama de autorități. La noi, cei care am ieșit, am observat că e cam același profil cu al celor care au fost la protestele pentru Roșia Montană. Sunt oameni care știu despre ce este vorba, cu acces la informație”.

El ne-a declarat că nu vrea să închidă eventul de pe Facebook și că speră că Timișoara nu-i atât de mică pe cât a fost azi (circa 200 de oameni), fiind gata să iasă din nou într-un marș de protest față de indiferența Guvernului Ponta și a majorității din Parlament, dar și cu sprijin de la Palatul Cotroceni. E o bătălie a oamenilor ca Bogdan cu toată clasa politică. Una inegală, dar pe care societatea civilă o poate câştiga dacă este îndeajuns de decisă şi de unită.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Cum i-au sfidat pe jandarmi protestatarii de la Timişoara, la demonstraţia împotriva tăierilor de păduri

 1. brod

  aceste ìngredientemizerabile fac, oare, parte, din buna înțelegere stabilită între premier și președinte?
  pentru românia, este bine că se afișează, cot la cot și că dinamitează societatea. ce va urma…

  Reply
 2. esimov

  Schimbarea in Romania si in general in orice tara va veni numai in momentul cand oamenii vor constientiza ca ei pot fi factorii decizionali si ca au un cuvant de spus in orice decizie luata. Stima pentru cei care lupta cu sistemul acesta corupt. Totusi Timisoara fiind un oras exemplu, ma asteptam ca oamenii sa se mobilizeze mai mult.

  Reply
 3. mihai

  Ia sa dea in judecata si acuzam la complicitate de distrugere a avutului national,încălcarea constituției.si cerute daune masiv.trantorii aia sunt plătiți din bani noștri.

  Reply
 4. Ercuta Ion

  Oare jandarmii si copii lor nu traiesc si ei in Romania? Chir atat de jos au ajuns ? Nu-i intereseaza nimic ci numai solda? Rusine „domnilor” jandarmi! Voi trebuie sa-i aparati pe romani nu sa fiti impotriva lor.

  Reply
 5. Stefan

  Dar printre manifestanti nu sunt frate si juristi? Eu nu cred ca pe baza legilor existente, chiar asa proaste cum sunt, nu pot fi trasi la raspundere si jandarmii astia bolsevici. Adica, daca a disparut o padure si a ramas un deal gol jandarmeria ce a facut? DNA-ul ce a facut? Ministerul mediului ce a facut? Cum adica, sa vina functionarul statului, care se pare ca e complice la motivele protestului, si sa te ameninte cu niste legi votate de infractori si analfabeti?
  Si ca idee, pe viitor ar fi timpul sa rugati prieteni de afara sa initieze evenimentul pe care sa-l raspanditi. E pacat de timpul pierdut pe la istitutii bolsevice cu functionari fara minte ori fara coloana asemeni politistilor locali din Iasi.

  Reply
 6. golan

  Dreptul de a protesta este garantat de constitutie. Cine raspunde pentru faptul ca nu s-a acordat autorizatie? Se stia ca sa se organizeaza evenimentul, s-au depus documentele necesare?

  Reply
 7. Ion Olaru

  Perversitatea morala a jandarmilor si plitistilor este perversitatea guvernantilor incompetenti, corupti, mincinosi si escroci, in speta a ministrului lor, care spunea de 1Mai muncitoresc ca el este omul „interesului national”. Defrisarile salbatice sunt in „interesul national” ar zice Gabriel Oprea. Cand politistii sunt trimisi sa spioneze amanta unui primar si sa vada daca-i scartaie patul cand se culca cu altul, este tot in „interesul national”. Mare escroc este acest Gabriel Oprea, nu-i asa?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *