Mihai Goțiu

Capcană pentru Iohannis: parlamentarii scot oamenii în stradă în ziua investirii lui și îl obligă să aleagă între cetățeni și servicii. Ce va face președintele?

1984 a lui George Orwell nu e o carte vizionară, ci un manual”

folclor contemporan

Prima zi a mandatului de președinte al României al lui Klaus Iohannis va începe cu oameni în stradă, la București și Cluj. Senatorii (toți senatorii, inclusiv cei din PNL&PDL) l-au pus pe Klaus Iohannis, încă din primele ore ale mandatului său, să aleagă. Și nu e o alegere deloc simplă, dar poate fi definitorie pentru viitorul lui la Cotroceni (mai multe, aici).

Pe de o parte sunt partidele și serviciile. La pachet. Pentru că partidele și politicienii dovedesc că n-au învățat nimic din lecția lui 16 noiembrie. Adoptarea Legii Siguranței Cibernetice (sau Legea Big Brother 3, cum mai e cunoscută) în data de vineri, 19 decembrie, nu e întâmplătoare. E același cinism scârbos, aceeași șmechereală sfidătoare, același calcul meschin, aceeași batjocoreală mizerabilă la adresa cetățenilor, cu care clasa politică autohtonă ne-a obșinuit. Asta pentru că potențialul de explozie civică era cunoscut, ținând cont că de reacțiile de opoziție stârnite de legile cu caracter asemănător, Big Brother 1 și 2, declarate, în cele din urmă, neconstituționale de către CCR. Și atunci ce și-au spus tovarășii și tovarășele noastre senatori și senatoare? Hai să facem mizeria cu doar câteva zile înainte de Crăciun, când studenții din marile centre universitare sunt deja pe la casele lor, când oamenii se gândesc mai mult la cele câteva zile petrecute cu familia. Nu, nu e pentru prima dată când legi și ordonanțe ori hotărâri de guvern imunde au fost adoptate în astfel de momente de acalmie și liniște socială. E o regulă, nu o excepție.

De cealaltă parte sunt cetățenii. Cei pe care mizerii din aceeași categorie i-au scos în stradă în ianuarie 2012, în toamna lui 2013 și luna trecută. Care au dus la căderea Guvernului Boc (și au lăsat vulnerabil și Guvernul Ungureanu), care au provocat ruptura din USL și apoi înfrângerea marelui favorit la președinție Victor Ponta. Cei mai mulți dintre oamenii ăștia și-au exprimat voința legat și de legile supravegherii. Dar opțiunea civică și Constituția au fost mereu ignorate; la fel ca și în cazul legilor speciale pentru Roșia Montană, politicienii au venit cu alte, și alte proiecte de legi ale supravegherii.

Că serviciile și partidele continuă să se situeze în opoziție cu cetățenii e o surpriză doar parțial (după atâtea sancțiuni primite de clasa politică în ultimii ani, te-ai fi așteptat, totuși, să fi înțeles lecția: că nu poți conduce o țară în contradicție cu voința cetățenilor ei). Rămâne deschisă întrebarea dacă Klaus Iohannis a înțeles mobilizarea civică din noiembrie, care l-a propulsat la Cotroceni. Legea Big Brother 3 este primul test pentru președintele României Klaus Iohannis, prima situație în care e pus să medieze între clasa politică și cetățeni și în care poate interveni pentru a apăra Constituția, având două opțiuni: fie refuză să promulge legea, întorcând-o în Parlament, fie sesizează CCR.

Nu îl invidiez pe Klaus Iohannis, pentru că e într-o situație în care nu prea are cum să mulțumească, în același timp, și lupul, și capra, și varza. La Cotroceni va trebui să lucreze și cu serviciile, și cu partidele și, în același timp, dacă nu vrea să ajungă la mâna serviciilor și a partidelor, și cu cetățenii. Pentru că susținerea acestora din urmă este esențială pentru a bloca derapajele și abuzurile serviciilor și partidelor. Dar susținerea civică se poate pierde foarte ușor, atunci când este ignorată.

De fapt, de aici vine mizerabilitatea maximă a votului din 19 decembrie din Senat. Senatorii (inclusiv cei din partidele care l-au susținut în alegeri, atât cât l-au susținut) i-au întins o capcană și îi forțează mâna lui Klaus Iohannis: dacă nu întoarce legea în Parlament sau nu sesizează CCR se va produce prima fisură în încrederea publică de care se bucură acum Iohannis (și fără susținere civică, președintele va fi la mâna partidelor); dacă va bloca legea, va enerva serviciile (de a căror colaborare corectă un președinte ar avea, totuși, nevoie). Și astfel l-au pus în situația de a alege între a-i dezamăgi pe cetățeni și între a supăra serviciile.

Care va fi opțiunea lui Klaus Iohannis? Habar nu am, dar atenționez asupra unui fapt: toți politicienii care s-au bazat în ultimii ani pe influența serviciilor, considerându-le mai importante decât cetățenii, au pierdut în cele din urmă.

***

Citește și:

Proteste cu ocazia investirii lui Klaus Iohannis împotriva Legii Securității Cibernetice. Ce-i cer protestatarii din Cluj și București președintelui

O unanimitate pentru securitatea noastră

***

Proteste în iulie la Cluj și București împotriva Legii Big Brother 2, declarată, între timp, neconstituțională de CCR

protest cluj 7 protest cluj 6 protest cluj 1

protest sri mihail bumbes orwell militia spirituala orwell 3


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Capcană pentru Iohannis: parlamentarii scot oamenii în stradă în ziua investirii lui și îl obligă să aleagă între cetățeni și servicii. Ce va face președintele?

 1. DAC

  Nu ar trebui sa existe sa treci de codul PIN al cardului bancar. Nu ar trebui sa existe sa treci de un cod care nu exista si anume cel de securitate al telefonului presetat obligatoriu din fabrica aletor confidential asemenea cu celelalte ale cartelei telefonice. Nu trebuie sa existe sa dai un ban national cotat valutar si sa te blocheze in retea. Nu ar trebui sa existe termene de valabilitate contrapuse peste cel de siguranta al caretelei. Nu ar trebui sa existe sa nu poti cumpara cartele telefonice fara operator presetat si aoi sa setezi confidential reteaua din accesarile telefonului. Nu ar trebui sa existe securitate care incalca siguranta. Nu ar trebui sa te perchezitioneze selectiv fara mandat, fara criterii prestabilite public fara drept la replica si perchezitii nereglementate neetapizat. Lupta impotriva maimutizarii fortate a Populatiei a ajuns la un moment crucial. Jos Planeta Maimutelor electronice!!!!

  Reply
 2. ionas

  Cel mai probabil presedintele va respinge legea.

  Este insa ingrijorator cum serviciile secrete incep sa faca parte din mistica democratiei.
  SRI, SIE, DIE etc incep sa devina organisme autonome in debila noastra democratie iar societatea trebuie sa le finanteze si sa le respecte de teama. Pentru tara e mai important cine este sef la servicii ( motorul si curentul) decit cine stie ce alt deziderat politic sau economic

  Reply
  • cristian Ioan

   @ionas,
   Apreciez mult optimismul!
   Si evident, as vrea tare mult sa fie asa!
   Legea are un imens potentia pentru abuzuri.
   Ma tem insc aca presedintele va fi PRAGAMATIC: daca aproba legea, pierde sprijinul populatiei, va pierde urmatoarele alegeri.
   Da, dar daca o respeinge, serviciile il dau jos foarte rapid, asa ca nu va putea sa mai faca nimic! Nu ar fi o alegere buna, nici pentu el, ncii pentru tara. iar dupa aceea, vine al Cotroceni Tonta, cel al carui partid a initiat Legea!
   Nici nu se mai pune problema daca o va semna sau nu …

   Reply
 3. Un cetåtean liber

  Trebuiesc proteste de maså in toatå tara, cu aceastå lege poate fi santajat, amenintat ,sau chiar privat de libertate ori care cetåtean de bunå credintå indiferent ce functie detine fabricåndu-se dosare ca pe timpul puterii comuniste cånd aveai o masinå de scris fårå så ai aprobarea serviciilor secrete dupå cum se vede domnii care sånt angajati in aceste servicii vor så aivå control asupra celor care de fapt åi plåtestc .Cred cå este o incålcare a drepturilor cetåtenesti dacå cumva se aprobå o asemenea lege dupå ce poporul a dat jerfe de sånge pentru libertate acum 25 de ani si cerem ca cei care au initiat aceastå lege så dimisioneze din aceste institutii si så intre bine in cap cå institutiile sånt ale cetåtenilor nu ale angajatilor acestor institutii .Poporul vå plåteste in fiecare zi si voi care lucrati in aceste institutii så vå supuneti vointii poporului nu poporul så se supunå dorintelor voastre.

  Reply
 4. Liber Cugetator

  Ar trebui verificat daca asa-numita lege Big Brother 3 este compatibila cu standardele europene. Pentru ca nu trebuiesc uitate abuzurile comise de administratia americana din 11 septembrie 2001 încoace, sub acoperirea, comoda, a necesitatilor de securitate nationala. Informatiile culese prin spionarea de masa, la nivel mondial, au fost folosite inclusiv în scopuri economice… In România, serviciile nu numai ca atarna ca o ghiulea de piciorul bugetului national, si asa subred, dar nu actioneaza IN PRIMUL RAND pentru interesul national, ci pentru cel al CASTEI POLITICE din care fac parte si ele si TOATE partidele politice. „Multi si prosti” a ramas deviza „baietilor destepti”, a MAFIEI POLITICO-ECONOMICE romanesti. Si orice pretext e bun, in optica lor, pentru a slabi si mai mult statul de drept, ca sa poata continua nestingheriti exploatarea economiei românesti în folos propriu. Nu cred ca Dl Johannis va avea prea mult de ales, in absenta unui SPRIJIN MASIV din partea societatii civile. Semne rele anul are…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *