Mihai Goțiu

Proteste cu ocazia investirii lui Klaus Iohannis împotriva Legii Securității Cibernetice. Ce-i cer protestatarii din Cluj și București președintelui

Câteva sute de manifestanți și-au anunțat prezența la protestele programate la București și Cluj împotriva Legii Securității Cibernetice. Protestele vor avea loc duminică, de la ora 11.00 și 12.00, în Piața Constituției din București (detalii aici și aici) și de la ora 12.00 în Piața Unirii din Cluj (aici). Ziua și ora de desfășurare a protestelor au fost alese special pentru a coincide cu ceremonia de investire a noului președinte al României în Parlament, Klaus Iohannis. Opțiunea nu e întâmplătoare, opozanții Legii Securității Cibernetice solicitându-i lui Klaus Iohannis fie să nu promulge legea și să o întoarcă în Parlament, fie să sesizeze Curtea Constituțională.

Principala revendicare a manifestanților e legată de articolul 17 din această lege, care dă dreptul diferitelor instituții ale statului – în special a serviciilor secrete – să obțină de la distribuitorii de internet accesul la informații private, fără a avea nevoie de mandat judecătoresc.

Legea Securității Cibernetice (Legea 580/2014, sau Legea Big Brother 3) a fost adoptată vineri, 19 decembrie, de către Senat, care este și cameră decizională, fiind susținută (și votată) de către membrii tuturor grupurilor politice. Până în acest moment, CCR a declarat ca fiind neconstituționale mai multe legi cu prevederi asemănătoare (legea retenţiei datelor de trafic, legea cartelelor prepay etc.).

***

  “Pentru realizarea securității cibernetice, deținătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilități:

a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază, CERT-RO și ANCOM, în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin acestora și să permită accesul reprezentanților desemnați în acest scop la datele deținute, relevante în contextul solicitării”.

Art. 17, Legea 580/2014

 ***

Solicitări ale protestatarilor din București (vezi aici)

Președintelui României, Klaus Werner Iohannis: să trimită această lege, pe motiv de neconstituționalitate, Curții Constituționale a României spre analiză.

Parlamentului României: dacă Președintele nu trimite legea către CCR dar refuză să o semneze și o trimite înapoi în Parlament pentru revizuire, să respecte litera și spiritul Constituției Române și să modifice legea de așa natură încât să împiedice în mod explicit posibilitatea ca această lege să fie folosită în mod abuziv și discreționar de către instituțiile beneficiare.

Cetățenii sunt nevinovați până la proba contrarie, ori ce face această lege este să scurtcircuiteze procedurile normale prin care atât dobândirea accesului în calculatoarele și deviceurile personale cât și interceptarea comunicațiilor dinspre și către acestea sunt posibile numai după obținerea unui mandat judecătoresc.

Dacă această lege va fi ratificată, totți cetățenii devin potențiali suspecți, la discreția instituțiilor beneficiare.

Drepturile la viață privată, la intimitate, la opinie, la adunare s.a.m.d. sunt INVIOLABILE și INALIENABILE.

main protest bucuresti 1 main protest bucuresti 2

***

Din apelul protestatarilor de la Cluj (integral aici)

În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice.

Vino duminică, 21 decembrie, ora 12 (ora învestiturii lui Klaus Iohannis ca preşedinte) şi duminică, 28 decembrie, ora 17, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a-ţi apăra drepturile fundamentale. Cel mai bun mod de a cinsti memoria revoluţionarilor din ’89 e să ne asigurăm că ţara nu ne va fi din nou confiscată.

Răspândește acest eveniment!

main protest cluj


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Proteste cu ocazia investirii lui Klaus Iohannis împotriva Legii Securității Cibernetice. Ce-i cer protestatarii din Cluj și București președintelui

 1. Tempor

  Cu cata inocenta si dezinvoltura aprobau legea majoritatea politicienilor si analistilor care se perindau si discutau pe platourile iluminate cu lampi ale studiourilor TV! Straluceau lampile ecranului TV la explicatiile lor cu sunet mono.
  E ca si cum, angajat al vreunui serviciu, m-as duce de capul meu la cineva pe care nu-l cunosc, in casa lui si as incepe sa controbai prin lucrurile lui personale numai ca „asa vrea muschii mei”, ca am voie si pe mine nu ma mai controleaza nimeni pt ca sunt un „organ rational” cu sau fara educatie.
  Cine poate spune exact ce este in mintea oricarui lucrator din astfel de servicii, mai ales cand acestia sunt selectati si instruiti dupa anumite criterii stabilite la randul lor, de anumite persoane a caror constiinta nu este stiuta?

  Reply
 2. dan

  La 25 de ani dupa ce ne-au murit EROII rapusi de gloantele securistilor, slugile penale ale securitatii adica politicienii din toate partidele PNL=PSD=UDMR=PMP au votat in unanimitate legalizarea SPIONAJULUI SECURIST IN MASA.

  Asistam ca dobitocii cum se instaureaza din nou dictatura stalinist-securista.

  PROTESTUL o sa fie si in PIATA UNIVERSITATII LA ORA 19 dupa ce la ora 18 o sa refacem baricada in memoria EROILOR REVOLUTIEI DIN DECEMBRIE 1989

  KLAUS IOHANNIS – acum o sa se vada CLAR daca este o alta teapa a sistemului securist data romanilor sau este cu adevarat o lumina de speranta pentru acest popor distrus de CUIBURILE SECURIST MAFIOTE

  Reply
 3. Moatar Mihai

  Ma intreb ce face politrucul de avocat al poporului? Este pus sa apere drepturile cetatenilor sau ale politicienilor? Daca nu ataca aceasta mizerie de lege la C.C ,atunci la gunoi cu el.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *