Alina Mungiu-Pippidi

Cioloș are șanse doar dacă vine cu arca lui Noe într-o țară unde, orice ai face, conduc porcii

Cioloș, săracul, [are șanse] numai dacă vine cu arca lui Noe, adică dacă de pe o altă planetă, din fiecare specie curată, nu din ăștia de la noi – dacă reușește să ia câte un animăluț și să vină aici să înlocuiească ferma animalelor, asta a noastră.

Când spun „ferma animalelor”, să nu creadă cineva de la CNA că spunem ceva vulgar. E titlul unui celebru roman de George Orwell, o societate în care orice s-ar întâmpla și oricâte s-ar schimba, totdeauna conduc porcii.

Ca să schimbe cineva ferma asta a animalelor… lumea nu trebuie să mai aștepte omul miraculos – ăla numai dacă e Noe și vine cu gene din altă parte și cu toate speciile. Și asta nu e probabil să se întâmple. Și nu e Cioloș omul respectiv, că Cioloș nu e Macron și nici societatea noastră nu e cea franceză: nu există rețeaua aia extraordinară, marile școli, rețeaua de societate civilă care l-a creat pe Macron.

Cât a fost, foarte puțin, noi am încercat să creem ceva – am încercat să creem USR. și eu nu vreau să condamn, să spun că n-o să iasă nimic din USR. Să sperăm că la un moment dat o să iasă ceva. Ce aud însă la ora asta este că USR este scindat în diferite tabere, dar nici una din tabere n-are de fapt o identitate clară – să spui „să câștige unii că știu ce au de făcut, dar nici una din tabere nu știe ce e de făcut. Iar PNL este scindat pe vechea lui dilemă între PDL și PNL, și nici nu se știe dacă o să reușească să rămână într-o singură bucată, până să se unească ei cu cineva.


 

Din aceeași emisiune:

Defăimarea pe înțelesul lui Liviu Dragnea

E o modă turnătoria la DNA, cum era pe vremuri la Securitate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Cioloș are șanse doar dacă vine cu arca lui Noe într-o țară unde, orice ai face, conduc porcii

 1. Srcsm

  Dacă v-ați fi dat seama de acest lucru pe când Cioloș era prim-ministru, era ceva … V-aș sugera să vă uitați peste CV-ul lui Cioloș și să vedeți ce culoare politică a avut la origine. (Sau dacă e adevărat că e nepotul lui Virgil Ardelean – Vulpea.) Dacian Cioloș este un funcționar foarte bun, iar despre capacitățile lui de leader întrebați un specialist (deja numărul experților în domeniu, în coaching, în tot felul de draci organizaționali și de management l-a depășit pe cel al astrologilor). Dacă se dorea crearea unui pol anti-PSD, un om ca Cioloș trebuia să fie chemat aproape de Johannis (care devine se pare tot mai mult nepotul lui Maior).
  La noi, se pare că, orice am face, conduc șobolanii roșii, nu porcii. Porcii sunt paravanul, porcii sunt uneori sacrificați și pleacă uneori la închisoare, șobolanii niciodată.
  Macron nu este produsul organizațiilor civice din Franța, ci un produs pur politic, croit și marketat în așa fel încât să fie închițit de societate și unele organizații civice. Ceea ce c’est une autre histoire.
  Pentru cât ați ajutat USR-ul, chapeau! Însă pe umerii înguști și fragili ai lui Nicușor Dan greutatea a fost prea mare. În USR, cunosc un singur om care-și face treaba în domeniul lui: Mihai Goțiu. Restul sunt fie foste lipitori de programe cu finanțare europeană, fie infiltrați, fie naivi a căror energie nu e canalizată de nimeni.
  Totuși, la infrastructura noastră (incomparabil mai leșinată ca noo-structura franțuzească) ce soluție de cucerire a puterii trebuie?

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  Infrângerea inamicului, prin înşelătorie, fără luptă, astfel:
  1. Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului;
  2. Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni;
  3. Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte;
  4. Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile. Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor;
  5. Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă;
  6. Induceţi în eroare inamicul, spre a-l conduce la temporizare şi neglijenţă, apoi avansaţi cu repeziciune;
  7. Perturbaţi, prin orice mijloace, intendenţa, aprovizionarea şi funcţionarea armatei inamicului;
  8. Slăbiţi voinţa luptătorilor inamici prin cântece şi melodii senzuale;
  9. Daţi inamicului fete şi băieţi tineri pentru a-i lua minţile, dar şi jad şi mătase pentru a-i zgândări ambiţiile;
  10. Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii;
  11. Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice;
  12. Făceţi-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva. Apoi, LOVIŢI !
  Scopul vostru trebuie să fie preluarea intactă a tot ceea ce se află pe pământ. În acest fel trupele vă vor rămâne odihnite, iar victoria va fi totală.

  Reply
  • Srcsm

   Domnu Nelu Sunțî, dați-ne și direcția Nord, ca să știm ce și cum …
   Și nu uitați ce-a zis alt mare înțelept (Pierre Desproges): Dușmanul e prost – el crede că noi suntem dușmanul, când de fapt el e !

   Mai puteați adăuga și cele 36 de stratageme și una modernă: îndatorați-i ca țară și vă vor fi sclavi veșnic!

   Reply
 3. Adrian

  Nu se poate pertinent (zic eu) comenta strict aici, fiindcă ar fi rupt din context(ul) întregului interviu. Totuși: d. Cioloș nu poate veni cu arca fiindcă arca e unicat, a lui Noe. D. Cioloș a venit cu d.nii Dâncu și Borc, lăudați la unison prin diverse publicații (Sinteza de pildă). Când d. Cioloș va afla în sfârșit că o anumită companie e anchetată pentru terorism în Franța, poate veni cu cine-o dori

  Reply
 4. Dumitru Drinceanu

  Bună rememorarea celebrei fabule. Cred însă că cineva a găsit o personificare infailibila, rozatoare… Tema este incitanta, ar trebui reluata si aprofundata, fiindca duce spre stringenta optiunilor posbile/disperate. Presupun ca emulatia scoaterii de la cutie a elitelor ramase cumva verticale trebuie salutata ca tema majora pentru cele doua organizatii civice recunoscute si televiziuni nonconformiste de mare audienta. Partidele sunt compromise sau recurg la aliante imorale carele boicoteaza reusita. Singura sansa este relansarea elitelor in jurul carora vor gravita repede partidele. In rest, va depinde de capabilitatea, exigentele morale și versatilitatea elitei propulsate. Una curajoasa si harsaita politic ar fi ceva de genul lui Marga, dar nu numai.

  Reply
 5. Tartalaru Gigel

  Ca o completare la titlul articolului de inspiratie si… respiratie orwelliana si domnu`Ciolos (cel din misa (fara cratima)) e un mare politician! Trei puncte pentru ghicit! Iar daca tot a venit vorba de animale, cei din usr sunt „nepatati”.

  Reply
 6. ??????

  Articolul ete însoțit de o fotografie a lui Dacian Cioloș ce pare a aminti de Richard Chamberlain; într-un film, cu australieni ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *