Andrei Astefanesei

Alina Mungiu Pippidi: Cum definim integritatea universitară? Exemplul Victor Ponta

Astăzi s-a dat startul oficial al celei de-a treia ediții a Coaliției pentru Universități Curate, proiect în cadrul căruia vor fi evaluate și monitorizate integritatea și buna guvernare în universitățile publice. În deschidere, profesorul universitar doctor Alina Mungiu-Pippidi, titularul catedrei de democrație la Hertie School of Governance din Berlin, a definit integritatea universitară în două feluri: unul care ține de procesul în sine de învățământ, iar altul ce ține de rezultat. Președintele Societății Academice din România dă exemplul premierul Victor Ponta, acuzat de plagiat, despre care consideră că a respectat toate procedurile, dar că rezultatul nu este unul de acceptat.

„Învățământul superior este într-o stare jalnică. Noi am pornit de la o definiție a integrității universitare. Cu asta operăm și astăzi.  O definim în două feluri: un fel ține de procesul în sine, adică felul în care ajungi la un anumit rezultat, corect sau nu. Poți să ai procese foarte corecte. De exemplu, s-a încălcat vreo procedură în cazul doctoratului lui Victor Ponta? Eu cred că nu s-a încălcat nicio procedură. Dar cu toate acestea, rezultatul final este unul total viciat. Și în acest moment sunt alte sute de doctorate în aceeași situație. O altă definiție este cea de rezultat. Adică de văzut dacă o diplomă chiar are acoperire în cunoștințele acumulate și dacă cadrele didactice, actul de predare de cercetare, au o acoperire în cariera lor“, a spus Alina Mungiu-Pippidi în deschiderea celei de-a treia ediții a Coaliției pentru Universități Curate.

„Vom face o nouă evaluare universităților, parțial de pe web-site-uri, iar această nouă evaluare o vom publica sub formă de clasament. Vom avea vreo 20 de țări cu care vom compara situația universităților din România. În alte țări, s-a produs o schimbare de imagine. Pe fond nu s-a schimbat nimic. Un exemplu bun este ceea ce s-a întâmplat în Peru. Sloganurile studenților, care au protestat în număr foarte mare, nu era pentru burse mai mari, ci pentru o reformă în educație“, a mai spus președintele Societății Academice din România.

***

Coaliția pentru Universități Curate a fost lansată astăzi la  Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, fiind realizat cu sprijinul Asociației Studenților din Facultatea de Psihologie și Știintele Educației, Facultății de Psihologie și Știintele Educației și al Universității din București.

Acesta face parte din proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților şi schimbul de bune practici” realizat ”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și care durează 2 ani. Societatea Academică din România (SAR), alături de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU).

***

Organizatii membre ale Coalitiei pentru Universitati Curate (la 21 mai 2015):

 • Societatea Academică din România (SAR)
 • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
 • Federația Națională Sindicală „Alma Mater” (Alma Mater)
 • Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS)
 • Centrul pentru Politici Educaționale (CPE)
 • Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR)
 • Centrul pentru Studiul Democraţiei
 • Fundaţia CAESAR
 • Centrul Euroregional pentru Democraţie (CED)
 • Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Lista completa a membrilor Juriului Coalitiei pentru Universitati Curate:

 • Academicianul Lucian-Liviu Albu este director al Institutului Național de Prognoză al Academiei Române și profesor la Academia de Studii Economice.
 • Dr. Liviu Giosan este membru fondator și a fost președinte al Ad-astra. E geolog și cercetător permanent la Woods Hole Oceanographic Institution
 • Prof. Dr. Radu Gologan este profesor la Universitatea din București și coordonatorul lotului român de olimpici la matematică.
 • Prof. Dr. Mircea Miclea este profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai și director la Centrul de Psihologie Cognitivă Aplicată. A fost ministru al educației.
 • Prof. Dr. Alina Mungiu-Pippidi este titularul catedrei de democrație la Hertie School of Governance din Berlin și creatorul ”ANTICORRP”, cel mai mare proiect european FP7 în științe sociale.
 • Prof. Dr. Andrei Pleșu a fost rectorul fondator al Colegiului Noua Europa, ministru al Culturii si Externelor şi profesor de filosofie la Universitatea din București.
 • Conf. Dr. Răzvan Bobulescu – Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Naţional Sindicale „Alma Mater”
 • Prof. Dr. Ioan Bruckner – Profesor Medicină Internă al Universităţii de Medicină, membru al Academiei Române de Medicină
 • Prof. Dr. Stere Gulea – Regizor, Profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I.L Caragiale”

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *