Andrada Mazilu

De Ziua profesorului, recunoștință dascălilor mei!

Denumită “World Teachers Day” sau “International Teachers Day”, 5 octombrie este o zi internaţională dedicată profesorilor din întreaga lume prin care se propune aprecierea dascălilor, fiind recunoscută importanţa lor în societate. Această zi a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

Astăzi vreau să le mulţumesc celor care îşi dedică viaţa educaţiei, care au ales să fie în şcoală pentru copii, care facilitează învăţarea şi creează contexte de creştere pentru fiecare elev din clasă.

În viaţa mea de şcolar am întâlnit o mulţime de profesori de la care am învăţat şi care m-au inspirat prin felul lor de a fi. Vreau să le spun tuturor, din suflet, “Mulţumesc!”.

Am ales să scriu acest articol despre trei profesori pe care i-am avut în gimnaziu. Au trecut 15-20 de ani de la orele dumnealor, dar amintirile sunt încă prezente în mintea şi sufletul meu. Toţi cei trei profesori au predat în vremea respectivă la şcoala la care sunt acum învăţătoare, “Liceul Teoretic Nikolaus Lenau”, şi pe unii dintre ei îi mai întălnesc uneori. Nu m-am oprit însă niciodată să le mulţumesc şi să le spun cât i-am apreciat. Îmi pare rău, m-am simţit uşor stânjenită să fac acest lucru şi m-am gândit de multe ori că probabil ei au uitat de mine. 

Cei trei profesori despre care am ales să scriu sunt firi foarte diferite, au avut comportamente diferite, însă cu toţii au avut ceva în comun: felul în care s-au implicat la clasă şi modul în care s-au raportat la noi. Au depus eforturi de a ne cunoaşte, de a ne ajuta şi învăţa. Metodele lor au fost diferite. Predarea, structura orei, forma de evaluare nu s-au asemănat şi totuşi, atât de diferiţi, ei au reuşit prin bunele lor practici să mă inspire şi să mă formeze ca om. 

Mulţumesc, Frau Lorette Brediceanu! Aţi fost pentru mine mult timp un model de profesor. Un dascăl întotdeuna bine-pregătit, atent la felul în care explică, zâmbitor cu noi, aţi pregătit ore frumoase, activităţi interactive, ne-aţi captat prin joacă, ne-aţi lăsat să ne spunem părerile personale, ne-aţi ajutat atunci când aveam dificultăţi. La evaluări ştiam ce cereţi de la noi şi am apreciat întotdeauna obiectivitatea Dvs. aveaţi întotdeuna un ton calm, vorbeaţi frumos cu noi şi atunci când vă supărăm vi se citea tristeţea pe chip. Nu ne plăcea să vă vedem tristă ! Ne-aţi învăţat să lucrăm în echipă şi ne dădeaţi des sarcini care se rezolvau în grup. De la Dvs. am înţeles pentru prima data metoda proiectului şi am început să mă bucur de temele creative. Multe teme erau interesante: ne-aţi pus să creăm reclame pentru produse la lecţia despre adjectiv, să decupăm din reviste verbe pe care să le conjugăm, să modificăm textele cântecelor pentru copii şi să inventăm alte rime, veneaţi adesea la ore cu casetofonul pentru a asculta texte în limba germană şi aveaţi mereu cretă colorată pentru a scrie pe tabla. Aţi fost o rază de soare în viaţa mea de elev!

Mulţumesc, Frau Diana Popoviciu, pentru că nu v-aţi grăbit să trageţi concluzii pripite şi aţi aşteptat pe fiecare dintre noi să ne cunoaşteţi. Alături de Dvs. am reuşit să scap de teama de matematică care mă cuprinse. În primul meu an de gimnaziu, printre primele ore de matematica, ni s-a spus de către profesoara respectivă să scoatem o foaie de hârtie şi că vom da un test. Nu am înţeles ce ni s-a cerut, mi-a fost teama de ea şi nu i-am solicitat explicaţii. N-am scris mai nimic la acel test, nu pentru că nu am ştiut, ci pentru că mă blocasem. Luasem nota 1,5. Prima mea notă de gimnaziu. Când ne-a dat notele m-a mustrat şi jignit în faţa clasei, ca nu ştiu nimic, că ea nu a mai văzut aşa copil, că nici măcar nu poate trece aşa o notă jenant de mică în catalog şi mi-a spus că cel mai probabil voi rămâne repetentă. Toată umilinţa asta de a fi expus aşa în faţa clasei m-a rănit. Nu le-am spus nimic părinţilor, însă am început să spun că urăsc matematica şi stima mea de sine a fost foarte jos. Când a aflat nota, tata m-a strâns în braţe şi mi-a spus multe vorbe bune care mi-au dat putere să termin anul. A fost însă un chin ! M-am bucurat nespus când am aflat că în anul următor vom avea o profesoară nouă. M-am bucurat să vă cunosc. De Dvs. nu mi-a mai fost teama. Eraţi mereu calma, înţelegătoare şi ne-aţi încurajat să spunem atunci când nu înţelegem ceva, să punem întrebări, să ieşim la tabla. Teama mea de matematică s-a spulberat pentru că Dvs. aţi fost acel profesor altfel. La teza Dvs. am luat 10, iar notele mele erau tot mai bune. M-aţi încurajat să merg la olimpiada de matematică, să particip la concursuri. N-am mers de teamă, însă Dvs. nu v-aţi oprit din a crede în mine şi a mă încuraja. Mi-aţi arătat căt de mult poate face profesorul diferenţa şi cât de important este factorul emoţional la ore. N-aţi sancţionat dur greşelile şi v-aţi concentrat pe evoluţie şi progres. M-aţi încurajat să lucrez suplimentar, să accept ca uneori nu înţeleg, dar să nu mă opresc, să continui să caut rezolvări şi mi-aţi spus că doar cine nu încearcă deloc nu greşeşte, că orice pictor se murdăreşte, dar asta nu-l face să se oprească din a picta. 

Am preluat aceste lucruri de la dvs. Şi eu îmi încurajez elevii, nu vreau să le fie teamă de matematică, îi încurajez să spună când nu au înţeles şi să pună întrebări. Mi-aţi fost doar un an profesoară, dar nu v-am uitat! Vă mulţumesc pentru tot! Aţi plantat semniţe, iar recolta este încă vizibilă!

Mulţumesc, doamna prof. Rodica Lazăr pentru generozitatea şi bunătatea cu care m-aţi privit! Aţi fost un profesor dur, cu aşteptări ridicate, dar v-aţi predat întotdeauna impecabil materia. A fost întotdeauna extraordinar de greu să muncesc pentru notele obţinute la Dvs., însă mi-aţi pus bazele pentru gramatica limbii române. Cândva nu am învăţat prepoziţiile care cer cazul Dativ şi mi-aţi dat nota 6, că ştiam doar jumătate din ele. Ce m-a impresionat însă a fost că mi-aţi spus că mă pot corecta şi pot învăţa tot anul pentru a-mi repara greşeală. Lucru pe care l-am şi făcut ! Următoarele mele note au fost 4 note de 10. Ce mi-a plăcut la Dvs. a fost că ne-aţi dus în orele de limba română la teatru, ne-aţi învăţat să iubim poezia, să ne punem întrebări şi ne-aţi făcut plăcerile de a merge şi la cinema, chiar dacă apoi trebuia să scriem rezumatul fimului pe care îl vizionăm, acceptam cu toţi activitatea şi eram bucuroşi. 

M-au mai impresionat la Dvs. două lucruri şi vă sunt veşnic recunoscătoare pentru ele. În primul ani aţi organizat o excursie cu clasa. Urma să fie o excursie la mare, la munte şi în Deltă, un tur complet prin toată ţara. Nu îmi permiteam excursia. Când aţi aflat acest lucru, aţi căutat soluţii şi m-aţi luat şi pe mine cu clasa, chiar dacă nu puteam plăti tot preţul. Apoi, pe parcursul anilor, am aflat că aţi făcut acest lucru nu doar cu mine, ci cu toţi elevii mei care nu şi-au permis să participe la aceste acţiuni. M-aţi inspirat  şi vreau să ştiţi că de la Dvs. am învăţat să fiu atentă la acest aspect în clasa mea şi uneori să acopăr eu cheltuielile pentru cei care nu îşi permit. 

Al doilea lucru are legătură cu felul în care m-aţi încurajat să-mi urmez visul de a fi învăţătoare. Într-o oră de dirigenţie v-am povestit ce îmi doresc să fac în viaţă, cum vreau să lucrez cu copiii. Aţi ţinut minte tot ce v-am mărturisit, iar la finalul anului şcolar, la premiere, mi-aţi scris un mesaj special pe cărţi despre urmărea visului. M-aţi încurajat să plec la Sibiu, la liceul pedagogic, mi-aţi transmis câtă încredere aveţi în mine. Acele cuvinte au contat atât de mult. 

Mi-a mai plăcut că în orele de dirigenţie, mi-aţi fost dirigintă doi ani, obişnuiaţi să organizaţi cu noi concursuri de cultură generală. Ne spuneaţi cât de important este să cunoaştem lucruri şi să învăţăm din fiecare domeniu, cât de important este să avem cultură artistică, muzicală şi aveaţi o pasiune pentru istorie. Vă mai plăcea să ne solicitaţi să căutăm arhaisme, neologisme şi regionalisme şi făceam diferite competiţii cu ele.

De la Dvs. am învăţat ce înseamnă să organizezi o dezbatere şi să prezinţi un eveniment. 

N-aţi venit cu materiale speciale la şcoală, nici cu auxiliare, n-aţi folosit metode interactive la fiecare oră, dar aţi reuşit un lucru magic : ne-aţi văzut, copii fiind, aşa cum sunteţi, ne-aţi înţeles, ne-aţi unit, ne-aţi câştigat cu umorul Dvs. şi ne-aţi fascinat cu poveştile. Vreau să vă mulţumesc şi să vă transmit multe gânduri bune şi îmbrăţişări!

În contextul pandemiei, a noilor reguli, când mă simt demotivată ca învăţătoare, îmi aduc aminte de profesorii mei şi de faptul că ce au reuşit ei să clădească în mine au făcut-o prin felul lor de a fi. Nu a contat nici cât de decorată este clasă, nici cât material didactic aduce la şcoală, nici cât de interactivă este oră. Au reuşit să facă lucruri minunate pentru că minunăţia o aveau în suflet, pe buze şi în privire!

La mulţi ani, dragi profesori! Avem tot ce ne trebuie pentru a fi alături de copiii noştri! Priveşte-i, deschide-ţi inima, zâmbeşte şi vorbeşte cu ei!

Andrada Mazilu (Sorca) este învățătoare la Liceul Teoretic „Nikolas Lenau” din Timișoara și coordonează proiectul Școli curate în județul Timiș. A înființat asociația inEDU – Inițiativă în Educație și a primit în 2019 Premiul Merito pentru Excelență în Educație, la gală purtând, ca fapt divers, o rochie desenată de elevii săi de 6-7 ani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *