Cât a trecut de la alegeri? Două săptămâni? Trei? Nu sunt nici două de când, spăşiţi, parlamentarii români aprobau ca nişte mieluşiei picarea amnistiei, cerută imperativ de Klaus Johannis, şi susţinută după alegeri şi de către Victor Ponta.
Dar lupii sunt lupi şi, uite, euforia alegerilor a trecut. Ceea ce trebuie să înţeleagă domnii şi doamnele parlamentari, ceea ce trebuie să înţeleagă şi noul viitor preşedinte, dar şi noi toţi, este că mandatul pentru care Johannis a primit un masiv şi surprinzător vot popular, acum nici trei săptămâni, este anticorupţia.
V-am avertizat atunci că urmează o perioadă dificilă în care lupii ăştia vor realiza că încă mai au puterea legislativă, dar şi guvernarea, că vor intra, apoi, într-o logică de tipul acum ori niciodată, că e clar că lumea nu ne mai vrea şi trebuie să ne îngrăşăm până la următorul scrutin, când vom pierde oricum.
Acum, nu mai avem dubii, întrebarea este ce e de făcut.
Păi, în primul rând, cred că noul viitor preşedinte ar trebui să conducă o decantare a clasei politice, să ajute, adică, la separarea celor care chiar mai înţeleg că împiedicarea justiţiei, sub umbrela imunităţii parlamentare, reprezintă un truc antisocial. Nu contează că sunt de la PSD, de la PNL sau de la UDMR… Parlamentul României are nevoie de o coaliţie transpartinică care să lupte cu maşinăria de blocaj a ridicării imunităţilor. Acei parlamentari care mai înţeleg faptul că n-au fost trimişi în Casa Poporului ca să voteze împotriva ridicării imunităţilor trebuie să fie gata să-şi pună mandatul pe masă, să fie gata să facă pasul la offside şi să-i lase pe cei hoţi, goi şi dezgoliţi în faţa opiniei publice… iar noul preşedinte, dacă altă soluţie nu există, da, va trebui să forţeze convocarea de alegeri anticipate.
Se poate, să ştiţi… E greu de principiu, dar, dacă noi, ca societate, chiar suntem hotărâţi să luptăm cu corupţia, nu e imposibil. Totul începe cu o demisie a guvernului… O fi gata domnul Ponta să îşi pună mandatul pe masă ca să deblocheze anchetele DNA?
Ştiu, nu de anticipate avem nevoie, nici acum, nici în 2015, dar dacă altă soluţie nu există, probabil că şi noi, fiecare dintre noi, individual, sau societatea civilă, în ansamblu, trebuie să le arătăm hoţilor de parlamentari că suntem pregătiţi să mergem până la capăt în problema curăţării clasei politice de corupţi.
Dacă vor neapărat să ne scoată în stradă, apăi în stradă ne vor găsi.
Text preluat de pe biziday.ro
Punctul vulnerabil al acestei situatii este daca Johaniss va face compromisuri sau va trebui cu adevarat sa iesim noi in strada ca sa fortam nota schimbarii in real. De ce oare (cred ca este o intrebare de 1mil. de puncte) cei care sunt in jurul lui Johaniss nu spun nimic ca sa nu spun ca nu incurajeaza de loc sa se iasa in strada pentru schimbare dand de inteles ca ei sunt schimbarea. “EI” care din pacate sunt la limita credibilitatii sau mai corect spus ca nu avem incredere in ei. Nu vreau sa generalizez judecata negativa asupra celor din PNL si PDL, dar deja si unii si altii (ca partide) s-au perindat si nu au fost mai breji decat actualii. In cazul acesta (bineinteles de neacceptat pentru partide) solutia este in a gasi persoane chiar fara partid dar in stare sa faca treaba buna acolo unde sunt puse, numite pe functiile respective. Grea piatra de incercare pentru viitorul Presedinte. Intr-o Republica macar semi-prezidentiala cum este Franta ar fi fost alte posibilitati in ceea ce priveste puterile Presedintelui. Eu nu vad nici un compromis posibil.
Nu avem bani de cheltuit iar pe alegeri anticipate, s-au cheltuit o groaza de bani acum. Mai simplu e sa voteze la vedere, si atunci poate vor avea rusine. Presedintele nu are cum sa faca curatenie, nu are voie sa se amestece in viata partidelor, fiecare partid ar trebui sa faca asta, dar cum sa faca asta cand chiar sefii lor trebuie sa plece, Dragnea, Blaga s.a., de-aia e greu, coruptii sunt in fruntea bucatelor.