Mihai Goțiu

(VIDEO) IMAGINI TULBURĂTOARE: Cum au dispărut sute de hectare de pădure seculară dintr-un parc național. Dar ministrul spune că sunt protejate!

”Am mers în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Nu ca să ne facem selfie, cum face ministrul când le vizitează. Am filmat hectare de păduri seculare rase la doar câțiva kilometri de Lacul Roșu. Vezi filmul și află cum reușește Mafia Lemnului să distrugă parcurile naționale, cu autoritățile de partea lor”, se arată în prezentarea filmărilor făcute de activiștii de la Declic și postate, zilele trecute, pe rețelele sociale.

Demersul vine în cadrul campaniei prin care se solicită interzicerea tăierilor de păduri din cele mai mari și mai importante zone de conservare din România – parcurile naționale – și după ce, ministrul Mediului, Tánczos Barna, i-a acuzat că ar ”derula o campanie mincinoasă” și că ”parcurile naționale sunt protejate”.

Filmările în făcute în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în zona Lacului Roșu, arată că nu e deloc așa. Pădurile seculare (sute de hectare) de pe un întreg versant au dispărut în urma asaltului drujbelor, iar drumurile de exploatare forestieră au spulberat, făcute pe unde și pe unde au vrut, au distrus habitatul. Pretextul folosit: doborâturile de vânt. Filmările arată – nu e o noutate, am constatat și eu, pe teren, în numeroase cazuri – că s-au tăiat și copaci doborâți de vânt, dar și copaci care se țineau bine în pământ. În condițiile în care principiul non-intervenției, aplicabil în parcurile naționale din întreaga lume, spune că nici măcar cei doborâți de vânt nu trebuie scoși, fiind un fenomen natural, rolul și rostul parcului fiind de conservare, nu de exploatare economică.

Din păcate, aceste distrugeri din parcurile naționale continuă, iar Legea Parcurilor naționale, pe care am depus-o, în decembrie 2020, în Parlament a fost casată. Iar domnul ministru Tánczos Barna ”protejează” parcurile naționale din pix și în selfie-uri pe rețelele sociale. Asta în vreme ce pădurile seculare din parcurile naționale sunt tocate (la propriu) în abatoarele de lemn gen Holzindustrie – Schweighofer (HS Group).

Vezi filmările făcute de activiștii Declic, explicațiile directorului Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș și semnează și tu petiția prin care se solicită interzicerea tăierii pădurilor din parcurile naționale. Și dă-le mai departe, și filmările, și petiția!

Petiția poate fi semnată aici:

Interziceți tăierea pădurilor din parcurile naționale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “(VIDEO) IMAGINI TULBURĂTOARE: Cum au dispărut sute de hectare de pădure seculară dintr-un parc național. Dar ministrul spune că sunt protejate!

 1. D-tru. D.

  Mai e un Barna care-ar trebui împușcat (metaforic, evident). Nici prin cap nu i-a trecut să negocieze pentru obținerea ministerului mediului în mica fereatră de oportunitate care s-a oferit USR-ului. Deși, cred cu tărie, că dacă v-ar fi pus ministru sau secretar de stat la mediu, băieții ar fi mers până la asasinat. Între altele, ei constituie una dintre cele mai puternice punți dintre PSD și PNL și-așa a fost imediat după 1990 (de fapt și-nainte, când PSD și PNL nu se desprinseseră încă din trunchiul comun al PCR, când Sibiul furniza mii de meditați la fizică, poate chiar zeci de mii, iar profeșorașul cel viteaz citea geopolitică noaptea sub plapumă, să nu-l prindă Securitatea și să-l ia de dulap-paravan, ceea ce …).

  Reply
 2. tempor1k

  Cu toate că clima terestră a omenirii este „în pom și pomul în aer”, omenirea preferă să-și „taie și craca de sub picioare”.
  Principiile cu care se justifică fiecare jucător în fața spectatorilor, sunt de genul ping-pong cu aruncatul pisicii sau capra vecinului, că noi nu (am tăiat așa mult) ci ăilalți au tăiat mai mult.
  Spectatorii stau și privesc comfortabil jocurile, ba chiar și ovaționează că toți jucătorii merită mai mult pentru prosperitatea și sănătatea economică a tuturora și uite așa ”jucători” câștigă și mai mult, iar spectatorii dornici de și mai mult comfort și distracție, aprobă.
  Bancul sec:
  „Doi vulturi pe o creangă: unul era pleșuv; celălalt …. era să cadă”.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *