Mihai Goțiu

VICTORIE MAJORĂ împotriva rechinilor imobiliari din Grupul ONE, care cer despăgubiri de peste 1,5 milioane de euro de la asociațiile civice, Nicușor Dan și de la alți cetățeni implicați civic

Grupul ONE a pierdut și apelul în procesul prin care solicită daune de peste un milion de euro de la mai multe asociații civice care au contestat, în instanță, legalitatea actelor eliberate pentru proiectele lor imobiliare. Curtea de Apel București a menținut, săptămâna decizia Tribunalului București, din februarie.

Decizia are importanță majoră și pentru procesul în care grupul ONE solicită despăgubiri de jumătate de euro, pe persoană fizică, de la membri sau foști membri ai unor asociații ori grupuri civice, printre care și actualul primar al municipiului București, Nicușor Dan.

”Respinge apelul ca nefondat. Cu drept de recurs care se depune la Curtea de Apel București în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărârea pronunțată, săptămâna trecută, de Curtea de Apel. Astfel, se menține decizia din primă instanță, dată de Tribunalul București. În cadrul procesului deschis în 2022, Grupul ONE solicită despăgubirile de un milion de euro de la: Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia S.O.S. Oraşul şi Asociaţia pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural şi Cultural.

Nicușor Dan, dat în judecată pe persoană fizică

În cadrul unui litigiu separat, Grupul ONE solicită alte despăgubiri, de jumătate de milion de euro, de la persoane fizice, membre sau nu ale unor ong-uri și grupuri civice. Lista celor chemați în judecată de One Properties este deschisă de actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan și de partenera lui de viață, Mirabela Grădinaru (ca reprezentantă a Asociației SOS Orașul). Pe listă se mai află Mihail Bumbeș (de la Miliția Spirituală, asociație pe care One a reușit să o desființeze), Ștefania Simion (de la Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural, cunoscută în special pentru implicarea în campania Salvați Roșia Montană și la Asociația Salvați Bucureștiul, în prezent, directoare a Administrației Parcului Natural Văcărești), Oana Poenaru (consilier juridic în cauze de mediu și de urbanism), Cristina Vanea (de la Grupul de Inițiativă Floreasca Civică), Ortansa Cartianu și Sever Artemon Cartianu.

Pe lângă aceștia, pârâți mai sunt și Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația SOS Orașul și Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural.

Acest proces, deschis în octombrie 2023, a fost suspendat luna trecută, până la soluționarea primului litigiu – cel în care organizațiile civice au câștigat atât în primă instanță, cât și în apelul de săptămâna trecută.

Expresia ”rechini imobiliari” nu e de natură să depășească limitele libertății de exprimare

Deciziile din aceste dosare sunt extrem de importante atât în ceea ce privește stabilirea limitelor libertății de exprimare, atunci când există un interes public major, cât și în ceea privește dreptul organizațiilor civice și al cetățenilor, în general, de a adresa public și de a sesiza instanțele de judecată cu privire la legalitatea actelor de avizare și autorizare a proiectelor imobiliare cu impact asupra sănătății publice și mediului înconjurător.

În acest sens, Tribunalul București, prima instanță care s-a pronunțat în acest dosar, ”a apreciat că afirmațiile negative aduse la adresa reclamantelor, precum „proiect imobiliar sufocant”, „rechini imobiliari” etc., în contextul interesului public manifestat pentru proiectul imobiliar, al impactului acestuia în zona aferentă amplasamentului construcțiilor, precum și ținând seama de conținutul efectiv al acestor afirmații, nu sunt de natură să depășească limitele libertății de exprimare a pârâtelor”, se arată în motivarea citată de Justnews.ro.

”Instanța a considerat așadar că, punând în balanță libertatea de exprimare a pârâtelor și dreptul la reputație și la imagine al reclamantelor, în contextul unui subiect de interes general și având în vedere că societățile comerciale de acest calibru trebuie să arate o mai mare toleranță cu privire la criticile vizând activitatea desfășurată, ținând seama și de faptul că activitatea lor nu a fost periclitată (proiectul imobiliar fiind finalizat cu succes), nu se poate reține o faptă ilicită pe seama pârâtelor.

În consecință, tribunalul a apreciat că acțiunile pârâtelor au fost realizate în mod legal, pe de o parte, utilizând căile de acces la justiție care le erau deschise, iar pe de altă parte, participând la dezbaterea publică ce a avut loc cu privire la impactul dezvoltării proiectului imobiliar asupra sănătății publice și mediului înconjurător, subiectele în discuție fiind unele de interes general.

Prin afirmațiile efectuate, au fost exprimate îngrijorările legitime ale locuitorilor din zonă și chiar dacă, în realitate, s-a dovedit că proiectul imobiliar realizat a respectat toate prevederile legale în vigoare, inclusiv din perspectiva acelor îngrijorări, acest aspect a fost tranșat în mod definitiv, din perspectiva pârâtelor, prin hotărârile judecătorești pronunțate în litigiile purtate între părți.

În opinia judecătorului, necesitatea existenței unor dezbateri publice, pe subiecte de interes general, în legătură cu un proiect imobiliar de o asemenea anvergură și chiar exercitarea obiectului de activitate al pârâtelor, prin acțiunile în justiție formulate, este imperioasă într-o societate democratică și, din perspectiva dreptului la reputație și la imagine al reclamantelor, având în vedere activitatea pe care acestea și-au asumat să o desfășoare, este necesară aplicarea unor limite mai largi cu privire la criticile acceptabil a fi aduse, mai ales în condițiile în care succesul comercial a fost obținut.”

Fragment din motivarea deciziei Tribunalului București (sursa, aici)

Donează să ne susții în procesul cu avocata Schweighofer

Avocata Schweighofer, fostă deputată până în această săptămână, Cristina Trăilă, ne-a dat în judecată, la rândul ei, în încercarea de a ne intimida să nu mai scriem despre modul în care influențează legile cu impact silvic în Parlament. N-am renunțat și, în această săptămână, am reușit să obținem adoptarea Noului Cod Silvic, cu numeroase măsuri reformatoare și anti-hoție incluse în el. Procesul merge, însă, mai departe. Mulțumim celor care ați donat până acum pentru susținerea lui și mulțumim celor care veți dona să-l ducem la capăt – aici (clic!).

Femei în fața drujbelor! Filmări dramatice, în Parcul IOR: o femeie care apăra copacii, la câțiva centimetri să fie secționată cu drujba! O alta ridicată și amendată de Poliție pentru că s-a opus distrugerii parcului (VIDEO)

Cea mai importantă victorie civică a anului. Nu doar pentru păduri, ci pentru sănătatea întregii Românii


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *