Anul trecut, pe vremea asta, nu trecea zi fără să citesc vreo declarație imbecilă a vreunui politician ori băgător de seamă, în frunte cu Marcel Ciolacu ori Marcel Boloș, despre cum o să pierdem 2 miliarde de dolari (în ultima fază a isteriei ajunsese chiar la 6,7 miliarde de dolari!) în litigiul legat de Roșia Montană, la Washington.
”Subminarea economiei naționale!”, ”Trădătorii!”, ”Să plătească!” erau acuzațiile care ne erau aduse celor care am luptat pentru salvarea Roșiei Montane și includerea ei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cu o frenezie debordantă, cea mai mare parte a presei – îndestulată, în ultimii ani, din fondurile publice ale partidelor, asta după ce vreme de cel puțin un deceniu a stat cu boticul încleștat pe ugerul publicității cu cianuri – a preluat și multiplicat pe larg declarațiile iresponsabile, stupide și fără vreo legătură cu realitatea. Pe ici, pe colo mai puteai citi și punctul de vedere care s-a dovedit a fi cel real – nu doar că România n-a plătit vreun cent pentru că Roșia Montană a fost inclusă în UNECO, ci ăsta a fost unul din argumentele care au ajutat la câștigarea litigiului și la obligarea companiei să ne plătească vreo 10 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj.
”Sabotorii” urlă, de câteva luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aruncând anatema asupra activiștilor de mediu care se opun distrugerii unor arii naturale protejate excepționale, cu proiecte care vor umfla conturile unor firme clientelare, printre care una deținută de un condamnat definitiv pentru manipularea bursei, alta de un fost ministru. Iar presa preia pe larg acuzațiile astea fără temei ale domnului ori cele care anunță vreun proces câștigat în faze preliminarii, însă doar pe ici, pe colo, ai ocazia să citești despre procesele câștigate DEFINITIV de societatea civilă pe aceleași subiecte.
Și doar în vreo două locuri am citit și am văzut preluată analiza care spune că riscăm să pierdem vreo 10 miliarde de euro, din cele vreo 20 de miliarde de euro, pe care am mai avea șansa să le atragem din PNRR.
Și ce să vezi, ghici ce e în fruntea listei pentru care riscăm să pierdem banii ăștia (sumă de cinci ori mai mare decât cea pentru care încercau să ne aducă în fața plutonului public pe cei cu Roșia Montană)? Păi numirile politice ale directorilor de prin companiile energetice, recompensați cu venituri și bonusuri ultra-nesimțite, pe care doar unii șefi de prin Romsilva le concurează (regie ale cărei probleme de administrare sunt, la rândul ei, un alt motiv de blocare a banilor europeni).
Campionul luptei cu sabotori inventați, domnul Burduja, devine un mic mielușel când e vorba de a-i confrunta și schimba pe politrucii din conducerea companiilor energetice. Doar ”bucățica” asta reprezintă vreo 300 de milioane de euro din cele vreo 700 de milioane, felia afectată de numirile politice. Păi s-ar risca domnul Burduja să vină vreun șef la Hidroelectrica fără comandă politică, să aibă surpriza că nu mai poate direcționa alte sute de milioane de euro către firmele de construcții clientelare?
Iar domnul Ciolacu văd că promite demiterea miniștrilor ineficienți în îndeplinirea jaloanelor din PNRR, dar el ce face? Păi îl numește pe Piedone șef la Protecția Consumatorului, taman când Comisie Europeană se pregătește să bage foarfeca la greu în banii din PNRR pentru România din cauza numirilor politice. Oare pe el cine îl revocă pentru asemenea mârșăvii și sfidări la dresa cetățenilor?
Până la urmă, tot noi o vom face, dar cu condiția să nu uităm și să dăm mai departe și informațiile astea ignorate de cea mai mare parte a presei, dar și de social-media, unde boții, umani sau tehnologici, se preocupă doar de multiplicat tâmpenii cu memoria apei sau aurul monoatomic.
1.500 de bucureșteni cer Consiliului General să mărească amenzile pentru tăierea copacilor
Ar merita facute niste statistici cu banii alocati Romaniei si banii efectiv receptionati. Nu de alta, dar impresia mea a fost ca de fiecare data e prevazut faptul ca Romania nu va cheltui decat o parte relativ mica din banii astia. Imi aduc aminte ca asa o discutie a fost in momentul in care s-a discutat PNRR. Altfel spus: ii poti critica pe Ciolacu, Iohannis, Ciuca si care or mai fi fost, dar noi tot nu primeam banii…
aici găsiți situația cât a contribuit România versus cât a contribuit la bugetul UE, unde suntem clar pe plus (am atras de peste 3 ori mai mult decât am contribuit); https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/fonduri-europene-cate-miliarde-euro-absorbit-romania-18-ani-uniunea-europeana.htm
desigur, asta nu înseamnă că am atins potențialul la ce am fi putut atrage;
PNRR se diferențiază comparativ cu celelalte fonduri UE pentru că pentru plata sumelor negociate trebuie îndeplinite diferite jaloane de reforme în fiecare domeniu; dacă statul nu-și îndeplinește obligațiile asumate, pierde banii alocați – cum ar veni, pierdem de două ori: rămânem ”încremeniți în proiect”, nu accesăm banii; în primii 3 ani (dacă nu punem și 2021) am avut tranșe de vreo 9 miliarde, mi-e greu să cred că în următorii doi (inclusiv 2025) vom lua cele 40 de miliarde rămase; și da, în cele mai multe cazuri e vorbă de incompetență și/sau de păstrarea captivă a statului;
în domeniul pe care îl cunosc cel mai bine, mediu deja am pierdut peste 200 de milioane de euro pentru împăduriri și probabil vom pierde și restul de 500 de milioane rămase, iar asta din cauza incompetenței și a nesimțirii (că au vrut să direcționeze banii tot către prieteni și au amânat reforma) – când s-a negociat cu UE eu am făcut propunerea și modul de atragere a banilor pentru creșterea capacității de împădurire a RO cu minim 20.000 de hectare/an; asta însemna realizarea studiilor (unde sunt necesare împăduriri și unde sunt posibile, ținând cont de situația juridică a terenurilor, cu ce specii etc.) și înființarea de pepiniere (că nu poți importa puieți, aceștia trebuie crescuți în zona în care vor fi plantați); când știi unde trebuie plantat, unde se poate planta, cu ce specii și ai pepinierele (care au și cerere pe vreo 20-25 de ani, unde ai stabilit că plantezi), poți menține un ritm de 20.000 de hectare/an și până prin 2050 să ajungem la 40-41% suprafață împădurită (media UE);
în loc de asta, ministerul și-a propus să împădurească vreo 50.000 de hectare (nici alea n-ar fi fost rău să se împădurească, ținând cont că media, acum, e de vreo 200 de hectare de împăduriri/an – ne referim la împăduriri din afara fondului forestier, nu regenerarea suprafețelor pe care a fost pădure până recent și a fost tăiată și/sau calamitată); din păcate nici măcar chestia asta minimală nu sunt în stare să o facă…
ăsta e doar un exemplu de incompetență, pe care îl știu cel mai bine; altul e cel de care am scris mai sus – numirile politice, iar lista e lungă; așadar primeam banii dacă știam și, atenție, voiam săi- atragem; sunt, însă, multe jaloane de reformă care n-au fost îndeplinite tocmai pentru a se păstra situația de acum și rentele de partid/politice
Pai NORMAL ca nu ii primeam, daca nu eram in stare sa facem ceea ce ne angajaseram sa facem! Tu ti-ai da banii cuiva care iti spune ca vrea sa isi repare acoperisul dar, de fapt, ii cheltuieste pe bautura? :P