Peste 1.500 de bucureșteni au semnat, până la această oră, o petiție inițiată de grupurile de inițiativă care luptă pentru protejarea spațiilor verzi din Capitală, prin care solicită consilierilor generali să mărească amenzile ridicole care se află acum în vigoare pentru tăierea arborilor din București.
În 2025, Bucureștiul are norme de protecție a spațiilor verzi aprobate tocmai în 2009, prin HCGMB 304, care prevăd o amendă între 50 și 100 de lei pentru persoanele fizice care defrișează arborii, taie ramurile, toarnă substanțe toxice sau inflamabile pentru distrugerea lor și așa mai departe.
Peste 1500 de copaci au fost arsi si taiati numai in zona retrocedata a parcului IOR din ianuarie 2023 pana astazi. Inainte sa inceapa aceste defrisari, Bucurestiul avea 0.88 arbori / locuitor desi Uniunea Europeana recomanda 3 arbori pe cap de locuitor. Acum, 1680 de locuitori ai Bucurestiului nu mai au deloc sursa de oxigen. Iar asta se va traduce in tot mai multe boli respiratorii atat pentru noi cat si pentru copiii nostri.
Toate aceste defrisari ilegale sunt incurajate de amenda infima de doar 50 de lei, care daca e platita in 15 zile ajunge sa fie 25 de lei. Asta in timp ce o consultatie la pneumolog costa minim 250 de lei, adica cat 10 arbori crescuti in zeci de ani si taiati. Stimate politiciene si politicieni, ganditi-va la viitorul oamenilor care astazi muncesc din greu in Bucuresti, punand umarul la cresterea economica a tarii. Ganditi-va la Romania de peste 5 ani, la Bucurestiul care se va transforma intr-un nor de praf.
Ce ar trebui să facă membrii Consiliului General al Municipiului București?
Conform inițiatorilor, consilieri iar trebui să mărească amenda pentru defrișări de cel puțin 100 de ori, astfel încât sancțiunea contravențională pentru tăierea, înlăturarea, doborârea arborilor să fie de câteva mii de lei.
Semnatarii fac trimitere la un proiect deja existent din 2023, cu numărul 278, inițiat de primarul Nicușor Dan în vederea modificării normelor din 2009. Proiectul vizează înăsprirea amenzilor, solicitată și de bucureșteni, impusă și de trecerea timpului și implicit de dezvoltarea economică, astfel încât tăierea unui copac va fi sancționată cu minimum 4.000 de lei.
Proiectul există, petiția există, urmează ca inițiativa să fie repusă pe ordinea de zi și atunci vom vedea exact cine votează pentru natură și spații verzi în București și cine votează pentru defrișări, rechini imobiliari și îmbolnăviri.