Lucian Davidescu

MINUNE: Un proiect de lege în domeniul energiei care poate avea efecte bune!

După mai bine de doi ani de promisiuni şi tărăgănări, schema de subvenţionare a producţiei de energie regenerabilă în sistem feed-in-tariff este în sfârşit în dezbatere publică (aici), care va dura până pe 15 august.

Ce este feed-in-tariff? Este este o metodă alternativă de finanţare a producţiei de energie regenerabilă. Schema în funcţiune, cu certificate verzi, se aplică producătorilor mari, care după ce găsesc cumpărători pentru curent la preţul de piaţă, primesc dreptul de-a vinde certificate la preţ variabil, plătite de consumatorii de electricitate. Viitoarea schemă este complementară şi se adresează producătorilor mici (cu putere instalată sub 500Kw), cărora le oferă dreptul de-a vinde necondiţionat către furnizorul local (companiile de furnizare ale Electrica, Enel, E.ON sau CEZ) la un preţ fix.

Deocamdată, documentul aflat în dezbatere este tehnic şi sec, iar formulele de calcul al costurilor iau ca referinţă indicatori volatili şi subiectivi, astfel că este greu de făcut un calcul de fezabilitate. Totuşi, este statutată destul de clar obligaţia de preluare a producţiei în sistem (cu excepţia situaţiilor în care este pusă în pericol stabilitatea sistemului energetic) – singurul punct cu adevărat important al reglementării.

De ce este important? Pentru că se deschide piaţa către o categorie cu totul nouă de producători, cu capital puţin, pentru care investiţia în sistem clasic este nefezabilă. Iată câteva exemple pe riscograma.ro

UPDATE: În acest moment, din propunerea aflată în dezbatere publică lipseşte complet orice menţiune legată de sursele eoliene – nu este clar dacă este o excludere asumată sau doar o omisiune.

Citește și Cât de rentabilă este mica producție de energie verde


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “MINUNE: Un proiect de lege în domeniul energiei care poate avea efecte bune!

 1. Cristina

  eu astept legea mai mult decat o asteapta cei cu interes de afacere………..in viitor vreau sa,mi construiesc o casa si sa devin independenta……..cu energia produsa sa pot sa o folosesc si iarna pe incalzire…….dar fara legea asta nu ar fi posibil pentru ca nu ai cum sa innmagazinezi energie suficienta……..nu ma intereseaza certificatele verzi doar sa pot sa dau energia produsa vara….iar eu sa o pot consuma iarna cand nu ma ajuta vremea ….asa ca o sustin legea …..si daca e nevoie de semnaturi sa,mi spuneti unde si noi le dam….

  Reply
 2. Gheorghe Tucu (Gelu)

  Aceasta lege este bine venita, insa am doua comentarii:
  1. Investitiile in regenerabile isi recupereaza banii, si fara „feed in tarrif”, daca sunt proiectate sa produca pentru consumul propriu al producatorului de energie (electrica si termica). In general productia pentru consumul propriu (on site generation sau distributed generation cum este cunoscuta in UE), fie ca se bazeaza pe resurse regenerabile, fie ca se bazeaza, pur si simplu, pe gaz natural (microcogenerare) este foarte mult sustinuta prin scheme de sprijin, in cele mai dezvoltate tari europene.
  2. In aceasta lege ar trebui introdusa o schema de sustinere si pentru investitiile in sistemele de micro-cogenerare de inalta eficienta, pe gaz, construite pentru consumul propriu si pentru exportul energiei electrice, in surplus, fata de consumul propriu. In toate tarile avansate din UE exista o astfel de lege care a permis dezvoltarea aplicatiilor mici, necostisitoare si care ajuta sistemul national de transport si distributie descarcandul de dezechilibrele provenite din plasarea marilor producatori de energie, departe de marii consumatori de energie. O astfel de situatie se intalneste la noi, de ex. in Dobrogea, sau in Oltenia, unde se produce mult, in timp ce marii consumatori sunt in alte regiuni (Bucuresti, Galati, etc.)

  Reply
 3. Moisi Petruta

  Slava domnului ca se mai echilibreaza si la noi lucrurile, desi cu o mare intarziere. In Danemarca era posibil asa ceva inca din 1996 ceea ce a avantajat dezvoltarea durabila a unor mici comunitati. In Romania, de multe ori s-au intarziat astfel de initiative pana cand si-a creat cel interesat de un profit parghiile legislative. Un singut puncty ma ingrijoreaza, (4), cu microhidrocentralele (MHC) pentru care sunt deja foarte multe proiecte, peste 760 daca nu gresesc, multe au fost derate fara avizele necesare si care vizeaza cursurile de apa din zonele montane, mai ales. Multe ecosisteme acvatice vor avea de suferit si asta pe termen surt, mediu si lung. La acest punt trebuie acordata mare atentie in redactarea documentului final.
  Cu respect,
  prof. Petruta Moisi, CCEG

  Reply
 4. che ga

  Am ramas mai mult decat surprins la faptul ca la art.12 unde sunt prevazute categoriile de tehnologii de producere a energiei electrice din surse regenerabile,nu este prevazuta si energia eoliana…oare nu-i regenerabila sau nu distruge deajuns raurile cum o fac cei cu microhidro.. dubios. Cand credeam ca in sfarsit apare si o lege buna dobitocii o dau iar de gard. Cum e posibil ca energia eoliana sa nu fie prevazuta in aceasta lege???
  Daca cumva gresesc va rog sa ma corectati.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *