Daniel Befu

Unul câte unul. Imagini cu un alt camion cu bușteni care circula fără numere de înmatriculare. Deși, inițial, Poliția a spus că e blocată, ulterior l-a descoperit pe hoț

Cititorii României Curate ne-au semnalat săptămâna trecută cazul unui alt camion cu lemne, care circula fără numere de înmatriculare, în localitatea Novaci, din județul Gorj. Cel care ne-a trimis fotografiile a sesizat cazul și la 112. Inițial, reprezentanții Poliției au susținut că nu pot interveni, pentru că mașina apucase să intre într-o curte, proprietate privată, unde nu aveau mandat să facă verificări. După ce România Curată a insistat să obțină o poziție oficială a Poliției, aceasta a revenit cu un răspuns în care anunță că a fost indentificat autorul faptei, căruia i-a fost întocmit dosar de urmărire penală pentru săvârșirea mai multor infracțiuni: conducerea unui autovehicul neîmatriculat pe drumuri publice, tăiere ilegală și furt de material lemnos.

***

Dan Lupu, un bucureștean care iubește natura a mers într-o excursie în zona montană din apropierea Băii de Fier. Într-una din dimineți făcea jogging pe un drum forestier, când a văzut urcând la pădure un camion gol, fără numere de înmatriculare. La un interval de timp după aceea, în timp ce cobora înspre localitate, Dan a văzut ieșind din pădure același camion, de data asta încărcat cu un trunchi gros de copac. Știind din articolele din ultima perioadă că una din găselnițele exploatatorilor de păduri e să își scoată numerele sau să le mascheze, Dan Lupu a urmărit camionul, care mergea cu viteză mică până când a intrat într-un cartier al Băii de Fier, zonă cunoscută sub numele de Rudărie. A văzut în ce curte a intrat respectivul transport de lemne și a sunat la 112. I s-a făcut transferul la poliție și în aproximativ 15 minute l-a căutat un polițist local, căruia i-a dat coordonatele curții respective și a anunțat că deține și fotografii din acea zi, cu camionul având lemne în benă. După o oră Dan a fost anunțat de polițist că atunci când a ajuns, camionul era gol și curtea respectivă este proprietate privată, pe care nu avea dreptul să intre. Mai mult, polițistul a zis că acel camion avea voie să circule fără numere de înmatriculare, fiindcă a mers pe un drum forestier.

camion fara numere novaci gorj

Viceprimarul comunei Baia de Fier ne-a confirmat că respectivul drum e unul forestier. Surse din interiorul Poliției ne-au explicat situația: “Nu poți să constați o contravenție decât în mod direct, atunci când se întâmplă și faptul că vezi un morman de bușteni în curtea unui om, nu dă dreptul organelor legii să încalce o proprietate privată. Deși e frustrant să vezi buștenii în curte, nu ai dovada că proprietarul nu și-a cumpărat mormanul de bușteni depozitați în curte, cu acte în regulă”.

Specialiștii Direcției Exploatare Fond Forestier din cadrul RNP Romsilva ne-au declarat însă că circulația cu autovehicule pe orice drum forestier e interzisă: “Fiind drum tehnologic e interzis circulației publice, fiind folosit doar pentru efectuarea de lucrări de întreținere sau de exploatare, însă doar în baza unor contracte. Teoretic drumurile forestiere ar trebui să fie prevăzute cu bariere și fiecare gestionar de canton ar trebui să nu permită circulația fără drept în fondul forestier, iar dacă un camion e fără vreun motiv acolo ar trebui să fie sancționat pentru circulație fără drept pe drumuri forestiere, conform prevederilor legii 171/2010 privind contravențiile silvice”.

România Curată a insistat să obțină o poziție oficială a Poliției în acest caz. Ieri, Inspectoratul de Poliție Gorj ne-au remis o informare din care rezultă că hoțul de lemne a fost identificat – un bărbat de 48 de ani din Novaci – și că acesta și-a recunoscut faptele. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat pe drumurile publice, tăiere ilegală și furt de material lemnos.

***

România Curată îi încurajează pe cetățeni să apeleze în continuare la 112 pentru a solicita verificarea legalității transporturilor de lemne. De asemenea, vă rugăm să încercați să fotografiați și să filmați transporturile care vi se par a fi dubioase sau care vi se confirmă ca fiind fără acte în regulă și să ne transmiteți informațiile și/sau înregistrăriile/fotografiile pe adresa contact@romaniacurata.ro . Noi vom continua verificările: atât cele legate de eventualele tăieri ilegale de păduri, cât și cele legate de modul în care autoritățile iau (sau nu iau) măsurile legale.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Unul câte unul. Imagini cu un alt camion cu bușteni care circula fără numere de înmatriculare. Deși, inițial, Poliția a spus că e blocată, ulterior l-a descoperit pe hoț

 1. misu

  Stati ca eu n-am inteles. Daca ala are curtea plina cu busteni nimeni nu poate sa-i ceara sa justifice provenienta lor? Adica, ala poate sa-mi fure masina si s-o tina in curte iar eu n-am ce-i face. Cred ca politistul v-a mintit.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ mișu: ca să facă verificări în curte proprietate privată are nevoie, într-adevăr, de mandat de percheziție – în cazul unei mașini furate pe care o vezi în curtea cuiva e mai ușor să obții mandatul (că proprietarul mai are niște documente, seria mașinii e unică etc.) ; pentru lemne furate e ceva mai greu, că lemnele sunt mai greu de identificat/individualizat (e greu să probezi că sunt furate – la modul realist, dacă cineva, persoană fizică, cumpără lemne pentru foc câți păstrează chitanța?) , simplul fapt că omul care are lemne în curte nu are hârtii pentru ele, nu înseamnă automat că sunt furate – anchetatorii trebuie să dovedească asta fără dubiu (cum spuneam, la o mașină e mai ușor să faci dovada asta)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *