Daniel Befu

Unde sunt bani e şi Victor Ponta. Verigile de legătură între firma cumnatului premierului, finanțarea PSD și datoriile PSD

PSD și-a anunţat joi cuantumul uriaș al datoriilor, 7 milioane de euro (AICI). Cel mai interesant e nu câți bani are de dat oficial partidul către diverși, ci povestea celor care mânuiesc acești bani. România Curată a descoperit că între activitatea de finanțare a PSD și activitățile private ale familiei lui Victor Ponta există mai multe ”piese” comune.

De ce trezorierul unui partid e musai un supus fidel al mai marelui partidului

Vestea datoriei de 7 milioane de euro pe care PSD o înregistrează în clipa de față (14 euro/cap de pesedist) a fost dată de trezorierul partidului, deputatul PSD Mircea Drăghici.

Să facem o mică paranteză. Conform DEX, trezorierul este  o persoană însărcinată cu administrarea tezaurului unui stat sau a fondurilor unei organizații, unei asociații etc.; titlu, grad purtat de această persoană. I se mai spune și tezaurar, cămăraș, funcționar care primește și distribuie banii statului. Trezorierul e doar o formă contemporaneizată a vistiernicului din perioada medievală, care, conform DEX, e un fel de boier bizantin, probabil, la început, garderobierul împăratuluĭ. Marele tezaurar, ministru de finanțe (de care depindeau ispravnicii), având în sarcina sa izvodul țării, adunând dările și tributul pentru Poartă. Uneori lua parte la sfat, dar numaĭ ca să primească poruncile.

Trezorierul PSD, asociat cu partenerul cumnatului lui Victor Ponta

PSD e în scripte cel mai mare partid din România, cu 500.000 de membri. Cu toate astea, dintre toți a fost selectat trezorier Mircea Drăghici (ex președinte al TSD Argeș și pasionat de raliuri, conform cv-ului – AICI), al cărui nume e vehiculat într-un dosar al DNA (AICI) din 2014, alături de firma European Project Consulting SRL. În comunicatul DNA din 2014, aflăm că Mircea Drăghici avea la acel moment calitatea de urmărit penal pentru complicitate la trafic de influență, alături baronul de Argeș, Constantin Nicolescu, care ar fi determinat mai mulți primari din județ să încheie contracte de consultanță pentru accesarea de fonduri europene cu firma European Project Consulting SRL.
European Project Consulting SRL l-a avut ca acționar pe trezorierul PSD Mircea Drăghici și pe Drăgan Ilie Florin. Ultimul menționat este partenerul de afaceri al lui Iulian Herțanu, cumnatul arestat al lui Victor Ponta. Cei doi, Herțanu și Drăgan Ilie Florin, au fost asociați în firma Cardinal Proiect SRL. Mai mult, Herțanu și Drăgan au făcut echipă în firma Grossmann Engineering Group, cumnatul lui Ponta jucând rolul de acționar majoritar, cu 60%, iar Drăgan pe cel de director al Grossmann și de reprezentant al acționarului minoritar.

Legăturile lui Ponta cu Grossmann datează de dinaintea intrării cumnatului în acționariat? Rolul jucat de ”omul SIE de la Paris”

Loviturile politice la adversar comise de Traian Băsescu în 2014, în ajunul alegerilor prezidențiale, trebuie luate cu rezervă până la prezentarea unor probe indubitabile. Însă trebuie remarcat că la momentul acuzei aduse lui Victor Ponta că ar fi de fapt ”ofițer SIE”, președintele României a invocat o interpelare gravă (pe alocuri colorată) făcută de senatorul Valer Marian, în care acesta menționa că Victor Ponta ar fi interacționat cu un ofițer SIE de la Paris, pe nume Michel Bobeică. Prezentăm un mic fragment din textul interpelării la care a făcut trimitere Traian Băsescu când l-a acuzat pe Victor Ponta că e agent SIE:

Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris…?(Sursa: www.senat.ro).

Valer Marian a declarat pentru România Curată, referitor la interpelarea sa din septembrie 2013 către primul ministru: ”Domnul Ponta nu mi-a răspuns niciodată, nici nu m-a acuzat în instanță că aș fi spus vreun neadevăr. În timpul campaniei mi-a zis cineva din stafful de campanie că interpelarea mea a avut 3,6 milioane de accesări pe perioada campaniei electorale”.

Conform adreselor din buletin ale celor doi, Michel Bobeică și Victor Ponta au fost vecini, locuind la câteva blocuri unul de celălalt (Ponta la nr 23-25, Bobeică la 35). Dacă e adevărat că Michel Bobeică și Victor Ponta chiar au interacționat, atunci următoarele date pe care vi le prezentăm în premieră aruncă o nouă lumină asupra legăturilor lui Victor Ponta cu compania Grossmann Engineering Group.

Asta fiindcă Michel Bobeică a fost reprezentantul acționarului german Karl Grossmann în firma Grossmann Engineering Group. Totodată, Bobeică a fost administratorul Grossmann Engineering Group SRL, ocupând această funcție din anul 27.01.2000 până în 12.01.2007, când locul său a fost luat de Iulian Herțanu. Legăturile lui Bobeică cu familia Ponta datează însă nu din 2007, ci din aprilie 2004, când Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost administratorul firmei Interserv Proiect SRL, deținute de Michel Bobeică.

Asta înseamnă că, de fapt, în istoricul de 15 ani al companiei Grossmann Enginerring Group, îi vedem succedându-se mai întâi pe tovarășul lui Victor Ponta și apoi pe cumnatul lui Victor Ponta. Cumnat care l-a angajat director la firma de construcții pe asociatul lui Mircea Drăghici, cel ce avea să devină trezorierul PSD în ”era Ponta” la șefia partidului.

Elementul comun între mama lui Victor Ponta și datoriile PSD

Cornelia Naum, mama premierului (AICI) este contabilă și a fost acționară la EXFIN 2000 SRL. Chiar și după ce s-a retras din firmă, lăsând-o pe fiica sa în locul ei, Cornelia Naum a mai continuat să ajute la bunul mers al activității.
Trei dintre clienții EXFIN 2000 SRL şi-au înstrăinat firmele de care vroiau să se scape către o rețea de ”euthanasiatori de SRL-uri”. Aceeași rețea de ”euthanasiatori de SRL-uri” e cea care în 2010 a preluat și datoriile făcute de PSD în anul 2009 și le-a ”parcat” până în acest an într-un offshore din Cipru, pe nume Ocean Zone Energy, conform datelor de la Arhiva de Garanții Mobiliare.

Ce sunt euthanasiatorii de SRL-uri: fie oameni, fie firme, care preiau puzderie de societăți din toată țara, cu cele mai diverse obiecte de activitate și le îngrămădesc cu zecile, uneori cu sutele, într-o singură clădire, le schimbă numele botezându-le cât mai diferit de numele iniţial (uneori cu denumiri trăsnite), le suspendă, după care le ”omoară” controlat, degrevând vechii asociați de complicațiile procesului de lichidate a societăților. Cel mai adesea, ”euthanasiatorii de SRL-uri” au fost trimiși în judecată de fisc pentru evaziune fiscală, ei de fapt preluând firme ”cu probleme” de care proprietarii vroiau musai să se scape și erau dispuși să plătească pentru asta.

Vezi aici care sunt cele două filiere interconectate de ”euthanasiatori de SRL-uri” și legătura lor cu datoriile lui Sorin Oprescu ”pe persoană fizică”, dar și cu Cristian Boureanu.

Enumerăm clienții ai firmei de contabilitate ai mamei lui Victor Ponta care au apelat la serviciile lui Daniel Cercel Nicolae sau ale grupului Reinvent/Reinvest și firma care a cedat datoriile PSD offshore-ului cipriot:

Cazul 1. Tanța Voinea (client al firmei de contabilitate a familiei Ponta prin firmele April Contex SRL și Senta Mod SRL) și-a cedat firma Senta Mod SRL în aprilie 2010 către Cercel Daniel Nicolae.

Cazul 2. Cojocaru Daniela Roxana (client al firmei de contabilitate a familiei Ponta prin firmele Scarlett Clothing International SRL,  Scarlett Mode SRL, Gotic 2006 SRL, Amazing Fashion SRL și Tara Fashion SRL) a cedat în 26.11.2010 firma Scarlett Clothing International către asocierea de firme Reinvent Strategic Business Solutions SRL și Reinvent Business Strategies SRL. Firmele din familia REINVENT au un mod de operare asemănător cu al rețelei lui Cercel Daniel Nicolae (doar că preluarea firmelor se face ”pe persoană juridică”, nu ”pe persoană fizică”).

Cazul 3. Anghel  Ștefan Cristian (client, prin Media Light Image SRL, al firmei de contabilitate a familiei Ponta), care a cedat firma X-Style Concept SRL către Reinvent Strategic Business Solutions SRL și Reinvent Business Strategies SRL în 19.04.2010. Alături de Anghel, în respectivul SRL asociați mai erau și Mădălina Dulamă (Negulescu), redactor șef al Realitatea TV în perioada 2010-2011 și soțul ei.

Cazul 4: În 14.12.2009, la 8 zile după turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, Barbu Laurențiu a preluat ”pe persoană fizică” firma TIPART GROUP SRL de la Petrică Paraschiv (director adjunct al ANL numit de PSD în Guvernul PSD-PDL), cea care a tipărit fluturașii electorali ai PSD pentru Mircea Geoană. Proaspătul cumpărător Barbu Laurențiu Claudiu în 25.02.2010, a cedat creanța de 1,8 milioane lei pe care TIPART o avea de recuperat de la PSD, către un offshore cipriot cu numele OCEAN ZONE ENERGY LTD (AICI). Pe 24.03.2010, Barbu Laurențiu a trecut firma Tipart Group SRL de pe numele său pe numele firmelor sale Reinvent Business Strategies SRL, Reinvent Strategic Business Solutions SRL şi Reinvent Solutions SRL. Adică aceleași care au preluat și firmele enumerate mai sus, ale clienților firmei de contabilitate a familiei Ponta.

România Curată a descoperit dovezi care indică că de fapt transferul datoriilor ar fi fost unul de fațadă, prin care Petrică Paraschiv să își pună ”la fereală” banii pe care îi avea de recuperat de la PSD. Iată de ce:
Pe 10.11.2010 se deschide procedura de insolvență a Tipart Group SRL, iar în 10.12.2010 se propune intrarea în faliment a Tipart Group SRL. Barbu Laurențiu ar fi putut încerca salvarea companiei dacă n-ar fi cedat creanța către offshore-ul cipriot, dat fiind că suma de 1,8 milioane de euro ar fi putut reprezenta o bună gură de oxigen pentru Tipart.

Indiciul cel mai limpede este însă adresa sediului social al offshore-ului Ocean Zone Energy Ltd: ”Cipru, Krinon nr. 16, P.C. 3110, Limassol” (http://cursdeguvernare.ro/investigatii-retelele-de-%E2%80%9Dpompe-funebre%E2%80%9D-pentru-companiile-cu-probleme-retelele-politice-din-spatele-lor-solutia-legala-la-datoriile-psd-din-2009.html) care este aceeași cu altui offshore, Katopolis Holdings Ltd, care, în 2009, a intrat pentru scurtă vreme în acționariatul Tipart Group SRL în locul lui Petrică Paraschiv, în clipa când Paraschiv a trecut din privat pe un post de slujbaș la stat (director adjunct al ANL).

Reprezentantul offshore-ului Katopolis Holdings Ltd era Lungu Valentin, al cărui nume îl găsim ca administrator și al altor afaceri deținute inițial de Petrică Paraschiv. În 2003 Lungu a preluat de la Paraschiv firma Image Team Media SRL și în aprilie 2009 Lungu l-a înlocuit ca administrator pe Paraschiv în Mobwood Vision SRL.

Trezorierul PSD, partener de afaceri și cu pupila noului președinte al PSD, Liviu Dragnea

Cum Ponta nu mai e președintele PSD, Liviu Dragnea s-a trezit că trebuie să lucreze cu ”omul lui Ponta”. Însă cum lumea e mica, în firma Europroiect Consulting SRL, actualul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, nu a fost asociat doar cu partenerul cumnatului lui Victor Ponta, ci și cu Aida Petronela Catană, o pupilă a președintelui PSD Liviu Dragnea, ea fiind șefa Serviciului de cooperare Internă și Internațională din subordinea CJ Teleorman până în 2005. Povestea merge mai departe.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Unde sunt bani e şi Victor Ponta. Verigile de legătură între firma cumnatului premierului, finanțarea PSD și datoriile PSD

 1. Romeo

  Dupa cum observati si PSD-ul are acelasi numar de membrii declarati, platitori de cotizatie ca si UNPR : 500.000 membri. Asa s-au inteles ei sa ne sperie cu 1 milion (daca UNPR nu va „trada” coalitia) de membrii…siguri votanti ai celor doua formatiuni politice. Sa vedem daca le va „cadea guvernul” cum se vor descurca sa-si plateasca datoriile.

  Reply
 2. Dumitru

  Articolul asta m-a facut sa ma gandesc la un extras din King Rat al regretatului James Clavell. In romanul acela, cand lagarul Changi este eliberat, singura persoana care arata normal este mafiotul lagarului, pe nume King. Si intrebarea pe care el o primeste de la eliberatori este: „Cum de dumneata arati normal, in timp ce toti ceilalti sunt pe jumatate morti de foame?” Citind regulat presa romaneasca (RL, Jurnalul, EvZ, Adevarul, Gandul) am ajuns ca de fiece data cand vad un articol bine scris sa imi pun aceeasi intrebare: Cum de-a fost scris asa un articol bun? Si incep sa ma uit: de unde sunt informatiile (nu cumva de la servicii?), cine il plateste pe autor, cine plateste publicatia, ce a mai publicat autorul, etc. Asa mi s-a intamplat si cand am citit articolul asta. Stiu, ar trebui sa imi fie un pic rusine sa pun asa intrebari cand vad un articol de calitate. Si totusi, dupa un timp de reflexie, mi-am dat seama de ce ma simt „mal à l’aise”: pentru ca toate articolele bune pe care le vad in presa, inclusiv acesta, sunt orientate anti-cineva si aplica criterii absolute si binare (e legat de bani => e rau). Ceea ce lipseste presei romane acum sunt insa articolele relative, care sa puna in balanta obiectiv mai multe forte politice. Mie mi-ar place acum sa stiu, de exemplu, ce datorii are PNL-ul. Asa, as sti care partid e mai corupt. Daca nu am evaluarea asta, nu am cum sa aleg, pentru ca mie mi-e clar ca ambele partide sunt corupte. Nu pot deci aplica criterii absolute de excludere, mai ales binare.

  Reply
  • Gheorghe Gigel

   “mal à l’aise”? Da, asa te simti cu tot sistemul asta „politic” putred pe cap. Nu avem ce alege. Totul pute.
   Parvenitzii politici urca totzi acolo sus in sferele inalte ale Puterii si se imputesc la capul de peshte. Nu, nu peshtele din balta, ci din binomul: „Peshtele si pipitzele”.
   Sistemul politruc actual este ca tronsonul de autostrada din Transilvania, care trebuie refacut din temelii dupa ce ne-a uscat de toate valorile.
   PNL, PDL, UDMR, UNPR, PSD, toti au rulat pe la Putere. Ei s-au imbogatit, noi, bizonii-pulimea, am saracit.
   Ce te astepti de la o ancheta privind PNL-ul? La saraci si cinstitzi?
   Meri la DNA, ii gaseshti acolo inregistratzi la dosare.
   Daniei Befu ii ia acum pe cei care s-au imputzit la Putere.
   Urmeaza si ceilaltzi.
   Dumnezeu nu bate cu parul.

   Reply
 3. yehudy

  daca tot se lauda ANAF ca a inceput analizarea celor mai mari averi din tara, sa ne spuna ANAF cati fosti sau actuali oameni politici au intrat in analiza ANAF!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *