Daniel Befu

Un polițist a fost sancționat și unul e cercetat disciplinar în scandalul audierii petiționarilor pentru Râul Alb. UPDATE: Poliția a oferit și un răspuns oficial

Un polițist a fost sancționat și unul este cercetat disciplinar în scandalul audierii semnatarilor unei petiții legate de abuzurile privind avizarea micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Ambii sunt de la Poliția Brașov, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Georgian Drăgan. De asemenea, șeful Serviciului Verificări Petiții din cadrul Direcției de Control Intern, Ionică Ionel, a transmis scuze personale în numele colegilor săi, pentru ceea ce a numit a fi ”o confuzie”.

Cu toate acestea și în ciuda numeroaselor solicitări transmise de România Curată încă de la sfârșitul săptămânii trecute, Poliția Română nu a transmis încă o poziție oficială legată de acest scandal, interpretat atât de către cei vizați, cât și de către ong-urile din domeniul drepturilor omului ca fiind o încercare de intimidare și de limitare a dreptului constituțional la petiționare (vezi aici). Miercuri seara, purtătorul de cuvânt al IGPR a spus că ne-a trimis un răspuns pe mail la ora 17.40, dar că e posibil să aibă probleme cu transmisiile de date pe internt și că va retrimite răspunsul joi dimineața.

UPDATE: În această dimineață (joi), în jurul orei 10.00 AM am primit și răspunsul oficial al Poliției (vezi la finalul articolului)

Scandalul a început la sfârșitul săptămânii trecute, când mai mulți semnatari ai petiției inițiate de platforma de-clic.ro ne-au semnalat faptul că au primit citații pentru a se prezenta la Poliție pentru a fi audiați. Petiția era adresată premierului Victor Ponta, miniștrilor Mediului și Afacerilor Interne și rectorului Universității București, solicitându-se demiterea șefilor unor instituții publice (printre care și șeful IJP Hunedoara) care prin acțiunile lor (sau prin lipsa lor de acțiune) au permis escaladarea conflictului privitor la micro-hidrocentrala de pe Râul Alb până la atacarea brutală a unor ecologiști și jurnaliști de către patronul afacerii, pe 24 mai 2015. În citația primită de petiționarii din Brașov, aceștia erau informați că vor fi audiați ca martori într-o ”cauză penală”. Modul în care au fost tratați petiționarii de către polițiști a diferit de la caz la caz, și de la oraș la oraș. DETALII AICI și AICI.

”Invitați la discuții, nu citați”

În discuțiile tefefonice avute cu purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, acesta a explicat că semnatarii de petiții nu sunt nicidecum somați să se prezinte la Poliție, ci ”invitați la discuții”. El a mai afirmat că am fi pornit de la o premisă greșită, însă a recunoscut că citația prezentată pe România Curată a fost abuzivă: ”Dumneavoastră ați plecat de la o premisă greșită. Ați plecat de la acea citație de la IPJ Brașov, ați luat-o de bună (păi cum s-o fi luat, doar era oficială!? – n.r.), ați spus că cetățenii care au fost citați sunt citați într-un dosar penal și acum se fac verificări pe acest lucru la IPJ Brașov. În cazul de la Brașov sunt doi polițiști din cadrul IPJ, unul a fost deja sancționat și celălalt se află în cercetare prealabilă.”.

Situația a fost confirmată și de Ionică Ionel, șeful Serviciului Verificări Petiții din cadrul Direcției Control Intern, care după prima semnalare a cazului pe România Curată (sâmbătă) a plecat luni la Brașov, unde a efectuat cercetări referitoare la citațiile amenințătoare trimise către petiționari. Acesta a ținut să-și ceară scuze pentru incidentul de la Brașov: ” Sincer îmi pare rău dacă s-a creat o astfel de confuzie și îmi cer scuze în numele colegilor mei, dacă vreți să le acceptați, deși nu știu în ce măsură din partea mea ar fi oficiale. Dar credeți-mă că am toată deschiderea să clarificăm lucrurile. Noi am fost la Brașov special ca să verificăm aspectul sesizat de dumneavoastră, ca să prezentăm situația conducerii Poliției Române, care va proceda în consecință și va dispune una din mai multe măsuri. În urma cercetării prealabile pot fi aplicate mai multe sancțiuni, de la mustrare scrisă până la destituirea din poliție. Trebuie însă avut în vedere că aceste sancțiuni se aplică gradual, trebuie avut în vedere și comportamentul polițistului”, a spus șeful Serviciului Verificări Petiții.

De ce îi contactează Poliția pe petiționari?

Din declarațiile celor doi oficiali ai IGPR, purtătorul de cuvânt, respectiv șeful Serviciului Petiții, reies două concluzii care se bat cap în cap. Unul spune că semnatarii petiției trebuiau verificați dacă sunt semnatari pe bune, deoarece în caz contrar e o chestiune gravă, fiind vorba de o infracțiune. Celălalt spune că dacă în urma verificărilor rezultă că o persoană ale cărei date sunt trecute pe o petiție nu e semnatara petiției, sesizarea e declarată anonimă și e clasată, fără să se declanșeze vreo anchetă din oficiu pentru identificarea celui care s-ar fi folosit de datele personale ale altui cetățean pentru a depune petiția.

Șeful Biroului de Presă ne-a declarat referitor la nevoia Poliției de a verifica dacă semnatarul e real e din grijă pentru cetățean: “Asta prevede OG27/2002, stabilirea identității persoanei, că dacă nu, o petiție anonimă este băgată în seamă, însă cel care a adresat-o nu primește răspuns și n-ar fi corect. Tocmai asta prevede legea, identificarea celui care a trimis petiția și să primească un răspuns. În al doilea rând se verifică dacă petițiile au fost trimise sau nu de acele persoane, pentru că dacă nu, s-ar fi săvârșit o infracțiune. Dacă eu folosesc datele dumneavoastră personale, mai ales în relațiile cu instituții publice, săvârșesc o infracțiune prevăzută de Codul Penal în vigoare. Nu vi se pare normal ca în cadrul unei petiții să ne uităm să vedem și dacă nu cumva e o infracțiune?”.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al IGPR sunt contrazise de spusele șefului Serviciului Petiții:  ”Prin procedura pe care o urmăm în cadrul verificării unei petiții, automat ne deplasăm la fața locului și stăm de vorbă cu persoana. În momentul în care stăm de vorbă cu petentul, evident că ne dăm seama dacă e un petiționar real sau petiția este anonimă. Dar nu se pune problema de faptă penală. Din momentul acela (dacă nu se confirmă că petiționarul e real – n.r.) devine o petiție anonimă și nu se ia în considerare, exact cum spune textul de lege. În OG 27 spune că se clasează sau nu se iau în considerare. Nu se pune problema să se înceapă o urmărire penală din oficiu. Dacă petentul sau persoana contactată spune: «Domne, n-am semnat-o eu, dar vreau să știu» și face o plângere, e altceva. Dar nu o face la noi. E vorba de o plângere penală. E cu totul altceva. Dacă însă persoana care are datele în respectivul act de sesizare este contactat și nu-și asumă sesizarea, este considerată anonimă și atât”.

Ambii ofițeri de poliție susțin însă că prevederile O.G. 27/2002, precum și reglementările interne ale Poliției Române, prevăd că semnatarii petițiilor sunt contactați pentru mai multe detalii legate de subiectul petiției: ”Facem verificări și fiindcă există posibilitatea să se fi greșit un CNP, o serie de buletin. Sunt oameni care știu să folosească internetul, sunt oameni care nu știu să folosească internetul și se poate să se fi strecurat  o greșeală într-un CNP,  într-o serie de buletin. Noi tocmai de-asta am încercat să stăm de vorbă cu oamenii, să lămurim. Nu-i vorba că o să facem dosare penale oamenilor sau chestiuni de genul ăsta. E o procedură standard care se urmează în toate petițiile și se merge, se stă de vorbă. Noi mai avem un ordin intern care reglementează chestiunea asta mai în amănunt și spune că petițiile se verifică, se deplasează în teritoriu pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a identifica eventuale probe în vederea soluționării cauzei”.

Excedați de numărul de petiționari! ”Forțele noastre sunt limitate”

Cei doi reprezentanți ai Poliției nu au căzut însă de acord asupra numărului de petiționari. Purtătorul de cuvânt vorbește de 145 (din peste 400 înregistrate pe platforma de-clic.ro), în timp ce șeful Serviciului de Petiții afirmă că “încă nu sunt centralizate ca să spunem. Nu pot să vă spun o cifră acum”.  (nota redacției: petiția a fost adresată către Guven, două ministere – Mediu și Afaceri Interne – și Universitatea București; e posibil ca unii semnatari să nu fi trimis și să nu fi luat număr de înregistrare de la fiecare destinatar în parte).

Șeful Serviciului Petiții afirmă că în privința numărului de petiționari a fost luat prin surprindere: ”Aici sincer vă spun, este cu caracter de noutate înregistrarea unui număr atât de mare de petiții într-un interval atât de scurt de timp. Forțele noastre din punct de vedere al rezolvării petițiilor sunt oarecum limitate, vis-à-vis de câte lucrări au intrat în momentul de față într-o perioadă atât de scurtă de timp. Ca să putem face față acestei situații, noi avem niște omologi în țară, la Inspectoratele Județene și sub forma comisiilor rogatorii a trebuit să apelăm la bunăvoința lor ca să desfășoare aceste activități, pentru că a ne deplasa noi de la centru în atâtea localități într-un interval atât de scurt de timp, presupunea niște cheltuieli mult mai mari decât în varianta pe care am ales-o în cazul acestei petiții”.

Purtătorul de cuvânt al IGPR întărește spusele colegului său, mărturisind că petițiile la nivelul centralei IGPR sunt gestionate de doar doi angajați.

***

Important: Până la primirea răspunsului oficial de la Poliția Română privitor la acțiunea de ”identificare”, mai rămâne o întrebare: acuma, că tot s-au convins că semnatarii sunt reali, vor primi aceștia un răspuns cu privire la cele solicitate? Că, cel puțin în cazul celor care au semnat scrisoarea de pe de-clic.ro în primele zile de la lansare (26 mai 2015), termenul de 30 de zile a expirat!

***

UPDATE: În această dimineață (joi), în jurul orei 10.00 AM am primit și răspunsul oficial al Poliției (vezi mai jos, în facsimil sau aici în format .pdf)

petitie raspuns politie 1 petitie raspuns politie 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Un polițist a fost sancționat și unul e cercetat disciplinar în scandalul audierii petiționarilor pentru Râul Alb. UPDATE: Poliția a oferit și un răspuns oficial

 1. Calin

  In timpul acesta interlopii care au atacat in 24 mai sunt bine mersi, in libertate (n-au fost arestati nici macar preventiv 30 de zile, pentru ca sunt pericol public) si, culmea injustitiei, atacatorii figureaza in dosarul atacului ca si martori! Daca cineva mai avea nevoie de vreo dovada ca despadurirea Romaniei si exterminarea raurilor de munte s-au facut cu colaborarea politiei, aceasta campanie de intimidare a petitionarilor este arhisuficienta. Si faptul ca politistii s-au pus intr-o ipostaza atat de penibila ca sa sprijine mafiile surori, a lemnului si a microhidrocentralelor, arata ca politia nu este pe picior de egalitate cu mafia, ci mai degraba servila fata de mafie. Aseara a fost pe Deutsche Welle despre defrisarile din Romania, coruptia din domeniu si atacul din 24 mai (de la minutul 14):
  http://www.dw.com/en/focus-on-europe-spotlight-on-people-2015-07-01/e-18532560-9798

  Reply
 2. silvp

  Mie mi s-a comunicat ca am o „CITATIE” la sectia de politir, nu „invitatie la discutie”. Dar, in cazul meu (judetul Bacau) au fost intelegatori, mi-au comunicat ca nu e nevoia sa ma deplasez in localitatea de domiciuliu, ci sa astept sa ma contacteze cei din Bucuresti.

  Reply
 3. Razvan

  Incep sa se miste lucrurile in directia buna.

  Astept si eu „invitatia”, inca nu a venit. Poate extind si departamentul care se ocupa de citatii sau imbunatatesc sistemul. Sper sa fie fortati de numarul din ce in ce mai mare de luari de pozitie din partea societatii civile.

  Reply
 4. geo

  OMAI nr. 192/2004 poate fi atacat in instata a ca fiind nelegala in partea cu chestionarea petentului (ce bine ar fi daca ar face la fel si cei de la primariile din bucuresti!!). in ordonanta nr. 27/2004 nu scrie ca structura trebuie sa discute cu petentul, ca in cazul plingerii penale, ci trebuie sa o trimita celui ablitat sa raspunda pentru actele emise de autoritate! pasii sunt enumerati in ordonanta!! ce neclaritati?! :))
  e ca in bancul cu nu stim sa scriem „carosabil”, o mutam pe „trotuar”!

  Reply
 5. Barbu Brailoiu

  Vi se pare că sunt, dintrodată, prea mulţi?! Să vedeţi când toţi nemuţumiţii, care nu mai suportă cooperativa Hoţia & Şmecheria vor ieşi în stradă… Oare cine o să fugă mai tare: voi, poliţiştii, sau ăia care vă cer să-i apăraţi de furia oamenilor?

  Reply
 6. radescu adrian

  Cat de penibili pot fi, si cum se ascund in spatele unor legi pe care le interpreteaza dupa bunul plac.Trimiterea citatiilor sau ma rog a invitatiilor dupa caz a fost o actiune clara de intimidare a petentilor.Mentalitate de militieni si executare a unor ordine prin prisma unui IQ pe masura caschetei.Rusine!

  Reply
 7. Petre Floristeanu

  Sunt una din cele 6 persoane din Sibiu care a fost invitata la sediul IPJ Sibiu pentru a confirma ca am trimis petitia. D-na subcomisar cu care am vorbit a fost foarte bine intentionata si am dat toate relatiile pe care mi le-a cerut. Am intrebat-o daca voi primi raspuns la cele solicitate in petitie referitoate la politistii care nu au luat masurile necesare pentru ca oamenii sa nu fie atacati. A ridicat din umeri char daca i-am spus ca mai sunt 2 zile si trebuia sa primesc raspunsul, nu sa verifice daca eu sunt cel care am solicitat demiterea sefului inspectoratului din Hunedoara. De fapt pe cei de la IGPR asta ia enervat. Cum sa cerem noi sa fie demis acest domn de la conducerea inspectoratului.
  Acolo putea fi agresat orice iubitor al muntelui, din tara sau strainatate, care vroia sa faca o drumetie pe valea Raului Alb. Unele persoane de la Sibiu chiar au declarat ca ele nu mai sustin petitia cand au vazut ca sunt intrebati daca ma sustin cele trimise prin e-mail.
  La finalul declaratiei date la IPJ Sibiu am cerut in mod expres sa mi se aduca la cunostinta masurile luate impotriva sefului IPJ Hunedoara.

  Reply
 8. Nicolae Dorobantu

  Astia (adica organele de sub buricul statului) pana nu sunt fugariti pe strada la propriu nu se lasa!

  Reply
 9. Petru Gheorghiu

  Daca tot verifica petitionarii, ar fi bine sa deschida o ancheta serioasa privind fondul problemei, respectiv despre faptele semnalate, sa se deschida un dosar penal si sa avem o decizie judecatoreasca cat mai repede.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *