Daniel Befu

Un grec și-a luat Porsche 911 din milioanele de euro dăruite de Poșta Română în guvernarea „Premierului Porsche”

Procurorii DNA au adulmecat faptele lui Dan Mihai Toader, fostul director al Poștei Române din perioada Tăriceanu, dar în 2013 s-au oprit exact în locul în care lucrurile deveneau cele mai interesante. România Curată a descoperit cum un contract de milioane de euro a fost atribuit unui cetățean grec care a intrat într-o firmă a partenerului lui Toader. În acea firmă s-au îngrămădit și alți abonați la banii Poștei Române. Vă prezentăm în continuare și conexiunile grecului cu Dan Andronic, apropiat al lui Călin Popescu-Tăriceanu, și cu fiica denunțătorului lui Mihail Vlasov, o jună moguliță de etnie maghiară, care a făcut afaceri cu Tudor Breazu, pe care îl cunoaşteţi din dosarul Udrea.

Fără nici o inspecție serioasă la compania de stat, Guvernul Tăriceanu a acceptat tacit devalizarea Poștei Române de către Dan Mihai Toader, inclusiv apropiați ai premierului luându-și tainul de acolo. România Curată a descoperit legăturile personale din spatele unui alt contract inutil de milioane de euro încheiat de Poșta Română, la 9 ani de la semnarea acestuia, contract încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL, despre care s-a făcut tam-tam de-abia în 2013, când la solicitarea DNA și după articole de presă (AICI), Corpul de Control al Guvernului Ponta a fost presat să facă un control al contractelor de la Poșta Română (AICI și AICI).

Pe larg despre Mihai Toader, AICI.

Directorul Poștei Române, sluga grupurilor de interese

În 27 iulie 2006, Dan Mihai Toader, tânărul director care a condus Poşta Română între 2004 şi 2008, semna contractul de asociere în participațiune cu Smart Telecom Solutions SRL, o firmuliță cu un singur angajat și o cifră de afaceri zero în 2003 și 2004 și o cifră de afaceri de o mie de euro în 2005, pentru dotarea oficiilor poștale cu POS-uri, un contract care băga în buzunarul SRL-ului câte 0,14 euro pentru fiecare tranzacție electronică derulată de Poșta Română. Contractul, deși considerat scriptic în participațiune, de fapt a fost unul de căpușare, în care firma Smart Telecom Solutions SRL s-a interpus între furnizorul de echipamente și Poșta Română, umflând artificial, fără nicio activitate lucrativă, prețul echipamentelor cu 6,2 milioane lei. Mai mult, contractul a fost atât de ticălos întocmit, încât Poșta Română, dacă-l denunța unilateral, ar fi trebuit să plătească despăgubiri de 4,6 milioane euro. Ceea ce s-a și întâmplat la începutul lui 2009, când top managementul Poștei Române le-a dat generosul cadou de despărțire.

Fericita câștigătoare a contractului cu Poșta Română, Smart Telecom Solutions SRL, îl avea ca acționar majoritar la acel moment pe grecul Emmanouil Sorillos, personaj care mai deținea și alte societăți dintre care două, Starmed General SRL și Dispomed SRL, au beneficiat de numeroase contracte pe bani publici, cu o valoare însumată de 23,4 milioane lei, cvasimajoritatea sumelor, adică 93,5% (21.894.286 lei), fiind contracte semnate de firmele cetățeanului grec cu instituțiile medicale ale statului în guvernarea Tăriceanu (cel mai mare contract a fost atribuit firmei grecului în 21.02.2008 de către Ministerul Sănătății, condus la acel moment de Eugen Nicolăescu, și a avut valoarea de 8.950.000 lei fără TVA).

După ce a semnat contractul cu Poșta Română, cifra de afaceri a SRL-ului grecului Emmanoiul Sorillos a explodat, de la 3.156 lei, la 22,15 milioane lei, performanță realizată cu doar doi angajați. În 2008, cifra de afaceri a sărit la 30 milioane lei și în primele 5 luni din 2009 a fost de 10 milioane lei. Cu toate că cifra de afaceri cumulată în 22 de luni a fost de aproape 20 de milioane de euro, SRL-ul de apartament a raportat profit zero în 2006 și 2007. În ianuarie 2008, acționarul grec al societății și-a permis un mic moft, achiziționând un Porsche 911 ca mașină de firmă.

Legăturile grecului cu asociatul directorului Poștei Române

România Curată a descoperit cum acționarul grec al firmei Smart Telecom Solutions SRL, către care s-au scurs nejustificat banii Poștei Române, a făcut în acea perioadă afaceri fix cu asociatul lui Dan Mihai Toader.
Pe 7 decembrie 2006, la 5 luni de la semnarea contractului între Poșta Română și firma grecului Emmanoiul Sorillos, se înființa firma Think Tech SRL, având ca fondatori persoana fizică Ervin Richard Bibiri și persoana juridică Think Inernational Management SRL, administrator fiind același Ervin Richard Bibiri. Ultimul menționat e chiar partenerul de afaceri al lui Dan Mihai Toader, cei doi fiind asociați în firma Net Puls SRL împreună cu Orlando Nicoară, ex-șeful Mediafax Group (AICI).

Firmă cu Sorillos, apropiaţi ai lui Tăriceanu şi ai UDMR

În 31 ianuarie 2007 se schimbă structura acționariatului firmei Think Tech SRL, Ervin Richard Bibiri ieșind din firmă și intrând ca proaspeți asociați mai multe persoane juridice, printre care și Vitalmed 2001 SRL, deținută de Emmanouil Sorillos. Altfel spus, la 6 luni de când directorul general al Poștei Române a semnat un contract de milioane de euro total defavorabil instituției cu firma grecului Emmanouil Sorillos, o altă firmă a grecului Sorillos intră în acționariatul unui SRL fondat de partenerul de afaceri al lui Mihai Toader.

E posibil să fie o coincidență, însă e una triplă, deoarece în acționariatul Think Tech SRL au intrat și niște apropiați ai UDMR (partidul care deținea portofoliul Ministerului Comunicațiilor, ce are în păstorire Poșta), dar și un nume care a beneficiat la rându-i de un contract cu Poșta Română. E vorba de firma First One Communication SA, reprezentată la acel moment de Virgil Iulian Munteanu, actualul administrator al Editurii Evenimentul și Capital. Firma First One Communication SA era controlată de Dan Andronic, actualul director al EVZ, care a fost consultantul politic al primu-ministrului de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu. De altfel, premierul a și participat în 2008 ca invitat la Monte Carlo la nunta ziaristului Andronic.

Directorul EVZ a participat și el la poștă

În 2007, anul în care firma lui Andronic intra în acționariatul societății fondate de partenerul de afaceri al lui Dan Mihai Toader, compania sa câștiga o licitație cu Poșta Română. De altfel și în anul 2008, firma First One Communication SA apare ca având relații de afaceri cu Poșta Română, conform unei mențiuni din Monitorul Oficial care face referire la o hotărâre a adunării generale a asociaților First One Communication SA din m ai 2008, referitoare la relația cu Poșta Română. Cităm: „în urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a adoptat următoarea hotărâre: 1. Solicitarea din partea societății a unei scrisori de garanție bancară în valoare de 127.000 RON, pentru o perioadă de 90 de zile, începand cu data de 28.05.2008 și până la data de 28.08.2008, de la Banca Transilvania S.A. – Agenția 1 Mai, în condițiile de creditare ale băncii. 2. Scrisoarea de garanție bancară se va emite în favoarea C.N. Poșta Română SA, iar suma de 127.000 RON reprezintă garanția de participare a societății pentru contractul de achiziție subsecvent, în cuantum de (i) lot 1: servicii de creație, servicii de producție audiovideo și servicii de producție print de mari dimensiuni: 20.000 RON. (ii) lot 2: servicii de promovare în presa centrală/locală, TV, radio, internet, indoor/outdoor: 107.000 RON.3. Garantarea scrisorii de garanție bancară cu „cash colaterală în sumă de 127.000 RON”.

Partenera afaceristului care a împărțit o pradă imobiliară cu mătușa Tamara

Pe lângă Andronic și Sorillos, nici ceilalți asociați din cadrul Think Tech SRL nu sunt mai puțin interesanți. Unul dintre ei este firma Think Inernational Management SRL, ce apare și în acționariatul societății Video Rent SRL, alături de două personaje legate de PSD. E vorba de Radu Alexandru Marin, patronul firmei Romprint, care a tipărit buletinele de vot folosite în scrutinul din anul 2000 și care a cumpărat teren subevaluat în Mogoșoaia de la aceeași sursă ca și celebra mătușă Tamara (AICI). Despre Radu Alexandru Marin, EVZ scria că ar fi un apropiat atât al lui Adrian Năstase, cât și al lui Alexandru Bittner. Firma Think International Management SRL l-a avut asociat în Video Rent SRL și pe Mindu Nicola, patron de restaurante și antreprenor în construcții, despre care presa scrie că ar fi fost asociat cu Serghei Niculescu Mizil, unchiul Oanei Mizil, iubita lui Marian Vanghelie (AICI). Asociatul unic al Think Inernational Management SRL, Brîndușa Angelica Grigoraș, s-a asociat ulterior în societatea One Step Forward Grup SRL cu Ștefan Pelger (AICI), creatorul de modă de la care mai nou se îmbracă și prima doamnă a țării, Carmen Iohannis (AICI).

Fiica unui protagonist din afacerea „Fregata””

Asociat și administrator al firmei Think Tech SRL a fost anonima Lucia Gabriela Popescu (acum Lucia Gabriela Mihalache). Ea este fiica lui Gheorghe Popescu, fostul director executiv al direcției aviatice din TehnoImportExport SA pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, ulterior director din 1993 până în 2001 al Bell Helicopter în România. Ulterior consultant pentru BAE Systems etc (AICI), în calitatea sa de director executiv și administrator al Axis Trade & Consulting SRL, firma lui Barry George, personaj implicat în scandalul ”Fregata, stins discret (AICI și AICI). Gheorghe Popescu a fost și consultant pentru SAAB AB/Gripen.

Un offshore dintr-un paradis fiscal nemaiauzit și un maghiar cu trecere la Poșta Română

Din acționariatul firmei Think Tech SRL a făcut parte și Iam Corporation SRL, cu acționariat ascuns într-un offshore (Lombardia LTD, din insulele Turks &Caicos, Indiile de Vest Britanice) și reprezentată inițial de Bogdan Mihăilescu și apoi de Judith Agota Petroczki. Bogdan Mihăilescu este un PSD-ist din ramura Marian Vanghelie (după ce a dezertat de la PDL), fiind unul din aghiotanții acestuia la Sectorul 5, unde a ocupat și funcția de director la Societatea de Amenajare Utilitară și Salubrizare SA până în 2012, când a fost propulsat deputat.
Firma Iam Corporation SRL și Bogdan Mihăilescu fac parte și din acționariatul societăților Yon Publishing SRL, preluată în 2007 de la Petroczki Judith-Agota, o puștoaică de numai 21 de ani la acel moment, cu care Mihăilescu se asociase cu un an mai devreme. De altfel Judith revine trei ani mai târziu, de data asta ca reprezentantă a Iam Corporation SRL.

Petroczki Judith-Agota este fiica lui Petroczki Geza Iosif, managerul gigantului tipografic SC Infopress Group SA din Odorheiul Secuiesc. El e cel care l-a denunțat pe Mihail Vlasov, ex-președintele Camerei de Comerþ şi Industrie a României (AICI). Fiica lui Petroczki apare și în acționariatul publicației Székely Hírmondó, cel mai vândut săptămânal din județul Covasna (AICI). Totodată junioara denunțătorului lui Mihail Vlasov a cumpărat în 2013 firma Antal&Tamas SRL cu Tamaș Șandor de la președintele CJ Covasna, ex-deputat UDMR cu două mandate (AICI) și de la Antal Arpad Andras, ex-deputat și primar la Sfântu Gheorghe (AICI și AICI).

Însă cel mai important aspect de precizat în legătură cu familia Petroczki, este că societatea Infopress Group SA, actualmente cea mai mare tipografie din România (AICI), care a beneficiat la rându-i de un contract avantajos cu Poșta Română. Atât de avantajos, încât Consiliul Concurenței a amendat SNPR cu 24 milioane euro pentru favorizarea Infopress Group SA, căreia i-a oferit tarife preferențiale, sub prețul standard, pentru distribuirea de publicitate prin poștă (AICI). Geza Petrockzi e unul din fondatorii companiei și managerii ei (AICI). În istoricul companiei tipografice Inforpess Group SRL, găsim succedându-se în acționariat mai multe offshore-uri: Nigata Limited, Sambrok Group Ltd, Limoon Ltd, Loon Ltd, Baring CEF Investments X Limited, Gutenberg EHF, Kassagerdin HF, Kvos EHF, Oddiskrifstofuvorur, Prentsmidjan Oddi HF. Până în 2001 din acționariatul Infopress a făcut parte și Lombardia Ltd, adică offshore-ul care controlează Iam Corporation SRL, firma prezentă în acționariatul Think Tech SRL, fondată de partenerul lui Dan Mihai Toader, șeful Poștei Române care a favorizat grupul Infopress.

Intră în scenă și Tudor Breazu

Cel mai interesant e însă că Judith Agota Petroczki intră în anul 2013 în acționariatul firmei Laborator Propriu SRL, cumpărând părțile sociale ale lui Tudor Liberiu Breazu, aghiotantul cel mai de nădejde al Elenei Udrea.

Între Tudor Breazu și grupul din Think Tech SRL mai există niște legături. Astfel, lichidatorul ales al societății Think Tech SRL a fost Grupul de Insolvență și Reorganizare SPRL reprezentat de avocatul Daniel Olteanu, unul din partenerii din anii 2000 ai evazionistului Dragoș Bîlteanu. Pe același Daniel Olteanu, 6 luni mai târziu, îl găsim ca reprezentant al offshore-ului Rushworld Tading Ltd (Cipru), care a cumpărat firma Smit Cont SRL din Râmnicu Sărat, județul Buzău, ocazie cu care a fost instalat administrator Tudor Breazu.

Tot avocatul Daniel Olteanu apare ca și acționar o perioadă și în firma Vitalmed 2001 SRL (deținătoare a unei părți din Think Tech SRL) alături de grecul Emmanouil Sorillos. De asemenea consoarta lui Daniel Olteanu, Iuliana Elena Olteanu, apare pentru o vreme ca acționară împreună cu Emmanouil Sorillos în Super Total Service SRL, firmă rebotezată ulterior Smart Telecom Solutions SRL. Adică în chiar societatea care a încheiat controversatul contract de milioane de euro cu Poșta Română în guvernarea Tăriceanu.

Cum s-a terminat totul

S-a schimbat Guvernul Tăriceanu cu Guvernul Boc. Așa că s-a schimbat și firma Smart Telecom Solutions SRL cu firma Posh Telecom Solutions SRL, controlată prin interpuși de vicepreședintele PDL de la acea vreme, Gheorghe Ștefan, alias Pinalti (AICI). Din rezilierea contractului, toată lumea a fost fericită, atât noua garnitură de căpușe ale Poștei Române, cât și vechea, SRL-ul grecului cu Porsche 911 luați din banii Poștei Române bucurându-se de generoasa clauză de despăgubire, de 4,6 milioane euro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Un grec și-a luat Porsche 911 din milioanele de euro dăruite de Poșta Română în guvernarea „Premierului Porsche”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *