Dorin Tudoran

Un al treilea cincinal?

Nu am citit încă Pas cu pas, cartea publicată la sfârșitul anului trecut de candidatul Klaus Iohannis, deci nu știu cât de reușită este.

Nu exclud întâmplarea fericită – șef de stat și scriitor foarte bun – dar asemenea norocoasă aliniere a planetelor este foarte rară.

Premiul acordat președintelui-autor de către juriul Festivalului Mihai Eminescu din Mehedinți zgârie timpanul – “scriitor de talie europeană.”

România mediatică iese istovită dintr-un deceniu de pupincurism frenetic, iar pupinii celor două cincinale au buzele și limbile ferfeniță.

Unii dintre ei se supun unor costisitoare operații de transplant (buze & limbă).

Alții o țin, gaia-mațu’, cu Iliada lui Henric al V-lea și Odiseea lui Oakeshott al II-lea.

Premierea Irinei Drăghiea, fiica prefectului de Mehedinți, amintește unora de mandatul de europarlamentar al Elenei Băsescu. Amuzament.

Statutul de “scriitor de talie europeană” atribuit președintelui Klaus Iohannis nu este un gest deloc amuzant și poate declanșa multe întrebări.

Una dintre ele: Intrăm, cumva, într-un nou cincinal al pupincurismului?

Cozile de scriitori români cărora li se tot “fură” Nobelul sunt kilometrice, fierb paroxistic și sunt gata să lanseze un Jihad milenar.

Klaus Iohannis are mai multe șanse la titlul de “Președintele de care avem nevoie”, competiție în care s-a și înscris, de altfel.

Succes – președintelui! După ce reușește, avem tot timpul să vedem cum stăm cu scriitorul.

Bun-simț, criticilor literari, fie ei membri ori nemembri ai Academiei Române, căci, oricum, diferența între cele două grupuri a devenit imaginară!

36-jpeg

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Un al treilea cincinal?

 1. George Petrineanu

  Ma bucur mult ca ati atins problema asta.

  As mai adauga ca pupincurismul face casa buna cu cultul personalitatii, festivismul, limba de lemn, poza emfatica la umbra tricolorului, steagului UE, cu canapea de piele alba, laptop si figura plina de importanta de „Fa-te ca muncesti”.
  Pe linga toate aceste pacate care sint ca pietrele de moara pentru societatea româneasca s-ar mai enumera sindromul Stockholm referitor la ele: publicul nu se simte in siguranta fara ele.

  Ce pacat ca presa româneasca a tacut milc in privinta asta de la 90 incoace. S-au irosit… cinci cincinale.

  Sper ca presedintele si echipa lui sa reziste presiunii acestor pacate. Bineinteles, daca doreste sa-si impartaseasca gindurile si experientele in carti, va fi binevenit. Cartile vor fi apreciate la fel ca oricare altele, sper.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *